Στηρίξτε μας

MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

12 Δεκεμβρίου 2011 15:08 | Επικαιρότητα
MEGA αγανάκτηση από GAWF και Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν στους συντελεστές της ενημερωτικής εκπομπής «ΜΕGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ» μέσω μιας επιστολής που έστειλαν σήμερα η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων.

Αιτία για τη διαμαρτυρία στάθηκε ο λανθασμένος τρόπος που παρουσιάστηκε στις 4/12 το θέμα της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών στα πτηνοτροφεία από 1/1/2012.

Η άγνοια των δημοσιογράφων τους κατέστησε ανίκανους να χειριστούν το θέμα, το οποίο προσέγγισαν μόνο επιδερμικά δίνοντας λανθασμένες εντυπώσεις.

Στο ίδιο λάθος – όπως εκτενώς έχουμε ήδη αναφέρει – έπεσαν και οι παρουσιαστές της εκπομπής «Ράδιο Αρβύλα» στις 5/12/2011 δίνοντας συνέχεια στις λάθος εντυπώσεις.

Για το ίδιο θέμα διαμαρτυρήθηκε με επιστολή προς την κα Βάρσου, αρχισυντάκτρια της εκπομπής του MEGA και το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (GAWF) την περασμένη Δευτέρα. Μάλιστα όπως μας εξήγησε η Αμαλία Σωτήρχου η μόνη τηλεοπτική εκπομπή, που έθεσε το θέμα στη σωστή βάση, ήταν η ενημερωτική εκπομπή «ΣΚΑΪ ΤΩΡΑ» με την Πόπη Τσαπανίδου.

Η επιστολή της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων

«Κύριοι,

Σε συνέχεια της πρόσφατης εκπομπής σας στην οποία είχατε καλέσει γνωστό πτηνοπαραγωγό των Μεγάρων, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι η ετεροβαρής ενημέρωση οδηγεί σε διάδοση λανθασμένων συμπερασμάτων, εκτός του ότι αποτελεί αντιδεοντολογικό δημοσιογραφικό ατόπημα.

Με έκπληξη αλλά και έντονη δυσαρέσκεια ακούσαμε τον πτηνοπαραγωγό να διαμαρτύρεται για την απόφαση της Ε.Ε. σχετικά με τις κλωβοστοιχίες, την αμμοδόχο, τις ταίστρες, τον μεγαλύτερο χώρο, και να παραληρεί, αφού δεν είχε ουσιαστικά αντίλογο, ότι «οι κότες είναι μια χαρά και κακαρίζουν…αυτά είναι παραμύθια για να κονομήσουν κάποιοι» και ότι «ζητάνε και τρελά πράγματα, να έχουν κουρνιάστρες, να έχουν γαβάθα για να κάνουν οι κότες αμμόλουτρο, ξύστρες για να ξύνουν τα νύχια τους».

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι εκείνο που θα έπρεπε πρώτα από όλα να προβάλεται πλέον είναι η ευζωία των ζώων που βασανίζονται δια βίου (έστω σύντομου) και που σφάζονται απεχθώς για να καταλήξουν στον καταπιόνα μας. Θα έπρεπε να υπάρχει ένας στοιχειώδης σεβασμός προς αυτά τα πλάσματα, αν όχι απέραντη ευγνωμοσύνη. Δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε ότι αυτή η απαξίωση είναι απότοκη άγνοιας για τις άθλιες συνθήκες στις οποίες αυτά τα άτυχα πλάσματα διαβιούν, γιατί αυτό ακριβώς το σκοπό καλείσθε να επιτελέσετε, δηλαδή να ενημερώνετε το καταναλωτικό κοινό για την παρακάτω σκληρή και απάνθρωπη πραγματικότητα:

Μέσα στις σύγχρονες πτηνοτροφικές μονάδες οι κότες:

• έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο χώρο από το εξώφυλλο ενός περιοδικού,
• δεν μπορούν να κουνηθούν ή να απλώσουν τις φτερούγες τους,
• τρελαίνονται λόγω στέρησης φυσικών ερεθισμάτων και φυσικού περιβάλλοντος με αποτέλεσμα να μαδάνε τις φτερούγες τους και να τσιμπάνε τις άλλες κότες,
• δεν βλέπουν ποτέ το φως της ημέρας,
• δεν μπορούν να αναζητήσουν την τροφή τους σκάβοντας στο χώμα,
• δεν μπορούν να ζευγαρώσουν,
• δεν μπορούν να χτίσουν τη φωλιά τους ούτε να κλωσήσουν τα αυγά τους,
• παθαίνουν κατάγματα λόγω της ακινησίας και τότε σφάζονται,
• ζουν πάνω στα ίδια τους τα ούρα και τα περιττώματα, ενώ η αποφορά του πτηνοτροφείου μπορεί να σε κάνει να λιποθυμήσεις,
• δεν μπορούν να κυλιστούν στο χώμα και, γενικώς,
• δεν μπορούν να εκδηλώσουν οποιαδήποτε φυσιολογική συμπεριφορά του είδους τους.

Οι κότες λοιπόν, που τόσο πολύ έχουν πέσει θύματα μιας απάνθρωπης μεταχείρισης και ενός έκφυλου πολιτισμού, είναι πρωτίστως συναισθανόμενα όντα και όχι μηχανές και αντικείμενα βιομηχανοποίησης, κερδοσκοπίας και κατανάλωσης!

Το 1999 η Ε.Ε. ψήφισε την Οδηγία που απαγορεύει τη χρήση του παλαιού συστήματος κλωβοστοιχιών από την 1η Ιανουαρίου 2012 και την πώληση αυγών από όρνιθες κλωβοστοιχιών. Το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις κλωβοστοιχίες, τα λεγόμενα «εμπλουτισμένα κλουβιά», παρέχουν στις όρνιθες αυγοπαραγωγής ελάχιστα μεγαλύτερο χώρο, μία φωλιά και μία κούρνια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το νέο σύστημα παρουσιάζει θεαματικές αλλαγές ή βελτιώνει σημαντικά τη ζωή των πτηνών, εντούτοις τους παρέχει λίγο καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, που αν μη τι άλλο είναι το λιγότερο που θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτά τα ζώα.

Οι αυγοπαραγωγοί είχαν 12 ολόκληρα χρόνια να προετοιμαστούν για τις καινούργιες εγκαταστάσεις. Το γεγονός ότι κάποιοι (οι περισσότεροι στην Ελλάδα) δεν το έχουν πραγματοποιήσει σημαίνει τρία πράγματα:

1) ευτελισμός της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας,
2) απαξίωση της ευζωίας των ζώων,
3) αδιαφορία για την υγεία του καταναλωτικού κοινού (αφού η εντατική εκτροφή πουλερικών δημιουργεί εξαιτίας του στρες τοξίνες οι οποίες είναι απολύτως καρκινογόνες ουσίες για τον καταναλωτή).

Ελπίζουμε ότι θα διορθώσετε την ελλειπή και μεροληπτική ενημέρωση με μια επόμενη ενδεχομένως εκπομπή όπου θα πείτε όλη την αλήθεια για το τι εστί εντατική πτηνοτροφική μονάδα».

Για την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων,

Μάριζα Χριστοδούλου

Περισσότερες πληροφορίες για τα Πτηνοτροφεία:

Οι κότες εκτρέφονται για τα αυγά τους και το κρέας τους σε μεγάλους χώρους κατά χιλιάδες και τρέφονται με μηχανοποιημένους τρόπους. Ένα σύγχρονο πτηνοτροφείο, μπορεί να έχει ως και δεκάδες χιλιάδες ζώα. Οι κότες διαφοροποιούνται σε κότες αυγοπαραγωγής και σε άλλες για την παραγωγή κρέατος. Πολλά αρσενικά θανατώνονται σύντομα μετά την εκκόλαψη είτε σε θάλαμο αερίων, είτε σε θάλαμο υψηλής αποσυμπίεσης όπου εκρήγνυνται και γίνονται κυριολεκτικά κομμάτια, ενώ στη συνέχεια πωλούνται για λίπασμα. Άλλα θάβονται ή περνούν από αλεστική μηχανή όπου αλέθονται για να γίνουν ζωοτροφές. Κάτω από φυσικές συνθήκες τα κοτόπουλα ζουν έως 6 και παραπάνω χρόνια.

Στο εντατικό εκτροφείο ένα κοτόπουλο που προορίζεται για το κρέας ζει λιγότερο από 6 εβδομάδες, τα ελευθέρας βοσκής σφάζονται στις 8 εβδομάδες, ενώ τα βιολογικά στις 12 εβδομάδες. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι κότες αυγοπαραγωγής ζουν σε κλουβιά με προσωπικό χώρο για την καθεμία λιγότερο από ένα φύλλο Α4. Αυτά τα κλουβιά έχουν συρμάτινο πάτωμα και τοποθετούνται σε συστάδες, το ένα πάνω στο άλλο.

Συνήθως τα πτηνοτροφεία χρησιμοποιούν τεχνητό φως και εξαερισμό. Αυτές οι κότες δεν έχουν δει ποτέ το φως του ήλιου και δεν έχουν εισπνεύσει ποτέ φυσικό αέρα. Οι περισσότερες κότες έχουν γενετικά επιλεχθεί για να γεννούν ένα μεγάλο αριθμό αυγών. Αυτό σε συνδυασμό με την περιορισμένη τους κινητικότητα, έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν μειωμένο απόθεμα ασβεστίου γεγονός που τις οδηγεί σε οστεοπόρωση και κατάγματα.

Αυτές οι κότες χάνουν ένα μεγάλο ποσοστό των φτερών τους από τη ζημιά που τους προκαλείται από τα τοιχώματα των κλουβιών και από τσιμπήματα από τις άλλες κότες. Σε συνθήκες εντατικής εκτροφής έχουν ως επί το πλείστον τεχνητό φως και όχι φυσικό. Ζουν στις ακαθαρσίες τους και ο αέρας μέσα στο πτηνοτροφείο είναι γεμάτος αμμωνία με αποτέλεσμα να προκαλείται ζημιά στο δέρμα, στα μάτια τους και στο αναπνευστικό σύστημα και γίνεται αιτία για να αποκτούν εγκαύματα στα πόδια τους. Συνήθως η θερμοκρασία είναι υψηλή μέσα στις μονάδες εκτροφής και πολλές πεθαίνουν από θερμοπληξία όταν το σύστημα κλιματισμού δε λειτουργεί σωστά.

Πηγές:
• Φυλλάδιο των Οικολόγων Πράσινων «Τα Ζώα ως Τροφή»
• Φυλλάδιο Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων: «Ξέρετε για τα αυγά. Τί ξέρετε όμως για τις κότες;»
http://www.oikologoiprasinoi.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=507:-lr-&catid=4:questions

Η επιστολή του Ελληνικού Ταμείου Μέριμνας Ζώων (GAWF)

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟ & Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ

«Σχετικά με την αναφορά σας στην εκπομπή την περασμένη Κυριακή 4/12 στους αυγοπαραγωγούς και την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών από 1/1/2012. Παρακάτω θα βρείτε την ανάπτυξη του θέματος από φιλοζωική πλευρά που πιθανώς θα θέλατε να συμπεριλάβετε προκειμένου να ολοκληρωθεί το ρεπορτάζ.

Εκπροσωπώντας το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων - GAWF (Πανελλήνια Φιλοζωική Οργάνωση από το 1959) είμαι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν την «ταυτότητά» των αυγών δηλαδή τον διακριτικό αριθμό που είναι υποχρεωτικό να αναγράφεται στο κέλυφος κάθε αυγού.

Συγκεκριμένα:
«0» για τα αυγά βιολογικής παραγωγής, δηλαδή κότες που τρέφονται με βιολογικές ζωοτροφές, έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο και ζούνε ελεύθερα σε αυτήν. Η βιολογική πιστοποιίηση σημαίνει την διατήρηση όλων των προτύπων αλλά και την καλή μεταχείριση των ζώων.

«1» για τα αυγά ελευθέρας βοσκής, δηλαδή κότες που ζουν σε περιφραγμένα κτήματα, τρέφονται μόνο με φυσικές τροφές έχοντας την ευκαιρία να ζουν με φυσιολογικά, δυνατότητα άσκησης στον καθαρό αέρα.

«2» για τα αβγά αχυρώνα ή δαπέδου δηλαδή κότες που ζουν μόνιμα στεγασμένες με περιορισμένο χώρο κινήσεων. Τουλάχιστον διαθέτουν φωλιές για να γεννήσουν τα αυγά τους καθώς και κούρνια για να κοιμούνται.

«3» για τα αυγά κλωβοστοιχιών που είναι και δυστυχώς η πλειοψηφία των αυγών που καταναλώνουν οι Έλληνες.

Είναι ότι πιο μειωτικό για ένα ζώο που μας δίνει ένα τόσο πολύτιμο προϊόν. Σημαίνει ότι οι κότες ζουν μόνιμα σε κλουβιά. Για την ακρίβεια σε κάθε κότα αντιστοιχεί χώρος στο μέγεθος ενός χαρτιού Α4 (30εκ!). Δεν διαθέτουν φωλιά ούτε κούρνια. Αλληλοράμφιζονται λόγω έλλειψης χώρου χάνοντας έτσι τα φτερά τους.

Λόγω έλλειψης φυσικής άσκησης και υπερπαραγωγής αυγών τα αποθέματα ασβεστίου τους να είναι πολύ χαμηλά με αποτέλεσμα τα κόκκαλα τους να σπάνε και έτσι αργοπεθαίνουν υποφέροντας ή πάνε κατευθείαν για σφαγή. Λόγω της πυκνότητας της ‘συγκατοίκησης’ είναι πολλές φορές αδύνατον να εντοπιστούν οι τραυματισμένες κότες και έτσι μένουν νεκρές και απαρατήρητες.

Για υπεύθυνη κατανάλωση που σέβεται την ευζωία των αυγοπαραγωγικών κοτών προτείνουμε την κατανάλωση Βιολογικά αυγών (0) και Αυγά Ελευθέρας Βοσκής (1). Μια απλή φιλοζωική επιλογή που σε μας κοστίζει ελάχιστα αλλά στις αναπαραγωγικές όρνιθες κάνει την διαφορά. Από 1η Ιανουαρίου 2012 και σε όλη την Ε.Ε. πρόκειται να απαγορευτούν οι κλωβοστοιχίες για τις αυγό-παραγωγικές κότες.

Οι αυγό-παραγωγοί γνωρίζουν εδώ και 12 χρόνια για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 1999/74/EC. Το GAWF ως μέλος του ENFAP (European Network for Farm Animal Protection - συνασπισμού για τα παραγωγικά ζώα της Ευρώπης), δρα σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων για την εμπρόθεσμη μετατροπή των σημερινών κλωβοστοιχιών σε εμπλουτισμένες κλωβοστοιχίες που είναι πιο φιλικές προς την ευζωία των αυγοπαραγωγικών κοτών καθώς παρέχουν μεγαλύτερο χώρο, φωλιά και κούρνια.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με το Υπουργείο μόλις ένα 1-2% από τους Έλληνες παραγωγούς έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των εγκαταστάσεών τους. Το ίδιο βέβαια δεν συμβαίνει με τους Δυτικο – Ευρωπαίους συναδέλφους που αντιθέτως με την Ελλάδα, έχουν ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των κλωβών.

Η θεωρία συνωμοσίας που θέλει τους Γερμανούς να έχουν σχεδιάσει όλη αυτή την αλλαγή προκειμένου να πουλήσουν τους νέους κλωβούς είναι κοντόφθαλμη και εκτός περιεχομένου. Συγκεκριμένα υπάρχουν και Έλληνες προμηθευτές που μπορούν να διοχετεύσουν στην αγορά τους νέους τροποποιημένους και εγκεκριμένους κλωβούς.

Η καθυστέρηση της αλλαγής στους Έλληνες παραγωγούς έχει και εμπορικές και οικονομικές συνέπειες καθότι τα αυγά που παράγονται από παλαιού τύπου κλωβοστοιχίες είναι παράνομα και δεν μπορούν να πουληθούν σε άλλες Ευρωπαϊκές αγορές αλλά ούτε και στην ίδια την Ελλάδα. Οι παραγωγοί το γνώριζαν πάνω από 10 χρόνια και ήταν επιλογή τους να αγνοήσουν την συγκεκριμένη οδηγία. Ευχαριστούμε και ευχόμαστε να ολοκληρώσετε το ρεπορτάζ και με την φιλοζωική σκοπιά του θέματος.

Το GAWF τρέχει αυτή την καμπάνια στην Ελλάδα και στόχος είναι να επιτευχθεί η εφαρμογή της οδηγίας. Το GAWF (Greek Animal Welfare Fund) είναι Πανελλήνια Φιλοζωική Οργάνωση από το 1959 και μεταξύ άλλων δράσεων (στειρώσεις αδέσποτων ανά την Ελλάδα, κινητή ομάδα φροντίδας ιπποειδών, lobbying, εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία) τρέχει και Πανευρωπαϊκές καμπάνιες που αφορούν στα παραγωγικά ζώα (Κλωβοστοιχίες, Μεταφορά ζώων που πάνε για σφαγή, Μη Κλωνοποιημένη παραγωγή)».

Στη διάθεσή σας,
Αμαλία Σωτήρχου, GAWF CEO

Διαβάστε επίσης:

Οι «Ράδιο Αρβύλα», η Σαρδέλα, οι κότες και η ΑΓΝΟΙΑ (βίντεο)

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

5 Σχόλια

  1. STEFANIA DIMMEN ( DIMMEN ANIMAL PROTECTION

    ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΙΟ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΕΝΟΣ ΣΩΣΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥ AΠO THN TERRIBLE GOTHIC STEFANIA NTIMMEN ( άκρως ανανεωμένο 2013 )

    0. ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ( βρασμένα αλατισμένο) !
    1. ΟΣΠΡΙΑ (φακές ,φασόλια ,ρεβύθια ,γίγαντες φούρνου,μπιζέλια )
    2. ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΙ ( σύκα,μπανάνες,μήλα,πορτοκάλια,ακτινίδια,σταφύλια,
    δαμάσκηνα,βερύκοκα
    ,πεπόνια,καρπούζια,ανανάς ,μανταρίνια κ.λ.π)
    3. ΛΑΧΑΝΙΚΑ ( κουνουπίδι ,μπρόκολο,λάχανο,καρότο,πιπεριά,ντομάτες,αγγούρια
    ,μελιτζάνες
    ,κολοκυθάκια, μπάμιες,αγκινάρες ,σπανάκια, παντζάρια ,χόρτα ,μανιτάρια κ.λ.π)
    4. ΠΑΤΑΤΕΣ (βραστές ,τηγανιτές,πατάτες φούρνου,πατάτες γι'αχνί )
    5. ΖΥΜΑΡΙΚΑ ( ρύζι ,μακαρόνια ,τορτελίνια ,κανελόνια ,πιλάφι ) Ξεχάστε συνδυασμό με κρέας ή κιμά. Ελέγχετε κάτι ζυμαρικά τύπου τορτελίνια να μήν περιέχουν κιμά)
    6. ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ,ΤΣΙΧΛΕΣ
    7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΧΑΛΒΑΣ ( κάστανα ,φουντούκια,αμύγδαλα,φυστίκια αιγίνης ,στραγάλια ,πασατέμπος κ.λ.π/ Χαλβά μόνο άν ξέρεις νά φτιάχνεις - Τί λάδι περιέχει ο έτοιμος ? )
    Κάστανα μαγειρεμένα με πατάτες ,λάχανο και κρεμμύδι . Ξεχάστε την Γαλοπούλα.
    8. ΨΩΜΙ ( Μόνο άν ζυμώνεις ή άν έχεις εμπιστοσύνη στό κατάστημα ότι φτιάχνει ψωμί χωρίς λάδι !)
    9. ΜΕΛΙ .
    10. ΓΛΥΚΑ κουταλιού ,φρουί ζελέ, παγωτό γρανίτα ,λουκούμια )
    11. ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ( Μόνο άν ξέρειες νά φτιάχνεις .)
    12. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ (Λαχανοκεφτέδες,χορτοκεφτέδες -ΟΧΙ ΚΕΦΤΕΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ - ,Γεμιστά ,Μελιτζάνες παπουτσάκια, σπανακόπιτα ,χορτόπιτα ,κολοκυθόπιτα (φτιάξτε την χωρίς αυγά είναι τέλεια ) Οι περισσότερες του εμπορίου περιέχουν αυγά,αποφύγετε.
    13. ΣΟΥΠΕΣ ( Μανιταρόσουπα ,φιδές) Ξεχάστε κοτόσουπα ή ψαρόσουπα .
    14. ΛΑΔΙ ( Μόνο ηλιέλαιο ,γιά τηγάνισμα ή οποιαδήποτε άλλη χρήση ( προτιμήστε τό ΜΙΝΕΡΒΑ ) ,επίσης πυρηνέλαιο ή σησαμέλαιο)
    τό γνωστό ΑΛΤΙΣ περιέχει κορεσμένα λίπη ,επίσης τό αραβοσιτέλαιο.
    ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΗ σημαίνει λίπη από σφαγμένα ζώα .
    ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ ( κορεσμένα λίπη ) ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΒΟΥΤΥΡΟ .
    ΚΑΘΟΛΟΥ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙ ( Αμφιβόλου ποιότητος - τά πιό πολλά περιέχουν βούτυρο πού φτιάχνεται πάντα από ζωικό λίπος ,γι'αυτό τόν λόγο δέν τρώμε πίτσες - μέ τί τυρί θά φάς τήν πίτσα ? )
    ΟΧΙ ΓΑΡΙΔΑΚΙΑ -ΟΧΙ ΠΑΤΑΤΑΚΙΑ (μέ τί λάδι τά φτιάχνουν ? )
    ΚΟΡΝ ΦΛΕΙΚΣ ( χωρίς κορεσμένα λίπη ) ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΦΥΣΗ
    Στήν Λάρισα θά τά βρείτε : TO ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ Παπακυριαζή 46
    ΟΧΙ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ ,ΟΧΙ ΣΟΚΟΦΡΕΤΕΣ ( όλες περιέχουν κορεσμένα λίπη - ούτε κουβερτούρα )
    ΕΝΝΟΕΙΤΕ Ο ΚΑΦΕΣ ( Μόνο φακελάκια NESCAFE ,όχι κουτί -περιέχει κορεσμένα λίπη - ή DOUWE EGBERTS τό μικρό κουτί )MONO ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΣΤΑ ΝΕΥΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΑ ΜΗΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ! ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΟΤΙ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ ΤΙ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΗ ΕΧΕΙ .ΜΗΝ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΚΟΡΕΣΜΕΝΑ ΛΙΠΗ ,ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ! ΣΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑ Η ΛΙΓΑ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ,ΟΥΤΕ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ,ΑΛΛΑ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ ΖΩΗΣ!

    ΝΤΟΜΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ η ΨΕΥΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ
    ΥΛΙΚΑ
    5 ντομάτες ώριμες
    3,4 κρεμμύδια
    ½ ματσάκι δυόσμο
    ½ ματσάκι βασιλικό
    ½ ματσάκι άνηθο
    ½ ματσάκι μαϊντανό
    αλάτι,πίπερι, λάδι πυρηνέλαιο για τηγάνισμα
    καί 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
    1. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
    2. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα αρωματικά.
    3. Όλα μαζί τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο αλεύρι χρειάζεται για να γίνει σφιχτό το μίγμα.
    4. Τέλος το αλατοπιπερώνουμε. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το πυρηνέλαιο.
    5. Παίρνουμε κουταλιές από το μίγμα και τις τηγανίζουμε στο καυτό λάδι. Μόλις τηγανιστούν τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και είναι έτοιμοι για σερβίρισμα.
    Mπορείτε νά τό φάτε μέ σαλάτα τυροκαφτερή καί πατάτες .
    Έτσι θά απωθήσετε τό κακό διατροφικό παρελθόν σας ( κεφτέδες με κιμά ),καί κατά κάποιο τρόπο θά σαμποτάρετε τήν αισχροκέρδεια είς βάρος τών ζώων.
    Κατάλληλο καί αξιοπρεπές φαγητό γία γάμους καί οποιαδήποτε άλλη ειρηνική γιορτή.

    SPECIAL CAKE RECIPE FOR FASTING
    ΓΛΥΚΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ (ΚΑΠΟΤΕ )ΜΗΤΕΡΑ KAI ΦΙΛΗ ΤΗΣ STEFANIA DIMMEN , MARIA
    CAKE ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ ΜΕ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ

    Υλικά
    1 φακελάκι σταφίδες
    5 πορτοκάλια
    1 μπέικιν πάουντερ
    2 κούπες αλέυρι ( μισό κιλό )
    1 βαζάκι μαρμελάδα ( ότι γέυση προτιμάτε )

    Ανακατέυετε τά υλικά σε ένα μπόλ ( εκτός της μαρμελάδας )
    Και αφού τά ανακατέψετε όλα μαζί αδειάζετε το μείγμα σε ένα ταψί φούρνου.
    Βάζετε στο φούρνο το ταψί με το ανακατεμένο μείγμα στους 180 βαθμούς και αφήνετε να ψηθεί για μισή ώρα .
    Στο τέλος προσθέτετε την μαρμελάδα .

  2. STEFANIA DIMMEN

    ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΑΝ ΛΕΝΕ "ΨΕΥΤΙΚΟ ΔΕΡΜΑ " "ΔΕΡΜΑΤΙΝΙ" ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΓΟΡΑΖΕΤΕ
    ΑΛΗΘΙΝΟ ΔΕΡΜΑ .ΑΥΤΟΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΜΕ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ,ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΔΕΡΜΑ. ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ALL STAR ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΞΕΦΤΕΛΙΣΤΗΚΕ ,ΒΓΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ ΟΛΣΤΑΡΑΚΙΑ .

  3. anetadel

    ΕΧΩ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΖΩΑ γιατι τα αγαπω και για να μην συμμετεχω σε αυτην την απεχθη αλυσιδα κερδους που οπλιζει με μαγκια τυπους σαν τον παραγωγο που βγηκε να κανει αυτου του επιπεδου το χιουμορακι ,θεωρωντας οτι ολοι οσοι τον ακουμε θα σπασουμε πλακα!Απο την αλλη το ιδιο θεωρησαν προφανως και αυτοι που τον καλεσαν ,και επιβεβαιωνεται για αλλη μια φορα το "ομοιος ,ομοίω αεί πελάζει".Μου ανακατευεται το στομαχι...

  4. ΚΟΥΡΟΥΣΙΑ ΒΙΚΥ

    Πολυ σωστα ολα αυτα-αλλα προεχουν και τοσα αλλα..Μια πολυ καλη λυσηθα'ταν να μειωσουμε ΟΛΟΙτην ποσοτητα κρεατος που τρωμε!

  5. eleonora

    Μπράβο στις δύο οργανώσεις που θίξανε το θέμα. Έχει καταντήσει αηδία η πλήρης άγνοια και απαξίωση της ποιοτικής ζωής των ζώων παραγωγής. Αντί να κοιτάνε πως να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης (για να μη μπούμε να σταματήσουν τελείως να τα εκτρέφουν γιατί θα ήταν ουτοπικό), κοιτάνε πως να τα απαξιώσουν περισσότερο και να τα εκμεταλλευτούν.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.