Στηρίξτε μας

Προσοχή στην αγορά & χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων - εμβολίων καθώς κυκλοφορούν πολλά πλαστά στην ελληνική αγορά

10 Οκτωβρίου 2017 19:05 | Επικαιρότητα
Προσοχή στην αγορά & χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων - εμβολίων καθώς κυκλοφορούν πολλά πλαστά στην ελληνική αγορά

Ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Παρασκευαστών & Εισαγωγέων Κτηνιατρικών Φαρμάκων ενημερώνοντας τους κτηνιάτρους και τους εμπόρους εξηγεί ότι και τα πλαστά κτηνιατρικά φάρμακα και εμβόλια δεν σπανίζουν στην ελληνική αγορά και όσοι αγοράζουν, χρησιμοποιούν ή διακινούν θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ενώ αν εντοπίσουν ύποπτο σκεύασμα θα πρέπει να ενημερώσουν την αρμόδια εταιρία. Μάλιστα επισημαίνει ότι η διακίνηση, πώληση τέτοιων κτηνιατρικών φαρμάκων φυσικά και είναι παράνομη και επικίνδυνη βέβαια για την υγεία των ζώων.

Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Παρασκευαστών & Εισαγωγέων Κτηνιατρικών Φαρμάκων τονίζει: «Aγαπητή/έ κυρία/κύριε,

Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ενταθεί ιδιαίτερα τα περιστατικά διακίνησης και χρήσης στην Ελληνική αγορά, παράνομων κτηνιατρικών φαρμάκων και εμβολίων (που φέρουν πλαστές ετικέτες ή/και συσκευασίες κτηνιατρικών φαρμάκων και εμβολίων με άγνωστο περιεχόμενο, σκευάσματα που δεν έχουν λάβει την έγκριση του ΕΟΦ, εισαγωγή, διακίνηση και χρήση πρώτων υλών φαρμάκων αγνώστου προελεύσεως, πώληση σκευασμάτων σε ξενόγλωσση συσκευασία, χωρίς στοιχεία στην Ελληνική γλώσσα, πώληση σκευασμάτων μέσω διαδικτύου, χωρίς την τήρηση των νομοθετημένων σχετικών κανονισμών και διατάξεων κλπ).

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα είναι πολύ σοβαρό και μας αφορά όλους, καθώς θίγει άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους στο κτηνιατρικό εμπόριο και ιδιαίτερα εσάς που τα προμηθεύεστε, τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που προσδοκούν σε θεραπεία και πρόληψη ασθενειών των ζώων τους, αλλά το σπουδαιότερο όλων αποτελεί το γεγονός ότι προκαλεί βλάβη της Εθνικής Οικονομίας βάζοντας ταυτόχρονα σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία, καθώς ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να περιέχουν τα διακινούμενα παράνομα σκευάσματα και με ποιο τρόπο διακινούνται.

Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν το γεγονός ότι ευθύνη για την διακίνηση παρανόμων ή μη νόμιμα εγκεκριμένων κτηνιατρικών φαρμάκων φέρουν και οι διακινητές στα ίδια τα σημεία πώλησης, αλλά και οι ίδιοι οι συνταγογράφοι, εφόσον συνταγογραφούν τέτοιου είδους σκευάσματα.

Αντιδρώντας όλοι συλλογικά και ατομικά, παρακαλείσθε σε κάθε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή σας η οποιαδήποτε διαφοροποίηση, που σας δημιουργεί αμφιβολία για την αυθεντικότητα του προϊόντος που έχετε προμηθευτεί να μην προβείτε σε περαιτέρω χρήση ή/και διακίνησή του, αλλά να επικοινωνήσετε άμεσα με την υπεύθυνη για την κυκλοφορία του προϊόντος εταιρεία και τις αρμόδιες Αρχές για περαιτέρω οδηγίες καταγγέλλοντας κάθε παράνομη ενέργεια, που πέφτει στην αντίληψή σας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε, αφού ευχαριστήσουμε τις εταιρείες μέλη του Συνδέσμου που έχουν αναλάβει την αποστολή αυτής της επιστολής σε εσάς, να τονίσουμε ότι ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων, Αντιπροσώπων και Παρασκευαστών Κτηνιατρικών Φαρμάκων θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που του διαθέτει η Ελληνική Νομοθεσία για να συμβάλλει στη διαλεύκανση των συγκεκριμένων υποθέσεων, που μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσουν στη χώρα μας, βάζοντας σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία και τους καταναλωτές. Είμαστε σίγουροι ότι στη προσπάθεια αυτή θα σας έχουμε αρωγούς και συνεργάτες για το κοινό καλό όλων και πρωτίστως της κοινωνίας μας.

Για μεγαλύτερη διευκόλυνσή σας, παραθέτουμε παρακάτω μερικές γενικές οδηγίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, στη προσπάθεια σας να αναγνωρίζετε έγκαιρα τυχόν σχετικές παρανομίες, που συνδέονται με την διακίνηση κτηνιατρικών σκευασμάτων:

Nα μην αποδέχεστε κτηνιατρικά φάρμακα που η συσκευασία τους διαφέρει από αυτή που προβλέπεται από την άδεια κυκλοφορίας τους (ύπαρξη κουτιού, φύλλου οδηγιών κ.λπ).

Να ελέγχετε πάντα την συσκευασία του φαρμάκου που παραλαμβάνετε και να αναζητάτε πάντα πάνω στη συσκευασία τον αριθμό παρτίδας και την ημερομηνία λήξης του προϊόντος.

Να αγοράζετε κτηνιατρικά φάρμακα που αναγράφουν καθαρά τον τελικό αριθμό έγκρισης κυκλοφορίας που έχει δοθεί από τον ΕΟΦ και όχι τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης προς τον ΕΟΦ κ.λπ, καθώς ο απλός αριθμός πρωτοκόλλου της αίτησης σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο δεν έχει λάβει ακόμα την τελική έγκριση για την κυκλοφορία του στην Ελλάδα. Για διευκόλυνση, σας ενημερώνουμε ότι ο τελικός αριθμός έγκρισης έχει την ακόλουθη μορφή: ΑΑΚ αριθμ. (πχ 27481)/ημ-μήνας-έτος/Κ-κωδ. Προϊόντος (πχ 0050702).

Να μην αγοράζετε κτηνιατρικά φάρμακα που δεν φέρουν πλήρεις οδηγίες στην Ελληνική γλώσσα σε όλα τα σημεία της συσκευασίας τους, καθώς και στο φύλλο οδηγιών τους.

Να επιστρέφετε τυχόν ληγμένα προϊόντα στην εταιρεία από την οποία τα έχετε αγοράσει και να μη τα προωθείτε περαιτέρω σε τρίτους που προσφέρονται να τα αγοράσουν. Τα εμπορεύματα αυτά πρέπει να οδηγούνται προς καταστροφή, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Με εκτίμηση

To ΔΣ του Συνδέσμου» καταλήγει η επιστολή.

Πως μπορείτε να ξεχωρίσετε τα πλαστά σκευάσματα εμβολίων

Στις 25 Σεπτεμβρίου  ο κτηνίατρος Αριστοτέλης Χατζηκώστας στην σελίδα του στο facebook «ΚΤΗΝΙΑΤΡΕΙΟ ΒΡΑΥΡΩΝΑΣ» εξηγούσε πως κάποιος που δεν είναι ειδικός μπορεί να ξεχωρίσει για παράδειγμα ένα πλαστό σκεύασμα εμβολίου από το πραγματικό.

KtiniatrikaEmvoliaΤα πίσω εμβόλια στη φωτογραφία, είναι ανοιχτά.

Και τόνιζε τα εξής: «Επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για τα εμβόλια, θέλω να σας δείξω τα πιο κοινά εμβόλια για να αποφύγετε όσο το δυνατόν τους επιτήδειους. Υπενθυμίζω ότι για δική σας προστασία , τα εμβόλια πρέπει να γίνονται και να σφραγίζονται από κτηνίατρο. Αν δεν υπάρχει σφραγίδα, τουλάχιστον στα ματιά του νομού, δεν έχουν γίνει. Αυτό μπορεί να έχει αποτέλεσμα, πρόστιμο ως 300 ευρώ και αυτόφωρο αν ο σκύλος σας δαγκώσει.

Αν τα εμβόλια δεν είναι σωστά συντηρημένα ή γίνουν σε ζώο που δεν είναι 100% υγιές απλά δεν θα πιάσουν και το ζώο ήταν και παραμένει ακάλυπτο. Πράγμα που δεν έχει και τόση σημασία αν μιλάμε για τύφο ή μόριά, αλλά αποκτά άλλη σημασία όταν μιλάμε για λεπτοσπείρωση ή λύσσα. Γιατί αυτά μπορείς να τα κολλήσεις κι εσύ από τον σκύλο σου.

Τα περισσότερα εμβόλια λοιπόν όπως το Vanguard 7, Vanguard CPV (Pappa), Versiguard R (Λύσσα), Canileish, έχουν ΚΑΠΑΚΙ. Το καπάκι όταν αφαιρεθεί κάνει εάν χαρακτηριστικό "κρακ". Αν δεν έχει καπάκι, τότε έχει ξαναχρησιμοποιηθεί και μάλλον έχει νερό μέσα. Τα πίσω εμβόλια στην φωτογραφία, είναι ανοιχτά.

Όλα τα εμβόλια έχουν αριθμό παρτίδας, και ημ. λήξης. Αν δεν έχουν είναι πλαστά. Ειδικά για την ημ. λήξης αν λείπει μπορεί να 'χει αφαιρεθεί με ασετόν γιατί έχει λήξει.

Όλα τα εμβόλια διακινούνται σε ψύξη από 0 έως -8 βαθμούς Κελσίου. Αν σας τα φέρουν σε παγάκι, ή τα βγάλουν από την τσέπη τους, είναι "χαλασμένα" και αρά αδρανή» επισημαίνει ο κ. Χατζηκώστας.

KtiniatrikaFarmakaPlastaΠλαστά εμβόλια στα οποία δεν αναγράφεται ούτε η ημερομηνία λήξης τους.

O κ. Χατζηκώστας στις 20 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook τη φωτογραφία με τα μπουκαλάκια του πλαστού εμβολίου. «Σήμερα, συνάδελφος κοινοποίησε και αυτή την φωτογραφία. Πρόκειται για πλαστό εμβόλιο ΗΕΧΑDOG. Αγοράστηκε από Ελληνικό φαρμακείο. Έφτασε στα χεριά του συνάδελφου, που παρατήρησε ότι δεν γραφεί ημερομηνία λήξης. Σε ερώτηση του στην εταιρία που το διακινεί, του είπαν ότι είναι ΠΛΑΣΤΟ. Είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για τον σκύλο σας και την Δημοσιά Υγειά να εμβολιάζετε μονοί σας. Νομίζετε ότι κάνετε κάτι καλό (...και φτηνό) αλλά θέτετε τον εαυτό σας και το κατοικίδιό σας σε κίνδυνο. Τι να έχει άραγε μέσα;».

Εμπιστευτείτε τον κτηνίατρο σας

KtiniatrikaFarmakaPlasta 2Αυτό με το Χ είναι πλαστό.

O κ. Χατζηκώστας στις 19 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε στη σελίδα του στο facebook τη φωτογραφία με τα πλαστά χάπια και τα πλαστά αυτοκόλλητα εμβολιασμού σκυλιών. Και εξηγούσε τα εξής: «Στην πρώτη φωτογραφία, βλέπετε ένα από τα ποιο κοινά χρησιμοποιούμενα χάπια για τα εξωπαράσιτα. Ίδια δεν είναι; Αυτό με το Χ είναι πλαστό. Αγοράστηκε από το ιντερνέτ. Σε διαδικτυακό φαρμακείο που παράνομα πουλάει και κτηνιατρικά φάρμακα. Και να ήταν και γνήσια πάει στα κομμάτια. Το σκυλάκι παραλίγο να πεθάνει.

KtiniatrikoVivliareioYgeias 1

Οι άλλες δυο φωτογραφίες είναι από βιβλιάρια με πλαστά εμβόλια. Οι ιδιοκτήτες εμπιστεύτηκαν κάποιον "που ξέρει" και εμβολίασαν τα σκυλιά τους για λεϊσμάνια και πνευμονία με πλαστά εμβόλια. Το ένα απ’ αυτά έχει νοσήσει από καλα αζαρ. Οι καιροί είναι δύσκολοι το ξέρω. Σε αυτούς τους καιρούς όμως βρίσκουν ευκαιρία και οι απατεώνες για να σας ξεγελάσουν. Θα έπρεπε να είναι αυτονόητο αλλά δεν είναι: Εμπιστευτείτε τον κτηνίατρο σας.».

KtiniatrikoVivliareioYgeias 2Διαβάστε επίσης:

Επιτέλους έρχεται και στην Ελλάδα το εμβόλιο για λεϊσμανίωση (καλααζάρ)

Στις 16-1-2012 κυκλοφορεί στην Ελλάδα το πρώτο εμβόλιο για τη λεϊσμανίωση (καλααζάρ)

Virbac: Σπάνιες οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις του εμβολίου κατά της λεϊσμανίωσης (καλααζάρ)

Τι πρέπει να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει εμβόλιο – δόλωμα κατά της λύσσας που προορίζεται για αλεπούδες

Tagged: , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.