Με κοινή ανακοίνωση τους πέντε φιλοζωικοί φορείς - η Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.), ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, η Ζωοφιλική Ομοσπονδία Σωματείων Αττικής Σαρωνικού, η ομάδα «DREAMDANCERS» και το ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι «ΓΑΪΔΟΥΡΟΧΩΡΑ» - επισημαίνουν ότι είναι τουλάχιστον εξοργιστικό κάτοικοι της Κιμώλου των Κυκλάδων, συγκεκριμένα ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κιμώλου, να ζητάει από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση – τον πλέον αναρμόδιο για θέματα προστασίας ζώων – μέσω μιας 12σελιδης επιστολής τη νομιμοποίηση του βασανισμού του ζώων, δηλαδή να μη διώκονται ποινικά όσοι τα παστουρώνουν, όσοι δένουν τα άκρα και το κεφάλι των ζώων τους, εξαναγκάζοντας έμβια όντα σε μια ζωή γεμάτη πόνο εξαιτίας της παρά φύσει στάσης, καθώς σε γαϊδούρια, μουλάρια, κατσίκια, αγελάδες κ.ά. προκαλούνται διά βίου - αφού τα δεσμά αυτά ποτέ δεν λύνονται - φρικτοί πόνοι στην σπονδυλική στήλη, ενώ τονίζουν ότι «ο κύκλος της ζωής δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον βασανισμό του άλλου».
Το εξοργιστικό με αυτή την επιεικώς απαράδεκτη επιστολή μεταξύ άλλων είναι ότι ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Κιμώλου χρησιμοποιεί και πολιτικό πρόσημο για να «ευαισθητοποιήσει» τον παραλήπτη της επιστολής – μιλώντας για πολιτικούς εξόριστους – και ότι επικαλείται επιχειρήματα που ίσχυαν πριν από 80 χρόνια και όχι στον 21ο αιώνα, ενώ αναφέρει και την «ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΜΠΑΣΤΟΥΡΑΣ» που εφαρμόζεται πάνω από 1.000 χρόνια, ενώ κάνει λόγο για ειδικό σχοινί το οποίο έχουν προμηθευτεί και χρησιμοποιούν που δεν τραυματίζει τα ζώα!
Μάλιστα ο συνεταιρισμός επισημαίνει ότι οι καταγγελίες που γίνονται για το παστούρωμα των ζώων είναι φωτομοντάζ (!) και τρικ - όπως και τα αντίστοιχα σποτ στην τηλεόραση - κατηγορούν τις φιλοζωικές οργανώνεις και επισημαίνουν «χωρίς την μπαστούρα δεν θα μπορούσαν να κρατηθούν ισορροπίες στο φυτικό κύκλο του τόπου μας, των νησιών μας». Μάλιστα ζητούν εγκύκλιο ώστε οι εισαγγελίες να μην δέχονται καταγγελίες για το παστούρωμα, ενώ ζητούν μεταξύ άλλων «να μπει διάταξη τον νόμο που να λέει ότι η μπαστούρα επιβάλλεται στα ζώα στις Κυκλάδες λόγω της ιδιαιτερότητας και της φύσης του εδάφους».
Φωτογραφίες με παστουρωμένα ζώα στην Κίμωλο που τράβηξε τον Αύγουστο του 2017 η Βίκυ Χρήστου:
Παράλληλα παραθέτουν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου στην οποία τόσο ο δήμαρχος Κώστας Βεντούρης και δημοτικοί σύμβουλοι ζητούν την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μη διώκονται ποινικά οι παραβάτες ειδικά στην Κίμωλο – με αφορμή τη σύλληψη δύο κτηνοτρόφων στο νησί για την κακοποίηση των ζώων τους, ενώ λένε ότι το ζήτημα είναι και θέμα ερμηνείας της νομοθεσίας! Η απαράδεκτη για να το πούμε ευγενικά απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιμώλου αποδεικνύει αυτό το οποίο δυστυχώς καλά γνωρίζουμε δηλαδή την αλληλοκάλυψη όλων των εμπλεκόμενων σε τέτοια εγκλήματα και την ανοχή της κοινωνίας, αλλά και τα προβλήματα με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπος όποιος θελήσει να υπερασπιστεί τα ζώα.
Την επιστολή υπογράφει ο πρόεδρο του συνεταιρισμού Αγγελέτος Κανάς καθώς και ο πρόεδρος της Εργατικής Ένωσης Γεώργιος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Θεμιστοκλής Σαρδής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κιμώλου Βασίλης Μωραΐτης της, ο πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου (που είναι ιερέας) Δημήτριος Βεντούρης, ο πρόεδρος του Λαογραφικού και Ναυτικού Μουσείου Εμμανουήλ Χριστουλάκης, η πρόεδρος του Κληροδοτήματος Ι.Σ. Λογοθέτη Ροζάνα Λογοθέτη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απανταχού Κιμωλιών Παναγιώτης Μπιλλίνης καθώς και επιπλέον 427 κάτοικοι του νησιού.
Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι τόσο οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι εργάζονται για την προαγωγή των τεχνών, του πολιτισμού, της θρησκείας της ανάπτυξης του τόπου συναινούν, θέλουν και επιδιώκουν τον βασανισμό των ζώων καθώς αυτό βολεύει την τοπική κοινωνία.
Τι καταγγέλλουν πέντε φιλοζωικοί φορείς για την απαράδεκτη επιστολή
Επικαλούνται την παράδοση στο όνομα της οποίας έχουν γίνει μερικά απο τα μεγαλύτερα εγκλήματα στο κόσμο. Και οι σκλάβοι παράδοση χιλιετηρίδων ήταν αλλά καταργήθηκε. Και το να καίγονται οι άνθρωποι στην πυρά παράδοση ετών ήταν αλλά καταργήθηκε.
Και οι διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων παράδοση ήταν αλλά καταργήθηκαν ή πρέπει να καταργηθούν. Και η φρίκη της παράδοσης του βασανισμού των ζώων μέσω του παστουρώματος – μια τεχνική όπου δένονται τα άκρα των ζώων μεταξύ τους ή με το κεφάλι εφόρου ζωής- πρέπει να καταργηθεί.
Οφείλουμε απο τις παραδόσεις να κρατάμε εκείνες που είναι καλές , που προάγουν τον πολιτισμό μας και να αποβάλλουμε εκείνες που παραπέμπουν σε μεσαιωνισμό και βασανισμό άλλων πλασμάτων.
Το παραδοσιακό επάγγελμα του βοσκού απαιτεί οι κτηνοτρόφοι να είναι μαζί με το ποίμνιό τους, να το επιτηρούν και να το επιβλέπουν για να μην είναι ανεξέλεγκτο και όχι να το δένουν με αυτό το φρικιαστικό τρόπο κι αυτοί να κάθονται αλλού αμέριμνοι παριστάνοντας τους κτηνοτρόφους.
Τα συρματοπλέγματα, το δέσιμο των άκρων των ζώων με οποιοδήποτε τρόπο, η απίστευτη κακοποίησή τους, δεν μπορεί να επικαλούνται απο κάποιους για να “συνεχιστεί ο κύκλος ζωής” για τους μεν που όμως είναι κύκλος θανάτου και βάναυσης κακομεταχείρισης για τους δε. Δεν μπορεί αυτές οι αντιλήψεις και πρακτικές να υπάρχουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2018. Ποτέ καμία κοινωνία δεν καταστράφηκε από την κατάργηση του βασανισμού και της κακοποίησης. Αντιθέτως, προόδευσε και ευημέρησε!
Είναι απίστευτη και παρακμιακή η κυνικότητα του κειμένου της ανοιχτής επιστολής φορέων της Κιμώλου και το αίτημά τους να επιτραπεί διά νόμου ο βασανισμός. Επισημαίνεται ότι ακόμα και σε μέρη που το τοπίο και ο τρόπος εκτροφής έχει ιδιαιτερότητες υπάρχουν λύσεις πρακτικά εφικτές και οικονομικά προσιτές για την χωρίς τον βασανισμό τους επιτήρησή τους, όπως είναι οι ηλεκτρικοί φράχτες που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα στα ζώα , όπως ψευδώς ή λαθεμένα διαδίδεται τα δε ζώα ζουν ελεύθερα.
Οι φορείς μας τάσσονται πρωτίστως υπέρ της ενημέρωσης και της παιδείας ,ώστε η κοινωνία μας να προοδεύει χωρίς την ανάγκη επιβολής κυρώσεων, που όμως είναι απαραίτητες όταν κάποιος δεν συμμορφώνεται.
Όσον αφορά τα φαιδρά περί κρατικών και ευρωπαϊκών κονδυλίων που παίρνουν δήθεν οι φιλοζωικοί οργανισμοί γελάει και το παρδαλό κατσίκι, αν δεν είναι παστουρωμένο. Το παστούρωμα πρέπει να σταματήσει και ο νόμος που το απαγορεύει πρέπει να εφαρμοστεί από τις αρμόδιες αρχές.
Ας δέσει ο οποιοσδήποτε για μια μόνο μέρα και όχι για όλη του τη ζωή τα πόδια του μεταξύ τους, ή το κεφάλι του με τα πόδια, να μην μπορεί να αντιδράσει, να κινηθεί, να αναζητήσει τροφή, νερό, να προστατευθεί για να καταλάβει και συναισθανθεί τη μαρτυρική ζωή αυτών των πλασμάτων και πόσο απάνθρωπο είναι αυτό που τους κάνουν. Όχι, ο κύκλος της ζωής δεν μπορεί να περιλαμβάνει τον βασανισμό του άλλου».
Δείτε στις φωτογραφίες και στα βίντεο που δημοσιεύουμε τι είναι το παστούρωμα και τι πραγματικά παθαίνουν τα ζώα και φυσικά αναμένουμε στοιχεία από τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Κιμώλου και τον Δήμο Κιμώλου - και όσους συνυπέγραψαν την επιστολή - που να αποδεικνύουν ότι όλα αυτά τα βίντεο και το φωτογραφικό υλικό είναι προϊόν φωτομοντάζ, τρικ ή αποτέλεσμα ύποπτης χρηματοδότησης...
Στη σύλληψη ενός βοσκού προχώρησαν σήμερα Κυριακή 28 Δεκεμβρίου οι θηροφύλακες μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου «Ρόδια Έλαφος» σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Σαλάκου καθώς ο συγκεκριμένος άνδρας είχε ρίξει δηλητήριο στο πτώμα ενός κατσικιού στην περιοχή Στέγαστρα (Απόλλωνα).
Μια χελώνα από την κεντρική Αμερική του είδους Red-footed tortoise με το επιστημονικό όνομα Chelonoidis carbonaria βρέθηκε σε χωράφι της Κατερίνης και εστάλη στην ΑΝΙΜΑ. Το ασύδοτο και παράνομο εμπόριο άγριων ζώων (θηλαστικών, πουλιών, ερπετών, ψαριών) δεν είναι καταστροφικό μόνο για τις περιοχές από τις οποίες υφαρπάζονται αυτά τα πλάσματα – για να βγάζουν οι έμποροι χρήματα – αλλά έχει βλαπτικές συνέπειες και για το φυσικό περιβάλλον στο οποίο καταλήγουν.
Στην παραλία του Κριού στο νησί της Πάρου εντοπίστηκε σήμερα το αυτοσχέδιο κλουβί από συρματόπλεγμα μέσα στο οποίο κάποιος έκλεισε πέντε σκυλάκια και τα παράτησε…