Οδηγίες για τη διαχείριση των χερσαίων χελώνων που συναντάμε παντού στην Ελλάδα καθώς είναι άγρια είδη υπό προστασία και απαγορεύεται να τις έχουμε εγκλωβισμένες σε ταράτσες, μπαλκόνια και κήπους δίνει το «Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής» το οποίο δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία.
Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής για τα 10 βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για τις ελληνικές χερσαίες χελώνες:
1) Οι χερσαίες χελώνες που ζουν στην Ελλάδα δεν είναι κατοικίδιες και δεν επιτρέπεται το εμπόριό τους όπως γίνεται με άλλα είδη χερσαίων χελωνών όπως είναι οι Leopard (Geochelone pardalis) ή οι Indian star (Geochelone elegans) κ.τ.λ.
2) Κατ’ επέκταση ό,τι στοιχεία βρούμε για τη διατροφή χερσαίων χελωνών στο ίντερνετ (όσο αξιόπιστη κι αν μας φαίνεται η πηγή) ΔΕΝ ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ελληνικών χερσαίων χελωνών οι οποίες είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ φυτοφάγες.
3) Οι χερσαίες χελώνες που διαβιούν στην Ελλάδα αναζητούν την τροφή τους μέσα από μια μεγάλη ποικιλία 200 διαφορετικών φυτών και τρέφονται κυρίως με άγρια χόρτα, τρυφερά φύλλα και αγριολούλουδα (χωρίς φυτοφάρμακα). ΟΧΙ με λαχανικά και φρούτα ή ζωική πρωτεΐνη.
4) Οι χερσαίες χελώνες θεωρούνται οι κατσίκες των ερπετών, πράγμα που πρακτικά σημαίνει ότι θα τραφούν με οτιδήποτε τους δώσουμε ακόμη κι αν είναι βλαπτικό για αυτές. Άρα το ότι η χελώνα μας τρώει τη μία ή την άλλη τροφή δεν είναι σοβαρή και αξιόπιστη ένδειξη ασφαλούς και κατάλληλης τροφής.
5) Η ζωή στην αιχμαλωσία αναγκάζει τα ζώα αυτά να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους και να αλλάξουν τις συνήθειές τους με μη φυσικό τρόπο που αναπόφευκτα αυξάνει τα επίπεδα του στρες, αποδυναμώνοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν πολλές και διαφορετικές ασθένειες που δεν παρουσιάζουν στη φύση. Ως μη ειδικοί μπορεί και σίγουρα θα παραβλέψουμε ένα σύμπτωμα που παραπέμπει σε μία πολύ σοβαρή πάθηση.
6) Αν έχουμε ήδη μία χερσαία χελώνα (ή πολλές) σπίτι μας και το άρθρο αυτό μας ευαισθητοποιήσει για την προστασία τους ΔΕΝ αλλάζουμε απότομα τη διατροφή της (γίνεται σταδιακά για να μην της προκαλέσουμε επιπλέον προβλήματα) και δεν την απελευθερώνουμε μόνοι μας παρά μόνον την παραδίδουμε σε Κέντρο Περίθαλψης Ειδών Άγριας Πανίδας (Κ.Ε.Π.Ε.Α.Π.).
7) Αν δούμε χελώνα να διασχίζει δρόμο καλό είναι να την βοηθήσουμε να περάσει απέναντι πάντοτε προς την κατεύθυνση προς την οποία ήδη κινούνταν.
8) Όταν μετακινούμε χελώνα την πιάνουμε χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη και με τα δύο χέρια τοποθετώντας τα δάχτυλα μας στα πλάγια της χελώνας ανάμεσα στα μπρος και πίσω πόδια. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην μας τραυματίσει και να μην μας πέσει (την τραυματίσουμε εμείς).
9) Αν η χελώνα είναι τραυματισμένη ή συμπεριφέρεται αφύσικα (δεν κινείται ή δεν κρύβεται στο καβούκι της) την μαζεύουμε, όπως περιγράψαμε παραπάνω, την τοποθετούμε σε χαρτοκιβώτιο με μπόλικες εφημερίδες στον πάτο για να απορροφήσουν τα ούρα της (καθώς όταν στρεσάρονται τα ζώα αυτά ουρούν) και την παραδίδουμε άμεσα σε ένα ΚΕ.ΠΕ.Α.Π.
