Στηρίξτε μας

Και ο δήμαρχος Πάτρας παρακολούθησε το εκπαιδευτικό σεμινάριο της Π.Φ.Π.Ο. για τη συμβίωση μας με τα ζώα

2 Μαΐου 2017 12:17 | Επικαιρότητα
Και ο δήμαρχος Πάτρας παρακολούθησε το εκπαιδευτικό σεμινάριο της Π.Φ.Π.Ο. για τη συμβίωση μας με τα ζώα

Του Πάνου Καφφέ*

Την Τρίτη 25 Απριλίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων, το σεμινάριο για τους δασκάλους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και για εθελοντές φιλοζωικών σωματείων, περιβαλλοντικών οργανώσεων κλπ για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» που συνδιοργάνωσαν από κοινού ο Δήμος της Πάτρας και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.).

PatraSeminarioPFPO 2Δάσκαλοι και δασκάλες παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό σεμινάριο της Π.Φ.Π.Ο.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Άνθρωποι και Ζώα: Συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» δημιουργήθηκε από την επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο του Φιλοζωικού σωματείου Λάρισας Anim.A.L, δρ. Μαρία Κοντού.

Το πρόγραμμα (που έχει λάβει πανελλαδική άδεια από το Υπουργείο Παιδείας) συνίσταται σε μια διαδραστική ωριαία παρουσίαση, προσαρμοσμένη στην ηλικία των μαθητών, η οποία έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά σε πολλά θέματα που σχετίζονται με τα ζώα συντροφιάς (ευζωία, αδέσποτα, εγκατάλειψη, κακοποίηση).

Μέσα από την συζήτηση με τα παιδιά καθώς και μαθησιακά εργαλεία (π.χ. προβολή βίντεο, παιχνίδι ρόλων κ.τ.λ.) εστιάζει στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, μια ιδιότητα με πολυδιάστατη σημασία, που υπερβαίνει τα όρια της φιλοζωικής παιδείας. Επίσης στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η διδασκαλία προς τους μαθητές της κατανόησης της γλώσσας του σώματος ενός άγνωστου ζώου, έτσι ώστε να το προσεγγίζουν με ασφάλεια.

Η παιδεία, πάνω στο καυτό κοινωνικό και πολιτιστικό θέμα που αφορά την συμπεριφορά του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και των προβλημάτων τα οποία δημιουργούνται όπως οι  εγκαταλείψεις -  δημιουργία αδέσποτων, κακοποιήσεις, αντιλήψεις περί αποκλειστικότητας ή πρωταρχικότητας  διαβίωσης του ανθρώπου επάνω στον πλανήτη σε σχέση με τα άλλα έμβια όντα κ.ά., είναι η βάση για την ουσιαστική αλλαγή της στάσης της κοινωνίας απέναντι στα ζώα και το περιβάλλον γενικότερα.

Από την πλευρά του Δήμου Πατρέων την οργάνωση του σεμιναρίου ανέλαβε η Ήρα Κουρή, σύμβουλος στα θέματα εκπαίδευσης της δημοτικής αρχής και από την Π.Φ.Π.Ο. ο Πάνος Καφφές, ενώ ενεργή συμμετοχή είχε και ο ίδιος ο δήμαρχος της Πάτρας, Κώστας Πελετίδης, ο οποίος αποδέχθηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την πρόταση της Π.Φ.Π.Ο. για  να προσκληθούν στην ημερίδα και εθελοντικές οργανώσεις και σύλλογοι από όλη την Πελοπόννησο και την Δυτική Ελλάδα, έτσι ώστε να τεθούν οι εκπαιδευτικές βάσεις σε μια συνολικότερη γεωγραφική περιοχή για την  αντιμετώπιση του ζητήματος.

Επίσης από την πλευρά της Διεύθυνσης την Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐα, την ενημέρωση – πρόσκληση  των εκπαιδευτικών που διδάσκουν περιβαλλοντικά θέματα στην ευέλικτη ζώνη, ανέλαβε η Πηνελόπη Σακοβέλη.

Το σεμινάριο έγινε από την Μαρία Κοντού σε προσομοίωση τάξης με τους δασκάλους και τους εθελοντές να μπαίνουν στον ρόλο των μικρών μαθητών και το παρακολούθησαν συνολικά τριάντα (30) άτομα.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Τέσσερις (4) εκπαιδευτικοί - δασκάλες από την Πάτρα, δύο από το δημοτικό σχολείο του Κ. Καστριτσίου και δύο από δημοτικά σχολεία του Δήμου της Πάτρας.
  • Επτά (7) εθελοντές του φιλοζωικού Συλλόγου «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας» εκ των οποίων μία εκπαιδευτικός – δασκάλα, δημοτικού σχολείου της Πάτρας.
  • Μία (1) θετική εκπαιδεύτρια σκύλων που συνεργάζεται εθελοντικά με τον Σύλλογο «Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτρας».
  • Η κοινωνική λειτουργός  του Εκπαιδευτικού Πάρκου του Δήμου Πατρέων.
  • Δύο (2) εθελοντές από την εθελοντική ομάδα «Αδέσποτα Δήμου Δυτικής Αχαΐας».
  • Πέντε (5) εθελοντές από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιάλειας «Τα Φιλαράκια» που καλύπτει την περιοχή από την πόλη της Ακράτας μέχρι και την πόλη του Αιγίου.
  • Δύο (2) εθελοντές από τον Σύλλογο «Φιλοζωική Δράση Ναυπάκτου» εκ των οποίων ο ένας κτηνίατρος.
  • Μία (1) εθελόντρια από το «Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας».
  • Δύο (2) εθελόντριες από τον Φιλοζωικό Σύλλογο του Άργους «Λάιζα».
  • Τρείς (3) εθελόντριες εκ των οποίων δύο εκπαιδευτικοί - δασκάλες και μια νηπιαγωγός από την Ηλεία και συγκεκριμένα από τον Φιλοζωικό Σύλλογο «Αδέσποτες Πατούσες Πύργου», από το Δημοτικό Σχολείο Γιάννιτσο Ηλείας και από το νηπιαγωγείο του Κατάκολου Ηλείας.
  • Μια (1) εθελόντρια – εκπαιδευτικός από Δημοτικό Σχολείου του Αγρινίου και μέλος της «Φιλοζωικής Οργάνωσης Αγρινίου».
  • Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας.

Επίσης το σεμινάριο παρακολούθησε η Ήρα Κουρή, που είναι και υπεύθυνη για το Εκπαιδευτικό Πάρκο του Δήμου Πατρέων αλλά και ο ίδιος ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, ο οποίος (κατόπιν συνεννοήσεως με την κα Κουρή) ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα «Άνθρωποι και ζώα: συγκάτοικοι στον ίδιο πλανήτη» θα περιληφθεί πλέον μεταξύ των καθημερινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Πάρκου Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου Πατρέων  και συγκεκριμένα:

  • από το καλοκαίρι του 2017 για τα οχτακόσια (800) παιδιά της δωρεάν κατασκήνωσης που έχει δημιουργήσει ο δήμος στον χώρο του πάρκου
  • από τον Σεπτέμβριο του 2017 στο πρόγραμμα θα αφιερωθεί μια ημέρα την εβδομάδα, για να διδάσκεται στα παιδιά των δημοτικών σχολείων που επισκέπτονται το εκπαιδευτικό πάρκο,

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι και ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας, υποσχέθηκε ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες ώστε το πρόγραμμα να συμπεριληφθεί στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του κέντρου, καθώς το κέντρο το επισκέπτονται σχολεία από όλη την Ελλάδα.

Επίσης, με το προσωπικό του κέντρου, θα γίνει προσπάθεια για την προώθηση του προγράμματος στα σχολεία της ορεινής επαρχίας Καλαβρύτων, μέσα από την διοργάνωση σεμιναρίων προς τους εκπαιδευτικούς της επαρχίας αλλά και μέσω του εθελοντισμού, με την διδασκαλία των δημοτικών σχολείων από τον ίδιο και το  προσωπικό του κέντρου.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, συνομίλησε για περίπου δύο ώρες με τους εκπροσώπους της Π.Φ.Π.Ο Μαρία Κοντού και Πάνο Καφφέ, καθώς και με εθελοντές φιλοζωικού συλλόγου της Πάτρας και της Αιγιάλειας, για την κατάθεση προτάσεων γύρω από το θέμα της διαχείρισης των ήδη αδέσποτων ζώων.

Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους σχεδιασμούς της Δημοτικής Αρχής και είπε  ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει το πρόγραμμα του δήμου, το οποίο θα ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο,  σχετικά με τα θέματα των στειρώσεων, της ηλεκτρονικής σήμανσης (τσιπ) και των περιθάλψεων των αδέσποτων ζώων του δήμου.

Κατά την συζήτηση η κα Κοντού ανέπτυξε διεξοδικά τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας Δημοτικού Κτηνιατρείου σχετικά με τις στειρώσεις και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος αποκρίθηκε θετικά στην δημιουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου για τα αδέσποτα ζώα, τόνισε όμως ότι το νομικό πλαίσιο απαγορεύει την πρόσληψη υπαλλήλων και συνεπώς κτηνιάτρου και ζήτησε προτάσεις για το πώς θα μπορούσε να καταστεί δυνατή η λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου υπό αυτόν τον βασικό περιορισμό.

Η κα Κοντού, ανέπτυξε σχετικές προτάσεις για την λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου και δεσμεύτηκε για να ενημερώσει τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής όσο το δυνατόν πιο άμεσα με συγκεκριμένες νόμιμες προτάσεις και πρακτικές για την λειτουργία του δημοτικού κτηνιατρείου, από περιπτώσεις άλλων δήμων, όπου το εγχείρημα των δημοτικών κτηνιατρείων  έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, πρότεινε την επανάληψη του σεμιναρίου τον Φθινόπωρο του 2017, όταν  ενημερώθηκε για την πρόθεση της κας Σακοβέλη από την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για διεύρυνσή του σε περισσότερους δασκάλους, πέραν αυτών που διδάσκουν θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Από την πλευρά της η Π.Φ.Π.Ο. αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει:

-την Η. Κουρή για την πολύ καλή συνεργασία που είχαν για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου, και τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη. Επίσης να τους συγχαρεί για τις ενέργειες που ανέλαβαν και προτίθενται να αναλάβουν ενστερνιζόμενοι την σπουδαιότητα της παιδείας και εκπαίδευσης σχετικά με τα θέματα της φιλοζωίας και της γενικότερης αντιμετώπισης του ζητήματος των αδέσποτων ζώων και να ευχηθεί για την άμεση υλοποίησή τους από την δημοτική αρχή της Πάτρας.

-την Π. Σακοβέλη από την Διευθύνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

-τους εκπαιδευτικούς και εθελοντές και ειδικά αυτούς που διένυσαν μακρινές αποστάσεις για να παρακολουθήσουν το εκπαιδευτικό σεμινάριο και να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές των δημοτικών σχολείων των περιοχών τους, το μήνυμα της αρμονικής συμβίωσης ανθρώπων και ζώων.

-Τον υπεύθυνο του Περιβαλλοντικού Κέντρου Κλειτορίας – Ακράτας Χαρίλαο Μοσχόπουλο, για την πρόθεσή του να ενταχθεί το πρόγραμμα στις εκπαιδευτικές δράσεις του κέντρου και να ευχηθεί για την άμεση υλοποίηση του.

*Ο Πάνος Καφφές είναι συνεργάτης της Π.Φ.Π.Ο. και του www.zoosos.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναβολή για τις 24-1-2018 πήρε η δίκη του παπά που σκότωσε δύο σκυλιά στην Οβρυά Αχαΐας

Συνελήφθη ο παπάς που πυροβόλησε και σκότωσε 2 σκυλιά στην Οβρυά Αχαΐας

Πάτρα: Μοναχός σκότωσε με καραμπίνα σκύλο για να μη φάει τις κότες (βίντεο)

Οβρυά Αχαΐας: Προσπαθούν να σώσουν τον σκύλο που βασάνισε με συρμάτινη θηλιά ο ιδιοκτήτης του

Οβρυά Αχαΐας: Κατάφεραν να πιάσουν τον σκύλο που υπέφερε από την συρμάτινη θηλιά στον λαιμό του…

Ασφαλής σε κτηνιατρείο της Πάτρας ο σκελετωμένος σκύλος που ζούσε εγκλωβισμένος σε παραπόταμο του Γλαύκου Αχαΐας (βίντεο)

Πάτρα: 29-5-2017 η δίκη 2 δημοτικών υπαλλήλων που σκότωσαν σκύλο συνθλίβοντας τον σε απορριμματοφόρο το 2013 στο Καστρίτσι

Ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπαλλήλων που έλιωσαν στο Καστρίτσι Πάτρας σκύλο μέσα στο απορριμματοφόρο

Πολτοποίησαν με απορριμματοφόρο σκύλο στο Καστρίτσι Πάτρας αν και τον είδαν!

Ρίο Αχαΐας: Με την βοήθεια της Πυροσβεστικής απεγκλωβίστηκαν 8 κουταβάκια (βίντεο)

Έσωσαν τον σκύλο που βρέθηκε εγκλωβισμένος σε βάθος 5 μέτρων σε μια δεξαμενή στην Ανθούπολη Πάτρας (βίντεο)

Κατήγγειλαν την γυναίκα που ευθύνεται για την πτώση σκύλου από ταράτσα 5όροφης πολυκατοικίας στην Πάτρα

Βρήκαν τον σκύλο θαμμένο ζωντανό στα Ζαρουχλέικα Πάτρας

Ερυμάνθεια Αχαΐας: Κλεισμένα σε τσουβάλι 3 νεκρά και 3 ζωντανά κουτάβια

Καμίνια Αχαΐας: Εγκατέλειψε την άρρωστη σκυλίτσα δένοντας την στην κολώνα

Αχαΐα: Έσερνε τον σκύλο του με το μηχανάκι στην άσφαλτο

Φροντίζουν τον σκύλο που συστηματικά κακοποιούσε ο ιδιοκτήτης του στην Λάππα Αχαΐας

Συνελήφθη ο άνδρας που κακοποιούσε τον σκύλο του στη Λάππα Αχαΐας  

Έκκληση για τη σωτηρία του σκελετωμένου σκύλου που βρέθηκε στο Τ.Ε.Ι. Πάτρας

Βρήκαν τον σκύλο θαμμένο ζωντανό στα Ζαρουχλέικα Πάτρας

Πέθανε το σκυλί που κάποιος έθαψε ζωντανό στα Ζαρουχλέικα Πάτρας

Ερυμάνθεια Αχαΐας: Κλεισμένα σε τσουβάλι 3 νεκρά και 3 ζωντανά κουτάβια

Πάτρα: Εγκατέλειψε την σκελετωμένη και άρρωστη σκυλίτσα για να την αναλάβουν άλλοι

Διαγωνισμό για περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων προκήρυξε ο Δήμος Πατρέων

Κουλούρα Αχαΐας: Έδεσε τα πόδια του σκύλου και τον πέταξε σε φρεάτιο

Κάτω Αλισσός Αχαΐας: Δηλητηρίασαν τη σκυλίτσα και τεμάχισαν το κουτάβι της

Βούντενη Αχαΐας: Έκοψαν το κεφάλι του κουταβιού και το πέταξαν στο δρόμο

Βρήκε σφαγμένα δύο σκυλιά στην Παναγοπούλα Αχαΐας

Μοιρέικα Αχαΐας: Κυνηγός εκτέλεσε τον σκύλο στην αυλή του σπιτιού του ιδιοκτήτη του

Ένα απαγχονισμένο και ένα σφαγμένο σκυλί στο Πετροχώρι Αχαΐας

Βρήκε το πτώμα του σκύλου στην παραλία με τα πόδια του δεμένα με σύρμα στον Ψαθόπυργο Αχαΐας

Ούτε ευρώ δεν έδωσε ο Δήμος Πατρέων σ’ αυτούς που ανέλαβαν τ' αδέσποτα

 

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.