Η Μαριάνα Κεχαγιά κατάφερε σε μερικές μέρες από τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτέμβρη να απεγκλωβίσει τα 73 θαλάσσια χελωνάκια του είδους Caretta caretta που εκκολάφτηκαν σε φωλιά στην παραλία της Χρυσής Ακτής στην Πάρο.Σε αυτή την τόσο πολυσύχναστη παραλία η διάσωση τόσων μωρών μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι καθώς όποιος δεν γνωρίζει μπορεί να τα εκθέσει σε θανάσιμο κίνδυνο. Όμως ευτυχώς η κα Κεχαγιά που είχε παρακολουθήσει ειδική εκπαίδευση, τα κατάφερε και με ανάρτηση της στο facebook τονίζει τα εξής: «Τελικά απεγκλώβισα συνολικά 73 χελωνάκια μέχρι και την σημερινή μέρα (43 την πρώτη μέρα, 29 μετά από 3 μέρες και 1 σήμερα).
Μπορεί οι αριθμοί να ακούγονται μεγάλοι αλλά 1 στα 1000 θα φτάσει στην ηλικία των 25+ ετών ώστε να ζευγαρώσει και να διατηρήσει το είδος της caretta caretta το οποίο απειλείται από εξαφάνιση. Η χελώνα που γέννησε πριν περίπου 2 μήνες μπορεί να είχε γεννηθεί στην ίδια παραλία πριν από 30 χρόνια τουλάχιστον καθώς αποτυπώνουν το πρώτο τους ταξίδι. Πρέπει να αναφέρω πως κανείς δεν πρέπει να πειράζει ή να ανοίγει τις φωλιές. Είναι μία πολύπλοκη διαδικασία (μου πήρε 5ώρες την πρώτη και 4ώρες τη δεύτερη φορά) στην οποία προχώρησα γιατί έχω κάνει ειδική εκπαίδευση στη Ζάκυνθο 2 χρόνια πριν ώστε να μην τραυματιστούν και να μην διαταραχθεί το φυσικό περιβάλλον και η σύσταση της φωλιάς.
Ευχαριστώ για τη βοήθεια όσους μοιραστήκαμε αυτήν την σπάνια εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ενημέρωση για το τι θα πρέπει να κάνουμε και να ΜΗΝ κάνουμε σε αντίστοιχη περίπτωση στο μέλλον ώστε να μην γίνει κάποιο τραγικό λάθος στο νησί μας εις βάρος αυτού του απειλούμενου είδους. Η φωλιά αυτή είναι ένα πολύ ελπιδοφόρο νέο για την caretta caretta, όπως και κάθε φωλιά. Συνολικά εκκολάφθηκαν περίπου 140 χελωνάκια. Τι πρέπει να κάνουμε αν ξαναβρεθεί φωλιά χελώνας στην Πάρο και γενικότερα:
- Ειδοποιούμε τον σύλλογο Archelon ΑΡΧΕΛΩΝ-Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece (Αρχέλων) για να μας κατευθύνει
- Ειδοποιούμε το λιμεναρχείο γιατί η φωλιά πρέπει να έχει ειδική σήμανση
- Δεν πιάνουμε τα χελωνάκια και δεν τα πάμε στη θάλασσα. Οι μύες τους χρειάζονται αυτό το ταξίδι ώστε να μπορέσουν να κολυμπήσουν και να μην πνιγούν. Άλλος ένας λόγος είναι οτι αποτυπώνουν το πρώτο τους ταξίδι και επιστρέφουν 30 χρόνια μετά για να κάνουν κοντά τη φωλιά τους.
- Αν τα δούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάνουμε σκιά με το σώμα μας και σκουπίζουμε την καυτή άμμο διότι ο ήλιος τα καίει.
- Αν τα δούμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, που αυτό είναι και το φυσιολογικό, σβήνουμε οποιοδήποτε φως υπάρχει πίσω τους, ενημερώνουμε τα καταστήματα. Τα χελωνάκια ακολουθούν το φως του φεγγαριού και την αντανάκλαση της θάλασσας. Αν υπάρχουν άλλα φώτα, θα κινηθούν προς το δρόμο και θα πεθάνουν.
- Ειδοποιούμε τον κόσμο να μην πατάει κοντά στη φωλιά και προσπαθούμε να τα κρατήσουμε ασφαλή από πλαστικά.
- Ισιώνουμε την άμμο μπροστά τους αν είναι σκαμμένη από παιδάκια που έπαιζαν κτλ.
Ευχαριστώ το team Iliana Tziminopoulou Perantinou Maria Nicholas Louridis Amalia Antoniou Δήμητρα Κεχαγιά Γιώργος Αλεξάκης Katerina Parliona Charitaki Katerina George Anou Alex Oikonomidis Alexia Tsaoutou Maggie Armaou Tasos Sigalas».
Διαβάστε επίσης:
Θαλάσσια χελωνάκια εκκολάφτηκαν στην παραλία της Χρυσής Ακτής της Πάρου (βίντεο)
Νεκρή θαλάσσια χελώνα caretta caretta στον Αμπελά Πάρου
Πάρος: Άφησαν την θαλάσσια χελώνα να πεθάνει μακριά από την ακτή;
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr