O Θωμάς Αλεξανδρόπουλος προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Προστασίας Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην εγκύκλιο που εκδόθηκε στις 2-8-2018 παραθέτει τι ορίζει η νομοθεσία αναφορικά με την προστασία των ζώων καθώς ο νόμος 4039/2012 – όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει στο www.zoosos.gr – αφορά στο ζήτημα της κακοποίησης όλα τα είδη, και στη συνέχεια στην παράγραφο με τίτλο «ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ∆ΙΑΒΙΩΣΗ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙ∆ΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» επισημαίνει δέκα σημεία κάποια εκ των οποίων αφορούν στο παστούρωμα το δέσιμο των άκρων και του κεφαλιού των ζώων μια ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης που οι κτηνοτρόφοι εφαρμόζουν στα ζώα για να περιορίσουν τις κινήσεις τους εφ’ όρου ζωής.
Στο σημείο 8 των συστάσεων της εγκυκλίου τονίζεται ότι «Είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ελευθερίας κινήσεων, ώστε τα ιπποειδή να εκδηλώνουν τη φυσιολογική τους συµπεριφορά.».
Στο σημείο 5 αναφέρει ότι «Τα ζώα συστήνεται να ασκούνται τουλάχιστον µία φορά ηµερησίως για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.» και στο σημείο 6 που αφορά τους στάβλους και το κατάλυμα των ιπποειδών «β) να έχει κατάλληλο µέγεθος για το είδος και την ηλικία του ζώου και να επιτρέπει στα ζώα να στέκονται στη φυσική όρθια θέση, να µπορούν να ξαπλώνουν και να περιστρέφονται ελεύθερα. Συστήνεται ελάχιστη επιφάνεια δαπέδου χώρου ανάπαυσης 13,5 m2.».
Τα δέκα σημεία της εγκυκλίου
1) Οι ιδιοκτήτες ιπποειδών εργασίας θα πρέπει να µεριµνούν για τη διασφάλιση του επιπέδου υγείας τους. Στους χώρους διαβίωσης και στους σταθµούς εργασίας θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα απολύμανσης µε κατάλληλα και ασφαλή υλικά.
2) ∆ε θα πρέπει σε καµία περίπτωση να χρησιµοποιούνται µη ικανά προς εργασία ζώα, ήτοι ζώα ασθενή, τραυµατισµένα, σε κατάσταση προχωρηµένης εγκυµοσύνης ή λοχείας, καθώς και ζώα µε κακή συντήρηση των οπλών. Η επάνοδος στην εργασία θα πρέπει να επιτρέπεται µόνο κατόπιν υποδείξεως κτηνιάτρου.
3) Είναι απαραίτητη η χορήγηση κατάλληλης και επαρκούς για το είδος τους τροφής και φρέσκου πόσιµου νερού καθηµερινά (βλέπε το σηµείο Β του Νοµικού Πλαισίου) σε δοχεία τα οποία δεν είναι δυνατό να επιµολυνθούν και καθαρίζονται τουλάχιστον µια φορά ηµερησίως. Συστήνεται η τροφή να παρέχεται τουλάχιστον 2 φορές την ηµέρα σε ενήλικα ιπποειδή και τρεις φορές την ηµέρα στους απογαλακτισµένους πώλους (ηλικίας άνω των 6 µηνών) εκτός αν υπάρχει εντολή κτηνιάτρου, η οποία ορίζει διαφορετικά.
4) Οι ζωοτροφές πρέπει να αποθηκεύονται σε καθαρούς, µη τοξικούς και στεγανούς περιέκτες, οι οποίοι πρέπει να παρέχουν ικανοποιητική προστασία από τρωκτικά, υγρασία, διάβρωση ή επιµόλυνση από φυσικούς, χηµικούς και βιολογικούς παράγοντες.
5) Τα ζώα συστήνεται να ασκούνται τουλάχιστον µία φορά ηµερησίως για τουλάχιστον 30 λεπτά της ώρας.
6) Θα πρέπει να παρέχεται προστασία από τις δυσµενείς καιρικές συνθήκες µε την παροχή καταλύµατος, το οποίο ενδείκνυται:
α) να εξυπηρετεί τις φυσιολογικές ανάγκες των ζώων και να προστατεύει την υγεία τους
β) να έχει κατάλληλο µέγεθος για το είδος και την ηλικία του ζώου και να επιτρέπει στα ζώα να στέκονται στη φυσική όρθια θέση, να µπορούν να ξαπλώνουν και να περιστρέφονται ελεύθερα. Συστήνεται ελάχιστη επιφάνεια δαπέδου χώρου ανάπαυσης 13,5 m2.
γ) να πληροί τις διατάξεις της κείµενης νοµοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος
δ) να κατασκευάζεται σε στέρεο έδαφος χωρίς να κατακλύζεται από νερά των βροχών ή άλλα και να διευκολύνεται η απομάκρυνση της κόπρου
ε) να είναι κατασκευασµένο από υλικά κατάλληλα για το είδος των ζώων και να είναι δυνατός ο καθαρισµός µε νερό υπό πίεση
στ) η στέγη προτείνεται να είναι κατασκευασµένη από κυµατοειδή φύλλα αλουµινίου ή άλλου σύγχρονου υλικού, το οποίο θα είναι ελαφρύ, άκαυστο, µακρόβιο και µε ικανοποιητική µονωτική ικανότητα
ζ) να είναι περιφραγµένο ώστε να αποτρέπεται η διαφυγή των ζώων, η είσοδος άλλων αδέσποτων ή άγριων ζώων όσο και η πρόσβαση σε µη εξουσιοδοτηµένα άτοµα µε ελάχιστο ύψος περίφραξης 1,8 µέτρα.
η) να αποτρέπει τον τραυµατισµό και τη διαφυγή των ζώων.
7) ∆εν απαιτείται περίφραξη στους σταθµούς εργασίας (κοινόχρηστους χώρους αναµονής των ζώων προς έναρξη της εργασίας τους), απαιτείται όµως η παροχή στέγης µε τις ανωτέρω προδιαγραφές, η συνεχής παροχή φρέσκου πόσιµου νερού και η τήρηση της ελάχιστης επιφάνειας δαπέδου του κοινόχρηστου χώρου ανά ζώο.
8) Είναι απαραίτητη η διασφάλιση της ελευθερίας κινήσεων, ώστε τα ιπποειδή να εκδηλώνουν τη φυσιολογική τους συμπεριφορά.
9) Η εργασία των ιπποειδών θα πρέπει να είναι περιορισµένη χρονικά σύµφωνα µε το σηµείο Β του Νοµικού Πλαισίου.
10) Τα ιπποειδή εργασίας δε θα πρέπει να φορτώνονται µε φορτίο βάρους υπερβολικού για το µέγεθος, την ηλικία ή τη φυσική κατάστασή τους. Το φορτίο δε δύναται να υπερβαίνει το βάρος των 100 κιλών ή το 1/5 του σωµατικού τους βάρους.
Βάσει των παραπάνω δεδοµένων, οι αρµόδιες αρχές παρακαλούνται για την εντατικοποίηση των σχετικών επιθεωρήσεων και την εφαρµογή των διατάξεων του Νόµου 1197/81 (Α’240). Τέλος, επισηµαίνεται ότι σε περίπτωση κακοποίησης ζώων εργασίας ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του Νόµου 4039/2012 (Α’ 15), όπως ισχύει µε την υποχρέωση επιβολής των προβλεπόµενων κυρώσεων.».
Δείτε στις φωτογραφίες και στα βίντεο που δημοσιεύουμε τι παθαίνουν τα ζώα από το παστούρωμα...
Με επιτυχία συνεχίζεται η ένταξη του Τομ και του Μίσα στο φυσικό περιβάλλον. Τα δύο πασίγνωστα ρινοδέλφινα, που ελευθερώθηκαν πρόσφατα μετά από πολύχρονη παραμονή τους σε ενυδρείο στην Τουρκία, ταξιδεύουν στο Αιγαίο αναζητώντας πλέον την τροφή τους, χωρίς την ανθρώπινη βοήθεια και οι επιστήμονες ελπίζουν ότι αργά ή γρήγορα θα ενταχθούν σε κάποια κοινωνική ομάδα δελφινιών.
Ως πότε θα ακούω το «περίφημο»: «Εδώ οι άνθρωποι πεινάνε και εσείς ασχολείστε με τα ζώα;». «Αγαπητέ - δήθεν ευαίσθητε - δυστυχισμένε - μίζερε και ανολοκλήρωτε άνθρωπε», που ποτέ δεν είχες την ευτυχία να νιώσεις την αγνή και αμέριστη αγάπη των ζώων, αυτά έχω να σου πω και βαλ’ τα καλά στο μυαλό σου:
Με αφορμή το φρικτό έγκλημα σε βάρος δύο σκυλιών, που βρέθηκαν νεκρά στην παραλία Σάντα Μαρία από Γερμανούς τουρίστες την περασμένη Δευτέρα, ο δήμαρχος Πάρου Χρήστος Βλαχογιάννης δηλώνει ότι καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την ενέργεια αυτή.