Η «Οικολογική Κίνηση Πάτρας» με ανακοίνωση της στις 11 Φεβρουαρίου καταγγέλλει τα όσα οι κυνηγοί κάνουν σε βάρος των ζώων και του περιβάλλοντος σε μια έκταση όπου το κυνήγι απαγορεύεται, εντός του Εθνικού Πάρκου υγροτόπων λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και δάσους Στροφυλιάς που είναι προστατευόμενη περιοχή μεταξύ των νομών Αχαΐας και Ηλείας.
7-12-2018
Συγκεκριμένα τονίζουν τα εξής: «Ένα απίστευτο όργιο λαθροθηρίας λαμβάνει χώρα τον τελευταίο καιρό στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς με επίκεντρο τη λιμνοθάλασσα του Πρόκοπου (Α΄ ζώνη προστασίας) και συμμετέχοντες κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι χωρίς κανέναν ενδοιασμό θανατώνουν εκατοντάδες υδρόβια πουλιά.
Καθημερινά και ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ή τελευταίες βραδινές ώρες αλλά πολύ περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες, μπορεί κάποιος να δει ενόπλους, ακόμη και με πλωτά μέσα να επιδίδονται σε πραγματική σφαγή της άγριας φτερωτής πανίδας.
Ενδεικτικά της επικρατούσας κατάστασης είναι τα πρόσφατα περιστατικά, όπως μας τα περιέγραψαν φυσιολάτρες, φίλοι της ΟΙΚΙΠΑ, που βρέθηκαν στην περιοχή:
-Την Κυριακή 27-1-19 στο δάσος της Στροφυλιάς οι παραπάνω φίλοι έγιναν μάρτυρες απίστευτων εικόνων ασυδοσίας στην περιοχή της λιμνοθάλασσας του Πρόκοπου. Παρακολουθούσαν κυνηγούς μέσα σε ταχύπλοο φουσκωτό να αλωνίζουν μέσα στην προστατευόμενη λιμνοθάλασσα. «Οι κύριοι» αυτοί οδηγούσαν το φουσκωτό τους με μεγάλη ταχύτητα παράλληλα ή ανάμεσα στα κενά του καλαμιώνα και εκτελούσαν αδιακρίτως όποιο πουλί τολμούσε να αποκαλυφθεί ή να πετάξει! Προσωρινά σταματούσαν μόνο για να συλλέξουν τη νεκρή λεία τους.
Η αποτρόπαια συμπεριφορά τους διήρκεσε για περίπου 3-4 ώρες αδιαφορώντας παντελώς για τους νόμους ή για το αν υπάρχουν μάρτυρες για τις πράξεις τους, σίγουροι για την αδυναμία των ελεγκτικών υπηρεσιών να τους εμποδίσουν ή να τους τιμωρήσουν. Με άλλα λόγια έδρασαν στην ουσία ανενόχλητοι όλες αυτές τις ώρες χωρίς προσχήματα, χωρίς φόβο και χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι συνέπειες των πράξεων τους στο φυσικό περιβάλλον και στον τόπο τους.
27-1-2019
Εννοείται ότι ενημερώθηκε το Δασαρχείο μέσω του Αστυνομικού Τμήματος Κάτω Αχαΐας και κατέφθασε στο τόπο του εγκλήματος. Αλλά όπως γίνεται συνήθως ο δασοφύλακας έφτασε αργά καθότι τα Σαββατοκύριακα είναι μέρες αργίας, για το νόμο αλλά όχι για τους παράνομους και ως συνήθως χωρίς να διαθέτει τον ανάλογο εξοπλισμό. Παρ’ όλα αυτά το δασονομείο Κάτω Αχαΐας με το λιγοστό προσωπικό του κάνει φιλότιμες προσπάθειες αλλά έχει να αντιμετωπίσει, αδίστακτους και καλά οργανωμένους λαθροθήρες.
Ευτυχώς που υπάρχουν φωτογραφίες αλλιώς αυτό το περιστατικό απλά δεν θα είχε συμβεί.
-Το δεύτερο ακόμη σοβαρότερο περιστατικό συνέβη το απόγευμα της Παρασκευής 1/2/2019, όπου πραγματοποιήθηκε «κλείσιμο» των υδρόβιων πουλιών στον Πρόκοπο. Συμμετείχαν 10-15 πλωτά μέσα κατοίκων του Μετοχίου και γύρω οικισμών, αλλά και 5-6 «προσκεκλημένοι» από το νομό Ηλείας.
Το «Κλείσιμο» αποτελεί περικύκλωση του υγροτόπου (και των θηραμάτων) από στεριά αλλά και μέσα στη λιμνοθάλασσα με βάρκες. Στο κέντρο του πυρήνα των ενόπλων αλητών, κάποιοι κινούμενοι με γρήγορα πλωτά μέσα δημιουργούν θόρυβο και αναστάτωση στα πουλιά, τα οποία κινούμενα προς την περίμετρο της λιμνοθάλασσας εκτελούνται κατά εκατοντάδες από τους ακροβολισμένους κουμπουροφόρους. Για άλλη μια φορά 100άδες πουλιά θανατώθηκαν μέσα σε έναν απολύτως προστατευόμενο τόπο εντός ελάχιστων ωρών και μάλιστα όταν έχει πια αρχίσει η αναπαραγωγική περίοδος.
Το κυριότερο και πολυπληθέστερο θήραμα των ανήθικων τυφεκιοφόρων αυτήν την εποχή είναι η φαλαρίδα* (μπάλιζα ή μαυρόκοτα για τους ντόπιους, επιστημονικά Fulica atra) όταν είναι γνωστό ότι αυτήν την εποχή «είναι γεμάτες αβγά», πράγμα που σημαίνει ότι σκοτώνοντας ένα πουλί, εκτελούν και πολλά -έως ακόμα και 10- από την επόμενη γενιά.
Η ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ, μέσα από τις συνεργασίες της και τις αυτοψίες μελών και φίλων της, γνωρίζει πολλούς από τους παρανομούντες που εκμεταλλεύονται και καταστρέφουν με τόση έπαρση και θρασύτητα τους φυσικούς πόρους του κοντινού τους οικοσυστήματος, (με σκοπό ακόμη και το εμπόριο των θηραμάτων) και έχει φροντίσει οι καταγγελίες της να φτάσουν στα αρμόδια όργανα της πολιτείας και της δικαιοσύνης.
Ήδη έχουμε στείλει επιστολές καταγγέλλοντας τα ανωτέρω περιστατικά και ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας, στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Προστασίας του πολίτη, ενώ έχουν ενημερωθεί σε τοπικό επίπεδο οι δασικές υπηρεσίες, η αστυνομική διεύθυνση Αχαΐας και οι δικαστικές αρχές.
ΖΗΤΑΜΕ: την εντατικοποίηση των περιπολιών φύλαξης, τη δημιουργία μικτών κλιμακίων δασικών και αστυνομικών αρχών για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών ελέγχων, καθώς και την προμήθεια πλωτού μέσου για την καλύτερη επιτήρηση του υγροτόπου.
Οι ασυνείδητοι που λυμαίνονται ασύστολα την περιοχή (και ακόμα διαφεύγουν) θα πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη! Δεν νοείται σε ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ υγροτόπων διεθνούς σημασίας, προστατευόμενο και από τη ΣΥΝΘΗΚΗ RAMSAR να αποδεκατίζονται οι πληθυσμοί των υδρόβιων πουλιών και να μην «κουνιέται φύλλο»
ΚΑΛΟΥΜΕ τέλος όλους τους φίλους της Φύσης και τους επισκέπτες θαυμαστές του πολύπαθου μα και άμετρου κάλους Εθνικού Πάρκου, να καταγγέλλουν στις διωκτικές αρχές την οποιαδήποτε παράνομη πράξη χρησιμοποιώντας τα τηλ: Καταγγελίες Υπουργείου Περιβάλλοντος 1591, Δασαρχείο Πάτρας 2610-310.666, Δασαρχείο Αμαλιάδας 26220-26231, Αστ. Τμήμα Κ. Αχαΐας 26930-23333, Αστ. Τμήμα Βάρδας 26230-71111, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου26930-31939
Τηλ. Επικοινωνίας : Κουτρούμπας Θωμάς 6936511013, Κανέλλης Γιώργος 6972 902750
*Η φαλαρίδα είναι πολύ ωφέλιμο είδος για τους υγροτόπους αφού τρέφεται κυρίως με είδη υδροχαρούς βλάστησης και έτσι -περιορίζοντάς την- μειώνει την πιθανότητα ανάπτυξής της, λόγω της απορροής λιπασμάτων από τη γύρω αγροτική έκταση και της εμφάνισης του φαινομένου του ευτροφισμού με επακόλουθη την ασφυξία και το θάνατο της ιχθυοπανίδας. Βέβαια για να είναι εφικτή αυτή η ευεργετική ικανότητα των φαλαρίδων θα πρέπει να είναι και αυξημένος ο πληθυσμός τους, στον Πρόκοπο. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά έχουν καταγραφεί περιστατικά ακόμη και εμπορίας των σκοτωμένων πουλιών.».
Διαβάστε επίσης:
«Οικολογική Δυτικής Ελλάδας»: Έξαρση λαθροθηρίας στο Εθνικό Πάρκο Στροφυλιάς και η υποκρισία των κυνηγών
Τη συνδρομή πολιτών για τον εντοπισμό κυνηγών που εξοντώνουν είδη υπό προστασία ζητάει ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κοτυχίου - Στροφυλιάς
Σε εξέλιξη η ωοτοκία των θαλάσσιων χελώνων caretta caretta στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς
Με τροχοφόρα οχήματα καταστρέφουν την παραλία ωοτοκίας θαλάσσιων χελωνών Κουνουπελάκι
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr