Η πρώτη θετική εξέλιξη μετά από πολύ καιρό για το θέμα των αδέσποτων της Λέσβου, προέκυψε μετά από την προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα μέλη του Δ.Σ. ενέκριναν ομόφωνα την εισήγηση του αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής, Γιάννη Βατού, για την πίστωση 28.886 ευρώ, με τα οποία θα μπορέσει να ξεκινήσει και η λειτουργία του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, από την αρμόδια πενταμελή επιτροπή του Δήμου Λέσβου.
Η τελευταία αποτελείται από δύο εκπροσώπους των φιλοζωικών συλλόγων του νησιού, έναν κτηνίατρο, έναν εκπρόσωπο του κυνηγετικού συλλόγου, καθώς και την Μιράντα Κοπτερού, που εκπροσωπεί τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης. Ο κ. Βατός φάνηκε ικανοποιημένος με την εξασφάλιση του συγκεκριμένου ποσού (που αντιστοιχεί στον προϋπολογισμό ενός έτους), καθώς τώρα μπορεί πλέον να ξεκινήσει η αντιμετώπιση σε ένα βαθμό, του προβλήματος των αδέσποτων, κάνοντας χρήση και του χώρου περίθαλψης και προσωρινής διαμονής αδέσποτων ζώων, που ο Δήμος Λέσβου διαθέτει στον Καρά Τεπέ.
Το πρόγραμμα διαχείρισης θα λειτουργήσει σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ώστε να ενταχθεί στο μέλλον στα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και θα περιλαμβάνει περισυλλογή, καταγραφή και κτηνιατρικό έλεγχο των ζώων στο Κέντρο Περίθαλψης, στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις και εμβολιασμούς, υιοθεσίες και επανένταξη στο φυσικό τους περιβάλλον, αλλά και ευθανασίες, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
Τέλος, θα γίνει ενεργοποίηση των διοικητικών προστίμων, που προβλέπονται από το νόμο, για όσους ιδιοκτήτες δεν τηρούν τον τελευταίο. «Με την έγκριση του προϋπολογισμού από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα μπορούμε από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσουμε μια δράση που θα μικραίνει το πρόβλημα και ευελπιστούμε να καταφέρουμε στην πορεία να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες, στο χώρο που διαθέτουμε», είπε ο κ. Βατός.
«Είναι η πρώτη φορά, που γίνεται κάτι ολοκληρωμένο στο νησί, ως οφείλει να γίνει και από πλευράς μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, να κινηθούμε σύμφωνα με το νόμο». Θυμίζουμε ότι, με πρόσφατη επιστολή του προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το θέμα της κακοποίησης ζώων έθιγε και ο βουλευτής Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, ζητώντας να παρθούν μέτρα για επίλυση του.
Δείτε και σε αυτό το διαφημιστικό βίντεο, τι παθαίνουν τα ζώα στα χέρια των κατοίκων της Λέσβου.
Πρωτοβουλία κατά της κακοποίησης ζώων στη Λέσβο
«Όλοι εμείς οι οποίοι αγωνιζόμαστε ώστε να τιμωρηθεί παραδειγματικά από την Ελληνική Δικαιοσύνη ο δράστης της δολοφονίας της αδέσποτης σκυλίτσας στην Ι.Μ. Ταξιαρχών Μανταμάδου Λέσβου στις 2/2/2012, καλωσορίζουμε την ομόφωνη καταδίκη του εν λόγω περιστατικού από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λέσβου, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Φεβρουαρίου.
Καθώς όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας αλλά και τα Μ.Μ.Ε. αναφέρονται στην εκστρατεία μας κατά της κακοποίησης των ζώων στη Λέσβο, θα θέλαμε να αναφερθούμε στην ουσία και στο νόημα της Πρωτοβουλίας μας, ώστε να μην υπάρχει καμία παρανόηση για το τι ακριβώς πρεσβεύουμε και τι ζητάμε.
Η Πρωτοβουλία μας έχει ένα και μόνο σκοπό: να εφαρμοστεί ο Νόμος! Συγκεκριμένα, να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπει ο Νόμος 4039 του 2012 για τα ζώα συντροφιάς, ο οποίος αναφέρεται τόσο στα αδέσποτα όσο και στα ζώα που έχουν ιδιοκτήτη, και ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης απέναντι σε αυτά.
Έτσι ο Ν.4039/2012 δεν επιβάλλει ποινές φυλάκισης και πρόστιμα μόνο σε όσους σκοτώνουν ένα αβοήθητο, αδέσποτο σκυλί, όπως συνέβη πριν λίγες μέρες στο Μανταμάδο. Αντίστοιχες ποινές επιβάλλονται και σε εκείνους οι οποίοι:
Δε βάζουν ηλεκτρονική ταυτότητα (chip) στα ζώα τους ώστε να μπορεί να ελεγχθεί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης.
Δεν καθαρίζουν τις ακαθαρσίες του ζώου τους όταν το βγάζουν για περίπατο.
Το αφήνουν ανεξέλεγκτο χωρίς να νοιάζονται αν αποτελεί κίνδυνο για παιδιά, ηλικιωμένους ή άλλα ζώα.
Το παρατάνε όταν το βαρεθούν, για να πεθάνει στους δρόμους ή να καταλήξει πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους μιας περιοχής.
Του επιτρέπουν να γεννάει και μετά πετάνε τα κουτάβια ή τα γατάκια στα σκουπίδια γιατί "δεν έχουν χώρο".
Το δένουν σε ένα μπαλκόνι, μια ταράτσα ή ένα βαρέλι γιατί "δεν κάνει να είναι μέσα στο σπίτι" ή "για να φυλάει τα χωράφια από τα πρόβατα".
Πετάνε φόλες για να "καθαρίσει η γειτονιά". Και πολλά, πολλά άλλα…
Όλοι μας έχουμε το δικαίωμα σε μια καθαρή και ασφαλή πόλη, στην προστασία των περιουσίων μας, στην ησυχία, στο να απολαμβάνουμε τη συντροφιά των τετράποδων φίλων μας.
Αντίστοιχα, τα ζώα έχουν δικαίωμα σε μια καλή ζωή, χωρίς αναίτιο πόνο και στερήσεις. Η εφαρμογή του Ν.4039/2012 εξασφαλίζει και τα δύο.
Γι’ αυτό το λόγο, ο αγώνας μας για την πιστή εφαρμογή του νόμου τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του νησιού μας, είναι ένας αγώνας κοινός:
κτηνοτρόφοι που βλέπουν τα γεννήματα τους να χάνονται, κυνηγοί που πεθαίνουν τα κυνηγόσκυλά τους από δηλητηριασμένα δολώματα, ιδιοκτήτες που τα ζώα τους πυροβολούνται μέσα στην ίδια τους την αυλή, όσοι αγαπάνε και νοιάζονται για τα ζώα, πολίτες που θέλουν να περπατούν αυτοί και οι οικογένειές τους σε μια καθαρή πόλη, καθώς και τα ίδια τα ζώα που έχουν, και αυτά, δικαίωμα στη ζωή, είμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο.
Δεν είμαστε αντίπαλοι ο ένας με τον άλλο, και για τα προβλήματά μας δε φταίνε τα ζώα, αδέσποτα ή δεσποζόμενα. Οι πραγματικοί αίτιοι είναι οι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες των ζώων καθώς και όσοι τα εγκαταλείπουν, τα κακοποιούν, τα βασανίζουν, τα σκοτώνουν. Απέναντι σε αυτούς είναι ο κοινός μας αγώνας.
Ο πρώτος νόμος της Μεταπολίτευσης που επέβαλε ποινές για την εγκατάλειψη, κακοποίηση, βασανισμό ή/και αναίτια θανάτωση σκύλου ή γάτας ψηφίστηκε το 1981.
Μέχρι σήμερα, στη Λέσβο, ΚΑΝΕΙΣ δεν έχει συλληφθεί και καταδικαστεί για ένα τέτοιο έγκλημα. Ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος! Τριάντα ένα χρόνια ασυδοσίας και ατιμωρησίας είναι υπεραρκετά!».
Ο Μάνθος Αρμπελιάς, ο οποίος είναι κάτοικος Γαλατσίου, μας ενημέρωσε για το δράμα, που ζει η νεαρή και πολύ φιλική σκυλίτσα της φωτογραφίας. Ήταν αδέσποτη, υιοθετήθηκε και ταΐστηκε από κάτοικο της περιοχής και επειδή ήταν δεμένη δέχτηκε καταγγελία. Εκείνος που τη φρόντιζε, αναγκάστηκε, να τη λύσει αν και όπως μάθαμε το ζώο είχε τουλάχιστον μακριά αλυσίδα, και τελικά να την παρατήσει. Το ζώο κατέληξε να περιφέρεται και πάλι στο δρόμο και τώρα πια είναι σχεδόν σκελετωμένο…
«Κάθοδο» στη Σαντορίνη διοργανώνει στις 27, 28 και 29 Ιουλίου η φιλοζωική ομάδα «DREAMDANCERS», που δραστηριοποιείται κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, για να διαμαρτυρηθεί για όσα…
Μπορεί οι γόπες να είναι περισσότερες από τους κόκκους της άμμου, τα σκουπίδια διάσπαρτα, η μουσική εκκωφαντική, οι τιμές ξαπλωστρών – ομπρελών τσιμπημένες και το νερό της θάλασσας βούρκος από τις αποχετεύσεις όμως το μόνο που θα ενοχλήσει στα σοβαρά τον Νεοέλληνα στην παραλία είναι ο σκύλος.