Ακόμα μια θαλάσσια χελώνα βρέθηκε νεκρή σε ακτή στη Δαλαμανάρα Αργολίδας
Ακόμα μία θαλάσσια χελώνα του είδους Caretta caretta εντοπίστηκε νεκρή σε ακτή στη Δαλαμανάρα Αργολίδας τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου. Η θαλάσσια χελώνα - που θυμίζουμε…
Για το απαράδεκτο φαινόμενο της δηλητηρίασης ζώων (π.χ. αλεπούδες, νυφίτσες, αγριοκούνελα, γεράκια, κουκουβάγιες, πέρδικες, σκυλιά) σχεδόν κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο Ποικίλο Όρος της Αττικής (που είναι ένα μικρό βουνό ανάμεσα στο Όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα) κάνει λόγο στην ανακοίνωση του ο υποψήφιος δήμαρχος Πετρούπολης, Μανώλης Μπουσούνης καθώς σύμφωνα με καταγγελίες οι φόλες (εισπνεόμενες όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας αυτό το άρθρο δεν υπάρχουν) τοποθετήθηκαν πάνω από το νεκροταφείο της Πετρούπολης και από αυτές δηλητηριάστηκαν αλεπούδες.
Ο κ. Μπουσούνης γι’ αυτό το επαναλαμβανόμενο έγκλημα τονίζει τα εξής: «“Ένας πολιτισμός κρίνεται από το πως οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα”. Μαχάτμα Γκάντι
Σύμφωνα με καταγγελίες συμπολιτών μας ΦΟΛΕΣ εισπνεόμενες έχουν τοποθετηθεί στο Ποικίλο Όρος, πάνω από το νεκροταφείο Πετρούπολης. Αυτή τη φορά στόχος της ανάλγητης αυτής πράξης ήταν οι αλεπούδες της περιοχής.
Δυστυχώς, και η πόλη μας περιλαμβάνεται στο μαύρο κατάλογο των περιοχών που εφαρμόζεται η παρανοϊκή τακτική του δηλητηριασμού ζώων η οποία αφήνει πίσω της πάνω από 20.000 άγρια δολοφονημένα ζώα ετησίως.
Οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτό το αποτρόπαιο φαινόμενο, τόσο ως δήμος όσο και ως πολίτες. Έχουμε ήδη ζητήσει ενημέρωση επί του θέματος από την αρμόδια υπηρεσία του δασαρχείου Αιγάλεω που έχει την ευθύνη της περιοχής. Μας διαβεβαίωσαν ότι ασχολείται με το ζήτημα και αναμένουμε περαιτέρω πληροφόρηση.
Ως Δημοτική Κίνηση σημειώσαμε ότι τέτοια γεγονότα αναδεικνύουν την ανάγκη συνεχούς προστασίας της περιοχής. Το σπουδαίο για εμάς είναι ότι κινητοποιήθηκαν οι πολίτες και ανέδειξαν το ζήτημα!
Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε η πράξη του δηλητηριασμού των ζώων εκτός από ανάλγητη είναι και απολύτως παράνομη
Παραθέτουμε παρακάτω, στα σχόλια, το νομικό πλαίσιο προς ενημέρωση των πολιτών. Πέρα από αυτό απαιτείται να υπάρξει συντονισμός των πολιτών και του Δήμου.
Προτείνουμε την καταγραφή των περιοχών που έχουν εντοπιστεί φόλες μέσω της εφαρμογής sense.city ώστε
α) να αποφεύγονται από τους κηδεμόνες ζώων συντροφιάς
β) να συλλέγονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για τους δράστες.
Το νομοθετικό πλαίσιο:
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Άρθρο 16 του Νόμου 4039/2012 η δηλητηρίαση των ζώων αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα που διώκεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου. Το διοικητικό πρόστιμο για την κακοποίηση κάθε ζώου μπορεί να αγγίξει τις 30.000€ ενώ προβλέπεται και ποινή φυλάκισης έως και 3 έτη.
Στην περίπτωση λοιπόν που διαπιστώσετε την ύπαρξη κάποιας φόλας ή κάποιου δηλητηριασμένου ζώου ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:
• Ενημερώστε αμέσως την αστυνομία αναφέροντας τις όποιες μαρτυρίες ή υποψίες υπάρχουν για τους δράστες. Με δεδομένο ότι η κακοποίηση των ζώων αποτελεί αυτεπάγγελτο διωκόμενο έγκλημα δεν απαιτείται η καταβολή 100 ευρώ για την υποβολή καταγγελιών στην αστυνομία ή στον εισαγγελέα.
• Σύμφωνα με την εγκύκλιο 71377/13/989391 η αστυνομία είναι υποχρεωμένη αφενός να περισυλλέξει το νεκρό ζώο και αφετέρου να ζητήσει τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιατρικές υπηρεσίες.
• Σε εργάσιμες μέρες και ώρες, μπορείτε να απευθυνθεί και στην αρμόδια του Δήμου (καθώς οι Δήμοι εκ του νόμου είναι αρμόδιοι για τα αδέσποτα) και να ζητήσετε να διενεργήσουν αυτοψία σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία.».
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Δεκάδες ζώα (σκυλιά και αλεπούδες) νεκρά από φόλες στο Ποικίλο Όρος της Αττικής
Δεκάδες άγρια και κατοικίδια ζώα νεκρά από φόλες στο Ποικίλο Όρος της Αττικής
Εξόντωση αλεπούδων με φόλες στο Ποικίλο Όρος
Δήμος Πετρούπολης καταγγέλλει και καταδικάζει απερίφραστα την δηλητηρίαση ζώων
Αν οι εισπνεόμενες φόλες ήταν γεγονός θα καταμετρούσαμε καθημερινά χιλιάδες ζώα και παιδιά ως θύματα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr