Στην ιστοσελίδα www.kathimerini.gr δημοσιεύθηκε χθες ο προβληματισμός της δημοσιογράφου Σάντυ Τσαντάκη, η οποία προσπαθεί να ζυγίσει τα υπέρ και κατά, μεταξύ εκείνων που εναντιώνονται στα δελφινάρια και στα τσίρκο σε σχέση με όσους υποστηρίζουν την εκπαιδευτική τους σημασία. Κάντε τον κόπο να διαβάσετε και την άποψη της δημοσιογράφου και τα όσα λέει ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, αλλά και τα επιχειρήματα της Όλγας Κήκου, που είναι μέλος των Οικολόγων Πράσινων.
Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις...
Θυμάμαι παιδί ακόμη την πρώτη μου εμπειρία με δελφίνια. Ήμουν στο Λονδίνο, με την οικογένειά μου, και μετά το Safari Park, στο οποίο είχαμε μπει με το αυτοκίνητο σε ένα τεράστιο πάρκο με μαϊμούδες να σπάνε τους υαλοκαθαριστήρες, για να δούμε ζώα που ζουν στο «φυσικό» τους περιβάλλον, βρέθηκα στο Aquarium. Λίγο μετά τα παιχνίδια στο νερό με την μπάλα και τα χούλα-χουπ, ονειρεύτηκα ότι μια μέρα θα γινόμουν κι εγώ εκπαιδεύτρια δελφινιών. Σίγουρα δεν ήμουν η μόνη... Η ταινία «Big Blue» με τον Ζαν Μαρκ Μπαρ, χρόνια μετά, έγινε από τις αγαπημένες μου. Ζήλευα τη σκηνή στην οποία ο πρωταγωνιστής κολυμπούσε μαζί τους και, φυσικά, τη Ροζάνα Αρκέτ.
Σαν μητέρα πια, πήγα τις κόρες μου στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για να δουν κι εκείνες τα δελφίνια, από κοντά, ζωντανά. Άκουσα με προσοχή τα λόγια του αφηγητή, συγκινήθηκα, θύμωσα με την αντιμετώπιση αρκετών θεατών που δεν σέβονταν τους κανόνες, προωθούσαν από κινητά και τρόφιμα μέχρι καπέλα και φωτογραφικές μηχανές, στα δελφίνια, για να τα πλησιάσουν. Αυτό είναι θέμα παιδείας.
Δεν ξέρω αν τα συγκεκριμένα δελφίνια, ο Ερμής, η Κλειώ, ο Ιάσονας, η Κάλλια, είναι ευτυχισμένα ή αν θα μπορούσαν να είναι κάπου αλλού, πιο ευτυχή. Είναι η στιγμή που ξεκινάει η συζήτηση για το ποιος είναι φιλόζωος, αυτός που δηλώνει χορτοφάγος αλλά φοράει δερμάτινα παπούτσια; Ή μήπως εκείνος που τρώει κρέας αλλά ποτέ τους... ήρωες του Ντίσνεϊ; Στο τσίρκο βασανίζονται ζώα. Εχουμε δει ντοκιμαντέρ, το θέαμα προκαλεί κατάθλιψη στον σύγχρονο θεατή. Και οι ζωολογικοί κήποι; Τα δελφινάρια; Στην Ελλάδα; Στον υπόλοιπο κόσμο; Η συζήτηση έχει ξεκινήσει χρόνια πριν. Το κοινό, μοιρασμένο. Ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο;
Μέχρι να βγάλει ο καθένας τη δική του ετυμηγορία μαθαίνω ότι στην Αμερική, η Νο1 ταινία αυτήν την εποχή φέρει τον τίτλο «DolphiTale» και είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία. Για τη φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα αγόρι και ένα δελφίνι που έχασε την ουρά του σε μια παγίδα. Tο όνομα του δελφινιού; Winter. Δελφίνι που σώθηκε από την ακτή της Φλόριντα και φιλοξενείται στο Clearwater Marine Aquarium. Μέχρι σήμερα την ταινία έχουν παρακολουθήσει 3.751.600 θεατές. Αθώοι ή ένοχοι;
YΠEP: Επαφή με τη φύση και ευαισθητοποίηση
Του Ζαν-Ζακ Λεσουερ*
Η ελκυστικότητα των ζωολογικών πάρκων γενικότερα και των δελφιναρίων ειδικότερα, πηγάζει από μια φυσιολογική ανάγκη του ανθρώπου για επαφή με τη φύση. Η ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα θαυμάσια αυτά θηλαστικά είναι μια σημαντική συναισθηματική εμπειρία, τόσο για τους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά, κάτι που διαπιστώνουμε από τους περισσότερους από τους 330.000 επισκέπτες μας ετησίως.
Ο επισκέπτης μαθαίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα δελφίνια, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνεται για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στη φύση και πώς μπορεί να συμβάλει στην προστασία τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές πρωτοβουλίες και νομοθεσίες για την προστασία της θαλάσσιας και της άγριας ζωής στη φύση έχουν προκύψει παγκοσμίως από τα θετικά ερεθίσματα που έλαβαν οι επισκέπτες σε ζωολογικά πάρκα και δελφινάρια.
Επιπλέον οι γνώσεις που έχουμε αποκτήσει για τα δελφίνια εν πολλοίς οφείλονται στην επιστημονική έρευνα που διεξάγεται σε αυτούς τους χώρους με απτά αποτελέσματα για την προστασία των δελφινιών που ζουν στις ανοιχτές θάλασσες. Καταληκτικός στόχος μας, άλλωστε, είναι η δημιουργία υπεύθυνων και ευαισθητοποιημένων πολιτών, που θα πιέζουν την πολιτεία για την άσκηση περιβαλλοντικά υπεύθυνων πολιτικών.
Ειδικά για τα δελφίνια που φιλοξενούνται στο Πάρκο και επειδή έχουν γίνει αντικείμενο παραπληροφόρησης θα πρέπει να διευκρινιστούν τα εξής:
- Πρόκειται για 2ης και 3ης γενιάς δελφίνια γεννημένα σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
- Οι αιτιάσεις περί παράνομης εισαγωγής τους είναι απολύτως ανακριβείς, καθώς έχουν μετακινηθεί νομιμότατα και έχουν τηρηθεί για τη μεταφορά τους όλες οι διατάξεις που προβλέπουν οι διεθνείς συμβάσεις.
- Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις μας έχουν πιστοποιηθεί και εγκριθεί από τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς ΕΑΜΜ (European Association of Marine Mammals) και ΕΑΖΑ (European Association of Zoos and Aquaria). Στην πισίνα χρησιμοποιούνται τεχνολογίες αιχμής για τον καθαρισμό της χωρίς τη χρήση χημικών.
- Aπόδειξη για τη σωστή διαβίωσή τους αποτελεί και η γέννηση πριν από δύο μήνες ενός υγιέστατου δελφινιού.
- Η εκπαίδευση των δελφινιών βασίζεται στην ενθάρρυνση των φυσιολογικών τους συμπεριφορών. Κάθε συμπεριφορά επιβραβεύεται χωρίς να υπάρχει ποτέ το στοιχείο τιμωρίας. Η φημολογία περί στέρησης τροφής είναι ανυπόστατη και εκτός του κώδικα δεοντολογίας που διέπει τη λειτουργία μας.
Σκοπός του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου είναι πρωτίστως η ενημέρωση και η περιβαλλοντική εκπαίδευση που σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία θα οδηγήσει στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία των ζώων του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Βασικοί μας στόχοι είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από το ζωικό και φυτικό βασίλειο καθώς και η προσπάθεια διατήρησης ή ακόμα και αναπαραγωγής των απειλούμενων ειδών.
*Ο Ζαν-Ζακ Λεσουέρ είναι ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
KATA: Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση;
Της Όλγας Κήκου*
Παρά την πλούσια κητοπανίδα των ελληνικών θαλασσών (ρινοδέλφινα, ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια, σταχτοδέλφινα, πτεροφάλαινες, φυσητήρες), πρόσφατα η χώρα μας εντάχθηκε στη μαύρη λίστα χωρών με αιχμάλωτα κητώδη, τα οποία συμμετέχουν σε παραστάσεις τσίρκο στις τσιμεντένιες δεξαμενές των δελφιναρίων.
Επιστήμονες χαρακτηρίζουν τα κητώδη ως «μη ανθρώπινα άτομα» με πολιτισμό, σύνθετες δομές επικοινωνίας, υψηλά επίπεδα συναισθηματισμού και νοημοσύνης.
Καθώς οι φυσικές συνθήκες είναι αδύνατον να αναπαραχθούν σε οποιαδήποτε τσιμεντένια δεξαμενή, υποφέρουν ψυχικά και σωματικά από την αιχμαλωσία, ανεξάρτητα αν έχουν γεννηθεί σε δελφινάρια-φυλακές.
Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την ύπαρξή τους στον 21ο αιώνα, οι ζωολογικοί κήποι και τα δελφινάρια προβάλλουν έναν υποτιθέμενο εκπαιδευτικό χαρακτήρα καθώς επιβάλλεται πλέον από την ίδια την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Πίσω από το πρόσχημα για θεραπευτικούς και επιστημονικούς σκοπούς και για δήθεν «εκπαιδευτικές» παραστάσεις με ακροβατικές επιδείξεις βρίσκεται η θλιβερή εικόνα της εκμετάλλευσης κητωδών για την ανθρώπινη ψυχαγωγία, με βασικό σκοπό το κέρδος.
Η εκμετάλλευση αυτή είναι άκρως αντιεκπαιδευτική, παραπλανά το κοινό και ενισχύει το διεθνές εμπόριο ζώων.
Θλιβερό θέαμα αποτελεί η παρουσία σχολείων και γονιών που αγνοούν βασικές εκπαιδευτικές αρχές και επιλέγουν την εύκολη διασκέδαση, στηρίζοντας ταυτοχρόνως τη βιομηχανία εμπορικής εκμετάλλευσης των κητωδών, χωρίς ίχνος προβληματισμού για την αξία της ζωής άλλων συναισθανόμενων όντων. Αντιθέτως, μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος των ζώων θα μπορούσε να αποφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, να προάγει σεβασμό απέναντι στα άλλα είδη και να βοηθήσει στη διατήρησή τους και στη δημιουργία πραγματικής περιβαλλοντικής συνείδησης.
Έπειτα από έλεγχο του δελφιναρίου που λειτουργεί στο Αττικό Πάρκο από τις αρμόδιες αρχές, η πολιτεία έχει προχωρήσει σε μηνύσεις, αφού κρίθηκε παράνομη η εισαγωγή των κητωδών και έχει γίνει κατάσχεσή τους, ενώ όσον αφορά την κατασκευή του δελφιναρίου, έχει κριθεί αυθαίρετη και έχουν επιβληθεί πρόστιμα.
Παρά τις νομοθετικές ρυθμίσεις για απαγόρευση τσίρκων με ζώα και τις ενέργειες επιβολής προστίμων, μηνύσεων και κατάσχεσης των δελφινιών, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει προχωρήσει στο κλείσιμο του δελφιναρίου.
Είναι ακριβώς αυτή η αδυναμία, αναποτελεσματικότητα και μη εφαρμογή των νόμων που ενισχύει την άσχημη εικόνα της χώρας παγκοσμίως. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να αλλάξουν εάν η Ελλάδα όντως αποτελεί «κράτος δικαίου» και προσπαθεί να κερδίσει τον σεβασμό των ίδιων των Ελλήνων πολιτών.
*Η Όλγα Κήκου είναι μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Οικολόγων Πράσινων.
Διαβάστε επίσης:
ProWal: Απαράδεκτες οι συνθήκες διαβίωσης δελφινιών που εξαναγκάζονται σε «εκπαιδευτικές» κωλοτούμπες για το καλό της τσέπης των ιδιοκτητών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκο Α.Ε.
Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Τα δελφίνια κάνουν κωλοτούμπες γιατί έτσι οι θεατές ενημερώνονται για τη βιολογία τους!
Πόρισμα - «καταπέλτης» για τις παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο - Δελφινάριο & τις παράνομες παραστάσεις με δελφίνια
Γερμανός ειδικός καταγγέλλει την κακοποίηση των δελφινιών στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (βίντεο)
Γ. Δημαράς: Να σταματήσουν άμεσα οι παράνομες παραστάσεις με δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Ακόμα ένα δελφίνι πέθανε αιχμάλωτο στο δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα
Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προτείνουν το δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου να γίνει ενυδρείο ώστε να μην κακοποιούνται τα δελφίνια
Έλληνες καλλιτέχνες διαμαρτύρονται για την αιχμαλωσία & κακοποίηση των δελφινιών μέσω τηλεοπτικού σποτ (βίντεο)
Υπουργείο Παιδείας: Μη διδακτικές οι εκδρομές μαθητών σε χώρους αιχμαλωσίας & εμπορικής εκμετάλλευσης ζώων
Π.Φ.Π.Ο.: Με τις πλάτες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο ιδιοκτήτης του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου «θρηνεί» για ακόμα ένα δελφίνι που πέθανε στο παράνομο δελφινάριο του
Διαμαρτυρία αύριο έξω από το παράνομο Δελφινάριο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τα νέα αιχμάλωτα δελφίνια
Ο Π. Σκουρλέτης υπέγραψε την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την επέκταση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Φέρνουν 6 νέα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αν & στο δελφινάριο του έχουν πεθάνει ήδη 5
Την «κωλοτούμπα» του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο θέμα της εκμετάλλευσης των δελφινιών «θυμίζει» ο βουλευτής του κόμματος Γ. Δημαράς.
Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για την κακοποίηση των δελφινιών, τις «εκπαιδευτικές κωλοτούμπες» και τα άγρια αιχμάλωτα ζώα στις εγκαταστάσεις του
Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα
Τα δελφίνια δεν «εκπαιδεύουν» απλώς παιδεύονται κύριε υπουργέ!
Π.Κ.Α.Κ.: Ανέφικτη η ευζωία των δελφινιών που ζουν αιχμάλωτα
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φωτογραφική διάταξη για να εκμεταλλεύονται «νόμιμα» τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Χαρά Καφαντάρη: Επιβεβλημένη η απόσυρση της φωτογραφικής διάταξης για το δελφινάριο
Ζητούν από τον υπουργό Περιβάλλοντος να τερματίσει την κακοποίηση των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Απέτυχε ο υπουργός να νομιμοποιήσει το παράνομο δελφινάριο στο Αττικό Πάρκο
Απέσυρε την τροπολογία για την νόμιμη λειτουργία τσίρκο με ζώα ο Τσαυτάρης
Θεραπευτικές οι κωλοτούμπες από άγρια ζώα σύμφωνα με το ΥΠ.Α.Α.Τ.!
Πιπιλή: «Τα δελφίνια είναι άγρια ζώα, δεν είναι μπαλαρίνες»
Υ.Π.Α.Π.ΕΝ.: Εκπαιδευτικές οι κωλοτούμπες των δελφινιών στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και όχι σόου!
Γ. Τσιρώνης αν. υπουργός Περιβάλλοντος: «Το κυνήγι είναι εκ του περιττού»
Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια
Γιατί η MOm συνεργάζεται με το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο;
Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία των ζώων;
Γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων κρατώντας αιχμάλωτα αγρίμια!
Το λιοντάρι βασανίζεται φυλακισμένο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Δείτε τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά (βίντεο)
Δεκάδες ζώα παρανόμως αιχμάλωτα στα κλουβιά του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;
Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!
Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους
Ένα δελφινάκι - αντικείμενο διασκέδασης και πλουτισμού γεννήθηκε στο Αττικό Πάρκο
Κρίτων Αρσένης: Επιζήμια για τα δελφίνια τα δελφινάρια
Αναρμόδιο το δικαστήριο για την εκμετάλλευση των δελφινιών και τις πολεοδομικές παραβάσεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο!
Τουρκία: Έμαθαν στα δελφίνια να επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον και τα απελευθέρωσαν!
Ένα μήνυμα για όλο τον κόσμο από Τομ και τον Μίσα, τα δελφίνια που απελευθερώθηκαν στην Τουρκία