Τα κοράκια έχουν τη φήμη πως μειώνουν τον πληθυσμό άλλων πτηνών και τρέφονται μεταξύ άλλων με τα αυγά τους, ωστόσο μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως κάτι τέτοιο ίσως να μην ισχύει στο βαθμό που πιστεύαμε προηγουμένως.Οι κορακίδες, η οικογένεια πτηνών που περιλαμβάνει τα κοράκια, τις κουρούνες και τις καρακάξες, αποτελούν το αντικείμενο πολλών προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου. Ο έλεγχος του πληθυσμού τους βασίζεται στην άποψη πως η εξόντωσή τους ευνοεί τα άλλα είδη πτηνών του ίδιου οικοσυστήματος. Τα κοράκια θεωρούνται αποτελεσματικά αρπακτικά, ικανά να μειώσουν σημαντικά τον πληθυσμό των θηραμάτων τους.
Ωστόσο μία νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Καστίγια - Λα Μάντσα και του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ισπανίας, ανέλυσε τις επιδράσεις έξι ειδών κορακιδών σε ένα σύνολο 67 άλλων ειδών που αποτελούν δυνητική λεία τους, και ανακάλυψε πως ο αντίκτυπος τους ήταν πολύ μικρότερος από ότι αναμενόταν.
Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δεδομένα από 42 επιστημονικές μελέτες και ανέλυσε συνολικά 326 αλληλεπιδράσεις μεταξύ κορακιδών και των θηραμάτων τους.
Στο 81% των περιπτώσεων, οι κορακίδες δεν παρουσίασαν αισθητή επίπτωση στον πληθυσμό της δυνητικής λείας τους, σύμφωνα με την Μπεατρίθ Αρόγιο, επικεφαλής της μελέτης. Μάλιστα στο 6 τοις εκατό των περιπτώσεων παρατηρήθηκαν να σχηματίζονται ορισμένες φαινομενικά επωφελείς σχέσεις.
Η ομάδα της Αρόγιο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν πραγματοποίησε σειρά πειραμάτων όπου κοράκια, κουρούνες και καρακάξες απομονώνονταν, ώστε να παρατηρηθεί το πώς επηρεάζουν την αναπαραγωγή και την αφθονία άλλων πτηνών.
Τα πειράματα έδειξαν πως όταν μόνο τα κοράκια αφαιρούνταν από το ενδιαίτημα, και όχι άλλα αρπακτικά, τότε οι επιπτώσεις στην παραγωγικότητα της λείας τους ήταν θετική μόνο στο 16% των περιπτώσεων.
«Η έρευνά μας έδειξε πως τα προγράμματα ελέγχου πληθυσμού αυτών των πτηνών είναι συχνά αναποτελεσματικά και περιττά», δήλωσε η Αρόγιο.
Οι ερευνητές επιπλέον διαπίστωσαν πως ανάμεσα στις κορακίδες, οι καρακάξες είχαν με διαφορά το μικρότερο αντίκτυπο στον πληθυσμό των άλλων πτηνών, σε σχέση με τα κοράκια και τις κουρούνες.
Πηγή: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr