Για τις 16 Μαρτίου του 2020 έχει προγραμματιστεί να γίνει από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων η δίκη των τριών κυνηγών που κατηγορούνται για τη δολοφονία αγριόγιδων κοντά στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων καθώς στις 21 Φεβρουαρίου 2017 διαπιστώθηκε από θηροφύλακες ότι σκότωσαν στο όρος Τύμφη εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου έξι αγριόγιδα (είδος υπό προστασία) και όπως αποδείχτηκε τα πέντε θηλυκά ζώα εγκυμονούσαν.
Οι τρεις από δράστες είχαν συλληφθεί επί τόπου από θηροφύλακες της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου, οι οποίοι έκαναν περιπολία στην περιοχή, άκουσαν πυροβολισμούς και λίγο αργότερα σταμάτησαν ένα ύποπτο όχημα με τους τρεις άνδρες κυνηγούς.
Στο Ι.Χ. μετά από έλεγχο βρήκαν ίχνη αίματος και τρίχες αλλά τα πτώματα των ζώων εντοπίστηκαν τελικά σε κοντινή απόσταση κάτω από κάτι κλαδιά, ενώ ο τέταρτος κυνηγός, οποίος συμμετείχε τότε στο παράνομο κυνήγι, κατάφερε να διαφύγει.
Για τους τρεις δράστες σχηματίστηκε δικογραφία καθώς στο αίμα που βρέθηκε στο όχημα έγινε έλεγχος DNA από το Εργαστήριο Μοριακής Οικολογίας και Γενετικής της Διατήρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και οι επιστήμονες απέδειξαν ότι ήταν αίμα αγριόγιδου και όχι άλλου ζώου.
Εντούτοις οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ζήτησαν το αποτέλεσμα του DNA να μην ληφθεί υπ’ όψιν από το δικαστήριο καθώς το Εργαστήριο δεν είναι πιστοποιημένο.
Έτσι από την έδρα αποφασίστηκε όταν γίνει η δίκη να κληθεί να καταθέσει και ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος, διευθυντής του Εργαστηρίου Μοριακής Οικολογίας και Γενετικής της Διατήρησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Δυστυχώς από το δικαστήριο δεν έγινε αποδεκτό παράσταση πολιτικής αγωγής να δηλώσουν ούτε ο σύλλογος «ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ - BALKAN CHAMOIS SOCIETY», όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr o επικεφαλής του Χαρητάκης Παπαϊωάννου, ή ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου διότι όπως ειπώθηκε δεν έχουν έννομο συμφέρον!
Άλλωστε με το μέχρι τώρα κατηγορητήριο, που ελπίζουμε να αλλάξει, οι τρεις κατηγορούμενοι διώκονται για παραβάσεις του νόμου περί θήρας αν και ο δικηγόρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου είχε ζητήσει να προστεθεί η κατηγορία της περιβαλλοντικής υποβάθμισης γι’ αυτό και η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε ο φάκελος της δικογραφίας να επιστραφεί στον εισαγγελέα που είχε την υπόθεση, για να εξεταστεί η συμπλήρωσή του με αυτήν την κατηγορία.
Το αγριόγιδο (Rupicapra rupicapra balcanica) είναι ένα από τα πλέον απειλούμενα είδη θηλαστικών στην Ελλάδα και γι’ αυτό απαγορεύεται το κυνήγι του. Το θηλυκό γεννάει μόνο ένα μικρό και αυτό μόνο αφού περάσουν τέσσερα χρόνια από την προηγούμενη γέννα.
Διαβάστε επίσης:
Γιάννενα: 11-6-2018 η δίκη των κυνηγών που σκότωσαν προστατευόμενα αγριόγιδα στο Τσεπέλοβο
Γιάννενα: 13-11-2017 η δίκη των κυνηγών που σκότωσαν στο Τσεπέλοβο 6 αγριόγιδα 5 εκ των οποίων εγκυμονούσαν
«Οικολόγοι» κυνηγοί σκότωσαν στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων 6 αγριόγιδα 5 εκ των οποίων κυοφορούσαν
Κυνηγοί σκότωσαν 5 αγριόγιδα σε απαγορευμένη για κυνήγι περιοχή στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου & Χαράδρας Αράχθου
«Οικολόγοι» κυνηγοί σκότωσαν αγριόγιδα στον Όλυμπο
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr