Στηρίξτε μας

Μεγάλη ποσότητα από πλαστικές σακούλες βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας που εκβράστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης

17 Απριλίου 2018 11:58 | Καταγγελίες
Μεγάλη ποσότητα από πλαστικές σακούλες βρέθηκε στο στομάχι νεκρής φάλαινας που εκβράστηκε στο Ακρωτήρι Σαντορίνης

Η ύπαρξη μεγάλης ποσότητας από πλαστικές σακούλες στο στομάχι νεαρής φάλαινας φυσητήρας (Physeter macrocephalus) διαπιστώθηκε κατά την ταφή του ζώου στις 10 Απριλίου. Το πτώμα του θαλάσσιου θηλαστικού μήκους εννιά μέτρων και βάρους επτά τόνων εντοπίστηκε στην απόκρημνη ακτή «Αδάβατος» στην πλευρά της καλντέρας στη Σαντορίνη πριν από μερικές ημέρες και σε κατάσταση προχωρημένης σήψης.

NekriFalainaSantorini 2Η φάλαινα φυσητήρας ήταν νεαρό ζώο, είχε μήκος 9 μέτρα και ζύγιζε 7 τόνους.

Η δρ Αιμιλία Δρούγα συνιδρύτρια του κέντρου «ΑΡΙΩΝ» και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών επιβεβαίωσε στο www.zoosos.gr τις πληροφορίες περί ύπαρξης πλαστικών καθώς και ότι το αρσενικό κήτος, που βλέπετε στις φωτογραφίες τις οποίες μας έστειλε, ήταν νεαρής ηλικίας.

«ΑΡΙΩΝ»: Από παθολογικά αίτια νεκρή η φάλαινα

Στην ανακοίνωση του για το θέμα ο του κέντρου «ΑΡΙΩΝ» εξηγεί: «5 Απριλίου 2018- Φάλαινα βρέθηκε νεκρή σε απόμερη ακτή της Σαντορίνης

Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ όπως και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (Δρ. Κ. Καπίρης-ΕΛΚΕΘΕ) έλαβε στις 5 Απριλίου 2018 διαβαθμισμένο σήμα από το Λιμεναρχείο Θήρας εκβρασμού κήτους στη περιοχή «Ακρωτήρι» της Νήσου Σαντορίνης. Αμέσως, έγινε επικοινωνία με τη Κτηνίατρο και Αν. Καθηγήτρια Δρ. Αναστασία Κομνηνού, συντονίστρια του Εθνικού Δικτύου Εκβρασμών Θαλασσίων Ειδών από τη Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρο του ΑΡΙΩΝ και συνεννόηση με τις αρμόδιες τοπικές αρχές και συνεννοήσεων, δύτες της περιοχής (Atlantis Oia Diving/Αποστόλης Στυλιανόπουλος) βρήκαν τη φάλαινα στην απόμερη παραλία «Αδιάβατος», τράβηξαν ολιγόλεπτο βίντεο και μας έστειλαν πλήρες φωτογραφικό υλικό.

Ο κ. Αναστάσιος Μπάτσιος, Κτηνίατρος στη Σαντορίνη, έκανε αυτοψία στο ζώο, που είχε μήκος περίπου 9,00μ., αλλά βρισκόταν σε πολύ προχωρημένη αποσύνθεση γιαυτό δεν προχώρησε σε πλήρη νεκροψία του αλλά έκανε επιλεκτική δειγματοληψία. Ως αιτία θανάτου του φυσητήρα διέγνωσε ότι οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Οπως, παρατήρησε η Δρ. Αιμιλία Δρούγα/ΑΡΙΩΝ, το συγκεκριμένο περιστατικό αφορά ένα νεαρό, αρσενικό, Φυσητήρα (Physeter macrocephalus sp.) το οποίο δεν έφερε εμφανή εξωτερικά τραύματα.

Φυσητήρες ζούν και μετακινούνται σε βαθειές θαλάσσιες περιοχές (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο) με μεγαλύτερα κοπάδια που αναπαράγονται στη ΝΔ Κρήτη. Στις 16-17 Απρίλη πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μεταφοράς του κήτους, από την εταιρεία του Κίμωνα Δαρζέντη, με πλοίο τύπου ‘παντόφλα’ το οποίο έφερε γερανοφόρο εξοπλισμό . Πάρθηκαν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος χώρου τυλίγοντας τη φάλαινα με πλαστικό περιτύλιγμα προτού σηκωθεί από τη παραλία και μέχρι τη μεταφορά της σε χώρο υγειονομικής ταφής στη Σαντορίνη. Την επίβλεψη της μεταφοράς της φάλαινας είχε ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σαντορίνης, κ. Ηλίας Πελέκης. Ευχαριστούμε όλους όσους με πραγματική ευαισθητοποίηση συνετέλεσαν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Αναφέρουμε ότι μέχρι και τη ταφή του ζώου το στομάχι του δεν ανοίχτηκε από τον Κτηνίατρο και ως εκ τούτου, η σημερινή είδηση σε πολλά άρθρα ΜΜΕ πιθανόν να μη στηρίζεται σε επιστημονική τεκμηρίωση για το συγκεκριμένο συμβάν. Πάντως, βαθύβια κήτη τα οποία τρέφονται με μικρά ψάρια και μαλάκια πολλές φορές γίνονται θύματα της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες τις οποίες καταναλώνουν από λάθος, ως τροφή. Για τον λόγο αυτό, είναι σημαντική η ενημέρωση όλων μας και η στάση μας απέναντι στους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσουν στα θαλάσσια θηλαστικά, ερπετά αλλά και στην ορνιθοπανίδα τα απορρίματα που αφήνουμε κοντά ή στη θάλασσα.

Για παρόμοια περιστατικά, παρακαλούμε ενημερώστε αμέσως τον ΑΡΙΩΝ (6945531850, 6945644994) ο οποίος καλύπτει με τα μέλη του Δικτύου Κτηνιάτρων του όλη τη παράκτια και νησιωτική Ελλάδα και το πλησιέστερο λιμεναρχείο (108). Μπορεί να σωθεί ένα ζώο και να συλλεχθούν πολύτιμες πληροφορίες.».

Διαβάστε επίσης:

Σάμος: Το δελφίνι πέθανε από ασφυξία επειδή κατάπιε ένα μεγάλο κομμάτι πλαστικό

Πέθανε η θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε εγκλωβισμένη σε απορρίμματα να έχει φάει κομμάτια πλαστικού στο Βαθύ της Σάμου

Γεράκια μπερδεύουν το πλαστικό με τροφή σε ακατοίκητη βραχονησίδα του Αιγαίου

Νεκρή – ίσως από πλαστική σακούλα – θαλάσσια χελώνα στην παραλία Νέων Πόρων Πιερίας

Κεφαλλονιά: Έσωσαν τη θαλάσσια χελώνα Caretta - caretta που είχε καταπιεί δίχτυ (βίντεο)

Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας για λιγότερα πλαστικά απόβλητα στις θάλασσες

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.