Της Ελένης Ηλιοπούλου
Καθημερινά διαβάζουμε «ειδήσεις» για την εισπνεόμενη φόλα, ενώ πρόκειται για μια ακόμα μπαρούφα. Τα ζώα μπορεί να πεθάνουν αν μυρίσουν μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη ποσότητα αερίου – δηλητηρίου, όπως ακριβώς και ο άνθρωπος, αλλά αυτό για να συμβεί απαιτούνται συγκεκριμένες συνθήκες. Δηλαδή ο χώρος να μην αερίζεται – άρα το θύμα να είναι εγκλωβισμένο κάπου – και το δηλητήριο, το οποίο θα έχει τη μορφή αερίου, να είναι εξαιρετικά ισχυρό για να επιφέρει τον ακαριαίο θάνατο στον οργανισμό που θα το εισπνεύσει.
Η πραγματικότητα είναι τραγική για τα ζώα και τα δηλητήρια καθημερινής χρήσης
Το www.zoosos.gr για να λύσει αυτή την παρεξήγηση και την παραφιλολογία απευθύνθηκε στους πλέον αρμόδιους δηλαδή στο εργαστήριο, που ανιχνεύει τα δηλητήρια στις φόλες, και είναι το Τμήμα Τοξικολογίας Κατάλοιπων και Περιβαλλοντικών Ρυπαντών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εδρεύει στην Αγία Παρασκευή της Αττικής.
Οι επιστήμονες εκεί μας ξεκαθάρισαν ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που κάποιοι φιλόζωοι νόμιζαν λανθασμένα και ισχυρίζονταν ότι τα ζώα τους πέθαναν από «εισπνεόμενη φόλα», ενώ τελικά αιτία θανάτου ήταν δηλητηριασμένη τροφή που τα ζώα τους έφαγαν ή η ιδιαιτέρως τοξική χημική ουσία που τα ζώα έγλειψαν.
Τα θύματα στο 99% των περιπτώσεων έχουν φάει ή γλείψει κάτι – που περιέχει δηλητήριο – και αυτή είναι η αιτία του θανάτου που αποδεικνύεται μόνο μετά την τοξικολογική έρευνα των εντοσθίων ή και του οργάνου που δηλητηριάστηκε και προκάλεσε το τοξικό σοκ στο σώμα του ζώου. Τα οικόσιτα και κυρίως τα σκυλιά μπορούν πολύ εύκολα να φάνε κάτι χωρίς ο κηδεμόνας τους να το αντιληφθεί, γιατί συνηθίζουν διαρκώς να σταματούν για να μυρίσουν το έδαφος, για να ουρήσουν αλλά και για άλλους λόγους κατά τη διάρκεια της βόλτας και είναι αδύνατον να έχεις τα μάτια σου πάνω τους ασταμάτητα.
Όσοι σκοτώνουν ζώα με φόλες τις παρασκευάζουν με δηλητήρια τα οποία καθένας μας έχει στο σπίτι του ή στη δουλειά του (καθαριστικά, ποντικοκτόνα, φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα, διαλυτικά, υγρά μπαταρίας αυτοκίνητου κ.ά.). Οι δράστες συνήθως δεν έχουν πρόσβαση σε πιο ισχυρές δραστικές χημικές ουσίες οι οποίες μπορούν να σε σκοτώσουν αν απλώς π.χ. περπατάς στον δρόμο εσύ, ο σκύλος σου ή γάτα σου ή το παιδί σου και τις μυρίσεις.
Αν η εισπνεόμενη φόλα ήταν γεγονός τα ζώα - θύματα θα ήταν καθημερινά παντού στην Ελλάδα χιλιάδες, και θα ήταν πολύ περισσότερα από ότι είναι ήδη. Και χιλιάδες θα ήταν και τα παιδιά - θύματα, αφού και τα παιδάκια λόγω ύψους βρίσκονται πιο κοντά στο έδαφος σε σχέση με τους ενήλικους ανθρώπους.
Επίσης ας μη ξεχνάμε ότι ένας σκύλος ή μια γάτα μπορεί να πεθάνει ακαριαία και από άλλες παθολογικές αιτίες και μόνο η ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος μπορεί να δώσει σαφή απάντηση για το αν ο θάνατος προκλήθηκε από πρόβλημα στην καρδιά, στον εγκέφαλο, από μια αιφνίδια αιμορραγία επειδή κάποιο κόκκαλο π.χ. έχει τρυπήσει τα έντερα του ζώου και ο κηδεμόνας του δεν αντιλήφθηκε εγκαίρως πως κάτι δεν πάει καλά.
Ας μη ξεχνάμε πως ο θάνατος από φόλα μπορεί και να μην είναι ακαριαίος. Ένα ζώο που δηλητηριάστηκε μπορεί να πεθάνει ώρες μετά την κατανάλωση της δηλητηριασμένης τροφής, αφού η δράση κάθε επικίνδυνης χημικής ουσίας που μπαίνει στο οργανισμό είναι διαφορετική. Για παράδειγμα τα ποντικοκτόνα δηλητήρια, που προκαλούν εσωτερική αιμορραγία στον οργανισμό, δρουν αρκετή ώρα μετά την κατανάλωση τους.
Γι’ αυτό μη βγάζετε αυθαίρετα συμπεράσματα και μη θεωρείτε ως ορθή πληροφορία όποια μπαρούφα ή βλακεία γράφει οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο για να εντυπωσιάσει. Απευθυνθείτε στον κτηνίατρο σας, αν το ζώο σας πεθάνει αιφνίδια και όχι από εμφανή αιτία. Αν θέλετε να μάθετε από τι απεβίωσε, ζητήστε του να εξετάσει το πτώμα του.
Γενικώς εμπιστευτείτε τους ειδικούς και όχι τους πολλούς τσαρλατάνους του διαδικτύου οι οποίοι παραπληροφορούν για μερικά κλικ, είναι τρομολάγνοι, απολαμβάνουν να προκαλούν χωρίς να ενημερώνουν και το κάνουν για χαβαλέ, για να εισπράξουν οφέλη από τη διάδοση ψευδών γεγονότων, για να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης στον δημόσιο χώρο και κυρίως σε αυτόν του διαδικτύου.
Για το πόσο εκτεταμένο κοινωνικό, περιβαλλοντικό, ηθικό πρόβλημα είναι συστηματική δολοφονία ζώων (κάθε είδους) με φόλες, με δηλητηριασμένη τροφή θα το διαπιστώσετε πατώντας εδώ, στο αρχείο του www.zoosos.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πώς κάνω καταγγελία για φόλα και δηλητηριασμένα ζώα
Οδηγίες - βίντεο για την αντιμετώπιση της φόλας από την Ε.Δ.Κ.Ε.
Εγκύκλιος της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη διενέργεια κτηνιατρικής εξέτασης και των αδέσποτων ζώων που εντοπίζονται νεκρά από φόλες ή άλλα αίτια
Περισσότερα από 20.000 ζώα δηλητηριάζονται με φόλες κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Tagged: ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΕ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ,
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΓΑΤΑΣ ,
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΖΩΟΥ ,
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗ ΣΚΥΛΟΥ ,
ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΗ ΤΡΟΦΗ ,
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΟΥ ,
ΕΙΣΠΝΕΟΜΕΝΗ ΦΟΛΑ ,
ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΑ ,
ΕΡΙΞΕ ΦΟΛΕΣ ,
ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΟΥ ,
ΙΣΧΥΡΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ,
ΛΑΝΕΙΤ ,
ΠΑΡΑΣΙΤΟΚΤΟΝΑ ,
ΠΟΝΤΙΚΟΚΤΟΝΑ ,
ΠΟΝΤΙΚΟΦΑΡΜΑΚΟ ,
ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Προς τον διαχειριστή της δημοσίευσης.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο και η μόνη επιστημονικά τεκμηριωμένη θέση για το παραπάνω θέμα. Θα σας πρότεινα όμως να σβήσετε το σημείο που αναφέρει ονομαστικα τα δηλητήρια που συνήθως χρησιμοποιούνται καθώς ακόμα και αν το post απευθύνεται σε φιλοζοους μπορεί να το διαβάσει κάποιος διεστραμμενος άνθρωπος.
