Η συνεργασία πολλών φιλοζωικών φορέων και ιδιωτών και η επιμονή των διαμενόντων μέχρι πρότινος στο υπό κατάληψη κτίριο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Δεριγνύ και Μαυροματταίων στο κέντρο της Αθήνας είχε τελικά αποτέλεσμα να γίνει διάνοιξη του το πρωί του Σαββάτου 9 Νοεμβρίου και να σωθεί από εκεί ένα γατάκι, το οποίο εντοπίστηκε ζωντανό.
Στο βίντεο που τράβηξε η Τίνα Κασιδόκωστα και έστειλε στο www.zoosos.gr μπορείτε να δείτε σε τι κατάσταση είναι το κτίριο εσωτερικά και πόσα πολλά σημεία υπάρχουν για να κρυφτούν οι δύο γάτες, οι οποίες αγνοούνται.
Μετά την πίεση που ασκήθηκε στις αρχές δόθηκε η εισαγγελική εντολή την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου και τελικά το Α.Τ. Κυψέλης, που καθυστέρησε για ένα 24ωρο υπό τον… φόβο των αναρχικών (που όπως έλεγαν μπορεί να έκαναν «ντου») επέτρεψε να ανοιχτεί το κτίριο χθες και σε αυτό μπήκαν συνολικά επτά άτομα, μέλη της Αστικής Πανίδας, της Πενταμελούς Επιτροπής και του συνεργείου του Δήμου Αθηναίων καθώς και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, εθελοντής διασώστης και άλλοι.
Αρχικά είδαν ότι είχε φαγωθεί η γατοτροφή που είχαν αφήσει πριν από επτά ημέρες και ότι υπήρχαν φρέσκα περιττώματα. Η μια γάτα βρέθηκε, μετά από ώρα, την έπιασαν και την ανέλαβε ο κηδεμόνας της, ενώ οι άλλες δύο δεν εντοπίστηκαν παρά τον έλεγχο που έγινε για περίπου μιάμιση ώρα. Η κατάσταση όμως σε όλους τους ορόφους καθώς εσωτερικά είναι κυριολεκτικά διαλυμένο - από τους αστυνομικούς οι οποίοι έκαναν έλεγχο - υπάρχουν πάρα πολλά σημεία στα οποία τα ζώα μπορεί να είναι ακόμα κρυμμένα.
Το σκοτάδι σε όλους τους χώρους του κτιρίου και τα μεγάλα διαλυμένα αντικείμενα παντός είδους έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την έρευνα και παρά τις εκκλήσεις παράταση χρόνου δεν δόθηκε, επειδή και πάλι η Αστυνομία φοβήθηκε τους αναρχικούς.
Ο μικρός Ρίζας είναι που διασώθηκε χθες. Αγνοούνται ο μαυρούλης Νουαρώ το μεγάλο τιγράκι η Καλύ. Το γατί που πέθανε κατά την εκκένωση καθώς δέχτηκε επίθεση από το σκυλί όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν τις πόρτες - παρά τις εκκλήσεις - ήταν η Κολώνια.
Για τον απεγκλωβισμό των άλλων δύο γατιών – αν βρίσκονται ακόμα εντός κτιρίου – οι διασώστες έσπασαν το τζάμι ενός παραθύρου στον πρώτο όροφο σε ύψος δύο μέτρων και σε σημείο όπου οι γάτες μπορούν να φτάσουν καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικός ξεκαθάρισε ότι το κτίριο υπάρχει περίπτωση να το ξανανοίξουν μετά από 10 ημέρες για να γίνει εκ νέου έρευνα για τις γάτες.
Τι επισημαίνει η Σεραφίνα Αβραμίδου εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων
Η Σεραφίνα Αβραμίδου, η οποία είναι εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος υπεύθυνη για τα ζώα μέσω facebook για όσα έγινε τις τελευταίες επτά ημέρες επισημαίνει τα εξής με ανάρτηση της στο facebook:
«ΠΕΡΙ ΓΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ ΑΠΑΡΤΜΑΝ - ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
(ακολουθεί σεντόνι αλλά κάποια πράγματα πρέπει να μπουν στη θέση τους)
Σάββατο 2/11 - Η Αστική Πανίδα του Δήμου Αθηναίων λαμβάνει κλήση ότι στις 6 το πρωί θα γινόταν εκκένωση σε κτίριο επί των οδών Μαυροματαίων και Δεριγνύ, γνωστού ως "Βανκούβερ Απαρτμάν". Η συνδρομή της υπηρεσίας κρίθηκε απαραίτητη καθώς τα 4 άτομα που είχαν κάνει κατάληψη είχαν 2 σκύλους και 4 γάτες. Κατά την είσοδο του συνεργείου, αφού είχε ήδη μπει η αστυνομία, βρέθηκαν οι 2 σκύλοι (ένα pitbull και ένα ημίαιμο). Το pitbull στεκόταν δίπλα από μια σκοτωμένη μαύρη γάτα και είχε αίματα στο στόμα του. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την έφοδο της αστυνομίας οι σκύλοι ήρθαν σε επαφή με τις γάτες με αυτό το πολύ θλιβερό αποτέλεσμα. Οι σκύλοι περισυνελλέχθησαν από την υπηρεσία με σκοπό να φυλαχθούν μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι οι κηδεμόνες τους καθώς ο ένας από τους δύο είχε και microchip. Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι της υπηρεσίας έψαξαν εξονυχιστικά το κτίριο επί περίπου 3 ώρες για να βρουν τις γάτες. Όταν έλαβαν εντολή από την αστυνομία να εκκενώσουν το κτίριο ώστε αυτό να σφραγιστεί, άφησαν 2 κιλά τροφή και 3 μεγάλα μπωλ με νερό ώστε να επιβιώσουν οι γάτες για κάποιο διάστημα. Η προϊσταμένη της Αστικής Πανίδας καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου που ήταν παρόντες ζήτησαν να μείνει ένα μικρό άνοιγμα ώστε να μπορέσουν να βγουν οι γάτες αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατό, για λόγους ασφαλείας όπως τους ειπώθηκε.
Κυριακή 3/11 - Από την επόμενη ημέρα έκανα προσπάθειες, ως υπεύθυνη για την
Αστική Πανίδα, για να βρω έναν νόμιμο τρόπο για να επιτραπεί η πρόσβαση στο σφραγισμένο κατόπιν εισαγγελικής εντολής κτίριο ιδιοκτησίας ΑΣΟΕΕ (όχι του Δήμου) ώστε να βρεθούν τυχόν εγκλωβισμένες γάτες. Επρόκειτο περί ιδιαζούσης περιπτώσεως την οποία δεν είχα ξανασυναντήσει.
Δευτέρα 6/11 - Οι 2 σκύλοι επιστρέφονται στους κηδεμόνες τους μετά από παραμονή 2 ημερών στο ΔΙΚΕΠΑΖ και αφού διαπιστώνεται η καλή κατάσταση της υγείας.
Τρίτη 5/11 - Έρχομαι σε επικοινωνία με ένα από τα άτομα που ήταν στην κατάληψη και είχε κάνει ανάρτηση στο διαδίκτυο με δριμύ κατηγορώ εναντίον της αστυνομίας και του Δήμου λέγοντας ότι έχουν σφραγιστεί μέσα στο κτίριο 3 γάτες, 2 εκ των οποίων είναι ο νόμιμος κηδεμόνας καθώς έχουν microchip και βιβλιάρια στο όνομά του.
Τετάρτη 6/11 - Επικοινωνώ με τον παραπάνω νεαρό και με μια φίλη του και τους ενημερώνω ότι από την στιγμή που οι γάτες είναι ιδιόκτητες πρέπει να πάνε οι ίδιοι στην Εισαγγελέα να ζητήσουν εισαγγελική εντολή για να ανοιχτεί το κτίριο και να ψάξουμε για τις γάτες. Τους φέρνω σε επαφή και με το μέλος της 5μελούς επιτροπής του Δήμου μας κ . Μάρθα Πουλτίδου ώστε να τους συμβουλεύσει σε ότι χρειαστούν καθώς είναι βαθειά γνώστης των νομικών θεμάτων που αφορούν τα ζώα. Το ίδιο βράδυ επικοινωνεί μαζί μου η κυρία Β.Χ., μέλος της ΠΦΠΟ, και με ρωτά αν γνωρίζω την υπόθεση. Της εξηγώ ότι ασχολούμαι επί 3 ημέρες για να βρω μια άκρη και την ενημερώνω πως έχω συμβουλεύσει τον κηδεμόνα των 2 γατών και μια φίλη του να πάνε την επαύριο στην εισαγγελέα για να πάρουν εισαγγελική εντολή πρόσβασης στο κτίριο.
Πέμπτη 7/11 - Οι 2 νέοι επισκέπτονται την Εισαγγελία συνοδευόμενοι από την κυρία Β.Χ. η οποία, με την συνδρομή της κας. Νατάσας Μπομπολάκη της ΠΦΠΟ, τους βοηθά να πάρουν την εισαγγελική εντολή από την εισαγγελέα ζώων κα. Λάλλη. Το απόγευμα επικοινωνώ και εγώ με την εισαγγελέα καθώς ήθελε να επιβεβαιώσει την συμμετοχή του Δήμου στην επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Παρασκευή 8/11 - Σε επικοινωνία μου νωρίς το πρωί με το ΑΤ Κυψέλης επιβεβαιώνω ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού θα γίνει την ίδια μέρα και κατόπιν συνεννοήσεως με τον εργολάβο του Δήμου κανονίζουμε την ώρα της επιχείρησης για τις 14:00. Την ώρα που φτάνω στο σημείο και συναντών τον εργολάβο και τον κηδεμόνα των γατιών μαζί με 3-4 φίλους του ενημερώνομαι τηλεφωνικά από το ΑΤ Κυψέλης ότι η επιχείρηση ακυρώνεται, για λόγους που δεν μου γίνονται γνωστοί με μοναδική αιτιολογία ότι ο Ταξίαρχος δεν έχει να μας δώσει διμοιρία για προστασία. Δεν μπορούν όνως ούτε να μου δώσουν χρονικό ορίζοντα μέσα στον οποίο θα επιχειρούσαμε ξανά. Ενημερώνω για την εξέλιξη τις φιλόζωες εθελόντριες που συνεργάζονται με τον Δήμο και έχουν επίσης έρθει στο σημείο καθώς και την κα. Πουλτίδου η οποία είναι καθοδόν. Ξεκινάει ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων από όλους μας, εμένα, την κα. Πουλτίδου, μέλη της ΠΦΠΟ καθώς και την πρόεδρο κα. Μπομπολάκη ώστε να δοθεί άμεση λύση, δυστυχώς χωρίς καμία τύχη, με αποτέλεσμα να φύγουμε από το σημείο μετά από 2μιση ώρες προσπαθειών... Το απόγευμα ζητώ την συμβολή του Δημάρχου ώστε να καθορίσει η αστυνομία τον χρόνο της επιχείρησης. Αργά το απόγευμα με καλεί ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου και μου ζητά να εξασφαλίσω την διαθεσιμότητα του εργολάβου ώστε η επιχείρηση να γίνει Σάββατο πρωί. Αφού το κανονίζω συμφωνούμε ότι η καλύτερη ώρα είναι στις 9 το πρωί και ενημερώνω τον εργολάβο, έναν υπάλληλο της Πανίδας και τους εθελοντές.
Σάββατο 9/11 - Η επιχείρηση ξεκινά στις 9:30. Αρχικά μπαίνουν στο κτίριο ένας υπάλληλος της Πανίδας (αυτός που είχε αφήσει το φαγητό και το νερό πριν την σφράγιση), ένας εθελοντής διασώστης και ένα μέλος του συνεργείου του εργολάβου ο οποίος είχε δει μια γάτα ακριβώς πριν σφραγιστεί το κτίριο, η οποία είχε δαγκώσει και έναν συνάδελφό του, όπως μας είχε ενημερώσει την προηγούμενη μέρα. Ο ίδιος υπάλληλος μας επιβεβαιώνει ότι υπήρχε ανοιχτή δίοδος στο πίσω μέρος του κτιρίου από όπου οι γάτες θα μπορούσαν να φύγουν προς τον ακάλυπτο ή τις διπλανές ταράτσες. Κατά την αρχική έρευνα διαπιστώνεται ότι το φαγητό έχει φαγωθεί ενώ υπάρχουν φρέσκα κόπρανα και ούρα γάτας σε διάφορα σημεία του χώρου. Ευτυχώς δεν υπήρχε μυρωδιά νεκρού ζώου. Στον χώρο μπαίνουν και το μέλος της 5μελούς του Δήμου κα. Πουλτίδου μαζί με άλλες 3 εθελόντριες ώστε να τοποθετήσουν γατοπαγίδες και να ψάξουν όσο το δυνατόν πιο ενδελεχώς το κτίριο. Εμφανίζεται μία άσπρη-γκρι γάτα (η ίδια που είχε δαγκώσει τον υπάλληλο) την οποία και παγιδεύουν. Καθώς στις 12:00 είχε προγραμματιστεί πορεία αντιεξουσιαστών στην περιοχή, η αστυνομία ζήτησε να ολοκληρώσουμε την επιχείρηση. Το κάναμε αφήνοντας πολύ φαγητό και νερό σε διάφορα σημεία του κτιρίου, ανοίγοντας όσο περισσότερες διόδους διαφυγής μπορούσαμε και σπάζοντας ένα τζάμι δίπλα από την είσοδο και σε ύψος περίπου 2 μέτρων από όπου οι γάτες μπορούν να διαφύγουν. Τοποθετήσαμε επίσης φαγητό στην διαδρομή προς το ανοιχτό παράθυρο ώστε να τις οδηγήσουμε προς τα εκεί. Έξω από το παράθυρο υπάρχει σκαλωσιά στην οποία οι γάτες μπορούν να πηδήξουν και να κατέβουν με ασφάλεια. Καλώ τον κηδεμόνα των ζώων και την φίλη του για να παραλάβουν το γατάκι που πιάσαμε και τους προτείνω να τοποθετήσουν μαι γατοπαγίδα επάνω στην σκαλωσιά την οποία θα επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε αν πιαστεί κάποια γάτα να την πάρουν. Η πιθανότητα να αφήναμε γατοπαγίδες μέσα στον χώρο και να τον ανοίγαμε ξανά αργότερα δυστυχώς δεν ήταν εφικτή καθώς ανάλογη επιχείρηση θα μπορούσε να γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Καμία γάτα δεν θα επιζούσε πιασμένη σε παγίδα για μία εβδομάδα... Να σημειωθεί ότι με την έγκριση της αστυνομίας ο κηδεμόνας των γατών ανέβηκε επάνω στην σκαλωσιά και καλούσε τις γάτες μήπως και ανταποκρίνονταν στη φωνή τους, χωρίς αποτέλεσμα όμως.
Σημείωση 1: Ο Δήμος έχει υποχρέωση να υπακούει και να εκτελεί τις εισαγγελικές εντολές.
Σημείωση 2: Η Αστική Πανίδα θα είναι πάντα παρούσα ώστε να διασφαλίζει το καλό των ζώων.
Σημείωση 3: Η τελική έκβαση μπορεί να μην ήταν η ιδανική όμως διασώθηκε ένα γατάκι (το μικρότερο σε ηλικία σύμφωνα με τον κηδεμόνα) ενώ ανοίχτηκαν διοδοι διαφυγής για τις άλλες 2 γατες.
Σημείωση 4: Όλη η ιστορία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν οι κηδεμόνες των ζώων οι οποίοι, όπως οι ίδιοι παραδεχθηκαν, γνώριζαν ότι θα γινόταν εκκένωση της καταληψης, είχαν φροντίσει ώστε τα ζώα (σκύλοι και γάτες) να έχουν φύγει από τον χώρο εγκαίρως.
Σημείωση 5: Η προσπάθεια πολιτικοποίησης, από κάποιους, της υπόθεσης που αφορα τα ζώα δεν έχει καμία λογική βάση».
Τι επισημαίνει το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτολόγιο»
Το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτολόγιο» στην ανακοίνωση του στο facebook για όσα έγιναν εκεί χθες επισημαίνει τα εξής:
«9/11/19 Ενημέρωση σχετικά με τα ζώα της πρώην κατάληψης Βανκούβερ-Απαρτμάν
Και ξαφνικά ο απόλυτος τρόμος. Εισβολείς στο σπίτι σου, συλλαμβάνουν τους ανθρώπους σου, πανικός, θόρυβος, φωνές... Βλέπεις τη φίλη σου να πεθαίνει βίαια μπροστά σου. Κρύβεσαι... Και μετά από λίγο ησυχία και σκοτάδι. Οι ώρες γίνονται μέρες, το φαΐ τελειώνει, το νερό κι αυτό τελειώνει. Κι εσύ περιμένεις εκεί, στην πραγματικότητα θαμμένος ζωντανός, να έρθει επιτέλους ο άνθρωπός σου να σε βοηθήσει. Αλλά δεν έρχεται κανείς....
Όσο κι αν δεν μας αρέσει, αυτή ακριβώς είναι η οπτική των τεσσάρων γατών που ζούσαν κι αυτές στο Βανκούβερ-Απαρτμάν. Δεν ξέρουν ούτε από καταλήψεις, ούτε από πολιτικές ιδεολογίες και νόμιμα μέσα. Ξέρουν ότι αυτό ήταν το σπίτι τους και ξέρουν επίσης ότι τις άφησαν εκεί να πεθάνουν. Ότι έχτισαν πόρτες και παράθυρα ξέροντας πολύ καλά ότι εκεί μέσα υπάρχουν γάτες. Και πέρασε μία ολόκληρη εβδομάδα μέχρι να επιτρέψουν στους διασώστες να μπουν στο κτίριο, και αυτό για ελάχιστη ώρα.
Παρόλο που έχουν γραφτεί πολλά για το περιστατικό, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε και τη δικιά μας οπτική, εκτός από τη δικιά τους.
Το Σωματείο μας ενημερώθηκε για το περιστατικό και κινητοποιήθηκε. Ήρθαμε σε επικοινωνία με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, την Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, καθώς φυσικά και τους κηδεμόνες των αγνοούμενων ζώων. Παράλληλα με την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών που έγινε για λόγους δημοσιότητας του περιστατικού και ευαισθητοποίησης, προχωρήσαμε με τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.
Γρήγορα αντιληφθήκαμε πως αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα κυλούσαν τόσο ομαλά. Παρόλα αυτά συνεχίσαμε να επικαλούμαστε τον Νόμο και την αξία της ζωής όσο μικρή κι ασήμαντη κι αν φαίνεται σε κάποιους, και επιμείναμε ώστε να οργανωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού.
Πράγματι την Παρασκευή 8/11/19 συγκεντρωθήκαμε έξω από το σφραγισμένο κτίριο περιμένοντας κλιμάκιο της Αστυνομίας που θα επέβλεπε την είσοδό μας. Δεν ήρθαν ποτέ, και δεν λάβαμε καμία αιτιολογία ή περαιτέρω ενημέρωση για την ολιγωρία αυτή. Αποχωρήσαμε, εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι.
Με νέα παρέμβαση από την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ και μετά από απαίτηση της Αστυνομίας να μην είναι παρόντες οι κηδεμόνες των ζώων, αποδεχθήκαμε να επιχειρήσουμε ξανά το πρωΐ της επόμενης ημέρας. Για μας, και πιστεύουμε για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει μια στοιχειώδη γνώση για τα ζώα και κατανοεί στο ελάχιστο τη συμπεριφορά τους, αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη σωτηρία των γατιών το να βρίσκεται ο κηδεμόνας τους στο χώρο, να τον ακούσουν, να τον μυρίσουν, να νιώσουν κάποια οικειότητα, πόσο μάλλον τα συγκεκριμένα που βρίσκονται μια εβδομάδα μόνα τους κλεισμένα σε ένα τεράστιο άδειο από την ανθρώπινη παρουσία που είχαν συνηθίσει χώρο σε κατάσταση σοκ. Ο κηδεμόνας τους ΕΠΡΕΠΕ να βρίσκεται στο χώρο, ΕΠΡΕΠΕ να είναι ο πρώτος που θα έμπαινε μέσα. Δεν μπορούσαμε όμως να αφήσουμε να αναβληθεί για άλλη μια φορά η επιχείρηση, άγνωστο για πόσες μέρες, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα της Καλύ, του Νουαρώ και του μικρού Ρίζα.
Κι έτσι μαζευτήκαμε σήμερα το πρωί, Σάββατο 9 Νοεμβρίου.
Η Αστυνομία ήρθε στις 9 και μισή. Στις 10 παρά τέταρτο ξεκίνησαν οι εργασίες, γκρεμίστηκε ένα τμήμα του τοίχου απ' όπου μπορούσε άνετα να περάσει άνθρωπος. Στις 10 παρά 10 μπήκαν οι πρώτοι, ο υπάλληλος του Δήμου που έφυγε τελευταίος από μέσα μια εβδομάδα νωρίτερα και ένας πεπειραμένος διασώστης, και άρχισαν να ψάχνουν από τον τρίτο όροφο. Μόλις στις 10 και τέταρτο, και ενώ δεν είχαμε ακόμη νέα για κανένα από τα ζώα, έφεραν νερό και είπαν στον εργάτη της Οδοποιΐας να ξεκινήσει να φτιάχνει τσιμέντο για να ξανακλείσει την τρύπα. Τους είπαμε ότι είναι νωρίς ακόμα και ότι δεν μπορούμε να φύγουμε εάν δεν έχουμε μαζί μας και τα 3 ζώα. Στις 10 και 20 μας ενημέρωσαν μέσα από το κτίριο ότι βρήκαν φρέσκα περιττώματα ζώων. Δώσαμε κλουβιά, μπήκαν μέσα άλλοι 2 εθελοντές και άλλοι 2 έξω ετοίμαζαν παγίδες. 11 παρά 20 ο μικρός Ρίζας παγιδεύτηκε στο φωταγωγό και πιάστηκε, μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας. Μπήκαν μέσα και οι υπόλοιποι 2, άρχισαν να ψάχνουν όλοι μαζί σε όλους τους ορόφους, όπου πραγματικά επικρατούσε χάος από τον όγκο των επίπλων και αντικειμένων που είχαν μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης. Δαιδαλώδης η επικοινωνία μεταξύ των δωματίων, άπειρες οι κρυψώνες στις οποίες θα μπορούσαν να είχαν χωθεί τα γατιά χωρίς να τα δει κανείς. Πάνω λοιπόν που είχαμε αρχίσει να αποκτάμε αίσθηση του χώρου και να μαθαίνουμε τα κατατόπια, μας φωνάζουν να βγούμε έξω. Όπως είμαστε. Γιατί κάπου στο Μοναστηράκι θα έχει σε λίγο συγκέντρωση αναρχικών. Χωρίς να στήσουμε παγίδες γιατί δεν πρόκειται να ανοιχτεί ξανά το κτίριο. Μα δεν γίνεται να μη στήσουμε παγίδες, δεν έχουμε βρει ακόμα την Καλύ και τον Νουαρώ, πώς θα φύγουμε; Αν θέλετε παγίδες τότε να τις αφήσετε μέχρι το επόμενο Σάββατο. Μα τα γατιά θα πεθάνουν, το πολύ σε 2 μέρες πρέπει να τις βγάλουμε. Αποκλείεται να γίνει αυτό. Μα έχουμε έρθει εδώ με ένα σκοπό, καλά καλά δεν ψάξαμε το ισόγειο, δεν είδαμε το δώμα, δεν κοιτάξαμε για διόδους προς τα υπόγεια. Ελάτε έξω, φεύγουμε.
Ανοίξαμε όπως όπως μερικά παράθυρα προς το φωταγωγό, πόρτες επικοινωνίας μεταξύ των ορόφων, αφήσαμε πάρα πολύ φαγητό, νερό, και βγήκαμε. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. 11 και μισή η πόρτα είχε τσιμεντωθεί ξανά.
Αργότερα ο κηδεμόνας μαζί με τον διασώστη έφτιαξαν μια αυθόρμητη κατασκευή σε ένα μικρό άνοιγμα της πόρτας της εισόδου, για την περίπτωση που κάποιο από τα ζώα καταφέρει να διαφύγει, να μην πέσει πάνω στο δρόμο.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι. Δεν ήταν αυτός ο τρόπος που είχαμε σχεδιάσει, δεν ήταν αυτός ο απεγκλωβισμός ΟΛΩΝ των ζώων "με ασφάλεια" που είχαμε ζητήσει. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και πάγια,
ΠΡΕΠΕΙ να ανοιχτεί ξανά το κτίριο, χωρίς χρονικό περιορισμό
ΠΡΕΠΕΙ να είναι παρών ο νόμιμος κηδεμόνας των ζώων
ΠΡΕΠΕΙ να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετήσουμε παγίδες αν χρειαστεί, και να γυρίσουμε ΞΑΝΑ να τις ελέγξουμε
ΠΡΕΠΕΙ Η ΚΑΛΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΑΡΩ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.
Καταλαβαίνουμε τη "δύσκολη θέση" στην οποία έχουν περιέλθει οι αρμόδιες αρχές γιατί δεν πρόκειται για έναν απλό απεγκλωβισμό, στο πακέτο περιλαμβάνεται ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα.
Κάποιος όμως πρέπει να καταλάβει και τη δύσκολη θέση των δύο άτυχων χνουδωτών τετράποδων, που τους έλαχε να ζήσουν για λίγο εκεί και απ’ ότι φαίνεται τους έλαχε να ζήσουν την φρίκη της εγκατάλειψης και του εγκλεισμού.
Δεν μας νοιάζει ποιός φταίει ούτε ποιά είναι η πολιτική του ιδεολογία. Μας νοιάζει ποιός θα ενδιαφερθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ να δώσει μια λύση σε αυτό το παράλογο που ζούμε ήδη εδώ και μία εβδομάδα.».
Εξώδικο στο περιοδικό «Έθνος Κυνήγι» έχει σταλεί από το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων στην Αίγινα μετά από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Anita Hicks κτηνίατρος από την Αυστραλία κατηγορεί τους διαχειριστές του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. για «κακοποίηση» των άγριων ζώων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις του.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων κατοικίδιων που ανήκουν σε άπορους και άνεργους κατοίκους του νομού Χανίων ώστε να περιοριστεί η αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων…
Ελέγχους άρχισε να πραγματοποιεί ο Δήμος Αρταίων με σκοπό την ελαχιστοποίηση του προβλήματος της εγκατάλειψης των οικόσιτων ζώων συντροφιάς από τους ιδιοκτήτες τους αλλά και…