Περίπου 200 ένστολοι, 195 αστυνομικοί στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και έξι στελέχη του Λιμενικού Σώματος, θα παρακολουθήσουν τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. στους Θρακομακεδόνες της Αττικής για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση αυτών των εγκλημάτων με την παιδική κακοποίηση που διοργανώνει η Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία (Π.Φ.Ο.) με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή εισαγγελέων και αστυνομικών από τη Νέα Υόρκη, τη Βιρτζίνια και το Φέιρφαξ, (στην Ουάσιγκτον - Washington, D.C.) των Η.Π.Α. οι οποίοι έχουν εξειδικευτεί στην διαχείριση τέτοιων εγκλημάτων.
Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.: Οι κοινωνίες καθυστέρησαν πολύ και αδικαιολόγητα να αντιδράσουν στην κακοποίηση των ζώων
Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνος Τσουβάλας, αναφέρθηκε - εδώ ολόκληρη η ομιλία του - στο θέμα και σε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης παραδεχόμενος ότι το κοινωνικό φαινόμενο της κακοποίησης των ζώων, που δεν αποτελεί φυσικά ελληνική «αποκλειστικότητα», είναι διαχρονικό και σύνηθες και οι ανθρώπινες κοινωνίες «καθυστέρησαν πολύ και μάλλον αδικαιολόγητα να αντιδράσουν».
Εξήγησε ότι δυστυχώς οι κοινωνίες και οι αρμόδιοι φορείς «καθυστέρησαν και να αντιληφθούν πως η ανθρώπινη σκληρότητα απέναντι στα ζώα συνδέεται με τη βία απέναντι στους ανθρώπους και ιδίως σε βάρος παιδιών και κατά τεκμήριο θεωρούνται ως περισσότερο αδύναμα μέλη της κοινωνίας».
Από αριστερά Σ. Τζονίκη (Π.Φ.Ο.), Siobhan Chase (Officer), Susan Day (Senior Detective), Νίκος Τόσκας (υπουργός), Michelle Welch (εισαγγελέας Βιρτζίνια), Ειρήνη Μολφέση (Π.Φ.Ο.), Κωνσταντίνος Τσουβάλας (αρχηγός ΕΛ.ΑΣ.), Γιώργος Καλούδης (Συμμαχία για την Ελλάδα).
Στην ομιλία του εξήγησε ότι «η χρόνια αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος και η εσφαλμένη ή επιδερμική εκτίμηση των συνεπειών του έχουν ως αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, στη σύγχρονη και πολιτισμένη κατά την κυρίαρχη αντίληψη εποχή μας, να εμφανίζεται με απαράδεκτη συχνότητα το φαινόμενο της μετάπτωσης παραβατικών ανθρώπινων συμπεριφορών» και πως «οι πράξεις βαρβαρότητας σε βάρος των ζώων είναι αναμφίβολα πράξεις εγκληματικές, οι οποίες εκτός από τις οδυνηρές συνέπειες που επιφέρουν στη φυσική υπόσταση του ζώου και τις ποινικές και διοικητικές κυρώσεις που επισύρουν σε βάρος του υπαιτίου, θέτουν σε αμφισβήτηση το επίπεδο του πολιτισμού, του ανθρωπισμού, και της συνείδησης μας ως έλλογων όντων και ως μελών μιας κοινωνίας που ανέχεται με σιωπή ή με την ανεπαρκή αντίδραση της, το θλιβερό και ντροπιαστικό αυτό φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που αποτελεί προάγγελο εκδήλωσης και άλλων προβληματικών ή εγκληματικών συμπεριφορών σε βάρος, πλέον, όχι μόνο των ζώων αλλά εναντίον μελών της ανθρώπινης κοινωνίας». Ο κ. Τσουβάλας αναφέρθηκε στη θεσμική υποχρέωση της Αστυνομίας για την καταπολέμηση κάθε εγκληματικής πράξης και εξήγησε ότι «δεν δικαιούμαστε να απέχουμε από τη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης του».
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τέτοιες ενέργειες θα συμβάλουν ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο ανθρώπινη
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας εξήγησε ότι επιτέλους το θέμα της κακοποίησης των ζώων (γενικώς όχι μονό των κατοικίδιων) αν και καθυστέρησε να αγγίξει τις κοινωνίες μας επιτέλους συνδυάζεται και με άλλα ζητήματα καθώς είναι αλληλένδετη η κακοποίηση παιδιών και ζώων, τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες (να προστατεύονται παιδιά και ζώα) θα συμβάλουν ώστε η κοινωνία μας να γίνει πιο ανθρώπινη.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ευχαριστούμε πολύ για την συνεισφορά στην προσέγγιση ενός θέματος το οποίο δυστυχώς καθυστέρησε να αγγίξει τις κοινωνίες μας. Αλλά, επιτέλους, έχει αρχίσει όχι μόνο να αγγίζει τις κοινωνίες μας αλλά και να συνδυάζεται και με τα υπόλοιπα θέματα της βίας, της κακοποίησης. Γιατί πράγματι, πριν από μερικά χρόνια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα η μεταχείριση των μικρών παιδιών και η μεταχείριση των ζώων. Δεν θα έλεγα των κατοικιδίων ζώων, των ζώων γενικότερα.
Έρχεται όμως ο πολιτισμός μας, έρχονται οι δημοκρατικές μας αντιλήψεις, έρχονται οι εμπειρίες αν θέλετε από την εξέλιξη των κοινωνιών μας, να μας αγγίξουν περισσότερο και να δείξουν ότι είναι αλληλένδετα αυτά τα ζητήματα. Είναι αλληλένδετη η μεταχείριση των ζώων και των παιδιών μας και των ανθρώπων και έρχεται η Ελληνική Αστυνομία να οργανώσει -και αυτό ίσως αδιανόητο πριν μερικά χρόνια- να οργανώσει και συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα. Γιατί κύρια η Ελληνική Αστυνομία ενδιαφέρεται και οι Αστυνομίες των προηγμένων και δημοκρατικών χωρών ενδιαφέρονται περισσότερο για την πρόληψη και για την αποτροπή του κύκλου της βίας, σαν ενός ευρύτερου κύκλου και όχι συγκεκριμένων περιστατικών, έτσι ώστε να μην χρειάζεται αν είναι δυνατόν η οποιαδήποτε καταστολή, αστυνομική καταστολή, για να προλαμβάνεται η αστυνομική καταστολή και σε αυτό συμβάλλει η σημερινή συζήτηση, ο σημερινός διάλογος».
Ειρήνη Μολφέση: Σειρά εκπαιδευτικών δράσεων που πρέπει να συνοδεύονται από αλλαγές στη νομοθεσία
Στην τοποθέτηση της, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, η Ειρήνη Μολφέση, που είναι πρόεδρος της Π.Φ.Ο., εξήγησε ότι τα εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε τρία διήμερα δεν θα επιβαρύνουν καθόλου το κράτος καθώς το σύνολο του κόστους θα καλυφθεί από τους χορηγούς με τους οποίους συνεργάζεται η «Συμμαχία για την Ελλάδα», ενώ σύντομα κάθε περιπολικό θα έχει στη διάθεση του ένα βιβλίο με οδηγίες, που θα συνοψίζει ουσιαστικά τα αποτελέσματα αυτών των σεμιναρίων ώστε να είναι ξεκάθαρο πως συνδέεται η βία προς τα ζώα με τα βία προς τους ανθρώπους. Εξήγησε ότι θα ακολουθήσουν δύο ημερίδες για τους εισαγγελείς, δικαστές, ανακριτές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενημερωτική εκστρατεία μέσω των Μ.Μ.Ε. ενώ και κάθε αστυνομικό τμήμα θα λάβει αυτές τις οδηγίες σε τεύχος.
Η κα Μολφέση εξήγησε πόσο σημαντική είναι η καταστολή αυτών των εγκλημάτων και πόσο σημαντικό είναι να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις οι αξιωματικοί που παρεμβαίνουν σε τέτοια περιστατικά. Τόνισε ότι τα σεμινάρια αυτά είναι συνέχεια της ημερίδας που διοργανώθηκε το 2015 από την ομοσπονδία τους με θέμα «Ο κύκλος της βίας, από την κακοποίηση των ζώων στην ενδοοικογενειακή βία» και πάλι σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. και τη «Συμμαχία για την Ελλάδα». Εξήγησε βέβαια ότι όλες αυτές οι δράσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από νομοθετικές αλλαγές.
Εισαγγελέας Βιρτζίνια Η.Π.Α.: Η κακοποίηση των ζώων είναι η κορυφή του παγόβουνου της παραβατικής συμπεριφοράς
Στα σεμινάρια θα διδάξουν στελέχη της Γενικής Εισαγγελίας της Βιρτζίνια και αστυνομικοί που έχουν εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων τόσο από τη Νέα Υόρκη, όσο και στο Φέιρφαξ των Η.Π.Α. γι’ αυτό και η Michell Welch, που είναι ανώτερος πολιτειακός εισαγγελέας και διευθύνει τη Μονάδα Δικαίου των Ζώων της Πολιτείας της Βιρτζίνια, σήμερα μας εξήγησε με το τι έχει έρθει αντιμέτωπη και τόνισε πως η κακοποίηση των ζώων είναι η κορυφή του παγόβουνου της εγκληματικής συμπεριφοράς.
Μάλιστα ανέφερε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως αυτό του βιασμού ανήλικου κοριτσιού από τον πατέρα του, ο οποίος και σκότωσε και τον σκύλο της οικογένειας για να αποδείξει στο παιδί του τι θα του συμβεί αν τον καταγγείλει. Η εισαγγελέας κανε διάκριση μεταξύ της αμέλειας, της ακραίας παραμέλησης και του εγκλήματος, της σκόπιμης και ηθελημένης βλαπτικής συμπεριφοράς.
Εξήγησε ότι συχνά όταν κάνουν μια έρευνα για παραμέληση φροντίδας κατοικίδιου διαπιστώσουν ότι η παραμέληση τελικά ισχύει και για το παιδί της οικογένειας και επισήμανε ότι αυτά συνήθως είναι αλληλένδετα, όπως και ότι τα εγκλήματα στα ζώα γίνονται και για λόγους εκδίκησης των ανθρώπων ή αντιζηλείας.
Η κα Welch αναφέρθηκε επισταμένως στα σεξουαλικά εγκλήματα και στις ζωομαχίες κάθε είδους, στις κοκορομαχίες (κάτι πολύ συχνό στις Η.Π.Α.) και εξήγησε ότι πρόσφατα σ’ ένα περιστατικό με κυνομαχίες οι αρχές κατάσχεσαν στην αρένα 100.000 δολάρια και η υπόθεση έφερε στα ταμεία της πολιτείας τελικά 1.000.000 δολάρια καθώς εκτός από την κακοποίηση των ζώων οι εμπλεκόμενοι είχαν σχέσεις και με το οργανωμένο έγκλημα με όπλα, ναρκωτικά με όλες τις «δραστηριότητες» των συμμοριών.
Η κα Welch τόνισε ότι το F.B.I. στις ετήσιες αναφορές του περιλαμβάνει τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων καθώς αυτά είναι αποδεδειγμένο πια ότι συχνά συνδέονται με την ενδοοικογενειακή βία, τη βία σε βάρος των παιδιών, την σεξουαλική κακοποίηση. Εξήγησε ότι όσοι παρακολουθήσουν τα σεμινάρια θα καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν, τι πρέπει να αναζητούν όταν το έγκλημα δεν είναι και τόσο οφθαλμοφανές. Κάποιος που κακοποιεί το ζώο είναι πολύ πιθανό να κακοποιεί το παιδί ή και την γυναίκα του τόνισε και αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι οι δράστες συχνά επαναλαμβάνουν το μοτίβο, που έχουν ζήσει οι ίδιοι ως παιδιά και αναπαράγουν τη βία πάνω στα ζώα και σε άλλους. Τόνισε δε τη μεγάλη της χαρά που βρίσκεται ξανά στη χώρα μας - στην κοιτίδα της Δημοκρατίας όπως είπε - για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος, αν και πλέον με διαφορετική ιδιότητα.
Η εκπαίδευση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σε τρεις εκπαιδευτικές σειρές διάρκειας δύο ημερών (18 έως 25 Σεπτεμβρίου), από τους εξής εμπειρογνώμονες - εκπαιδευτές την Michelle Welch, που προαναφέραμε, την Susan Day, ανώτερη αξιωματικό – ερευνητή (Senior Detective) της Αστυνομίας της Κομητείας του Fairfax, την Nicole Blumberg, επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Υπηρεσίας Ειδικών θυμάτων της Γενικής Εισαγγελίας της Νέας Υόρκης και την Siobhan Chase, αξιωματικός της Αστυνομίας, υπεύθυνη για την προστασία των ζώων, για το Αστυνομικό Τμήμα της κομητείας του Fairfax (FCPD) στην Πολιτεία της Βιρτζίνια.
Η ελληνική πραγματικότητα
Τα όσα ειπώθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι ιδιαιτέρως σημαντικά αλλά δεν τα ακούμε για πρώτη φορά. Άλλωστε παρόμοια σεμινάρια για τους αστυνομικούς τόσο στη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της ΕΛ.ΑΣ. που βρίσκεται στους Θρακομακεδόνες της Αττικής ή αλλού έχουν πραγματοποιηθεί και από άλλους φιλοζωικούς φορείς, ενώ ενημέρωση αναφορικά με την ελληνική νομοθεσία για την αντιμετώπιση τέτοιων εγκλημάτων έχουν γίνει σε πολλές αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας και κυρίως στην Κρήτη υπό την αιγίδα της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Αν και κάθε δράση είναι απαραίτητη ώστε τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων να σταματήσουν να είναι αποδεκτά από την ελληνική κοινωνία, που συχνά σιωπά και συγκαλύπτει τους δράστες, θα πρέπει να αναφερθούμε έστω και με δύο λόγια σε όλα αυτά που καθημερινά οι συνεργάτες του www.zoosos.gr αντιμετωπίζουν.
Η αδιαφορία και η άγνοια των αστυνομικών αναφορικά με τα θέματα προστασίας των ζώων είναι δυστυχώς ακόμα πολύ μεγάλη παρά τις πολλές εγκυκλίους που εξηγούν ότι η ΕΛ.ΑΣ. εκτίθεται αφού δεν κάνουν αυτό που ο νόμος ορίζει. Δυστυχώς το μνημονιακό περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει δημιουργήσει άλλα δεδομένα.
Σε περιπτώσεις κακοποίησης οι αστυνομικοί λένε ότι δεν έχουν καν διαθέσιμο περιπολικό ή ακόμα και βενζίνη για να μεταβούν στον τόπο του εγκλήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις αστυνομικοί λένε ότι δεν μπορούν να βεβαιώσουν τα διοικητικά πρόστιμα καθώς δεν τους έχουν δοθεί μπλοκάκια (!) για να τα κόβουν. Πολλές φορές αυτόπτες μάρτυρες ειδικά σε κλειστές κοινωνίες έρχονται αντιμέτωποι με τον εκφοβισμό από την πλευρά των αστυνομικών υπαλλήλων. Δυστυχώς ακόμα - και καθόλου σπάνια - κάποιοι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι χρειάζεται παράβολο για να κάνεις καταγγελία για κακοποίηση ζώου ενώ αυτό φυσικά δεν ισχύει. Δυστυχώς αυτή είναι η ελληνική πραγματικότητα παρά τις καλές προθέσεις όσων είναι επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην Ελληνική Αστυνομία.
Τη συστηματικότητα των δραστών για την εξόντωση των αδέσποτων ζώων (και όχι μόνο) στο Κοπανάκι Μεσσηνίας επισημαίνει ο Περικλής Κανελλόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Τριφυλίας, με αφορμή…
Κλειστό παραμένει από τις 26 Απριλίου το Δημοτικό Κυνοκομείο Ρόδου αφού η αρμόδια δημοτική αρχή δεν έχει πληρώσει τους υπαλλήλους και δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει τους πόρους που απαιτούνται για τη σίτιση και τη φροντίδα των 350 σκυλιών που φιλοξενούνται εκεί.
Το 3ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαγείας φιλοξενήθηκε στο θέατρο Μπάντμιντον στην περιοχή του Γουδή, από τις 8 έως τις 12 Φεβρουαρίου 2012 στην Αθήνα. Οι διοργανωτές είτε αγνόησαν, είτε αδιαφόρησαν για την απαγόρευση, που ισχύει πλέον στη χώρα μας από τις αρχές Φεβρουαρίου και αφού κανείς εκ μέρους των αρμόδιων αρχών δεν τους εμπόδισε, οι μάγοι έδειξαν στο πολυπληθές κοινό τους τα κόλπα τους, χρησιμοποιώντας παπαγάλους, περιστέρια κ.ά.