Αν τα σφαγεία είχαν γυάλινους τοίχους, όλοι θα γίνονταν χορτοφάγοι !
Πολ Μακ Κάρτνει
Υποστηρίζω πως , όσο πιο αδύναμο είναι ένα πλάσμα , τόσο περισσότερο επιβάλλεται να το προστατέψει ο Άνθρωπος από την σκληρότητα του ανθρώπου.
Μαχάτμ,α Γκάντι
Φυσικά & υπάρχει εισπνεόμενη φόλα & μου κάνει τρομερή εντύπωση πως έτσι εύκολα ένας δημόσιος φορέας ειδικευμένος σε αυτόν τον τομέα υποστηρίζει το αντίθετο!
Η εισπνεόμενη φόλα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΕΡΙΑ ΜΟΡΦΗ για να επηρεάζεται από το αν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο όπως λανθασμένα λέτε!
Ο σκύλος εισπνέει την ΣΚΟΝΗ του εν λόγω δηλητηρίου, δε χρειάζεται ούτε να τη γλύφει, ούτε να τη φάει! Δια της αναπνευστικής οδού το δηλητήριο εισέρχεται στον οργανισμό του ζώου για αυτό και έχει πολύ πιο άμεση επίδραση από ότι ένα φάρμακο το οποίο θα καταποθεί.
Απορώ πραγματικά πως βγαίνουν δημόσια & υποστηρίζουν κάτι οι υποτίθεται «αρμόδιοι» χωρίς την στοιχειώδη κοινή λογική όταν μαλιστα υπάρχουν στοιχεία νεκροψιών ζώων που τους έχουμε αποστείλει προς ενημέρωση τα οποία ξεκάθαρα δείχνουν σημάδια στους πνεύμονες των ζώων!
Ο μοναδικός λόγος που δεν θρηνούμε άπειρα θύματα είναι γιατί δεν είναι ευρέως διαδεδομένος (ακόμα) ο τύπος του δηλητηρίου σε σκόνη που χρησιμοποιείται & έχει αυτή την επίδραση.
Ναι ετσι όπως τα γραφετε εχουν τα πραγματα!
Νομιζω όμως, ΑΝ δεν κανω λαθος βεβαια, πως δεν είναι ευκολο, ουτε να βρει, αλλα ουτε και να φτιαξει καποιος/α, μια τετοια εισπνεομενη φολα.
Ευτυχως δλδ, αλλιως ηδη θα ειχε γινει χαμος...
Κύριε Evans έκανα μια σύντομη αναζήτηση για τον Dr. Evans και το μόνο μου αποτέλεσμα αφορούσε σε έναν κτινίατρο του εξωτερικού που δεν μιλάει Ελληνικά. Οπότε για να διευκρινησουμε αν η απάντηση σας είναι μια απάντηση ειδικού ή άλλο ένα HOAX που κάποιος που δημοσίευσε σε μια καλογραμμένη απάντηση, πείτε μας τις νεκροψίες ποιος τις έκανε και εσείς ο τίτλος Dr από πού προκύπτει. Αν υπήρχε πλήρες οματεπωνυμο εξ αρχής θα ήταν ίσως πιο εύκολο ο κάθε ένας μας να κάνει την έρευνα του για να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία της απάντησης σας. Όλα τα παραπάνω τα λέω με κάθε καλή διάθεση καθώς όπως όλοι γνωρίζουμε το internet είναι γεμάτο fake news και δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ειδικό τμήμα τοξικολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης δεν γνωρίζει με ακρίβεια τα είδη των δηλητηρίων που μπορούν να σκοτώσουν ένα ζώο.