Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) στη συνεδρίαση της 21ης Νοεμβρίου αποφάσισε ομόφωνα δηλώνει πως «Συμφωνεί με το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων περί εκπροσώπησης τους στην ομάδα εργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην προστασία των αδέσποτων ζώων. Ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την άμεση θετική ανταπόκριση του στο ανωτέρω αίτημα. Θεωρεί ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι εύρυθμη η λειτουργία της ομάδας εργασίας και επομένως δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο και η δική μας εκπροσώπηση».
Αυτή η απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. σχετίζεται την επικείμενη τροποποίηση της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων, που δρομολογείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.), και έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις φιλοζωικές ομοσπονδίες της χώρας καθώς εξ αρχής έχουν διακρίνει και έχουν επισημάνει στον αναπληρωτή υπουργό, Γιάννη Τσιρώνη, τις αντιφιλοζωικές προτάσεις εκείνων οι οποίοι νομοθετούν (και απαρτίζουν την ομάδα που θα καταθέσει προτάσεις) καθώς αντιμετωπίζουν τα ζώα - κυρίως τα αδέσποτα - ως υπαίτια για τα προβλήματα χωρίς να αναφέρουν τις ευθύνες των ανθρώπων.
Στον διάλογο, που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες, κλήθηκαν αρκετοί φορείς, κάποιοι εκ των οποίων δημοσίευσαν τις προτάσεις που έστειλαν, όπως για παράδειγμα ο Συνήγορος Προστασίας του Πολίτη, ενώ κλήθηκαν και φορείς οι οποίοι δεν έχουν καμιά νομική υπόσταση (!). Η τωρινή αντίδραση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι φυσικά αποτέλεσμα της αντίδρασης της Π.Φ.Π.Ο. (και δύο ακόμα ομοσπονδιών) - των οποίων οι προτάσεις δείτε εδώ και εδώ δεν έχουν εισακουστεί από το ΥΠ.Α.Α.Τ. - που τους τελευταίους μήνες έχει καταφέρει να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τους εκπροσώπους των δήμων για την αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος της διαχείρισης των αδέσποτων σε συνθήκες οικονομικής στενότητας.
Από τα μέλη της επιτροπής, όπως μπορείτε να δείτε, απουσιάζουν εκπρόσωποι φιλοζωικών φορέων.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) επισημαίνει αναφορικά με την απόφαση των δημάρχων ότι: «Μετά από αίτημα της Π.Φ.Π.Ο. ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. εξέδωσε την παρακάτω απόφαση διαμαρτυρόμενο για την απουσία των φιλοζωικών φορέων από την κεντρική επιτροπή, που επεξεργάζεται την τροποποίηση του νόμου για την προστασία των ζώων ενώ αντίθετα σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση του νόμου παίζουν φορείς ξένοι με την φιλοζωία.
Ο κ. Τσιρώνης πρέπει να αναλογισθεί το μέγα ολίσθημά του και να δεχτεί την πρόταση των τριών ομοσπονδιών να συμμετάσχουν με εκπρόσωπό τους η κάθε μία. Είναι ο μοναδικός υπουργός στα χρονικά που δεν έχει ως βασικό συνομιλητή του σε ένα νόμο που αφορά την προστασία των ζώων τους φιλοζωικούς φορείς αλλά διάφορες οικονομικές συντεχνίες. Ας τον σταματήσει κάποιος επιτέλους».
Ζητούν παρέμβαση Τσίπρα
Τόσο η Νατάσα Μπομπολάκη πρόεδρος της Π.Φ.Π.Ο. όσο και η Έμμυ Παπαγιαννοπούλου πρόεδρος της Ζωοφιλικής Ομοσπονδίας Σωματείων Αττικής - Σαρωνικού επί του θέματος ζητούν την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και σε επιστολή που του έστειλαν στις 17 Νοεμβρίου τονίζουν τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ, Εκπροσωπώντας δυο από τους μεγαλύτερους φιλοζωικούς φορείς της χώρας ζητάμε με αυτή την επιστολή μας, την άμεση παρέμβασή σας στα όσα διαδραματίζονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εν όψει της τροποποίησης του νόμου για την προστασία των ζώων.
Με πλήρη ευθύνη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τσιρώνη έχει συγκροτηθεί μια κεντρική επιτροπή επεξεργασίας του νόμου από την οποία απουσιάζουν οι φιλοζωικοί φορείς - ο κατ’ εξοχήν πυλώνας της προστασίας των ζώων με θεσμικό ρόλο που προβλέπεται και από τον υπάρχοντα νόμο - ενώ αντίθετα συμμετέχουν διάφοροι συντεχνιακοί οικονομικοί φορείς που αποδεδειγμένα το μόνο που ζητούν είναι η προάσπιση των συμφερόντων τους και όχι η προστασία των ζώων που είναι το ζητούμενο .
Με πρακτικές που θυμίζουν άλλες εποχές, ο κ. Τσιρώνης επιδιώκει να καθορίσει αυθαίρετα ο ίδιος τα της εκπροσώπησης των 3 φιλοζωικών ομοσπονδιών της χώρας, αγνοώντας την οργανωτική και προγραμματική αυτοτέλεια των τελευταίων, γεγονός που και οι 3 ομοσπονδίες ευλόγως αρνούνται να δεχθούν και έτσι προχωρά στην αναμόρφωση του νόμου χωρίς αυτές να συμμετέχουν στην κεντρική επιτροπή, που έχει συστήσει.
Φοβούμαστε, και έχουμε αρκετές ενδείξεις γι’ αυτό, ότι στο ΥΠΑΑΤ ετοιμάζουν αλλαγές –και μάλιστα αντιευρωπαϊκές– στην κείμενη νομοθεσία, όπως τις συνοπτικές και μη ηθικές ευθανασίες, θεωρώντας ότι έτσι θα λύσουν το θέμα των εκατομμυρίων αδέσποτων στη χώρα μας. Αλλαγές που θα μας γυρίσουν πολλά χρόνια πίσω.
Αλλά και τα άτομα που συμμετέχουν στην επιτροπή του ΥΠΑΑΤ δεν έχουν καμιά ιδεολογική σχέση με την κυβερνώσα Αριστερά και τις προγραμματικές διακηρύξεις της για τα ζώα. Διακηρύξεις που συνετέλεσαν σε μεγάλο βαθμό στην ανοιχτή και δημόσια υποστήριξη, από το μεγαλύτερο μέρος της πολυπληθούς φιλοζωικής κοινότητας, του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2015.
Οι πρακτικές που εφαρμόζει ο Αναπληρωτής Υπουργός αλλά και οι θέσεις του δεν ακολουθήθηκαν από κανέναν προηγούμενο υπουργό, αφού πάντα οι αρμόδιοι υπουργοί επέλεγαν ως κύριο και βασικό συνομιλητή τη φιλοζωική κοινότητα και όχι φορείς ξένους με τη φιλοζωία. Έτσι λοιπόν, ως ύστατη καταφυγή, σας ζητάμε, κ. Πρωθυπουργέ, να βάλετε άμεσα τέλος σε αυτά τα σχέδια του υπουργού σας, πριν είναι πολύ αργά - η επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει το έργο της - και για τα ζώα και για την κοινωνία» καταλήγει η επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Διαβάστε επίσης:
Ο Γ. Τσιρώνης θα αλλάξει προς το χειρότερο για τα ζώα τη νομοθεσία που τα προστατεύει;
Συνάντηση Π.Φ.Π.Ο. με τον Γ. Πατούλη για κοινές δράσεις με την Κ.Ε.Δ.Ε. για την προστασία των αδέσποτων ζώων
Στην ανάγκη στήριξης γουνέμπορων & βασανιστών γουνοφόρων ζώων αναφέρθηκε ο Α. Τσίπρας (βίντεο)
Π.Φ.Π.Ο.: Η Ρυθμιστική απόφαση για το κυνήγι είναι άλλη μια ανακολουθία λόγων & έργων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Συναντήσεις Γ. Τσιρώνη με επιτελάρχη ΕΛ.ΑΣ. & Συνήγορο του Πολίτη για τα αδέσποτα ζώα
Οι προτάσεις του Συνήγορου του Πολίτη για το τι πρέπει να αλλάξει νομοθετικά για τη διαχείριση των ζώων συντροφιάς
Π.Φ.Π.Ο.: Η συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα των ζώων δείχνει πόσα ακόμα πρέπει να γίνουν (βίντεο)
Την αδιαφορία των αρχών αντιμετώπισε ο Συνήγορος του Πολίτη στην έρευνα για τις φόλες & την αντιμετώπιση του εγκλήματος
Ερώτηση στη Βουλή από τον Ά. Γεωργιάδη για αλλαγές που ο Γ. Τσιρώνης θέλει να κάνει στον νόμο περί προστασίας ζώων
Γ. Πατούλης: Αναγκαίο κοινό σχέδιο & πρόγραμμα δράσης για διαχείριση των αδέσποτων, καταδικαστέος - παράνομος ο εγκλεισμός σκυλιών (βίντεο)
Ρεκόρ συμμετοχής στην ημερίδα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα» που διοργάνωσε Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε.
Ζωντανή μετάδοση της ημερίδας Π.Φ.Π.Ο. & Κ.Ε.Δ.Ε. «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»
6 Μαΐου ημερίδα Π.Φ.Π.Ο., Κ.Ε.Δ.Ε. & Ένωσης Εισαγγελέων στην Αθήνα «Για μια Ελλάδα χωρίς αδέσποτα»
Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων και τη σύνδεση της με την ενδοοικογενειακή βία
Θα δηλητηρίαζες ποτέ ένα μωρό;
Επιστήμονες, φιλόζωοι και Αστυνομία συζητούν για τα εγκλήματα σε βάρος των ζώων
Δυναμικό παρών από το φιλοζωικό κίνημα της χώρας στην ημερίδα της Π.Φ.Π.Ο.
Ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων
Έγκλημα χωρίς τιμωρία η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα
Πολυπληθές το κοινό που παρακολούθησε την ημερίδα για την κακοποίηση των ζώων
Ημερίδα με τους εισαγγελείς για την εφαρμογή του νόμου για όσους κακοποιούν τα ζώα
«Περιορισμένης εμβέλειας» η φιλοζωική κουλτούρα στην Ελλάδα (βίντεο)
Γιατί οι Έλληνες συμπεριφέρονται με βαρβαρότητα στα ζώα; Συνάντηση για τη φιλοζωία
Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: «Τα ζώα υπήρξαν και πριν από εμάς και έχουν τη δύναμη να υπάρξουν και χωρίς εμάς»
Εγκύκλιος προς τις Εισαγγελίες για να μην αδιαφορούν για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr