«Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece»: Καταδικαστέα και η δολοφονία των τζάγκουαρ στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και η έκθεση ζώων για κερδοσκοπικούς σκοπούς
Την ανακοίνωση της ΑΝΙΜΑ ουσιαστικά διαψεύδει επισήμως και το παράρτημα του ιδρύματος «Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece» αναφορικά με τη χρησιμότητα/αναγκαιότητα των ζωολογικών πάρκων – κήπων και τη διατήρηση της άγριας ζωής και το «έργο» που προσφέρει για τη διάσωση των άγριων ζώων το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο στα Σπάτα της Αττικής, του οποίου οι υπεύθυνοι πρόσφατα εκτέλεσαν δύο τζάγκουαρ.
Η ανακοίνωση
«Το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece - επίσημο γραφείο της Δρος Τζέιν Γκούντολ στην Ελλάδα - καταδικάζει τη θανάτωση των ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο
Το Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece, επίσημο γραφείο της πρέσβειρας ειρήνης του ΟΗΕ Δρας Τζέιν Γκούντολ εκφράζει την βαθιά του λύπη και καταδικάζει την πρόσφατη θανάτωση των δύο ιαγουάρων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Αυτό το θλιβερό περιστατικό δεν μπορεί να ιδωθεί απομονωμένα και εκτός του πλαισίου της απαράδεκτης πρακτικής της έκθεσης ζώων (πχ. δελφινιών) για κερδοσκοπικούς λόγους. Τα ζώα δεν είναι εμπορεύματα για να εκτίθενται, και πολύ περισσότερο τα άγρια ζώα, η θέση των οποίων βρίσκεται στην άγρια φύση. Ελπίζουμε ότι ελληνική δικαιοσύνη θα εξετάσει το περιστατικό θανάτωσης των ιαγουάρων καθώς και τις συνθήκες κράτησης των υπολοίπων ζώων που βρίσκονται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Αναγκαίο είναι επίσης να διερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα ζώα για κερδοσκοπικούς σκοπούς.
Οι εκπρόσωποι της οργάνωσης στην Ελλάδα:
Dr. Anna Katogiritis (κτηνίατρος, συνιδρύτρια του επίσημου γραφείου της Δρος Γκούντολ στην Ελλάδα)
Ευφροσύνη Δουβίτσα (υποψήφια διδάκτορας Εκπαίδευσης για την Αειφορία, συνιδρύτρια του επίσημου γραφείου της Δρος Γκούντολ στην Ελλάδα)
Σταύρος Καραγεωργάκης (δρ Ιστορίας και Φιλοσοφίας των επιστημών και της τεχνολογίας, Εκπρόσωπος της οργάνωσης στην Θεσσαλονίκη)
Χριστίνα Νομικού (δρ Εκπαίδευσης για την Αειφορία, διευθύντρια 7ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Δημητρίου)
Πηνελόπη Συντυχάκη (δικηγόρος - νομική σύμβουλος της οργάνωσης)
Τι απάντησε στη ΑΝΙΜΑ η Άννα Κατωγυρίτη μέσω facebook
Mέσω facebook η Άννα Κατωγυρίτη, που είναι κτηνίατρος η οποία ζει στις ΗΠΑ και είναι υπεύθυνη του ελληνικού παραρτήματος «Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece» επισήμανε τα εξής χθες απαντώντας έτσι στο σχόλιο της ΑΝΙΜΑ που στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι η διεθνούς φήμης Τζέιν Γκούντολ υποστηρίζει αυτές τις πρακτικές με τα εξής λόγια: «Η Dr. Jane Goodall, η οποία πριν λίγες μέρες μάγεψε το φιλόζωο κοινό, που έκανε ουρές έξω από το ΠΑΛΛΑΣ για να την ακούσει, μιλάει για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίζουν τα ΖΠ στην επιβίωση της άγριας ζωής: «Ο ρόλος που μπορεί να έχει ένα ΖΠ στην εκπαίδευση είναι τεράστιος, αν το κάνει σωστά, καθώς μπορεί να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο γεγονός ότι στην άγρια φύση τα ζώα εξαφανίζονται και να του δείξει πόσο υπέροχα είναι αυτά τα ζώα. Τα ΖΠ παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού, χρηματοδοτούν έρευνες, διενεργούν προγράμματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία απειλούμενων ζώων και συγκεντρώνουν πληροφορία για τον λόγο που αυτά εξαφανίζονται στην άγρια φύση.».
Η κα Κατωγυρίτη τονίζει: «Αγαπητοί φίλοι ΑΝΙΜΑ έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά στην χώρα μας και έχετε βοηθήσει εκατοντάδες άγρια ζώα. Όπως γράφετε υπάρχουν ζωολογικοί κήποι που συμβάλλουν σημαντικά στην διατήρηση των άγριων ζώων στην φύση μέσω των προγραμμάτων τους και των χορηγιών που δίνουν σε οργανώσεις που δουλεύουν στο πεδίο σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Στο κείμενο σας αναφέρετε την Δρα Τζειν Γκούντολ.
Ως η μόνη ελληνίδα κτηνίατρος που έχει δουλέψει μαζί με την Δρ Γκούντολ και στα κέντρα αποκατάστασης Χιμπατζήδων στην Αφρική, συνιδρύτρια του επίσημου γραφείου της στην Ελλάδα - Jane Goodall’s Roots & Shoots Greece - μπορώ να σας πω ότι τόσο η ίδια όσο και οι εκπρόσωποι του γραφείου μας ΔΕΝ συμφωνούμε με τις πρακτικές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου.
Μάλιστα όσο βρισκόταν στην Ελλάδα είχανε αυτή τη συζήτηση και σε μια από τις ερωτήσεις που δέχθηκε στο press conference της Κρήτης Ανέφερε ξεκάθαρα ότι δεν συμφωνεί με τος πρακτικές του συγκεκριμένου πάρκου. Είναι πλήρως ενήμερη και για το συγκεκριμένο περιστατικό, καθώς και για τα δελφινάκια που συνεχίζει να λειτουργεί ο συγκεκριμένος ζωολογικός καθώς και για άλλες καταγγελίες που έχουν γίνει στο παρελθόν.
Ένα πάρκο το οποίο χρησιμοποιεί ζώα, όπως τα δελφίνια (αρκετά από τα οποία τα έφεραν από την άγρια φύση) δεν συνάδει με τις αρχές μας. Όσων αφορά τους ιαγουάρους που θανάτωσαν, σίγουρα δεν ξέρουνε τι συνθήκες επικρατούσαν και αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα. Δεν γνωρίζω τι πρωτόκολλα χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο πάρκο και αν αυτά είναι σύμφωνα με αυτά που έχουν εγκεκριμένα πάρκα της Αμερικής. Ελπίζουμε πως η ελληνική δικαιοσύνη θα το εξετάσει αυτό το ζήτημα και πως θα πέσει φως στο γιατί αυτά τα ζώα θανατώθηκαν και δεν ακολουθήθηκαν άλλες διαδικασίες».
Τι λέει η ανακοίνωση της ΑΝΙΜΑ που ξεσήκωσε αντιδράσεις
Στις 22 Δεκεμβρίου η ΑΝΙΜΑ μέσω facebook ανέφερε τα εξής: «Σχετικά με το περιστατικό στο ΑΖΠ και με τα Ζωολογικά Πάρκα γενικώς
Συνέβη πρόσφατα ένα περιστατικό που τάραξε τους φιλόζωους και ανάμεσά τους τους φίλους της ΑΝΙΜΑ. Θανατώθηκαν δύο τζάγκουαρ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου (ΑΖΠ) που βρέθηκαν ανεξέλεγκτα εκτός του κλωβού τους την ώρα που το πάρκο ήταν ανοιχτό για το κοινό. Το θλιβερό αυτό συμβάν άνοιξε μια γενικότερη συζήτηση για τα Ζωολογικά Πάρκα (ΖΠ).
Κατ’ αρχάς ως ΑΝΙΜΑ αισθανόμαστε την ανάγκη να πάρουμε μια θέση για το περιστατικό αυτό καθαυτό. Μας λυπεί πολύ η θανάτωση των δύο αυτών πλασμάτων. Έχουμε όμως πεισθεί ότι δεν υπήρχε, δυστυχώς, άλλη ορθή επιλογή. Από τη στιγμή που τα δύο ζώα βρέθηκαν εκτός κλωβού οποιαδήποτε άλλη λύση ενείχε τον κίνδυνο πολύ χειρότερων εξελίξεων. Αυτό άλλωστε υποδεικνύουν τα διεθνή πρωτόκολλα σε τέτοιες περιπτώσεις. Θα πρέπει προφανώς να διερευνηθεί αν είχαν τηρηθεί όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και αυτό πρέπει να το κάνει η πολιτεία, αποδίδοντας και τις ευθύνες εκεί που αναλογούν.
Πριν προχωρήσουμε, να τονίσουμε ότι η παρακάτω τοποθέτησή μας δεν υπαγορεύεται από τη συνεργασία μας με το ΑΖΠ, αλλά συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο, συνεργαζόμαστε με το ΑΖΠ ακριβώς επειδή έχουμε αυτή την τοποθέτηση.
Εμείς λοιπόν γνωρίζουμε ότι τα ΖΠ υψηλών προδιαγραφών είναι πολύ χρήσιμα για την περίθαλψη και την επανένταξη άγριων ζώων (μιλάμε για ΖΠ όπου κανένα ζώο δεν προέρχεται από ελεύθερη κατάσταση και που παρέχουν τη δυνατόν υψηλότερη ευζωία στα φιλοξενούμενα ζώα. Το τι σημαίνει ευζωία είναι κάτι για το οποίο υπάρχουν προδιαγραφές οι οποίες συνεχώς διευρύνονται και εμπλουτίζονται). Πολλά κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων φιλοξενούνται σε μεγάλα ΖΠ ή και συχνά τα ίδια τα ΖΠ έχουν δημιουργήσει τμήματα περίθαλψης και επανένταξης.(Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι τα ΖΠ θα έπρεπε να είναι δημόσιες ή μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Αυτό θα το υιοθετούσαμε αν έτσι διασφαλιζόταν καλύτερες συνθήκες για τα ζώα. Είναι όμως αμφίβολο, καθώς τέτοιες εταιρίες δύσκολα μπορούν να συντηρηθούν ακόμη και σε πλούσιες χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχουμε δει πώς κατήντησαν ανάλογα δημόσια εγχειρήματα).
Έχοντας δουλέψει κάποιοι από εμάς 30 χρόνια με άγρια ζώα, γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι για τη δουλειά μας η ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου ΖΠ: Μπορεί να μας παρέχει ασφαλείς χώρους για κάποια απαιτητικά ζώα, ειδικές τροφές και κυρίως τεχνογνωσία. Ένα κέντρο περίθαλψης, ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στηρίζεται μόνο σε δωρεές και συνδρομές, έχει πάντα την ανάγκη υποστήριξης, και ένα ΖΠ μπορεί να έχει καθοριστική συμβολή στη λειτουργία του. Δείτε εδώ λίγες μόνο από τις μονάδες περίθαλψης που είτε φιλοξενούνται σε ΖΠ είτε έχουν δημιουργηθεί από τα ίδια τα ΖΠ.
Τα ΖΠ είναι σημαντικά, επίσης, για τη διατήρηση: Μπορούν να χρηματοδοτούν προγράμματα διατήρησης καθώς και να δημιουργούν κρίσιμο απόθεμα ατόμων και ομάδων απειλούμενων ειδών, μέσω της αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία, ώστε κάποια στιγμή να χρησιμοποιηθεί αυτό για επανεισαγωγή και αναπληθυσμό.
Η ΕΑΖΑ (European Association of Zoos and Aquaria) έχει μια πλούσια δραστηριότητα στον τομέα της διατήρησης της άγριας ζωής.
Η Dr. Jane Goodall, η οποία πριν λίγες μέρες μάγεψε το φιλόζωο κοινό, που έκανε ουρές έξω από το ΠΑΛΛΑΣ για να την ακούσει, μιλάει για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να παίζουν τα ΖΠ στην επιβίωση της άγριας ζωής: «Ο ρόλος που μπορεί να έχει ένα ΖΠ στην εκπαίδευση είναι τεράστιος, αν το κάνει σωστά, καθώς μπορεί να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στο γεγονός ότι στην άγρια φύση τα ζώα εξαφανίζονται και να του δείξει πόσο υπέροχα είναι αυτά τα ζώα. Τα ΖΠ παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευαισθητοποίηση του κοινού, χρηματοδοτούν έρευνες, διενεργούν προγράμματα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία απειλούμενων ζώων και συγκεντρώνουν πληροφορία για τον λόγο που αυτά εξαφανίζονται στην άγρια φύση.
Ο Sir David Attenbroough, δάσκαλος πολλών από εμάς στα μυστικά της άγριας φύσης, λέει : Τα ΖΠ επιτελούν μια πολύτιμη λειτουργία. Η έμφαση που δίνεται στα ΖΠ τα τελευταία χρόνια στην αναπαραγωγή και την εκπαίδευση είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για τους ανθρώπους και την επιστήμη.
Πολλοί άνθρωποι λοιπόν που ξέρουν από ζώα και άγρια ζωή δεν βλέπουν ασπρόμαυρο τον κόσμο. Και σίγουρα δεν λένε να μην υπάρχουν ζωολογικά πάρκα. Θέλουν να υπάρχουν καλά ζωολογικά πάρκα και θέτουν θέματα για κάποια είδη, και πάλι υπό συζήτηση. Το τί σημαίνει ευζωία και πότε ένα ζώο υποφέρει είναι επίσης ερωτήματα που δεν μπορούμε να τα απαντήσουμε εύκολα. Μπορείτε να διαβάσετε για την ευζωία στο πολύ ενδιαφέρον βιβλίο των Τεμπλ Γκράντιν και Κάθριν Τζόνσον, Τα ζώα μας κάνουν ανθρώπους, που εξετάζει αυτά τα θέματα από την πλευρά της νευροεπιστήμης. Μπορείτε να διαβάσετε πάρα πολλά στην ξένη βιβλιογραφία πάνω στα θέματα της ηθικής της σχέσης μας με τα ζώα και τη φύση, πολλές εκ διαμέτρου αντίθετες τοποθετήσεις και φιλοσοφικές και επιστημονικές. Στα ελληνικά δεν έχουν εκδοθεί πολλά πράγματα. Εκτός από τα βιβλία των Τεμπλ Γκράντιν και Κάθριν Τζόνσον μπορείτε να διαβάσετε τα ενδιαφέροντα βιβλία του Σταύρου Καραγεωργάκη που βρίσκονται πιο κοντά στις απόψεις αυτών που εναντιώνονται στα ΖΠ.
Να πούμε και κάτι δικό μας: τα ζώα που φροντίζουμε εμείς είναι επίσης σε κλουβιά. Σε κλουβιά όχι και τόσο μεγάλα. Είναι ζώα που έχουν έλθει από την ελεύθερη κατάσταση και παρουσιάζουν έντονο άγχος σε κατάσταση αιχμαλωσίας. Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κατευνάσουμε το άγχος τους και ξέρουμε ότι πολλές φορές το πετυχαίνουμε με απλούς τρόπους, φτάνει να λάβουμε υπ΄όψιν μας τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Αν πιστεύαμε ότι τα ζώα που φροντίζουμε ήταν μονίμως δυστυχή (πολλά από αυτά δεν πρόκειται να ξαναγυρίσουν στη φύση) θα έπρεπε να τους κάνουμε ευθανασία, ή να παρατήσουμε αυτή τη δουλειά και να κάνουμε κάτι άλλο στη ζωή μας. Όμως ξέρουμε ότι μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή απαλλαγμένη από άγχος.
Θέλουμε λοιπόν να πούμε ότι είναι ώρα να αφήσουμε τα ιδεολογήματα, τις εύκολες τοποθετήσεις και τις ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις και να ξεκινήσουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη συζήτηση. Έχουν γραφεί πολλά, έχουν ειπωθεί πολλά και από τις δύο πλευρές για την ηθική της σχέσης μας με τα ζώα. Εμείς στη συζήτηση αυτή θα οδηγούμαστε πάντα από την ανάγκη να φέρουμε σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, ξέροντας ότι πολλές απορίες μας θα μένουν αναπάντητες αλλά η αγάπη μας για τα άλλα πλάσματα θα παραμένει φλογερή.».
Μια παρέα συνειδητοποιημένων φιλόζωων που διαμένουν κυρίως στην Αττική πραγματοποίησε στις 2 Αυγούστου μια δεύτερη εξόρμηση στο καμένο δάσος του Υμηττού αναζητώντας τη ζωή που…
Ο Δήμος Μυκόνου σε συνεργασία με τη Φιλοζωική Μυκόνου αρχίζει πρόγραμμα δωρεάν στείρωσης αδέσποτων γατιών. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και για…