Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ επιστρέφει στη φύση δυο ορφανά αρκουδάκια, μετά από περίθαλψη 9 μηνών και σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας βρέθηκαν ορφανοί και δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από τη μητέρα τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ και με απόλυτα περιορισμένη ανθρώπινη παρουσία. Σήμερα είναι δύο υγιείς νέες αρκούδες, που ζυγίζουν περίπου 50 κιλά, σκαρφαλώνουν σε δέντρα, ψάχνουν για τροφή, αποφεύγουν τον άνθρωπο και εκδηλώνουν τη φυσιολογική συμπεριφορά ενός άγριου ζώου.
Μετά από 9 μήνες περίθαλψης και φροντίδας στις ειδικές εγκαταστάσεις περίθαλψης και επανένταξης αρκούδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στις Αγραπιδιές Φλώρινας, τα αρκουδάκια είναι έτοιμα να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η επανένταξη των δύο μικρών αρκούδων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012 από την Επιστημονική Ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ..
Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε εν μέσω παγετού και χιονοκάλυψης σε δασική περιοχή που αποτελεί φυσικό βιότοπο της αρκούδας. Οι ειδικοί του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ διαμόρφωσαν μια – κατά το δυνατόν – φυσική φωλιά, όπου τοποθετήθηκε ειδική διαδικτυακή κάμερα, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους ερευνητές, να εποπτεύουν ολόκληρη την περιοχή, αλλά και να παρακολουθούν τα αρκουδάκια κατά τη διάρκεια του ύπνου τους, συλλέγοντας έτσι πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα.
Το κοινό μπορεί καθημερινά να παρακολουθεί πλάνα από τον ύπνο και τη ζωή των δύο μικρών στη σελίδα που διατηρεί ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στο facebook.
Δείτε εδώ τα πρώτα πλάνα από τις κινήσεις των μικρών μέσα στη φωλιά τους!
Ο Μικρός Τζον και ο Νικήτας τοποθετήθηκαν στη φωλιά, το καινούργιο τους φυσικό σπίτι, αφού ναρκώθηκαν και μεταφέρθηκαν με απόλυτη ασφάλεια. Οι επιστήμονες θα τα παρατηρούν και κατά τον χειμέριο ύπνο τους, όμως δε θα μείνουν εντελώς μόνα τους ούτε όταν ξυπνήσουν! Οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα τα παρακολουθούν μέσω δορυφόρου… Τα ειδικά κολάρα – πομποί, που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους, προσφέρουν τη δυνατότητα παρακολούθησης των κινήσεών του ολόκληρο το 24ωρο. Έτσι θα ξέρουμε που βρίσκονται και αν τα καταφέρνουν. Αυτό σημαίνει ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ο φύλακας της αρκούδας.
Ο επικεφαλής της επιχείρησης δρ Βιολογίας, Αλέξανδρος Καραμανλίδης δήλωσε: «Η καφέ αρκούδα είναι ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά της χώρας μας και η προσπάθεια επανένταξης 2 ορφανών αρκούδων πραγματοποιείται για πρώτη φορά. Η όλη προσπάθεια έχει 2 πολύ σημαντικές πτυχές: η πρώτη είναι η επιστημονική· τέτοιου είδους προσπάθειες έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες φορές παγκοσμίως και έτσι οι ερευνητές του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ θα συλλέξουν μοναδικά επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τη συμπεριφορά και τη βιολογία της καφέ αρκούδας κατά τη διάρκεια του χειμέριου λήθαργου.
Η δεύτερη σημαντική πτυχή σχετίζεται με την προστασία του είδους· εάν το εγχείρημα επανένταξης επιτύχει τότε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και η Ελληνική Πολιτεία θα έχουν ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την προστασία του είδους στη χώρα μας». Στην επιχείρηση συμμετείχαν επίσης Ομάδα από την Κτηνιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. υπό την εποπτεία της καθηγήτριας κας Νατάσας Κομνηνού. Συμβουλευτική συμμετοχή είχε και ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης για τη Μελέτη και Προστασία της Αρκούδας, Dr John Beecham.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν ο μικρός Τζον και ο Νικήτας μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξουν αιχμάλωτες αρκούδες. Στον αστερισμό του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ κάθε αρκούδα μετράει!
Ορφανό αρκουδάκι
Ένα μικρό αρκουδάκι, μόλις 2 μηνών, εντοπίζεται τον Απρίλιο στην περιοχή του Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Ζυγίζει μόλις 8 κιλά, κλαίει συνέχεια και τρώει με δυσκολία. Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, σε συνεργασία με ειδικό στις διασώσεις αρκούδων, επιστήμονα από τις Η.Π.Α., στήνει μια ολόκληρη επιχείρηση για να βρει τη μαμά του ο μικρός Τζον.
Τα αρκουδάκια γεννιούνται μόλις 300 γραμμάρια!
Οι πιθανότητες να ζήσει ένα τόσο νεαρό αρκουδάκι χωρίς τη μαμά του είναι ελάχιστες, ακόμη και με τη φροντίδα των ειδικών. Τα αρκουδάκια γεννιούνται κατά τη διάρκεια του χειμέριου ύπνου της μητέρας τους (Ιανουάριο - Φεβρουάριο) και η φωλιά τους λειτουργεί ως θερμοκοιτίδα.
Μένουν με τη μητέρα τους για δύο ολόκληρα χρόνια προκειμένου να μάθουν να επιβιώνουν μόνα τους στη φύση. Για να εγκαταλείψει η αρκούδα τα μικρά της, συντρέχουν δύο λόγοι, είτε να την κυνήγησαν σε μεγάλη απόσταση άγρια σκυλιά, είτε να έχει θανατωθεί.
Το ορφανό αρκουδάκι θα μεγαλώσει χωρίς τη μαμά του…
Άκαρπες ήταν τελικά οι προσπάθειες για την ανεύρεση της μαμάς αρκούδας και ο μικρός Τζον κατέληξε στα έμπειρα χέρια των ανθρώπων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, στις εγκαταστάσεις του Κτηνιατρικού Σταθμού Περίθαλψης Άγριων Ζώων, στον Αετό της Φλώρινας.
Κι άλλο ορφανό αρκουδάκι, ο Νικήτας!
Μέσα στην ίδια εβδομάδα, ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ «υιοθετεί» και δεύτερο ορφανό αρκουδάκι από τη δασική περιοχή των Τρικάλων. Το αρκουδάκι χωρίς τη μητέρα του, βρίσκει κτηνοτρόφος την ώρα, που έβοσκε το κοπάδι του στα λιβάδια Περτουλίου. Ο κτηνοτρόφος μεταφέρει το μικρό αρκουδάκι στη στάνη του και το «φιλοξενεί» σε ασφαλές σημείο προκειμένου να μη διατρέξει κίνδυνο από τα σκυλιά του κοπαδιού.
Ο Νικήτας
Ο Νικήτας είναι κι αυτός αρσενικός, 2,5 μηνών και ζυγίζει 6 κιλά. Το ζώο, όταν βρέθηκε στο δάσος ήταν εξασθενημένο και πολύ φοβισμένο. Ο Νικήτας μεταφέρεται στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ, στον ίδιο χώρο με τον μικρό Τζον, όπου δέχεται εντατική περιποίηση και φροντίδα. Η ύπαρξη δεύτερης ορφανής αρκούδας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προκαλεί ανησυχία στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ καθώς είναι πολύ πιθανό οι μητέρες των αρκούδων αυτών να θανατώθηκαν. Ο φόνος θηλυκών αρκούδων οδηγεί στην απώλεια περισσότερων ατόμων του είδους. Επισημαίνουμε, ότι ο φόνος αρκούδας, είδους που τελεί υπό εξαφάνιση, αποτελεί αξιόποινη πράξη και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης.
Με μέλι και με γάλα
Η φροντίδα του μικρού Τζον και του Νικήτα γίνεται αποκλειστικά από 2 και μόνο φροντιστές με τους οποίους έρχονται σε επαφή ανά τρίωρο για να ταΐζονται. Τα 2 μικρά αρκουδάκια ταΐζονται με ειδικό σκεύασμα και μέλι για να τονωθεί η όρεξή τους. Επιδιώκουμε τη μικρότερη δυνατή έκθεση σε ανθρώπινη παρουσία, ώστε να μην αναγνωρίσουν τον άνθρωπο ως φίλο, αλλά ως διαφορετικό είδος που πρέπει να αποφεύγουν.
Take a walk on the wild side
Μετά τους πρώτους δύο μήνες παραμονής τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό Περίθαλψης, τα αρκουδάκια μεταφέρονται στον Ειδικό Χώρο Επανένταξης που έχει δημιουργήσει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ένα περιφραγμένο φυσικό δάσος έκτασης 10 στρεμμάτων, όπου παρακολουθούνται με κάμερες.
Το καλοκαίρι τους
Η διατροφή τους εμπλουτίζεται με φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Δυο φορές τη μέρα πίνουν γάλα. Παίζουν ασταμάτητα και σκαρφαλώνουν. Το μεσημέρι, που ο ήλιος είναι δυνατός, παίρνουν έναν υπνάκο ή απολαμβάνουν μπάνιο στην πισίνα τους για να δροσίζονται.
Το φθινόπωρο
Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας είναι πια 9 μηνών και ζυγίζουν 40 κιλά ο καθένας. Η συμπεριφορά τους προς τους φροντιστές, που τους μεγάλωσαν, είναι πια εχθρική και απόμακρη. Έχουν αποκτήσει το χαρακτήρα των ελεύθερων αρκούδων και, όπως όλα δείχνουν, θα τα καταφέρουν μόνοι τους το χειμώνα που έρχεται.
Το σχέδιό μας
Τα μικρά αρκουδάκια θα είναι τα πρώτα στην Ελλάδα για τα οποία θα επιχειρηθεί επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον μετά από περίπου 8μηνη περίθαλψη, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα. Όπως επισημαίνει ο John Beetcham, (πρώην πρόεδρος του International Bear Association) «παρόμοια περιστατικά με αρκούδες αντιμετωπίζονται συχνά, σε πολλές χώρες. Οι εγκαταστάσεις του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο για την επανένταξη ορφανών αρκούδων». Εφόσον όλη η επιχείρηση κυλήσει ομαλά, ο τελικός στόχος για τον μικρό Τζον και τον Νικήτα είναι να αφεθούν ελεύθεροι λίγο πριν το χειμέριο ύπνο, ώστε να φωλιάσουν φυσιολογικά και να ξυπνήσουν στη φύση.
Θα τα καταφέρουμε
Ο μικρός Τζον και ο Νικήτας δεν διδάχθηκαν τα μυστικά της φύσης από την αρκούδα μαμά τους. Μεγάλωσαν με τη φροντίδα των ειδικών του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Γι’ αυτό δεν θα τους αφήσουμε εντελώς μόνους. Θα ακολουθούμε τα ίχνη τους μέσω δορυφόρου. Τα ειδικά κολάρα - πομποί που θα φορέσουν, μας επιτρέπουν τη δορυφορική τηλεμετρία. Έτσι θα ξέρουμε που βρίσκονται και αν τα καταφέρνουν. Αυτό σημαίνει ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ο φύλακας της αρκούδας.
Θέλουμε τις αρκούδες στη φύση
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να έχουν ο μικρός John και ο Νικήτας μια δεύτερη ευκαιρία στη φύση και να μην καταλήξουν αιχμάλωτες αρκούδες. Παρακαλούμε σε περιπτώσεις εύρεσης ορφανών μικρών αρκούδων και λύκων να επικοινωνούν άμεσα με τις αρμόδιες Δασικές ή Αστυνομικές Αρχές καθώς και με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στα τηλέφωνα 2310555920, 2386031155, 6957834668.
Το άρθρο 46 και το άρθρο 47 του πολυνομοσχεδίου «Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠ.Α.Α.Τ.» που ψηφίστηκε κατ’ άρθρο στις 27 Ιανουαρίου στη Βουλή προβλέπει μεγαλύτερες ποινές για όσους π.χ. κακοποιούν τα ζώα παθητικά (απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης, χωρίς κτηνιατρική περίθαλψη, στέγη, τροφή και νερό) και πάει ένα βήμα παρακάτω το ζήτημα της προστασίας των αδέσποτων και όχι μόνο.
Η ιπποθεραπεία, δηλαδή η θεραπεία με τη βοήθεια του αλόγου, βελτιώνει σημαντικά και σε πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό τη νοητική καθυστέρηση, εφαρμόζεται με απόλυτη επιτυχία σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, σε ασθενείς με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, έχει σημαντικά αποτελέσματα διόρθωσης της κινητικότητας, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, βελτιώνει τη βάδιση και την ισορροπία ατόμων με κινητικά προβλήματα, ενώ αυξάνει την κοινωνικοποίηση και την επικοινωνία όλων όσοι αντιμετωπίζουν νοητικά και κινητικά προβλήματα.
Σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν στην ακτή του Καλαμακίου (Ν. Χιλή) στην Αλεξανδρούπολη 8 Σκουφοβουτηχτάρια με συμπτώματα πετρελαίωσης. Στελέχη του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου (Φ.Δ.Ε.Π.Δ.Ε.) διέσωσαν τα πουλιά, τα οποία δεν μπορούσαν να πετάξουν. Το πετρέλαιο ήταν εμφανές στο φτέρωμα τους αλλά και η μυρωδιά των πετρελαιοειδών δεν άφηνε κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το τι τους συνέβη.
1 Σχόλιο
ΔΕΡΛΕΡΕ ΜΑΡΙΝΑ
Μπράβο σε όλη την προσπάθεια του Αρκτούρου. Αλλά αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση είναι το γεγονός ότι κτηνοτρόφος βρήκε το 2ο αρκουδάκι και το φρόντισε. Διπλά μπράβο σε αυτόν.
Μπράβο σε όλη την προσπάθεια του Αρκτούρου. Αλλά αυτό που μου έκανε τεράστια εντύπωση είναι το γεγονός ότι κτηνοτρόφος βρήκε το 2ο αρκουδάκι και το φρόντισε. Διπλά μπράβο σε αυτόν.