Πώς θα νομοθετήσεις για το καλό των ζώων αν δεν νιώθεις γι’ αυτά συμπόνια;
Της Κατερίνας Παπαποστόλου* Το νομοσχέδιο για τα ζώα, και σε κάθε νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα σε αυτή τη χώρα, γίνεται η αφορμή για να…
Η δηλητηρίαση των ζώων με φόλες είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου αδέσποτων και όχι μόνο στη χώρα μας. Σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό οπουδήποτε στην Ελλάδα καθημερινά ζώα δηλητηριάζονται και τα θύματα κάθε χρόνο είναι χιλιάδες.
Ο κτηνίατρος Μανώλης Βορρίσης μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105,5 FM και στο «Ζωντανά στον Αέρα» και στην Ελένη Ηλιοπούλου εξήγησε ότι ποτέ δεν πρέπει να δίνουμε σε ζώο το οποίο βλέπουμε έχει δηλητηριαστεί και κάνει σπασμούς ξύδι ή γάλα, καθώς αυτό που θα καταφέρουμε είναι τελικά να το πνίξουμε.
Τόνισε ότι είναι σημαντικό να ρίξουμε τη θερμοκρασία του ζώου καθώς από τους μυϊκούς σπασμούς αυτή αυξάνεται δραματικά γι’ αυτό και πρέπει να σκεπάσουμε τον σκύλο ή τη γάτα μ’ ένα ύφασμα το οποίος θα έχουμε βρέξει με παγωμένο νερό και αυτό θα πρέπει να το επαναλάβουμε.
Σωτήρια είναι μόνο η έγκαιρη μεταφορά του ζώου στον κτηνίατρο και αυτό είναι κρίσιμο για τη ζωή του ζώου. Αν έχουμε προμηθευτεί ενέσεις ατροπίνης και εμετικές ενέσεις θα πρέπει να τις χορηγούμε υποδόρια αλλά το τι ποσότητα φαρμάκου θα χορηγήσουμε στο ζώο εξαρτάται από το σωματικό του βάρος.
Καλό είναι όπου βρισκόμαστε να έχουμε προνοήσει να μάθουμε που είναι το πλησιέστερο κτηνιατρείο καθώς μόνο ο κτηνίατρος μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο σοβαρό περιστατικό. Για να σωθεί ένα ζώο στο δρόμο ενώ έχει δηλητηριαστεί με φόλα χρειάζεται πολύ τύχη σημείωσε ο κ. Βορρίσης.
Ακούστε εδώ το «Ζωντανά στον Αέρα»:
Διαβάστε επίσης:
Αν οι εισπνεόμενες φόλες ήταν γεγονός θα καταμετρούσαμε καθημερινά χιλιάδες ζώα και παιδιά ως θύματα
Οδηγίες - βίντεο για την αντιμετώπιση της φόλας από την Ε.Δ.Κ.Ε.
Περισσότερα από 20.000 ζώα δηλητηριάζονται με φόλες κάθε χρόνο στην Ελλάδα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr