Θανατηφόροι για τις γάτες οι κρίνοι Λίλιουμ καθώς παθαίνουν τοξίκωση αν φάνε, γλείψουν το λουλούδι
Αν και δεν είναι ευρέως γνωστό οι κρίνοι Λίλιουμ είναι θανατηφόροι για τις γάτες αν αυτές φάνε οποιοδήποτε μέρος του φυτού ή γλύψουν τη γύρη…
Έντεκα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θέτουν μια σειρά από ερωτήματα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρο Αραχωβίτη αναφορικά με τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και του ζητούν να διερευνήσει το τι συμβαίνει εκεί καθώς τα μέτρα ασφάλειας, αποδεδειγμένα δεν τηρούνται.
Άλλωστε όπως επισημαίνουν δεν είναι η πρώτη φορά που ένα από τα ζώα καταφέρνει να βγει εκτός του κλωβού καθώς στις 11 Ιουνίου 2006, ένα τσιτάχ είχε δραπετεύσει από το χώρο φύλαξης, και μάλιστα βρέθηκε εκτός των εγκαταστάσεων του πάρκου. Όπως επισημαίνουν οι θάνατοι ζώων εκεί δεν σπανίζουν καθώς έχουμε ήδη έξι νεκρά δελφίνια στο παράνομο δελφινάριο του.
Τι ρωτούν οι 11 βουλευτές
ΘΕΜΑ: «Θανάτωση των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα».
«Αρχές Δεκεμβρίου του 2018, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, δύο ιαγουάροι (τζάγκουαρ), που ονομάζονταν Jenny και Spotty, διέφυγαν από το χώρο φύλαξής τους, όταν μια αντιλόπη ξέφυγε και έπεσε με ταχύτητα στην τζαμαρία ασφαλείας που τον οριοθετεί. Ο ιδιοκτήτης του Πάρκου ανέφερε πως έσπασε ένα πολύ μικρό τζάμι με τις οπλές της, ωστόσο οι ιαγουάροι (τζάγκουαρ) διεύρυναν την τρύπα που είχε δημιουργηθεί και έτσι, κατόρθωσαν να δραπετεύσουν στο χώρο του Πάρκου, όπου υπήρχαν 25 -30 άνθρωποι.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το «πρωτόκολλο ασφαλείας», που σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, δεν προβλέπει αναισθητοποίηση, αλλά θανάτωση των ζώων. Σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσε, η αναισθησία θα επενεργούσε μετά από μερικά λεπτά, γεγονός που σημαίνει ότι θα υπήρχε ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα ζώα θα μπορούσαν να επιτεθούν στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, ο ιδιοκτήτης δήλωσε το εξής: «Σε τέτοιες περιπτώσεις προέχει η ασφάλεια των ανθρώπων και παρότι λυπηθήκαμε ιδιαίτερα, ήταν απολύτως αναγκαίο να θανατωθούν».
Σχετικά με το περιστατικό αυτό, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση με τίτλο «Αντίο Jenny και Spotty»:
«Αντίο Jenny και Spotty:
Σήμερα το μεσημέρι περί την ώρα 14:00 οι φροντιστές διαπίστωσαν έξοδο ζώων του Πάρκου μας από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξης τους.
Αμέσως τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο ασφαλείας που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις. Σύμφωνα με αυτό, απομονώθηκε ο χώρος και τα εν λόγω ζώα εξουδετερώθηκαν όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες, από τους φροντιστές του Πάρκου.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης αυτής, που ολοκληρώθηκε σε περίπου πέντε λεπτά, δεν κινδύνεψε κανένα μέλος του προσωπικού ή των επισκεπτών που βρίσκονταν στο Πάρκο.
Δυστυχώς, οι δύο μας ιαγουάροι, η Jenny και ο Spotty, δεν είναι πια μαζί μας, καθότι για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας».
Από το συμβάν αυτό προκύπτουν πολλά ερωτήματα.
Αρχικά, αυτό που αναφέρεται στην τελευταία πρόταση, ότι «για τέτοιου είδους ζώα δεν προβλέπεται η τακτική της αναισθησίας», δεν ισχύει ούτε στην Ελλάδα ούτε σε χώρες της ΕΕ ούτε πουθενά. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2018 στη Νέα Ορλεάνη, όταν ένας ιαγουάρος δραπέτευσε από το χώρο φύλαξής του, σκότωσε εννέα ζώα, αλλά δεν εξοντώθηκε από το αντίστοιχο πρωτόκολλο. Αντίθετα, τον αναισθητοποίησαν. Δεν τραυματίστηκε κανείς και ο ιδιοκτήτης του Ζωολογικού Κήπου είπε ότι αν το συμβάν είχε γίνει ώρα που υπήρχαν επισκέπτες, και πάλι θα είχαν αναισθητοποιήσει το ζώο, οδηγώντας τους ανθρώπους σε ασφαλές κτίριο.
Οι υπεύθυνοι των περισσότερων Ζωολογικών Κήπων και Πάρκων χρησιμοποιούν την πρακτική της εξόντωσης, όταν σημάνει ο «κόκκινος συναγερμός», δηλαδή όταν ένα επικίνδυνο ζώο εξέλθει από το χώρο φύλαξής του και βγει εκτός Ζωολογικού Πάρκου ή Κήπου, σε κατοικημένη περιοχή.
Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θεωρείται «αναμενόμενη λύση» (περιστατικό στο Ζωολογικό Κήπο του Κόλτσεστερ, όταν δραπέτευσαν λύκοι).
Επομένως, προκύπτει ένα βασικό σημείο διαφοροποίησης: Η πρακτική εξόντωσης θεωρείται αναμενόμενη, όταν τα επικίνδυνα ζώα βγαίνουν εκτός των ορίων του Ζωολογικού Κήπου ή Πάρκου. Δεδομένου όμως ότι στην περίπτωση του Αττικού με τους ιαγουάρους δε συνέβη αυτό, η επιλογή να θανατωθούν τα ζώα, καθίσταται εντελώς αβάσιμη.
Εννοείται ότι κανένα ζώο δε θα έπρεπε να θανατώνεται, καθώς το ζώο έχει ένστικτα, ανήκει στη φύση – και δη στην άγρια – και δεν νοείται να αντιμετωπίζεται προϊοντικά, ως αντικείμενο εκμετάλλευσης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: στις 11 Ιουνίου 2006, ένα τσιτάχ είχε δραπετεύσει από το χώρο φύλαξης, και μάλιστα βρέθηκε εκτός του Πάρκου, σε κατοικημένη περιοχή γεγονός για το οποίο είχε υποβληθεί και σχετική μήνυση. Τότε, το ζώο, με τη βοήθεια υπαλλήλων του Πάρκου, εγκλωβίστηκε και οδηγήθηκε εντός του χώρου του. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αττικής πραγματοποίησε αυτοψία κατόπιν προφορικής εντολής και εν συνεχεία κατέθεσε κτηνιατρική έκθεση ελέγχου, στην οποία – μεταξύ άλλων – αναφέρεται ότι:
Ένα πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι, εάν όντως έχει εφαρμοστεί αυτό το πρόσθετο μέτρο περίφραξης σε όλα τα άγρια ζώα που υπάρχουν στο πάρκο.
Ένα δεύτερο ερώτημα, είναι εάν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι, καθώς αυτά που αναφέρονται στην παραπάνω έκθεση σχετικά με τις περιφράξεις, ότι ήταν δηλαδή οι προβλεπόμενες από την ΕΑΖΑ, βασίζονται αποκλειστικά στα λεγόμενα του ιδιοκτήτη του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Να σημειωθεί επίσης, ότι πρόβλημα με τις περιφράξεις στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχει παρουσιαστεί και με τα κουνέλια. Συγκεκριμένα, η περίφραξη στην «Κουνελοχώρα», τον προβλεπόμενο χώρο όπου φυλάσσονταν τα κουνέλια, ήταν ελαττωματική, με αποτέλεσμα (το 2010) να γίνουν καταγγελίες σχετικά με τη διαφυγή των κουνελιών, όχι λόγω της επικινδυνότητάς τους, αλλά λόγω των πιθανοτήτων να βλαφθεί η υγεία άλλων ζώων.
Επίσης, υπάρχει μια ασάφεια στο γιατί κανείς από τους επισκέπτες δεν κατάλαβε/ άκουσε/ είδε τί συνέβη;
Άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιο ακριβώς είναι αυτό το «Πρωτόκολλο», το οποίο επικαλείται ο ιδιοκτήτης του Πάρκου.
Τέλος, από την περιγραφή του ίδιου του ιδιοκτήτη σχετικά με το τζάμι, φαίνεται ότι ο χώρος φύλαξης δεν ήταν ο προβλεπόμενος, καθώς το τζάμι δεν ενδείκνυται και δεν υπάρχει πουθενά στις προτάσεις του ΕΑΖΑ.
Γενικότερα, απ’ όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι η θανάτωση των ιαγουάρων ήταν αναίτια και μπορούσε πολύ άνετα να αποφευχθεί, καθώς και ότι η φύλαξη στο Αττικό Πάρκο είναι ελλιπής, μιας και δεν είναι η πρώτη φορά που ζώα ξεφεύγουν από το χώρο φύλαξής τους. Επίσης, επισημαίνεται ότι στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έχουν πεθάνει συνολικά έξι δελφίνια.
- Επειδή τέτοια περιστατικά είναι ανεπίτρεπτα.
- Επειδή πρέπει να σεβόμαστε τη ζωή και να μην την εκμεταλλευόμαστε ούτε να την σπαταλάμε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Οι ερωτώντες βουλευτές
Κυρίτσης Γιώργος, Ιγγλέζη Κατερίνα, Kαββαδία Αννέτα, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν, Καραγιαννίδης Χρήστος, Καρακώστα Εύη, Λιβανίου Ζωή, Μπαλαούρας Μάκης, Μπαλτάς Αριστείδης, Σταματάκη Ελένη, Τσιρώνης Γιάννης.
Διαβάστε επίσης:
Μωραίνει Κύριος τον πωλούντα τα εισιτήρια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Διαμαρτυρία στις 29/12 στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα για τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ
Ερώτηση στη Βουλή από τον Γ. Αμυρά για τη δολοφονία των δύο τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Και 5ο δελφίνι νεκρό εξαιτίας της αιχμαλωσίας του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα
Ακτιβιστές διέκοψαν την παράσταση με τα δελφίνια στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα (βίντεο)
Γιατί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνει δωρεές σε Αστυνομία και Τροχαία;
Η αιχμαλωσία σκοτώνει: 4 δελφίνια νεκρά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Τι δεν λέει στην ανακοίνωση του το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο για τα νεκρά δελφίνια
Με πολύμηνη καθυστέρηση παραδέχονται πως πέθανε ένα δελφίνι στο Αττικό Πάρκο
Τα άγρια ζώα κινδυνεύουν στους ζωολογικούς κήπους
Η σκοτεινή πλευρά των ζωολογικών κήπων
«Έως και 5.000 υγιή ζώα» θανατώνονται στους ζωολογικούς κήπους
Ζωολογικοί κήποι για ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!
Δανία: Σκότωσαν και λιοντάρια στον Ζωολογικό Κήπο της Κοπεγχάγης
Γιατί το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο κάνει δωρεές σε Αστυνομία και Τροχαία Ανατολικής Αττικής;
Τι είναι η στερεοτυπική συμπεριφορά των αιχμάλωτων ζώων (βίντεο)
Δημοτικός ζωολογικός κήπος - φυλακή για άγρια ζώα στη Θεσσαλονίκη
Άλογο πέθανε από ασιτία μέσα στον παράνομο Δημοτικό Ζωολογικό Κήπο Βόλβης
Εκπαιδευτική για τα παιδιά η αιχμαλωσία άγριων ζώων;
Ζωολογικοί κήποι με ανθρώπους; Φυσικά και υπήρξαν!
Είναι εκπαιδευτική η εκμετάλλευση και η παρανομία;
Τι κρύβεται πίσω από την «εκπαιδευτική» αξία των ζωολογικών κήπων;
Συνεχίζονται οι παράνομες παραστάσεις με θαλάσσιους λέοντες στην Κέρκυρα (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr