Ζαχάρω Ηλείας: Τουρίστριες βρήκαν σκύλο σκελετωμένο και δεμένο σε αυλή σπιτιού (βίντεο)
Ένα βήμα πριν τον θάνατο είναι κυριολεκτικά ο σκύλος που στις 25 Μαΐου εντοπίστηκε από τουρίστριες δεμένος σε αυλή σπιτιού στη Ζαχάρω Ηλείας. Το ζώο…
Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου στις 21 Σεπτεμβρίου η δήμαρχος Κάσου Μαρία Σορώτου - Τσανάκη και ο αντιδήμαρχος Κάσου Γιάννης Νικολάου για το αδίκημα της κακοποίησης ζώων στον παράνομο δημοτικό ζωολογικό κήπο που είχε φτιάξει στο νησί η προηγούμενη δημοτική αρχή, ένα γεγονός που είχαμε καταγγείλει επανειλημμένα μέσα από το www.zoosos.gr από το 2015.
Ένα από τα τραυματισμένα πόνυ του ζωολογικού κήπου...
Οι κατηγορούμενοι στο δικαστήριο, όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος της Φιλοζωικής Ρόδου Γιώργος Κυπραίου, ισχυρίστηκαν ότι τα ζώα τα βρήκαν εκεί, ουσιαστικά κληρονόμησαν μια κατάσταση, και πως λόγω της γραφειοκρατίας δεν μπόρεσαν να νομιμοποιήσουν τον χώρο, με αποτέλεσμα τα ζώα φυσικά να πεθαίνουν, γι’ αυτό και στην καταδίκη για «κακοποίηση ζώων από κοινού κατ’ εξακολούθηση» τους αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, ενώ δεν είχαν σαφείς απαντήσεις για το θέμα της κακοποίησης καθώς η δίκη δεν έκρινε το αν οι ανύπαρκτες «εγκαταστάσεις» είχαν άδεια ή όχι.
Τα ζώα, άλογα, πόνυ, γαϊδούρια, στρουθοκάμηλοι, ελάφια, πτηνά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες για χρόνια και πολλά πέθαιναν αβοήθητα – καθώς στο νησί δεν υπάρχει ούτε κτηνίατρος – ενώ συχνά έμεναν ατάιστα και ο μοναδικός υπάλληλος που είχε επωμιστεί τη φροντίδα τους – με την υπόσχεση να αποκτήσει μια μόνιμη θέση εργασίας – έμενε για μήνες απλήρωτος. Λόγω έλλειψης πόρων τα ζώα όποτε ταΐζονταν λάμβαναν κυρίως ακατάλληλη τροφή με αποτέλεσμα να επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο η κατάσταση τους. Η αδυναμία της δημοτικής αρχής να καλύψει τα έξοδα οδήγησε ιδιώτες να πληρώνουν ενίοτε τις τροφές μετά τις εκκλήσεις των φιλοζωικών φορέων.
Καταγγελία σε βάρος του Δήμου Κάσου είχε κάνει εκ μέρους της οργάνωσης ANIMAL ACTION η πρόεδρος του φορέα Άννα Σταματίου με στοιχεία που είχε συγκεντρώσει η Ισαβέλλα Εμίρη που είναι πρόεδρος της Φιλοζωικής Κάσου. Στο δικαστήριο σήμερα κατέθεσαν τόσο η κα Εμίρη όσο και η ιππίατρος Κλεοπάτρα Τριανταφύλλου αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων και ό,τι είχαν διαπιστώσει να συμβαίνει σε αυτά, αφού οι εκκλήσεις τους δημόσιες και μη, και οι επαφές τους με τη δημοτική αρχή ήταν επανειλημμένες, αλλά χωρίς αποτέλεσμα παρά τις υποσχέσεις, γι' αυτό και τελικά αναγκάστηκαν να καταθέσουν όλα τα στοιχεία που είχαν στην Εισαγγελία Ρόδου για να προστατεύσουν τα ζώα.
Η δήμαρχος Κάσου Μαρία Σορώτου - Τσανάκη στην κατάθεση της προσπάθησε να δείξει το φιλοζωικό της έργο μέσω από δράσεις της στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά κρίνοντας από το αποτέλεσμα της δίκης δεν έπεισε. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι κάποια από τα ζώα, που ζούσαν στον παράνομο ζωολογικό κήπο, μεταφέρθηκαν στην Κάσο πριν από μερικά χρόνια ενώ κάποια άλλα (κυρίως ιπποειδή) ήταν εγκαταλειμμένα από τους ιδιοκτήτες τους και η δημοτική αρχή τα συγκέντρωσε εκεί. Έλληνες που διαμένουν στο εξωτερικό και κατάγονται από αυτό το νησί είχαν τη «φαεινή» ιδέα πριν χρόνια να δωρίσουν στρουθοκαμήλους, ελάφια και πόνυ τα οποία εγκλωβίστηκαν ουσιαστικά σ’ έναν περιφραγμένο χώρο, που δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στον Δήμο Κάσου και αυτό ήταν ακόμα ένα εμπόδιο στη νομιμοποίηση του.
Κάποια από τα ζώα, όπως προαναφέραμε, πέθαναν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες ενώ σταδιακά στη «συλλογή» προστέθηκαν και πτηνά, ένα παπαγάλος, αλλά και γαϊδούρια και άλογα που εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους είτε επειδή γέρασαν, είτε επειδή έπαψαν να τους είναι χρήσιμα.
Ο εργαζόμενος, που έχει επωμιστεί τη φροντίδα των ζώων ήταν για μήνες απλήρωτος και δεν είχε κανενός είδους σύμβαση εργασίας με τον Δήμο Κάσου. Ο χώρος «φιλοξενίας» των θηλαστικών και των πουλιών δεν κάλυπτε με κανέναν τρόπο με τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, γι’ αυτό και το κόστος λειτουργίας του δεν μπορούσε να ενταχθεί σε κάποιο κονδύλι του προϋπολογισμού του Δήμου Κάσου.
Ήταν τέτοια η προσπάθεια των τοπικών αρχών να μείνουν τα ζώα σε αυτόν τον παράνομο χώρο, για να τα βλέπουν οι επισκέπτες και τα παιδάκια, και να πεθαίνουν ουσιαστικά αβοήθητα, που όταν προσφέρθηκε ιδιώτης με φάρμα στη Ρόδο, μετά από παρέμβαση της Φιλοζωικής Κάσου, να τα αναλάβει, εκείνοι αρνήθηκαν να τα χαρίσουν, ή να τα πουλήσουν με ένα έστω συμβολικό αντίτιμο ισχυριζόμενοι ότι ήταν «θολό» το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ζώων. Μάλιστα από τη δημοτική αρχή εξαπολύονταν και κατηγορίες σε βάρος εκείνων οι οποίοι κατήγγειλαν το έγκλημα στις αρχές, γιατί όπως είχε ειπωθεί τότε θα στερούσαν (!) το μεροκάματο από τον απλήρωτο και χωρίς καμιά σύμβαση εργασίας εργαζόμενο.
Στις φωτογραφίες που παραθέτουμε και έχουμε δημοσιεύσει από το 2015 θα δείτε ζώα ολημερίς εκτεθειμένα στον ήλιο, συχνά χωρίς νερό, με ελάχιστη, καθόλου ή και ακατάλληλη τροφή να λιποθυμούν από την αδυναμία.
Η κα Εμίρη τόνισε μιλώντας στο www.zoosos.gr πως για αυτήν την κατάσταση δεν ευθύνονται μόνο δύο άτομα αλλά κυρίως η προηγούμενη δημοτική αρχή καθώς και τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων, που λάμβαναν αυτές τις αποφάσεις. Η κατάσταση τώρα ως προς τη σίτιση των ζώων έχει βελτιωθεί, εντούτοις ο χώρος παραμένει απαράδεκτος. Γι' αυτό και όπως σημείωσε πρέπει να απομακρυνθούν από εκεί, ενώ ειδικά για τα πόνυ και τα γαϊδούρια έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών που μπορεί να τα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στην Αττική. Γι' αυτό και όπως μας τόνισε: «ευχόμαστε να διαταχθεί η απομάκρυνση των ζώων καθώς αυτό μας ενδιαφέρει και αυτό ήταν το ζητούμενο της καταγγελίας. Το να τιμωρηθούν δύο άτομα για λάθη και παραλείψεις όλου του δημοτικού συμβουλίου αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής δεν ήταν στους στόχους μας».
Η Κάσος, ένα ακριτικό νησί με ανύπαρκτες δυνατότητες για τη διαχείριση αυτών των ζώων (8 πόνυ, 2 άλογα, 2 γαϊδούρια, 1 στρουθοκάμηλος και 1 παπαγάλος), φυσικά και δεν επιτρέπεται να έχει έναν τέτοιο ζωολογικό κήπο που αποδεδειγμένα είναι τόπος μαρτυρίου και κρατάει αιχμάλωτα έμβια όντα στα οποία δεν παρέχονται ούτε τα στοιχειώδη ως ατραξιόν... Ελπίζουμε η καταδικαστική απόφαση δημάρχου και αντιδημάρχου – που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν έφεση – να το έκανε κατανοητό.
Διαβάστε επίσης:
Σε άθλιες συνθήκες ζουν τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο της Κάσου
Ο Δήμος Κάσου υποσιτίζει τα ζώα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο & κανείς δεν τον καταγγέλλει
Η στάση μας απέναντι στα ζώα εμπόδιο στην ανάπτυξη;
Τριήμερο μουσικοχορευτικό φεστιβάλ σε ζωολογικό κήπο στα Σαγέικα Αχαΐας
Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;
Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!
Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;
Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;
Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους
Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη
Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr
Χαλοι αυτος και αλοι πολυ ζωολογικη κυπη ειναι χαλοι κλοιστετους αν οχι μην κανετε ετσι τα ζωα ολα ομος εκτο απο καπιο τα αλλα μην τα κανετε τα καπια ειταν εντομα μονο.