Γλάρος
Γλάρος σημαίνει καλοκαίρι...
Δύο αποικίες νεροχελώνων (του είδους Mauremys rivulata - Γραμμωτή νεροχελώνα) ζουν σε μερικά κυβικά μέτρα νερού πέριξ του αρχαιολογικού χώρου της Μπρέξιζας και του Αιγυπτιακού Ιερού στην παραθαλάσσια περιοχή της Νέας Μάκρης στην Αττική. Τις δύο αυτές ομάδες τις εντοπίσαμε τυχαίας περνώντας από το αρχαιολογικό χώρο, που είναι επί της ουσίας αφημένος στην τύχη του, αν και περιφραγμένος.
Η μια ομάδα ζει μέσα σε μια λιμνούλα από γλυκό νερό, που κατεβαίνει από την πηγή μέσα από το βουνό και εκβάλει στη θάλασσα. Η δεύτερη ομάδα ζει σ’ ένα ελώδες περιβάλλον μέσα στο θαλασσινό νερό, το οποίο λιμνάζει ανάμεσα στις αμμοθίνες. Τα ζώα δείχνουν εξοικειωμένα με τους ανθρώπους, αφού ταΐζονται συνήθως από πιτσιρίκια με ψωμί, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το αν είχε νεροχελώνες υπήρχαν εκεί ή αφέθηκαν ελεύθερες στην περιοχή από τους ανθρώπους δεν το γνωρίζουμε.
Μας εντυπωσίασε ο πολύ μεγάλος αριθμός χελωνών, που ζει στο Αιγυπτιακό Ιερό, μέσα σε αυτό το έλος. Η δεύτερη αποικία μέσα στο Βαλανείο Μπρεξίζας είναι σαφώς σε καλύτερο περιβάλλον, αφού το νερό είναι διαυγές και καθαρό και διαρκώς ανανεώνεται.
Δείτε στο βίντεο, που ακολουθεί, τη μάχη για την επιβίωση, τη μάχη για μερικές μπουκιές ψωμί!
Το συγκεκριμένο είδος χελώνας είναι ένα δειλό παμφάγο ζώο, που τρέφεται κυρίως με ασπόνδυλα, μικρά ψάρια, αμφίβια, φίδια, πτώματα και φυτά. Τα θηλυκά γεννούν 4-6 αυγά σε τρύπες, που σκάβουν σε μαλακό χώμα, αφού ωριμάσουν σεξουαλικά μετά και το δέκατο έτος της ηλικίας τους. Το είδος αυτό είναι γνωστό κι ως ποταμοχελώνα, γραμμωτόλαιμη νεροχελώνα και μαυροχελώνα.
Μία αμερικανική Κοκκινομάγουλη Νεροχελώνα (ξενικό είδος) ανάμεσα στις ελληνικές γραμμωτές.
Αναγνώστης του www.zoosos.gr μας επισήμανε, ότι σε μία από τις φωτογραφίες, που δημοσιεύουμε, διακρίνεται ξεκάθαρα μία αμερικανική Κοκκινομάγουλη Νεροχελώνα ανάμεσα στις ελληνικές γραμμωτές. Οι νεροχελώνες Trachemys scripta elegans, που πωλούνται στα pet shop δεν είναι είδος, που ανήκει στο ελληνικό περιβάλλον. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να τις απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας ή της Ευρώπης.
Ξεχωρίζουν από τις ελληνικές νεροχελώνες, γιατί έχουν κόκκινο χρώμα στον λαιμό και στα μάγουλα. Όταν απελευθερώνονται προκαλούν προβλήματα στις ντόπιες νεροχελώνες, τις οποίες συνήθως εκτοπίζουν.
Διαβάστε επίσης:
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;
Πριν αγοράσετε ένα εξωτικό ή άγριο ζώο ως κατοικίδιο σκεφτείτε!
Η Περιφέρεια Κρήτης επιβεβαιώνει την ύπαρξη κροκόδειλου στο φράγμα του Ρεθύμνου (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Η απελευθέρωση ζώων ξένων προς το περιβάλλον μπορεί να διαταράξει πολύ σοβαρά την οικολογική ισορροπία. Σε πολλές χώρες, λόγω του τεράστιου προβλήματος που προκάλεσε η απελευθέρωσή τους έχει απαγορευτεί η εισαγωγή τους και η πώλησή τους. Τυπικά, το ίδιο και στην Ελλάδα.
Οι κοκκινομάγουλες χελώνες πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από τις αποικίες που αναφέρετε γιατί θα τις καταστρέψουν.
Στη μία από τις φωτογραφίες σας διακρίνεται ξεκάθαρα μία αμερικανική Κοκκινομάγουλη Νεροχελώνα ανάμεσα στις ελληνικές γραμμωτές.
Οι νεροχελώνες Trachemys scripta elegans που πωλούνται στα pet shop δεν είναι είδος που ανήκει στο ελληνικό περιβάλλον. Δεν μπορούν και δεν πρέπει να απελευθερωθούν στο φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας ή της Ευρώπης. Ξεχωρίζουν από τις ελληνικές νεροχελώνες γιατί έχουν κόκκινο χρώμα στον λαιμό και στα μάγουλα. Όταν απελευθερωνονται προκαλούν προβλήματα στις ντόπιες νεροχελώνες, εκτοπίζοντάς τις.