Το πρωί τις 31ης Μαρτίου του 2012, στην περιοχή Αστέρια κάτω από την συνοικία Βαπόρια της Σύρου, έκανε την εμφάνιση του ο Αστέρης, μια ενήλικη αρσενική μεσογειακή φώκια. Αμέσως τράβηξε την προσοχή των κατοίκων και περαστικών, οι οποίοι ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Σύρου και έτσι η «Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας - Mom» άρχισε να λαμβάνει φωτογραφίες και πληροφορίες για τις κινήσεις του θηλαστικού.
Ο Αστέρης δεν φαινόταν, να ενοχλείται καθόλου από τον κόσμο, που είχε μαζευτεί, για να τον θαυμάσει, μάλιστα είχε έρθει πάρα πολύ κοντά στην ακτή σε βάθος λιγότερο από μισό μέτρο. Την επόμενη μέρα ο Αστέρης βγήκε να ξεκουραστεί στις Αγκαθωπές, την επόμενη μέρα βρέθηκε να ξεκουράζεται στην Αζόλιμνο, και την μεθεπόμενη στο Μέγα Γυαλό… Καθώς ήταν ξαπλωμένος ανάσκελα παρατηρήθηκε, πως έφερε μεγάλα τραύματα στο λαιμό και στα πτερύγια.
Τα τραύματα αυτά είναι χαρακτηριστικά στα αρσενικά ζώα, τα οποία πολλές φορές δίνουν μάχη για την κυριότητα μιας περιοχής. Στην περίπτωση αυτή όμως τα τραύματα του Αστέρη, ειδικά στον λαιμό του ήταν ιδιαίτερα σοβαρά και κινδύνευαν να μολυνθούν.
Γι' αυτό τον λόγο και με τη σύμφωνη γνώμη της υπεύθυνης κτηνίατρου, δρ Αναστασίας Κομνηνού, οι επιστήμονες της «Εταιρίας για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας - Mom» αποφάσισαν προληπτικά, να χορηγήσουν αντιβίωση μακράς διάρκειας στο ζώο.
Στήθηκε λοιπόν ένα δίκτυο παρακολούθησης και στις 8 Απριλίου ο κτηνίατρος της Σύρου Γιώργος Μαραγκός κατάφερε να του χορηγήσει την αντιβίωση σε ενέσιμη μορφή. Ο κ. Μαραγκός ακολουθώντας τις οδηγίες, που έλαβε από την Mom, πλησίασε το ζώο από πίσω, ενώ αυτό ξεκουραζόταν στην παραλία, και του έκανε την ένεση πάνω από τα πίσω πτερύγια.
Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, που δημοσιεύει αποκλειστικά το www.zoosos.gr, μέλος της MOm κρατούσε κάτι σαν ξύλινη ασπίδα δίπλα στο κεφάλι του ζώου σε περίπτωση, που αυτό προσπαθούσε, να γυρίσει, και να δαγκώσει τον κτηνίατρο, ώστε να το αποτρέψει.
Ευτυχώς όμως όλα πήγαν καλά! Ο Αστέρης συνέχιζε να βγαίνει σε παραλίες της Σύρου προκειμένου να ξεκουραστεί και να επουλώσει τα τραύματά του. Μετά από δύο μέρες τον εντόπισαν να ξεκουράζεται στις παραλίες της Τήνου! Προφανώς είχε ανακτήσει δυνάμεις και αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του σε μια άλλη περιοχή!
Το βίντεο, που βλέπετε, τράβηξε ο συνεργάτης του www.zoosos.gr, κτηνίατρος, Μανώλης Βορρίσης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην παραλία Σαντορινιοί της Σύρου στις 14 Μαΐου 2012.
Την ιστορία του Ηλία, ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες, και του Ντάφυ, ενός ηλικιωμένου σκύλου που κάποιοι θέλησαν να πετάξουν στον δρόμο φέρνει στη δημοσιότητα…
Με αφορμή το θάνατο κυνηγόσκυλων στο γκαράζ του πλοίου «Αχιλλέας» της εταιρίας «ΣΚΥΡΟΣ – ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» την 1η Οκτωβρίου επειδή οι ιδιοκτήτες τους αρνήθηκαν να τα μεταφέρουν στα ειδικά κλουβιά, που διαθέτει το καράβι, η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ζητώντας την παρέμβασή του για την ενημέρωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών σχετικά με την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, που αφορά στη μεταφορά των κατοικίδιων ζώων με πλοία.
Στην ιστοσελίδα https://athens.indymedia.org δημοσιεύθηκε η ανακοίνωση της Συσπείρωσης Αναρχικών Βόλου σχετικά με το έγκλημα δηλητηρίασης των ζώων που συμβαίνει συστηματικά και στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας και το οποίο δεν καταδικάσει κανείς δημόσιος φορέας.
για καποιο λογο το βιντεο είναι απόρρητο