Στηρίξτε μας

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών

9 Ιανουαρίου 2019 12:09 | Επικαιρότητα
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: Η κυβέρνηση ανοίγει το παράθυρο στην ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών

«Την περίοδο που αναγνωρίζεται σιγά-σιγά η αναποτελεσματικότητα του αιολικού δυναμικού για την κάλυψη των πραγματικών ενεργειακών αναγκών της χώρας και ενώ έχει δρομολογηθεί η αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η Κυβέρνηση προωθεί νομοσχέδιο για την ανεξέλεγκτη εισβολή νέας σειράς ανεμογεννητριών.» αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων με ανακοίνωση της η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία η οποία τονίζει ότι ξεκάθαρα ανοίγει ο δρόμος τη χωροθέτηση τους ακόμα και σε περιοχές που NATURA και ότι αυτό γίνεται μόνο για λόγους κερδοσκοπίας.

Anemogenitria

H E.O.E. επισημαίνει: «Συγκεκριμένα, παραβιάζοντας κάθε έννοια πραγματικών μεγεθών, ονομάζει τις ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ μικρότερη ή ίσης των 60 kW ως «μικρές» και ζητά να απαλλάσσονται τόσο από την υποχρέωση έκδοσης αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας όσο και από την υποχρέωση έκδοσης Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Ως εκ τούτου, πέρα από κάθε λογική, θεωρείται ότι ανεμογεννήτριες που ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος (!) δεν περιλαμβάνονται στα «έργα και δραστηριότητες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των οποίων η κατασκευή ή λειτουργία δύναται να έχουν επιπτώσεις στο Περιβάλλον». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παρθενώνας έχει ύψος 14 μέτρα και είναι ορατός από κάθε σημείο του λεκανοπεδίου Αττικής.

StathakisGiorgosAnemogenitriesTo WWF Ελλάς μας θυμίζει τι δήλωνε ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

Η ενέργεια προδίδει τις προτεραιότητες της διακυβέρνησης που δεν λαμβάνει υπόψη έναν από τους βασικούς στόχους [1] που είναι η αειφόρος διαχείριση των πόρων της χώρας.

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία καταδικάζει την προσπάθεια να ανοιχθούν παράθυρα στο εθνικό νομικό πλαίσιο με σκοπό να ευνοηθεί αποκλειστικά η κερδοσκοπία, χωρίς να υπολογίζονται οι επιπτώσεις στην κληρονομιά της χώρας αλλά και οι επιπτώσεις σε έναν από τους πλέον ανεκτίμητους πόρους της που είναι το ελληνικό τοπίο και περιβάλλον».

Διαβάστε επίσης:

Το νεκρό όρνιο από σύγκρουση σε ανεμογεννήτρια δείχνει την ανάγκη ορθής χωροθέτησης αιολικών πάρκων στη Θράκη

Στην Άντισσα Λέσβου ο 21ος αιώνας συναντά τον Μεσαίωνα για τα αλυσοδεμένα ζώα…

Tagged: , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.