Έκκληση για την σωτηρία του άρρωστου σκελετωμένου σκύλου που περιφέρεται στον Χορτιάτη
Έκκληση για τη σωτηρία του άρρωστου και σκελετωμένου σκύλου που ζει σε ορεινή περιοχή του Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη κοντά στις κεραίες κάνει μια γυναίκα η…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με μια απαράδεκτη και ψευδή σε πολλά σημεία της ανακοίνωση ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.) στρέφεται εναντίον της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (Π.Φ.Π.Ο.) προσπαθώντας έτσι να μειώσει το τεράστιο έργο των μελών της, ενώ κανένας άλλος δημόσιος φορέας (που απαρτίζεται από αμειβόμενους δημοσίους υπάλληλους) δεν έχει προσφέρει τόσα στα αδέσποτα της χώρας όσο αυτοί οι εθελοντές.
Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. στρέφεται και εναντίον της Κ.Ε.Δ.Ε. (για λόγους εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης) λέγοντας ότι η ημερίδα με θέμα «Για μια Ελλάδα χωρίς Αδέσποτα», που διοργανώθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαΐου, στήθηκε για να κατηγορηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση κάτι που δεν ισχύει, αφού ακόμα και στα ψηφίσματα που διαβάστηκαν στο τέλος τέθηκε το θέμα της κοινής στρατηγικής για την αντιμετώπιση τους προβλήματος, ώστε τα ζώα να τα διαχειριστούμε με σεβασμό χωρίς να τα στιβάζουμε σε παράνομα καταφύγια μέχρι να πεθάνουν, να μην στοχοποιούνται και σταδιακά να εξαλειφθεί το κοινωνικό φαινόμενο της εγκατάλειψης κατοικιδιών κ.ο.κ.
Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. ισχυρίζεται ψευδώς και ότι στην ημερίδα δεν αναλύθηκαν ή δεν έγινε αναφορά στις ευθύνες του κράτους, που ενώ μετέφερε την ευθύνη διαχείρισης των αδέσποτων δεν έδωσε πόρους στους δήμους κάτι που είναι ολοκληρωτικά ανυπόστατο καθώς όσοι παραβρεθήκαμε και ακούσαμε προσεκτικά όλους τους ομιλητές (δημάρχους, αντιδημάρχους κ.ά.) ακούσαμε ξεκάθαρα να θέτουν το θέμα των ευθυνών, της έλλειψης πόρων, προσωπικού, αλλά και την απουσία πολιτικής βούλησης.
Και επειδή όλες οι ομιλίες υπάρχουν καταγεγραμμένες σε βίντεο μπορείτε να δείτε τις εργασίες της ημερίδας και όσα ειπώθηκαν εδώ:
Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. για να μειώσει την αξία μιας τέτοιας ημερίδας – μια εκδήλωση που έως τώρα δεν έχει διοργανώσει ενώ θα μπορούσε – για ένα τόσο μείζον κοινωνικό πρόβλημα στην ανακοίνωση του αναφέρει τη μη εκπροσώπηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραγνωρίζοντας ότι στο πάνελ παραβρέθηκαν επί έξι ώρες και μίλησαν και η Αιμιλία Χριστογιαννοπούλου, εισαγγελέας Προστασίας των Ζώων Αθήνας και η Ειρήνη Χρυσογιάννη, αντεισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης.
Προφανώς στον ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. θα πρέπει να ελέγξουν καλύτερα τις πηγές τους για να μάθουν ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Δημήτρης Ασπρογέρακας, ακύρωσε την τελευταία στιγμή την ομιλία του λόγω κολλήματος, όπως η ίδιος ανέφερε.
Ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και οι επικεφαλής του έχουν θιχτεί, που δεν κλήθηκαν να τοποθετηθούν και δεν προσκαλέστηκαν, ενώ είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με το θέμα των αδέσποτων στη χώρα μας ότι πολλές φορές έχει κατηγορηθεί από σωματεία της Π.Φ.Π.Ο. (και άλλων φορέων) καθώς και από ιδιώτες για τις συνθήκες διαχείρισης των αδέσποτων τουλάχιστον παλιότερα. Γι' αυτό και λέμε ότι η αντιπαράθεση είναι χρήσιμη αν έχεις στοιχεία στα χέρια σου αλλά μόνο αν μπορείς πραγματικά να προσάψεις κάτι ουσιαστικό σε αυτόν που θες να δείξεις ότι φταίει, διαφορετικά γίνεσαι γραφικός. Και εν προκειμένω εξηγήσεις οφείλει να δίνει π.χ. ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. και όχι οι εθελοντές οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί ένα τεράστιο έργο εξαιτίας της πολιτείας που είναι απούσα.
Θυμίζουμε βέβαια ότι ένας φορέας, που δημιουργήθηκε από τους δήμους της Αθήνας και του Πειραιά, για να διαχειρίζεται τα αδέσποτα τον 21ο αιώνα μιλάει για ζωοανθρωπονόσους λες και η λύσσα αγγίζει τα όρια της Αττικής - ενώ κρούσμα λύσσα δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα εδώ και τέσσερα χρόνια πανελλαδικά - και το έχουν καταλάβει μόνο αυτοί και κανείς άλλος… ή λες και από την λεϊσμανίωση είναι θέμα τύχης που δεν είμαστε όλοι νεκροί, αν και είναι πασίγνωστο ότι ελάχιστοι άνθρωποι στην Ελλάδα νοσούν κάθε χρόνο από την συγκεκριμένη ασθένεια, που μεταφέρουν σκνίπες, ενώ αντιθέτως χιλιάδες σκυλιά είναι πράγματι άρρωστα.
Ουσιαστικά – μέσω αυτής της ανακοίνωσης – καταλαβαίνουμε ότι εκείνοι που είναι υποχρεωμένοι εκ του νόμου, εκ της θέσης τους (είτε ως δημόσιοι υπάλληλοι είτε ως εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί) να ασχολούνται και να προστατεύουν τα αδέσποτα, χρησιμοποιούν και πάλι τα ζώα ως φόβητρο, ενώ τα ζώα εν προκειμένω είναι αυτά που υποφέρουν εξαιτίας των ανθρώπων και όχι το αντίθετο, κάτι το οποίο τελικά σπανίως συμβαίνει…
Την επόμενη φορά που ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης πρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. θα θελήσει να διαμαρτυρηθεί επειδή δεν τον κάλεσαν ας εξηγήσει τουλάχιστον γιατί δεν είναι ευπρόσδεκτος… Και το λέμε αυτό γιατί αξίζει να θυμηθούμε ότι αν δεν υπήρχαν οι διαμαρτυρίες, οι μηνύσεις και οι καταγγελίες η κατάσταση στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων στον Σχιστό θα ήταν εκτός ελέγχου.
Ας μην ξεχνάμε πως ο κ. Γουρδομιχάλης έχει παραδεχτεί ότι το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. δεν διαθέτει τόσους χώρους, ώστε να ανταπεξέλθει στα άρρωστα ζώα ή στα αδέσποτα που χρήζουν στείρωσης (περίθαλψης κ.ά.) από τους 19 καλλικρατικούς δήμους με τους οποίους συνεργάζεται. Άλλωστε συχνά οι αρμόδιοι του έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται νέα περιστατικά γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μεταξύ άλλων ότι ακόμα και μέσα στο δημοτικό συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων (τον Οκτώβριο του 2014) ο κ. Γουρδομιχάλης έλεγε ότι δεν αναλαμβάνουν γάτες, γιατί δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες - προφανώς οι εθελοντές που το κάνουν είναι υπεράνθρωποι - και ότι είναι επικεφαλής ενός θεσμού που προγραμμάτιζε πριν από μερικά χρόνια την θανάτωση των σκυλιών που νοσούν από λεϊσμανίωση και δεν υιοθετούνται…
Η ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς Αδέσποτα», που διοργανώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Αθήνα, δεν ήταν λαϊκό δικαστήριο ήταν η πρώτη φορά που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι εκείνοι οι οποίοι μπορούν, αν θέλουν, να δώσουν και να απαιτήσουν λύσεις ώστε η χώρα μας να μην ντροπιάζεται καθημερινά από όσα οι κάτοικοι αυτού του τόπου κάνουν στα ζώα.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
«Πρωτοφανές: Σε ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα δεν δόθηκε ο λόγος στον ΠΕΣΥΔΑΠ
Αποχώρησε η αντιπροσωπεία του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) από την ημερίδα που διοργάνωσαν η ΠΦΠΟ (μια από τις πολλές φιλοζωικές ομοσπονδίες και ενώσεις), η ΚΕΔΕ και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας, η οποία όμως δεν εκπροσωπήθηκε τελικά.
Ο ΠΕΣΥΔΑΠ έχει:
Παρόλα αυτά, με ευθύνη της ΚΕΔΕ, ο ΠΕΣΥΔΑΠ δεν είχε προσκληθεί στην ημερίδα, ούτε του ζητήθηκε εισήγηση για να καταθέσει την εμπειρία του. Ωστόσο, αντιπροσωπεία του με επικεφαλής τον πρόεδρό του, παραβρέθηκε στην εκδήλωση.
Παρά τις επίμονες προσπάθειες της αντιπροσωπείας να της δοθεί ο λόγος, οι διοργανωτές δεν το επέτρεψαν.
Η εκδήλωση τελικά εξελίχθηκε σε ένα κατηγορώ κατά της Αυτοδιοίκησης.
Αποδείχτηκε δηλαδή ότι η εκδήλωση αυτή είχε ως σκοπό να εξυπηρετήσει τις επικοινωνιακές ανάγκες μιας από τις ομοσπονδίες φιλόζωων, χωρίς να εντοπιστούν και να αναλυθούν τα σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν από την προσπάθεια που καταβάλλεται από την Αυτοδιοίκηση για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Στην ημερίδα δεν τέθηκαν, επίσης, η σχεδόν ανύπαρκτη οικονομική στήριξη από το κράτος, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζωοανθρωπονόσων, η επιβολή της διαφάνειας στην λειτουργία και τη διαχείριση των οικονομικών των ποικιλώνυμων «επαγγελματικών» φιλοζωικών σωματείων, ενώσεων και ομοσπονδιών, καθώς και το θέμα της παράνομης εξαγωγής αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο εξωτερικό.
Σκοπός τελικά της ΠΦΠΟ δεν ήταν η από κοινού εξεύρεση λύσεων στα πραγματικά προβλήματα αλλά οι δημόσιες σχέσεις και η κατασυκοφάντηση της προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης.
Αποδοκιμάζοντας τα παραπάνω η αντιπροσωπεία του ΠΕΣΥΔΑΠ αποχώρησε από την ημερίδα. Προφανώς για λόγους δημοσίων σχέσεων ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, προτίμησε την συνεργασία με την ακραία ομάδα της ΠΦΠΟ αντί να απομονώσει τους υβριστές και τους υπονομευτές της προσπάθειας της Αυτοδιοίκησης για την φροντίδα των αδέσποτων ζώων».
Διαβάστε επίσης:
Για παρερμηνείες και υπονόμευση του έργου του κάνει λόγο ο ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.
Απειλεί με μηνύσεις o ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. όσους συκοφαντούν το ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. και το έργο του
Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.
Ζωντανή μετάδοση της ημερίδας Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε. «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»
6 Μαΐου ημερίδα Π.Φ.Π.Ο., Κ.Ε.Δ.Ε. & Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»
385.475 € το χρόνο θα δίνει ο Δήμος Αθηναίων στο ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ. για να μην φροντίζει όλα τα αδέσποτα!
Χωρίς ουσιαστική κτηνιατρική περίθαλψη τα αδέσποτα του Δήμου Αθηναίων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr