Τις προτάσεις του για την ορθή διαχείριση των αδέσποτων και για τη ρύθμιση μια σειράς ζητημάτων αναφορικά με τα ζώα και την προστασία τους κατέθεσε η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 22 Ιουνίου και είχε ως θέμα την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Τσιρώνη, (σύμφωνα με το άρθρο 36 παρ. 5 του Κ.τ.Β.) σχετικά με την «Προστασία των αδέσποτων ζώων – Νομοθετικές παρεμβάσεις – Πλαίσιο».
Η Π.Φ.Π.Ο. αναφορικά με τα όσα ειπώθηκαν στην επιτροπή από αρμόδιους και αναρμόδιους φορείς εξηγεί ότι η συζήτηση είναι μεν προς θετική κατεύθυνση, εντούτοις πολλά πρέπει να γίνουν και η καθυστέρηση στην ψήφιση νόμων, υπογραφής κοινών υπουργικών αποφάσεων κάνει τον βίο αβίωτο για τα ζώα...
Συγκεκριμένα εξηγεί: «Πραγματοποιήθηκε χθες συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με θέμα τα ζώα. Η ιδέα της συνεδρίασης πιστώνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κα Καφαντάρη, προτάθηκε δε την ημέρα που η Ομοσπονδία την συνάντησε αντί του Προέδρου της Βουλής κ. Βούτση, προκειμένου να καταθέσει στην Βουλή τα δύο ψηφίσματα της Α Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Φορέων, που έγινε τον Μάιο.
Οποιαδήποτε συζήτηση και δημόσια αναφορά στην υπόθεση των ζώων είναι εκ των πραγμάτων θετική πολύ περισσότερο, όταν αυτή γίνεται στο Κοινοβούλιο. Από την συζήτηση φάνηκε, με λίγες βέβαια εξαιρέσεις, ότι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν από πρώτο χέρι και δεν ζουν στο δρόμο την ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων αδέσποτων μόνο φιλολογικού χαρακτήρα απόψεις και θέσεις μπορούν να έχουν, οι οποίες πόρρω απέχουν της πραγματικότητας.
Η αντιπροσωπεία της Π.Φ.Π.Ο. με την πρόεδρο της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη.
Η Ομοσπονδία διά της Προέδρου της Αναστασίας Μπομπολάκη κατέθεσε τις θέσεις και προτάσεις κλειδιά για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων και ήταν ο μόνος φορέας που κατέθεσε προτάσεις και για τα άλλα ζώα με αιχμή τις τελετουργικές σφαγές ζώων φάρμας, την απαγόρευση, εισόδου κητωδών-δελφινιών στην χώρα μας, την βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για τα άγρια ζώα που ζουν υπό αιχμαλωσία είτε σε ζωολογικούς κήπους είτε σε ιδιωτικές συλλογές.
Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος για μια ακόμη φορά έδειξε ότι αντιμετωπίζει το θέμα των αδέσποτων συντεχνιακά και με βάσει τα οικονομικά συμφέροντα των μελών του.
Η Ελληνική Αστυνομία σε ανώτερο επίπεδο έδειξε και κατέθεσε την διάθεσή της να συμβάλλει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της στην επίλυση του ζητήματος.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε επίπεδο θεσμικό απουσίασε εντελώς ενώ η Περιφέρεια Αττικής έκανε μια μικρή αναφορά, αφού το θέμα των αδέσποτων είναι εκτός της αρμοδιότητάς της.
Δυσάρεστα μας εξέπληξε η ομιλία του Συνήγορου του Πολίτη με θέσεις που βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις θέσεις του φιλοζωικού κινήματος πέραν του γεγονότος ότι σαν φορέας καμία θεσμική εμπλοκή έχει στα ζητήματα των ζώων.
Από τον Αναπληρωτή Υπουργό ΥΠΑΑΤ κ. Τσιρώνη μπήκε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών σε σχέση με την αναμόρφωση του βασικού νόμου 4039/12 με χρονική κατάληξη τον Δεκέμβριο του 2017 ενώ σε αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος και η διαδικασία της νομοτεχνικής επεξεργασίας των διατάξεων, η διαβούλευση και ψήφιση αυτών με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ρευστές και τον κίνδυνο για μια ακόμη φορά να ξεκινήσουμε και πάλι από την αρχή, όπως συνήθως συμβαίνει, να ελλοχεύει.
Σε γενικές γραμμές και θεωρητικά κρίνουμε θετική την χθεσινή συζήτηση στη Βουλή τονίζουμε όμως την μεγίστη ανάγκη να ληφθούν άμεσες, ριζοσπαστικές και γενναίες αποφάσεις που δεν θα μερεμετίζουν την κατάσταση αλλά θα οδηγούν σε λύσεις προς όφελος των ζώων και της κοινωνίας.
Παραθέτουμε σε βίντεο τα πρακτικά της χθεσινής συνεδρίασης επισημαίνουμε δε οτι οι προτάσεις της Ομοσπονδίας μας από το 2015 έχουν κατατεθεί ξανά και ξανά αρμοδίως αλλά μέχρι σήμερα ουδέν» επισημαίνει η Π.Φ.Π.Ο. στην ανακοίνωση της.
Την έντονη ανησυχία τους για τη νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στην κυβέρνηση να απαγορεύει την πρόσβαση πολιτών σε πάρκα, άλση και περιοχές NATURA 2000 με…
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένεται να καταθέσει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) η οποία θα στραφεί κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης…