Σαλαμίνα: Εξαφανίστηκε και η 6η ταΐστρα που ο δήμος είχε βάλει για τ’ αδέσποτα
Η κλοπή ή καταστροφή δοχείων τροφής και νερού για τα αδέσποτα που τοποθετούν ιδιώτες ή δήμοι είναι κάτι το εξαιρετικά συχνό και η ανακοίνωση του…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με μια εξαιρετικά μικρή ποινή καταδικάστηκε από το Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Κέρκυρας στις 5 Μαρτίου 2018 ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης «KALYPSO STAR» που για χρόνια χρησιμοποιούσε δύο θαλάσσιους λέοντες σε παραστάσεις τσίρκο – με το ανάλογο αντίτιμο – ώστε να εισπράττει χρήματα από τους τουρίστες που απολαμβάνουν το θέαμα των άγριων ζώων να κάνουν κωλοτούμπες.
Οι θαλάσσιοι λέοντες θεωρούνται πια νεκροί
Την υπόθεση αποκάλυψε το www.zoosos.gr το 2012 και μπορείτε δείτε τα αναλυτικά ρεπορτάζ που παραθέτουμε. Εντούτοις έχει αξία να επισημάνουμε την κάλυψη που πρόσφεραν στον συγκεκριμένο επιχειρηματία οι τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν ξεκάθαρα «τα στραβά μάτια» για τις εξόφθαλμες παρανομίες του. Φυσικά πρέπει να πούμε ότι ο ιδιοκτήτης του τσίρκο αθωώθηκε και μάλιστα δύο φορές για την ίδια καταγγελία σε προηγούμενες δίκες καθώς οι μάρτυρες κατηγορίας δεν έλαβαν πότε κλήση για να παραστούν στην εκδίκαση των υποθέσεων, που οι ίδιοι είχαν καταγγείλει!
Το βίντεο που τραβήχτηκε από την Courtney Rands στις 14 Ιουνίου 2017 αποδεικνύει ότι η παρανομία συνεχιζόταν έως πολύ πρόσφατα...
Αυτά τα... τραγελαφικά που συνέβησαν στην Κέρκυρα - και δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι γίνονται παντού στην Ελλάδα - αποδεικνύουν πως λειτουργεί η Δικαιοσύνη. Μάλιστα για να φτάσουμε στο σημείο ο ιδιοκτήτης του τσίρκο να καταδικαστεί, έξι χρόνια μετά την πρώτη καταγγελία, χρειάστηκε να επιμείνει συστηματικά και πάρα πολύ η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) και ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας, που ήταν και ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος κατάφερε τελικά να κινητοποιήσει τους πάντες και να αποδείξει πως η μια υπηρεσία έστελνε ψευδή στοιχεία στην άλλη, με σκοπό για να καλύψουν τον δράστη και να μην του βεβαιώσουν ούτε το διοικητικό πρόστιμο, το οποίο ορίζει ξεκάθαρα ο νόμος. Γι’ αυτό και ο κ. Μποτετζάγιας μεταξύ άλλων ενεργειών και έχει προσφύγει και στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Τι έγινε στη δίκη
Ο κ. Μποτετζάγιας, που είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου και μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, εξήγησε στο www.zoosos.gr ότι ο ιδιοκτήτης των θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία είχαν καταντήσει «κλόουν», καταδικάστηκε με την «αστεία» ποινή φυλάκισης μόλις τεσσάρων ποινή με τριετή αναστολή με το ελαφρυντικό «ότι στην πράξη του ωθήθηκε από όχι ταπεινά αίτια», για την καταγγελία που έγινε σε βάρος του το 2016.
Το δικαστήριο καταδίκασε τον κατά νόμο υπεύθυνο της εταιρίας τουριστικών περιηγήσεων «KALYPSO STAR», με έδρα την Κέρκυρα, για τη χρήση δύο θαλάσσιων λεόντων οι οποίοι πραγματοποιούσαν παραστάσεις ενώπιων του κοινού στα πλαίσια τουριστικής περιήγησης, για την παράβαση του νόμου 4039/2012, που στο άρθρο 12 που αναφέρει «Απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες», όπως τροποποιήθηκε από το νόμο 4235/2014 (άρθρο 46).
Ένα από τα βίντεο με θέαμα που δημοσιεύτηκαν το 2016...
Στις 5 Μαρτίου έγινε δεκτή – για πρώτη φορά στην Κέρκυρα – η παράσταση πολιτικής αγωγής από το Φιλοζωικό Σωματείο Κέρκυρας «Κιβωτός», όπως ορίζει ο πρόσφατος νόμος 4509/2017. Η υπεράσπιση του κατηγορουμένου προσπάθησε «λυσσαλέα» να μη γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής για λόγους που θα γίνουν πλήρως κατανοητοί, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, αλλά κατόπιν της πρότασης της εισαγγελέως το δικαστήριο εφάρμοσε στο ακέραιο τη νομοθετική πρόβλεψη.
Η υπεράσπιση και ο κατηγορούμενος προσπάθησαν συνειδητά και συστηματικά να αποπροσανατολίσουν το δικαστήριο από το γεγονός ότι τα δύο άγρια θαλάσσια θηλαστικά χρησιμοποιούνταν ως «κλόουν», αφού εξαναγκάζονταν να παίζουν με μπάλες, να περνούν μέσα από στεφάνια και να κάνουν κόλπα με αντάλλαγμα φυσικά την τροφή τους.
Υποστήριξαν ότι η εταιρία κατείχε νόμιμα τα ζώα. Είπαν ότι είχαν ζητήσει άδεια «χώρου επίδειξης άγριων ζώων» αλλά αυτή δεν τους έχει χορηγηθεί λόγω «διοικητικής αδράνειας» και ότι τα ζώα δεν μπορούν να επιζήσουν μόνα τους ελεύθερα, γι’ αυτό και τα συντηρούσε η... καλή εταιρία. Μάλιστα είπαν για να πείσουν δικαστές και ακροατήριο πως «τα ταΐζουμε 24 κιλά ψάρια την ημέρα».
Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τους ζήτησε να παραμείνουν εντός του πλαισίου του κατηγορητηρίου, δηλαδή να επιχειρηματολογήσουν για το αν τα ζώα χρησιμοποιούνταν ως μέρος του προγράμματος ή όχι, «εκεί πλέον δεν πιστεύαμε τα αυτιά» εξήγησε ο κ. Μποτετζάγιας στο www.zoosos.gr.
Η υπεράσπιση δήλωσε ότι τα ζώα δεν έκαναν κανενός είδους παράσταση «απλώς σταματούσαμε για λίγο και τα ταΐζαμε» είπαν, και αμφισβήτησαν την ειλικρίνεια του κύριου μάρτυρα κατηγορίας αλλά και τα δεκάδες πρόσφατα βίντεο, που υπάρχουν στο Youtube και στο Facebook, τα οποία ανέβαζαν τουρίστες, οι οποίοι παρακολουθούσαν μέχρι το περασμένο καλοκαίρι τις παραστάσεις.
Η υπεράσπιση για να ακυρώσει τη σοβαρότητα της κατάθεσης του κ. Μποτετζάγια είπε ότι «μόνο ο συγκεκριμένος έχει κάνει οποιαδήποτε καταγγελία και κανείς άλλος δεν είδε τους θαλάσσιους λέοντες να δίνουν παράσταση», καθώς και ότι οι αποδεικτικές φωτογραφίες που είχαν κατατεθεί «είναι προ το 2012 καθώς οι θαλάσσιοι λέοντες βρίσκονται στην Κέρκυρα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 και όχι σύγχρονες».
Προφανώς μια απλή θέαση των πολλών βίντεο, κάποια εκ των οποίων παραθέτουμε, που όπως είπαμε έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θα διέλυε αυτές τις γελοίες δικαιολογίες αλλά το ελληνικό δικαστικό μας σύστημα δεν επιτρέπει ακόμα κάτι τέτοιο. Ίσως σε 100 χρόνια να εκσυγχρονιστούμε, ποιος ξέρει…
Η υπεράσπιση έκρυβε όμως και δύο «άσσους» στο μανίκι της. Ο πρώτος ήταν οι αθωωτικές αποφάσεις για τις αντίστοιχες καταγγελίες του 2012 και 2017 και στη δεύτερη μάλιστα υπήρχε και η σύλληψη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας…
Αυτή η αποκάλυψη είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθεί προς στιγμή ένταση όταν οι παρόντες μάρτυρες κατηγορίας άρχισαν να αναρωτιούνται μεγαλόφωνα γιατί δεν προσκλήθηκαν ως μάρτυρες στις εν λόγω δίκες καθώς επωνύμως είχαν καταγγείλει τα όσα είχαν δει να συμβαίνουν!
Όταν επανήλθε η ηρεμία, εμφανίστηκε και ο δεύτερος «άσσος» της υπεράσπισης, ένα ενδο-υπηρεσιακό έγγραφο του Ιουνίου 2017 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το οποίο τάχα βεβαιωνόταν ότι τίποτα το παράνομο δεν συμβαίνει. Και το θεαματικό κλείσιμο ήταν η αναφορά στην (ανεκδιήγητη για να το πούμε ευγενικά) Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Κέρκυρας η οποία ακόμα (και παρανόμως) δεν έχει επικυρώσει τα σχετικά διοικητικά πρόστιμα. Με αποτέλεσμα η υπεράσπιση να ρωτάει «άρα που έγκειται η παρανομία;».
Είναι προφανές ότι αν δεν υπήρχε παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους των φιλοζωικών σωματείων δηλαδή ο δικηγόρος τους, ο κατηγορούμενος θα αθωωνόταν ξανά και πανηγυρικά και γι’ αυτό εξάλλου η υπεράσπιση προσπάθησε να αποκλείσει την παρουσία του εκεί.
