Στις 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με φορείς των Κυκλάδων οι οποίοι με ψευδή στοιχεία προσπαθούν να πείσουν το υπουργείο - και όλους μας - ότι δεν είναι βασανιστήριο να έχεις δεμένα τα πόδια και το κεφάλι ενός ζώου με τη γνωστή παστούρα, ώστε να περιορίσεις τις κινήσεις του. Σε αυτή τη συνάντηση – για την οποία εξέδωσε ανακοίνωση ο Δήμος Κέας – έγινε αναφορά και στην «ταλαιπωρία που υφίστανται οι διωκόμενοι κτηνοτρόφοι» επειδή γίνονται – και σωστά – καταγγελίες σε βάρος τους για την κακοποίηση ζώων.
Όμως αυτό που είναι σημαντικό, δεν είναι το τι λένε οι φορείς που επιδιώκουν αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να συνεχίζουν να βασανίζουν ζώα χωρίς να διώκονται. Στην ιστοσελίδα cyclades24.gr στις 30 Σεπτεμβρίου στο δημοσίευμα με τίτλο: «Ελπίδες για άρση απαγόρευσης της παστούρας στις Κυκλάδες» διαβάζουμε ότι δύο βουλευτές των Κυκλάδων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ο Νίκος Συρμαλένιος και ο Νίκος Μανιός υποστηρίζουν ότι η παστούρα δεν είναι αποτελεί κακοποίηση επειδή χρησιμοποιείται εκατοντάδες χρόνια και ζήτησαν μάλιστα αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να μην διώκονται ποινικά οι δράστες!
Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει τα εξής: «Οι βουλευτές των Κυκλάδων υποστήριξαν ότι η παστούρα κατά ανάγκη δεν αποτελεί κακοποίηση των ζώων και για αυτό χρησιμοποιείται για εκατοντάδες χρόνια, στο πλαίσιο της συνύπαρξης των καλλιεργειών, των παραγωγικών ζώων και των ανθρώπων.
Οι βουλευτές ζήτησαν από τον Γενικό Γραμματέα να ερμηνευτεί ο Ν. 4235/2014 έτσι ώστε η χρήση της παστούρας, με όρους και προϋποθέσεις που πρέπει να διευκρινιστούν, να μην θεωρείται κακοποίηση των ζώων».
Η ανακοίνωση του Δήμου Κέας
Στις 27 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Κέας με ανακοίνωση του τονίζει τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση – σύσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Νίκο Αντώνογλου, τους Βουλευτές Κυκλάδων, κ. Νίκο Συρμαλένιο και Νίκο Μανιό, τον Δήμαρχο Κέας, κ. Γιάννη Ευαγγέλου, συνοδευόμενο από τον Αντιδήμαρχο, κ. Στέφανο Βρεττό και την Πρόεδρο της Ένωσης Συνεταιρισμών Νήσων Κυκλάδων και Αργοσαρωνικού, κ. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου. Στη σύσκεψη παρευρέθηκε επίσης ο Γενικός Διευθυντής του Υπ.Α.Α.Τ σε θέματα Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, κ. Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.
Από τη συνάντηση στο ΥΠ.Α.Α.Τ. στις 27 Σεπτεμβρίου στην οποία συμμετείχαν οι δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Στον Γενικό Γραμματέα παρουσιάστηκε το έντονο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις παρεμβάσεις των διαφόρων εκπροσώπων φιλοζωικών οργανώσεων, οι οποίοι παρερμηνεύουν προφανώς την αναγκαία λόγω ειδικών συνθηκών στις Κυκλάδες περίδεση (παστούρωμα / διπούτσωμα) με την ενδεχόμενη κακοποίηση των ζώων και προβαίνουν σε συνεχείς καταγγελίες.
Επιπλέον, παρουσιάστηκε στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το σοβαρό πρόβλημα που έχει πλέον προκύψει με τον περιορισμό της κτηνοτροφίας στα μικρά νησιά και η ταλαιπωρία που υφίστανται οι διωκόμενοι κτηνοτρόφοι. Έγινε υπόμνηση των επανειλημμένων παραστάσεων και από τους Δήμους και από τους Συνεταιρισμούς, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει παρθεί κάποια απόφαση τροποποίησης για την αποφυγή των διώξεων και την ταλαιπωρία των κτηνοτρόφων. Από πλευράς του Γενικού Γραμματέα και των Υπηρεσιακών έγινε δεσμευτική δήλωση ότι θα επεξεργαστούν άμεσα τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Θυμίζουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Κέας στις 27 Απριλίου 2018 χαρακτήρισε σε επίσημη ανακοίνωση του «λίαν επιεικώς, εκτός πραγματικότητας» τις προσπάθειες φιλοζωικών φορέων και αρμόδιων αρχών να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε η κακοποίηση των ζώων και στις Κυκλάδες να σταματήσει, και να μη μένει ατιμώρητο το βασανιστήριο που υφίστανται γαϊδούρια, μουλάρια, πρόβατα, αγελάδες, κατσίκια κ.ά. τα οποία ζουν μέχρι να πεθάνουν με δεμένα τα πόδια (συχνά και το κεφάλι) και υποφέρουν διά βίου. Μάλιστα χωρίς ίχνος ντροπής αναφέρουν ότι «Σε καμιά περίπτωση το πεδίκλωμα αυτό (στην τοπική διάλεκτο: 'διπούτσα') δεν μπορεί να θεωρηθεί κακή ή βάναυση μεταχείριση.».
Βασανίζουν τα ζώα για να μη ξοδέψουν χρήματα για μάντρες στα χωράφια τους ή για να μην πληρώνουν βοσκούς...
Ο Δήμος Άνδρου - όπως ο Δήμος Κέας και ο Δήμος Κιμώλου - καταβάλει παρόμοιες προσπάθειες ώστε να μην διώκονται οι βασανιστές ζώων. Όμως στα επιχειρήματα που υιοθετεί αποκαλύπτει και την αιτία του βασανισμού των ζώων από τους κτηνοτρόφους.
Την αιτία κακοποίησης των ζώων δηλώνουν ξεκάθαρα οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι καθώς βασανίζουν τα ζώα για να γλυτώσουν χρήματα από την επιτήρηση και την περίφραξη των χώρων βόσκησης...
Στην ανακοίνωση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου στις 15 Μαΐου 2018 για το θέμα του παστουρώματος διαβάζουμε ότι οι προτάσεις του βασίζονται στις προτάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιτροφού ο οποίος ζητάει «να μην καταργηθεί η παστούρα, διότι οι κτηματικοί χώροι δεν είναι αρκετά περιφραγμένοι ώστε ένα ζώο να μην είναι παστουρωμένο», ενώ σε άλλο σημείο για την επίβλεψη των ιδιόκτητων ζώων τονίζει πως «δεν είναι δυνατή γιατί το 90% των ζωικών μονάδων είναι της τάξης των 5-10 ζώων και είναι ασύμφορο να υπάρχει βοσκός».
Γιατί είναι η παστούρα βασανιστήριο για τα ζώα;
Στις φωτογραφίες και στα βίντεο που δημοσιεύουμε μπορείτε να δείτε τι είναι το παστούρωμα και τι πραγματικά παθαίνουν τα ζώα που δεν μπορούν να σταθούν σε φυσιολογική στάση με αποτέλεσμα να υποφέρουν σε όλο τους τον βίο. Δείτε τις πληγές που προκαλούν στα άκρα τους τα σχοινιά, οι αλυσίδες και τα καλώδια με τα οποία κτηνοτρόφοι δένουν τα πόδια, συχνά και το κεφάλι των ζώων, εξαναγκάζοντας τα να ζουν χωρίς να μπορούν ούτε να περπατήσουν φυσιολογικά και φυσικά τα εξαναγκάζουν να ζουν διαρκώς σκυμμένα με αποτέλεσμα τα ζώα να υποφέρουν και από μυοσκελετικές παθήσεις αλλά να νιώθουν και αφόρητο πόνο εξαιτίας αυτής της παρά φύσιν στάσης του σώματος τους.
Ακόμα και αλυσίδες χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι στις παστούρες, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία που τράβηξε μέλος της ομάδας ANIMAL ACTION το 2015 στην Πάρο...
Οι κτηνοτρόφοι και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας και όχι μόνο στα νησιά συνηθίζουν να δένουν το κεφάλι των ζώων με το μπροστινό τους πόδι ώστε π.χ. οι αγελάδες, οι κατσίκες, τα πρόβατα, τα γαϊδούρια να μην μπορούν να φτάσουν με το στόμα τους χόρτα, καρπούς δέντρων ή φύλλα που δεν είναι πολύ κοντά στο έδαφος.
Συχνά δένουν τα πόδια της ίδιας πλευράς (ή και λοξά) του ζώου μεταξύ τους ώστε αυτό να μην μπορεί να διανύσει γρήγορα μεγάλη απόσταση, να μην μπορεί να πηδήξει μια περίφραξη, να μην μπορεί απομακρυνθεί από την περιοχή βόσκησης ή να σκαρφαλώσει καταστρέφοντας καλλιέργειες.
Γάιδαρος στη Λέσβο με δεμένα τα πόδια λοξά με παστούρα...
Αυτό το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής (αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.) είναι εξόφθαλμη μορφή κακοποίησης. Ο πόνος που νιώθουν σε όλο τους το κορμί όσα ζώα ζουν έτσι δεμένα - συνήθως όσο διαρκεί και ο βίος τους - είναι σίγουρα πολύ έντονος, αφού ποτέ δεν μπορούν να τεντωθούν, να σηκώσουν το κεφάλι τους ή να μείνουν σε φυσιολογική στάση και θέση.
Οι άνθρωποι αν αναγκαστούν να μείνουν για κάποιες ώρες - ούτε καν για μέρες - με το κεφάλι δεμένο και σκυμμένο αναγκαστικά μόνο προς τα κάτω είναι βέβαιο ότι θα υποφέρουν. Γι’ αυτό ακριβώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν θέλουν να αντιληφθούν οι υποστηρικτές της παστούρας πόσο υποφέρουν αυτά τα πλάσματα, αφού είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι και τα ζώα νιώθουν τον πόνο και την ταλαιπωρία όπως ακριβώς και εμείς.
To σχοινί μέσα στη σάρκα της αγελάδας που εντοπίστηκε τον Απρίλιο του 2016 στη Μύκονο. Το ζώο το εξαφάνισε ο βασανιστής του.
Αν τα λεγόμενα «βαρελόσκυλα» είναι μια μορφή κακοποίησης των ζώων, που φυλάνε τα κοπάδια, μια ακόμα άλλη πτυχή είναι το βασανιστήριο, που υφίστανται δεμένα τα περισσότερα παραγωγικά ή ζώα εργασίας στην Ελλάδα, πριν σφαγιαστούν σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία ή πριν τελειώσει ο κοπιώδης βίος τους.
Κομμένο πόδι αλόγου από παστούρα στη Φούτια Λακωνίας. Το ζώο πέθανε λίγους μήνες μετά τον εντοπισμό του.
Ο βηματισμός των ζώων είναι εξαιρετικά μικρός σε έκταση και βασανιστικός. Τα ζωντανά συχνά πέφτουν χάνοντας την ισορροπία τους και ειδικά στα μουλάρια και τα γαϊδούρια αυτό οδηγεί μια ώρα αρχύτερα στο θάνατο αφού τα τραύματα τους σπανίως τυγχάνουν φροντίδας. Τα σημάδια στους αστραγάλους των ζώων είναι μόνιμα και εμφανή, όπως και οι πληγές, και τα συγκεκριμένα σημεία συχνά ατροφούν από την τριβή και το διαρκές τέντωμα του σχοινιού ή της αλυσίδας.
Πουλαράκι με πληγές από παστούρα στον Στράτο Αιτωλοακαρνανίας.
Το παστούρωμα είναι μια ακόμα συμβατική μέθοδος κακοποίησης των παραγωγικών ζώων. Εκείνων των ζώων, που οι κτηνοτρόφοι τα αφήνουν, να βόσκουν έτσι, για να παράγουν πιο γευστικό γάλα και για να έχουν πιο γευστικό κρέας, ώστε εκείνοι να βγάλουν τα χρήματα, που χρειάζονται χωρίς να ξοδέψουν για να κατασκευάσουν περιφράξεις ή για να μην χρειάζεται να τα επιτηρούν.
Της Ελένης Ηλιοπούλου Διευκρινίσεις στο θέμα που έχει προκύψει πέντε μέρες μετά την έναρξη της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για τη μη περαιτέρω μετάδοση του κορονοϊού…
Τα 26 από τα 29 αγκίστρια που βρίσκονταν στον οισοφάγο μιας χελώνας Caretta – caretta αφαίρεσαν οι επιστήμονες του συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ» πριν από μερικές ημέρες. Το θαλάσσιο ερπετό νοσηλεύεται από τις 2 Οκτωβρίου στο Κέντρο Διάσωσης που λειτουργεί ο «ΑΡΧΕΛΩΝ» στην Γλυφάδα Αττικής.
Έκκληση για τη φροντίδα άρρωστων και τραυματισμένων αδέσποτων ζώων που ζουν στο χωριό Θεολόγος Εύβοιας (ανήκει στον Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων) απευθύνει μέσω του www.zoosos.gr…