Οκτώβριος 2018. Οι εκπαιδευτές σκύλων Στεφανία Στάικου, Δημήτρης Γραμματικάκης, Εριέττα Καραμπέτσου, Αγγέλικα Χέρα - Πετροπούλου, Χριστιάννα Ξένου - Αηδηνιώτου και οι εθελοντές Ελευθερία Μικρογιαννάκη και Πέτρος Μπολιεράκος αποφάσισαν να συγκροτήσουν μία ομάδα με στόχο να περισυλλέξει αδέσποτα σκυλιά στη Σαντορίνη για να στειρωθούν, σε μία από τις πιο δύσκολες περιοχές της χώρας στη διαχείριση αδέσποτων σκύλων.
Πού να φανταστούν πως θα γνώριζαν τη Μάμα και η αποστολή θα έπαιρνε άλλη τροπή. Η «Μάμα» όπως ονομάστηκε, ένα ημίαιμο Μπόξερ, εντοπίστηκε στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης από την εκπαιδεύτρια σκύλων Στεφανία Στάικου.
Η Μάμα εμπιστεύτηκε την εκπαιδεύτρια και την οδήγησε μέσα από μία διαδρομή πάνω από ένα χιλιόμετρο στη φωλιά, που επέλεξε να προστατεύσει τα κουτάβια της, σε σπηλιά σε απόκρημνα βράχια, στην καλντέρα του Μεγαλοχωρίου, ένα εξαιρετικά δύσβατο σημείο που η προσέγγιση του ήταν επικίνδυνη και για τους εκπαιδευτές και τα σκυλιά.
Κάτοικοι του νησιού δήλωσαν πως κανείς δεν έχει καταφέρει να σώσει αδέσποτα στην καλντέρα τα οποία συνήθως πέθαιναν μετά από λίγους μήνες ακόμα και τα ενήλικα από την πείνα. Όμως η Μάμα είχε καταφέρει να κρατήσει ζωντανά τα κουτάβια της. Γιατί ήταν η Μάμα. Και οι εκπαιδευτές αποφάσισαν να σώσουν εκείνη, τον σύντροφό της τον Ρόττι και τα μωρά της. Η Μάμα ήδη είχε αποδείξει πως όλα γίνονται.
Οι εκπαιδευτές παρακολουθούσαν τη διαδρομή της. Η Μάμα ξεκινούσε από τη σπηλιά, πήγαινε στο χωριό χιλιόμετρα μακριά, έτρωγε ό,τι έβρισκε και γυρνούσε να ταΐσει τα μωρά της με τον εμετό της… όπως ακριβώς κάνουν τα περιστέρια.
Οι εκπαιδευτές τις επόμενες 6 ημέρες και για πολλές ώρες τάιζαν τη Μάμα και τα κουτάβια της, για να χτίσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη, μέχρι να τ' ανεβάσουν σε σημείο όπου μπορούσαν να τα πιάσουν.
Ο Δημήτρης Γραμματικάκης δηλώνει χαρακτηριστικά: «Ήταν μία από τις πιο δύσκολες δράσεις στην οποία έχω συμμετάσχει καθώς έπρεπε να τηρήσουμε κανόνες ασφαλείας πάνω σε γκρέμνια τόσο για να διασφαλίσουμε τη σωματική μας ακεραιότητα, όσο και για να πιάσουμε τα σκυλιά με ασφάλεια.
Εφόσον δεν μπορούσαμε να πλησιάσουμε τα κουτάβια που βρίσκονταν σε επικίνδυνο σημείο, στόχος μας ήταν να φέρουμε τα κουτάβια σε ακίνδυνο σημείο με σκοπό να περιοριστούν και να διασωθούν πάντα με σωστές τεχνικές και χωρίς να τα πιέσουμε μια και δεν είχαν συναντήσει ξανά στη ζωή τους άνθρωπο! Με την εμπιστοσύνη που έδειξε η Μάμα επί 6 ημέρες στην ομάδα η οποία την τάιζε, μας εμπιστεύτηκε και μας έφερνε καθημερινά τα κουτάβια όλο και πιο κοντά του έως την 7η ημέρα κατά την οποία τα μικρά διασώθηκαν!».
Η ομάδα απέδειξε πως με πλάνο, γνώσεις, σωστές τεχνικές και εξοπλισμό, όλα είναι δυνατά. Η Μάμα είχε και έναν πιστό σύντροφο. Τον Ρόττι, ένα ημίαιμο Rottweiler. Στειρώθηκαν και τα δύο σκυλιά και επανεντάχθηκαν στο χωριό και τα κουτάβια μεταφέρθηκαν σε πανσιόν. Όμως η Μάμα και ο Ρόττι, δύο πολύ ανθρωποκεντρικά σκυλιά δέθηκαν με τους εκπαιδευτές.
Για πρώτη φορά απομακρύνθηκαν από το χωριό και για δύο ημέρες, εξαντλημένα πλέον, ακολούθησαν τη διαδρομή από το Μεγαλοχώρι στο αεροδρόμιο του νησιού... ψάχνοντας τους εκπαιδευτές που μόλις είχαν αναχωρήσει για Αθήνα. Οι εκπαιδευτές, μόλις ενημερώθηκαν από τους εθελοντές του νησιού γι' αυτήν την εξέλιξη, αποφάσισαν πως έπρεπε να προστατέψουν τη Μάμα, τον Ρόττι και τα κουτάβια και να βρουν τα παντοτινά τους σπίτια.
Χρειάζονται σπιτικό!
Η Στεφανία Στάικου, που εντόπισε τη Μάμα, δηλώνει: «Γνωρίσαμε μία μάνα που έφευγε από τη σπηλιά και ανέβαινε χιλιόμετρα για να φέρει τροφή καθημερινά στα κουτάβια της για να επιβιώσουν. Η εμπειρία αυτή ήταν η πιο συγκινητική στην έως σήμερα καριέρα μου που μοιράστηκα με μια ομάδα από εθελοντές τους οποίους γνώρισα για πρώτη φορά αλλά με πνεύμα ομαδικότητας πετύχαμε κάτι που θεωρείτο έως τώρα ακατόρθωτο. Ένιωσα με την επικοινωνία που είχαμε πλέον με τη Μάμα, πως μας έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα για τη σωτηρία της, του συντρόφου της και των κουταβιών της». Έτσι, μετά από μία σύντομη φιλοξενία στην πανσιόν της Χαράς Δρόσου στη Σαντορίνη, η Ομάδα αποφάσισε να φέρει τα σκυλιά στην Αθήνα.
Συγκινημένος από την ιστορία της «Μάμα» προσφέρθηκε να τα φιλοξενήσει, να τα εκπαιδεύσει και να τα κοινωνικοποιήσει όλα τα σκυλιά αφιλοκερδώς ο εκπαιδευτής σκύλων, ο Φίλιππος Δημητρουλάκος, στο Ultra Dogs Park στην Αττική, σ' ένα πάρκο όπου εκπαιδεύονται, κοινωνικοποιούνται και εκτονώνονται τα σκυλάκια. Δηλώνει ο ίδιος για την εμπειρία αυτή: «Όταν είδα σε βιντεάκι την αποστολή διάσωσης, δάκρυσα. Ήταν τόσο σημαντικό που βρέθηκαν τα κουτάβια γιατί κατά πάσα πιθανότητα δε θα έβγαζαν τον χειμώνα».
Ποιος θα τα υιοθετήσει;
Δύο κουτάβια βρήκαν το παντοτινό τους σπίτι. Ο Big... επέλεξε για μπαμπά του τον Φίλιππο Δημητρουλάκο και ο Brown υιοθετήθηκε από την Αλεξία Λεωνιδάκου.
Οκτώβριος 2019. Οι εθελοντές είναι αφοσιωμένοι στο να βρουν όλα τα σκυλιά τα παντοτινά τους σπίτια και να αποδείξουν στη Μάμα ότι η επιλογή της να τους εμπιστευτεί ήταν σωστή.
Τα σκυλιά προς υιοθεσία είναι η Μάμα (ημίαιμο boxer, περίπου 3 ετών, εμβολιασμένο και στειρωμένο), o Ρόττι (ημίαιμο Rotweiller, περίπου ενάμιση έτους, εμβολιασμένο και στειρωμένο) και τα αρσενικά κουτάβια: Fokias και Bite περίπου ενός έτους.
Την περασμένη Τετάρτη αυτό το άρρωστο ζώο εντοπίστηκε να στέκεται μέσα στη μέση του δρόμου στο διάζωμα της Εθνική Οδού Λαμίας – Στυλίδος. Ο Δημήτρης Στάχος, που το εντόπισε και νοιάστηκε γι’ αυτό το πλάσμα μαζί με άλλους δύο φιλόζωους κατάφερε να το πιάσει και να το μεταφέρει στο Κυνοκομείο της Λαμίας. Αναζητώντας πληροφορίες από τους περίοικους πληροφορήθηκε, ότι το σκυλί ήταν εκεί εδώ και μέρες.
Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) αναμένεται να καταθέσει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) η οποία θα στραφεί κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης…
Έκκληση μέσω facebook απευθύνει η Μαριάννα Ρίζου ώστε να παρασχεθούν από κτηνίατρο οι πρώτες βοήθειες σε ζώα (κατσίκες, σκυλιά, πάπιες) που κάηκαν και έχουν εγκαύματα…
Και τα λένε υποτιμητικά...... ζώα! Ποιοι; Τα....... άνθρωπο θηρία!!!