Ευτυχώς όμως υπήρχε ο δικηγόρος, ο Σπύρος Γκόγκος, για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και εξήγησε στο δικαστήριο ότι οι δικαιολογίες αυτές δεν ευσταθούν προσκομίζοντας το πλέον πρόσφατο και επίσημο έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (2-8-2017, Α.Π. 154561/2006) προς την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κέρκυρας όπου αναφέρεται ΡΗΤΑ ότι: «κατόπιν ενημέρωσης της υπηρεσίας μας και της εξέτασης σχετικού με το θέμα οπτικοακουστικού κ.λπ. υλικού (βίντεο, φωτογραφίες και παλαιότερα έγγραφα), καθώς και του αριθμ. 2132.22/4616/16/5-9-2016 εγγράφου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, όπως μας απεστάλησαν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από τη Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, διαπιστώνεται ότι οι θαλάσσιοι λέοντες πραγματοποιούν παράσταση, όπως εμφαίνεται στο συνημμένο σύνδεσμο (https://www.pfpo.gr/thalassioi-elefantes-klooun-stin-kerkura/) στο πλαίσιο επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία διαφημίζεται σχετικά (https://www.grekomania.com/el/catalog/kalypso-star-sea-lions) – και δεν αποτελεί μια απλή έκθεση ζώων ιδιώτη, χωρίς άμεσο επιχειρηματικό όφελος, όπως με βάση τα αρχικά δεδομένα που τέθηκαν υπόψη μας λανθασμένα θεωρήθηκε».
Οι προσπάθειες της υπεράσπισης να μην γίνει αποδεκτό το έγγραφο έπεσαν στο κενό. Όπως τόνισε η εισαγγελέας, προτείνοντας την ενοχή του κατηγορουμένου, «είναι προφανές ότι ο κατηγορούμενος χρησιμοποιούσε τα ζώα με στόχο αποκόμιση οικονομικού οφέλους γιατί κάποιοι αντλούν ευχαρίστηση από τέτοια θεάματα - αν και προσωπικά δεν μπορώ να κατανοήσω τι είδους ευχαρίστηση αντλεί κανείς από το να βλέπει τέτοιες παραστάσεις».
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση της εισαγγελέως και καταδίκασε τον κατηγορούμενο σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών (με τριετή αναστολή) αναγνωρίζοντας του το ελαφρυντικό του άρθρου άρθρο 84 παρ. 2 στοιχ. β΄ Π.Κ. «το ότι στην πράξη του ωθήθηκε από όχι ταπεινά αίτια». Ο κατηγορούμενος, όπως είχε δικαίωμα, άσκησε έφεση.
Η δικαίωση ήρθε με καθυστέρηση αλλά όχι για τα ίδια τα ζώα…
Παρά την ποινή - «χάδι» η απόφαση αποτελεί σταθμό και δικαίωση για όσους αγωνίζονται εδώ και χρόνια για να σταματήσει και η εκμετάλλευση των θαλάσσιων θηλαστικών στην Κέρκυρα και την Ελλάδα. Δυστυχώς αυτή η δικαίωση ήρθε πολύ αργά για τους δύο θαλάσσιους λέοντες.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κατηγορούμενος στο δικαστήριο, τον Οκτώβριο και Δεκέμβριο 2017, άγνωστοι έκοψαν τα δίχτυα της θαλάσσιας φυλακής των ζώων και αυτά διέφυγαν στην ανοικτή θάλασσα και πρέπει πλέον να θεωρούνται νεκρά αφού δεν γνωρίζουν πώς να επιβιώνουν, δεν ξέρουν να βρίσκουν την τροφής αφού επιβίωναν μόνο τρώγοντας τα νεκρά ψάρια που τους πετούσαν οι εκπαιδευτές τους.
Ο χαμός αυτών των άτυχων ζώων βαραίνει εξολοκλήρου τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Κερκύρας που επί χρόνια κλείνει στα μάτια μπροστά στην ξεκάθαρη παρανομία. Βαραίνει φυσικά και τους δικαστές στην Κέρκυρα οι οποίοι προφανώς δεν γνωρίζουν το ρητό του Φωκυλίδη «Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις...» οι δεν κάλεσαν τους μάρτυρες κατηγορίας.
Οι προϊστάμενοί τους στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης πρέπει να είναι πραγματικά περήφανοι για τέτοιους λαμπρούς δημόσιους υπαλλήλους και λειτουργούς…
Δείτε τα βίντεο που τράβηξαν τουρίστες τον περασμένο Ιούνιο και Ιούλιο και ανέβασαν στο facebook...
Διαβάστε επίσης:
Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)
Κέρκυρα: «Εκπαιδευτικό» σόου με θαλάσσιους λέοντες!
Κέρκυρα: Μετά από την καταγγελία σταμάτησαν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες! (Bίντεο)
Κέρκυρα: Τι θα κάνει το Λιμεναρχείο για την εκμετάλλευση των θαλασσίων λεόντων;
Κέρκυρα: Συνεχίζουν τις παραστάσεις με τους θαλάσσιους λέοντες;
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr