Με αφορμή την παγίδευση ενός θηλυκού αιλουροειδούς που μένει να αποδειχτεί από την εξέταση DNA αν τελικά πρόκειται για κοινή γάτα ή τον «Φουρόγατο», τον Κρητικό Αγριόγατο (Felis silvestris cretensis) που σπανίζει στην Κρήτη αφού τελευταία φορά εντοπίστηκε το 1996, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας επικοινώνησε στις 19 Οκτωβρίου με τον Πέτρο Λυμπεράκη που είναι υπεύθυνος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο της Κρήτης και έχει επιληφθεί του θέματος της διαχείρισης και της απελευθέρωση του ζώου.
To DNA θα δείξει ποιο είδους ζώου είναι τελικά αυτό το αιλουροειδές.
Όμως πολύ σωστά η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει κάτι που οι περισσότεροι παρέλειψαν να αναφέρουν αναφορικά με την αιχμαλωσία του ζώου. Ο βοσκός που ονομάζεται Μιχάλης Σεργάκης ο οποίος και έπιασε το ζώο στην περιοχή του Ομαλού – και ευτυχώς δεν σκότωσε το αιλουροειδές αλλά το παρέδωσε σε δασικούς υπαλλήλους – συνηθίζει, όπως δήλωσε να παγιδεύει ζουρίδες (το λεγόμενο και πετροκούναβο) επειδή του προκαλούν ζημιές στα ζώα που εκτρέφει.
Ο κτηνοτρόφος που έπιασε την αγριόγατα ενώ κυνηγούσε ζουρίδες...
Η ζουρίδα, όπως αποκαλούν στην Κρήτη το πετροκούναβο (Martes foina), είναι ένα μεσαίου μεγέθους είδος της οικογένειας των μουστελιδών (νυφίτσες, κουνάβια, ασβοί, βίδρες) και φυσικά η θανάτωση, ο βασανισμός και η παγίδευση του, αφού είναι ζώο της άγρια πανίδας, απαγορεύεται και αυτό τονίζει η Π.Φ.Π.Ο. η οποία ζητάει να διερευνηθεί τι κάνει τα ζώα που κατά καιρούς λέει πως πιάνει.
Η Π.Φ.Π.Ο. για την αγριότατα αλλά και τις ζουρίδες εξηγεί: «Το ζώο ίσως και αυτή την στιγμή να έχει απελευθερωθεί στο φυσικό του περιβάλλον πλησίον του σημείου όπου ζούσε από μέλη του Εθνικού Δρυμού.
Στο ζώο έγιναν οι απαιτούμενες εξετάσεις σε κτηνιατρείο και ήσυχο πλέον θα συνεχίσει να είναι ελεύθερο. Είναι θηλυκός και ζυγίζει περίπου 3.600 κιλά. Ερωτηματικό παραμένει το για ποιο λόγο ο κτηνοτρόφος, σε παγίδα του οποίου πιάστηκε ο φουρόγατος, τις χρησιμοποιεί. Οι πληροφορίες μας λένε, ότι τις έχει για να πιάνει ζουρίδες, που του προκαλούν ζημιές.
Η Αστυνομία θα πρέπει να επιληφθεί για την νομιμότητα χρήσης τέτοιων παγίδων αλλά και για το τι γίνονται μετά οι ζουρίδες που συλλαμβάνει» καταλήγει η Π.Φ.Π.Ο.
Με ποινή φυλάκισης 42 μήνες (3,5 χρόνια) και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ καταδικάστηκε στις 10 Οκτωβρίου από το B’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο άνδρας που…
Ακόμα δύο αδέσποτα σκυλιά δηλητηριάστηκαν από φόλες στην Έδεσσα όπως επισημαίνει ο Φιλοζωικός Σύλλογος Έδεσσας. Στις 8 Απριλίου δολοφονήθηκε ακόμα ένα αδέσποτο από εκείνα…
Από το Εφετείο Ιωαννίνων αναμένεται να εκδικαστεί στις 6 Απριλίου 2017 η υπόθεση της δολοφονίας με καραμπίνα μιας οικόσιτης γάτας από άνδρα (υποψήφιο δημοτικό νυν…