Από τον Αύγουστο του 2015 έχουμε αναδείξει την κακοποίηση των ζώων στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο που βρίσκεται στο νησί της Κάσου. Σήμερα η Ισαβέλλα Εμίρη πρόεδρος της Φιλοζωικής Κάσου έφερε νέα στοιχεία στη δημοσιότητα για το πως η δημοτική αρχή δίνει ακατάλληλη φτηνή τροφή – μόνο άχυρο – στα ιπποειδή λόγω έλλειψης χρημάτων με αποτέλεσμα ένα από τα πόνυ που ζει εκεί να καταρρέει επανειλημμένα και ακόμα να μην το έχει δει κτηνίατρος, καθώς ο δήμος Κάσου δεν πληρώνει γιατρό για να έρθει από την Κάρπαθο και να εξετάσει το άρρωστο ζώο που υποφέρει!
Το πόνυ από τις πολλές πτώσεις χτύπησε στο μάτι...
Αν και πολλοί στο νησί είναι γνώστες της κατάστασης – μεταξύ αυτών και η ANIMAL ACTION – κανείς δεν έχει κάνει καταγγελία στην Εισαγγελία Ρόδου όλα αυτά τα χρόνια για την κακοποίηση των ζώων με αποτέλεσμα τα 9 πόνυ, 2 άλογα, 2 γαϊδούρια, 1 στρουθοκάμηλος, 1 παπαγάλος και κάμποσα πτηνά να υποσιτίζονται συστηματικά… Στο πόνυ που από την εξάντληση πέφτει στο έδαφος παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες βάσει των οδηγιών που έδωσε η ιππίατρος Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου από το τηλέφωνο, ενώ πλήρη τροφή για τα ζώα ιπποειδή αγόρασε η Φιλοζωική Κάσου.
Τι αναφέρει στην καταγγελία της η Ισαβέλλα Εμίρη
Η κα Εμίρη με ανάρτηση της στο facebook εξηγεί: «Το Σάββατο 19/11/2016 με ειδοποίησε η Μαρία ότι ένα πόνυ από αυτά που βρίσκονται στο «δημοτικό ζωολογικό Κάσου» έπεσε κάτω. Έτρεξα και πραγματικά βρήκα το πόνυ να κείτεται ξαπλωμένο αδυνατώντας να σηκωθεί. Καθ’ υπόδειξη (τηλεφωνικώς) της φίλης ιππιάτρου Κλεοπάτρας ακολουθήσαμε μια θεραπεία με κορτιζόνη, στη συνέχεια με αντιφλεγμονώδη και αντιβίωση. Έκτοτε, το πόνυ έπεφτε κατά διαστήματα και ο Κώστας και η Μαρία το σηκώνανε, πάντα όμως με τον κίνδυνο πέφτοντας να χτυπήσει, όπως έγινε όταν χτύπησε το ματάκι του στις κοτρόνες που καλύπτουν το χώρο όπου φιλοξενούνται και το τραυμάτισε (το ματάκι του πρήστηκε και έκλεισε εντελώς). Σήμερα πάλι το βρήκαν πεσμένο, προς μεγάλη μας απογοήτευση.
Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι το κονδύλι για τις τροφές για την τρέχουσα χρονιά έχει τελειώσει και ότι εδώ και ένα μήνα τα ιπποειδή τρώνε μόνο άχυρο, πράγμα που κατά την κτηνίατρο είναι κακοποίηση. Η Φιλοζωική Κάσου πλήρωσε τα φάρμακα, πλήρωσε την αγορά 6 σακιών τροφή γαλακτοπαραγωγής αιγοπροβάτων που τα ταΐζανε μέχρι τώρα. Προμηθευτήκαμε και συμπυκνωμένη τροφή για άλογα η οποία όμως πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες και να συμπληρώνεται με άχυρο.
Δυστυχώς το πόνυ εξακολουθεί και πέφτει, σε αραιότερα βέβαια διαστήματα. Ευτυχώς που ο Κώστας και η Μαρία το φροντίζουν, το σηκώνουν, το ταΐζουν και γενικά το προσέχουν. Διαφορετικά, είναι πολύ επικίνδυνο για τη ζωή των αλόγων να μένουν κάτω για πολλή ώρα.
Μέχρι τώρα ουδείς από το δήμο ενδιαφέρθηκε να επισκεφθεί το «ζωολογικό» να δει τι κάνει το πόνυ. Ο Δήμος, εφόσον ήθελε να κρατήσει τα ζώα στο νησί και εφόσον τα κατοχύρωσε ως δική του ιδιοκτησία, έπρεπε να συνάψει συμφωνία με κτηνίατρο. Ακόμα και τώρα μπορεί και πρέπει να προσκαλέσει κτηνίατρο από την Κάρπαθο να κάνει αιμοληψία και να εξετάσει το πόνυ.
Επίσης πρέπει να καθαρίσει το χώρο από τις κοτρόνες και να προμηθευτεί τροφές για όλα τα ζώα.
Τέλος και εξίσου σημαντικό, πρέπει να βρει τρόπο να απασχολεί τον εθελοντή που κάνει ό,τι μπορεί χωρίς καμιά βοήθεια από πουθενά.
Διαφορετικά, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, τα ζώα πρέπει να αφαιρεθούν από την ιδιοκτησία του δήμου και να απομακρυνθούν από το νησί, είτε όλα είτε όσα υιοθετηθούν από κάποιους. Δυστυχώς χάσαμε την ευκαιρία εδώ και 1,5 χρόνο να πάνε στη Ρόδο σε άνθρωπο με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και αγάπη για τα ζώα, από την εμμονή κάποιων να τα κρατήσουμε και ας υποφέρουν. Δεν είναι έτσι κυρίες και κύριοι η φιλοζωία. Η φιλοζωία εκφράζεται με έργα, αν δεν μπορείτε, αφήστε τα μεγαλεπήβολα σχέδια και λόγια» καταλήγει η κα Εμίρη.
Ο εισαγγελέας Ρόδου ακούει; Ή θα συνεχίσει με την αδιαφορία του να καλύπτει τους βασανιστές ζώων και τις ευθύνες της δημάρχου Κάσου Μαίρης Σορώτου – Τσανάκη;
Πως ξεκίνησε ο παράνομος Δημοτικός Ζωολογικός Κήπος
Πριν από μερικά χρόνια Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και κατάγονται από αυτό το νησί δώρισαν στρουθοκαμήλους, ελάφια και πόνυ τα οποία εγκλωβίστηκαν σ’ έναν περιφραγμένο χώρο που ούτε αυτός δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Κάσου. Κάποια από τα ζώα πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ενώ σταδιακά στην «συλλογή» προστέθηκαν και πτηνά τα οποία ζουν και αυτά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες αλλά και γαϊδούρια και άλογα που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους είτε επειδή γέρασαν είτε επειδή έπαψαν να τους είναι χρήσιμα.
Ο εργαζόμενος, που έχει επωμιστεί την φροντίδα των ζώων είναι για μήνες απλήρωτος και δεν έχει κανενός είδους σύμβαση με τον Δήμο Κάσου. Ο χώρος «φιλοξενίας» των θηλαστικών και των πουλιών δεν λειτουργεί με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος γι’ αυτό και το κόστος λειτουργείας του δεν μπορεί να καλυφθεί από κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού του Δήμου Κάσου. Έτσι για να επιβιώσουν τα ζώα συνδράμουν οικονομικά ιδιώτες...
Διαβάστε επίσης:
Καταδικάστηκε με αναστολή η δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Κάσου για την κακοποίηση των ζώων κατ’ εξακολούθηση σε παράνομο ζωολογικό κήπο
Σε άθλιες συνθήκες ζουν τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο της Κάσου
Η στάση μας απέναντι στα ζώα εμπόδιο στην ανάπτυξη;
Tagged: ANIMAL ACTION ,
ΑΛΟΓΑ ,
ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΖΩΟΥ ,
ΓΑΪΔΟΥΡΙΑ ,
ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΟΥ ,
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ,
ΙΠΠΟΕΙΔΗ ,
ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΕΜΙΡΗ ,
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ,
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ ,
ΠΟΝΥ ,
ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Αμα το ειχα εγω θα ειχε σκασει απο το φαη
Θα καταλάβετε ποτέ μαμελούκοι ότι τα ζώα δεν είναι σαν εσάς να γουστάρουν κλουβιά;
Ακόμα η ίδια ιστορία με την Κάσο!!! Έλεος πια!!!
Πρέπει το θέμα να το κοινοποιήσουμε σε φιλοζωικές από χώρες που προέρχονται οι τουρίστες του νησιού. Μόνο έτσι μπορεί να ξυπνήσουν οι ανευθυνουπεύθυνοι του δήμου Κάσου από τον αναίσθητο λήθαργό τους που δυσφημεί το νησί και προσβάλει κάθε έννοια ανθρωπιάς.