10) Θυμόμαστε πάντα ότι η χελώνα που βρήκαμε δεν είναι δική μας για να την κρατήσουμε (το ίδιο εξηγούμε και στα παιδιά μας) και ότι η στέρηση κατάλληλης κτηνιατρικής φροντίδας ισοδυναμεί με βάναυση κακοποίηση όσο αγαθές κι αν ήταν οι αρχικές μας προθέσεις.
Τι ακόμα δεν γνωρίζετε για τις χελώνες και τη συμπεριφορά τους
Σύμφωνα με το «Κέντρο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής»: «Μία χελώνα μπορεί να διανύσει σε ένα μήνα απόσταση 100 χλμ. Οπότε όσο μεγάλος κι αν είναι ο κήπος μας είναι πραγματικά μικρός για αυτήν. Δεν είναι κοινωνικά ζώα και δεν ζουν σε ομάδες. Συναντούνται μόνον στην αρχή της άνοιξης για να ζευγαρώσουν. Τον υπόλοιπο χρόνο τον περνούν κυριολεκτικά αποφεύγοντας η μία την άλλη.
Είναι πραγματικά βασανιστικό για μία χελώνα να αναγκάζεται να συμβιώνει με άλλες χελώνες σε κήπους ή μπαλκόνια. Οι χελώνες ξηράς ΔΕΝ τρέφονται με μακαρόνια, τυρί φέτα...για γερά κόκκαλα, αυγά, πράσινες, κόκκινες, κίτρινες πιπεριές, κολοκυθάκια, ψωμί ολικής άλεσης ή μαρούλι. Στη φύση η τροφή τους αποτελείται κατά πλειοψηφία από ποώδη φυτά, δηλαδή βλάστηση στο ύψος τους περίπου στην οποία έχουν πρόσβαση, όπως είναι τα περισσότερα βότανα και βρώσιμα χόρτα, λουλούδια για τα οποία τρελαίνονται και ελάχιστα φρούτα, τα οποία θα συναντήσουν τυχαία πεσμένα στο έδαφος κατά τη διάσχιση κάποιου τόπου.
Στην αιχμαλωσία δυστυχώς αναγκάζονται να φάνε και άλλα πολλά τρόφιμα που τους προκαλούν ποικίλα οργανικά προβλήματα. Και τα τρία είδη χελώνας ξηράς που ζουν στην Ελλάδα (Testudo graeca, T. hermanni, T. marginata) είναι αυστηρά προστατευόμενα σε ότι έχει να κάνει με την αιχμαλώτιση τους και κινδυνεύοντα. Επιπλέον είναι αποκλειστικά φυτοφάγα κι έχουν εξελιχθεί για να ζουν το καθένα σε διαφορετικές περιοχές με διαφορετικό μικροκλίμα και επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας. Είναι ένδειξη πλήρους άγνοιας και απόλυτης κακοποίησης να μετακινούμε χελώνες <<από το χωριό μας στη Δράμα όπου βρήκαμε κάποια τυχαία στις διακοπές, στο διαμέρισμά μας στην Αθήνα για να την σώσουμε και κάποια στιγμή διαπιστώνοντας ότι η χελώνα δεν τρώει...άρα έχει πέσει σε κατάθλιψη να την αφήνουμε ελεύθερη στην Πάρνηθα>>.
Η πραγματικότητα είναι ότι η χελώνα μας θα σταματήσει να τρώει όταν θα έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στα εσωτερικά της όργανα και όχι γιατί θα έχει πάθει μελαγχολία ή κατάθλιψη. Η ανεπανόρθωτη βλάβη θα έχει προκληθεί είτε από τα κοκκινιστά φασολάκια... που τόσο της αρέσουν, είτε από τον αφύσικο περιορισμό στο μπαλκόνι... που επίσης της αρέσει πολύ και από άλλα πολλά, μην βάζουμε και ιδέες! Είναι ανεύθυνη πράξη η απελευθέρωση χελωνών που έχουν ζήσει για χρόνια στην αιχμαλωσία ΧΩΡΙΣ να ελεγχθούν από ειδικό και χωρίς να περάσουν πρώτα από καραντίνα.
Υπάρχουν οι λεγόμενες ασθένειες της αιχμαλωσίας που δεν παρουσιάζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες στα άγρια ζώα, αλλά ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ σε αυτά όταν αναμιχθούν άγρια με οικόσιτα ζώα του ίδιου ή συγγενικού είδους. Είναι απαράδεκτη πράξη η απελευθέρωση υβριδίων από διαφορετικά είδη χελώνας που συμβιώνουν αναγκαστικά μαζί στον κήπο μας. Ο υβριδισμός προκαλεί αυτό που επιστημονικά ονομάζεται γενετική αλλοίωση, προκαλείται από τον άνθρωπο με αναίτια και αναγκαστική συνεύρεση δύο ειδών που δεν θα είχαν λόγο στη φύση να συνευρεθούν. Στη φύση υβριδισμοί γίνονται κατ΄εξαίρεση από επιλογή των ίδιων των ζώων που ζουν σε μοναδικά περιβάλλοντα με μοναδικές συνθήκες και ανάγκες και θα ενεργοποιήσουν εξελικτικές διαδικασίες (αλλαγές).
Οι χελώνες ξηράς δεν ανήκουν σε τέτοια είδη και έχουν επιβιώσει με αυτήν την ίδια μορφή και φυσιολογία (λειτουργίες του οργανισμού τους) για εκατομμύρια χρόνια έως σήμερα, άρα ανήκουν θα λέγαμε στις εξελικτικές επιτυχίες. Υπάρχει ένα ανέκδοτο για τους κροκόδειλους όπου η Μητέρα Φύση αναρωτιέται: <<Look at him, what else to evolve?>> (Δείτε τον, τι άλλο να εξελίξω;).
Οι χελώνες ξηράς και για να μην τις αδικήσουμε, όλες οι χελώνες είναι κάτι αντίστοιχο. Οι χελώνες ξηράς για να σωθούν απαιτούν σεβασμό και όχι αιχμαλώτιση. Σεβασμό των βιολογικών αναγκών και ιδιαίτερων προσαρμογών (adaptations) που έχουν όλα τα ερπετά ούτως ή άλλως αλλά και οι χελώνες ξηράς ειδικότερα.».
Διαβάστε επίσης:
Είναι παράνομο να έχουμε χερσαίες χελώνες σε κήπους, αυλές, μπαλκόνια, ταράτσες!
Πρώτες βοήθειες για χερσαίες χελώνες από το Ε.Κ.Π.Α.Ζ.
Είναι παράνομο να κρατάμε χελώνες αιχμάλωτες σε μπαλκόνια και αυλές
Δείτε πως φροντίζει τ’ αυγά που γεννάει μια χερσαία χελώνα (βίντεο)
Κατάφεραν να ξεκολλήσουν από την πίσσα τις χελώνες που βρέθηκαν στα Βριλήσσια μετά από 3 ώρες
Βρήκαν 47 χελώνες ζωντανές αιχμάλωτες σε μονοκατοικία στο Νέο Ψυχικό
Χερσαία χελώνα από την Αμερική σε χωράφι της Κατερίνης...
Χελώνες, τα «αφανή» θύματα των πυρκαγιών
Κακοποίησαν χελώνα στα Βριλήσσια
Σε κρίσιμη κατάσταση η χελώνα που κακοποίησαν οι κάτοχοι της στην Αθήνα λόγω άγνοιας
Πιερία: Κατάσχεσαν 63 χελώνες από παράνομο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων
Ψαράδες εξοντώνουν τις νεροχελώνες στον Αλμυρό Γαζίου της Κρήτης
Σε νησί εχω μια μικρή αγροικία μέσα σε 3 περιφραγμένα στρεμματα δένδρων και χόρτων, και πέρυσι ανακάλυψα μια χελώνα να κυκλοφορεί και να τρώει χόρτα. Επειδή είναι θηλυκό, πρέπει να αναζητήσω αγόρι για να ζευγαρώσει; Ή δεν πειράζει που ζει μόνη της;
Ευχαριστώ