Στηρίξτε μας

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Είδος υπό εξαφάνιση οι πίννες – τεράστια καταστροφή στον κόλπο Καλλονής (βίντεο)

27 Ιανουαρίου 2020 22:18 | Καταγγελίες
ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Είδος υπό εξαφάνιση οι πίννες – τεράστια καταστροφή στον κόλπο Καλλονής (βίντεο)

Mια πρωτόγνωρη οικολογική καταστροφή καταγράφουν οι επιστήμονες σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας, όπου χιλιάδες Πίννες (Pinna nobilis) εκβράζονται στις ακτές. Η τελευταία καταγραφή έγινε στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο και οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές… επισημαίνει με ανακοίνωση του το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ».

Και εξηγεί: «Η Πίνα, έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενο θαλάσσιο είδος από το 1992. Η αλίευση της έχει απαγορευτεί. Όμως, από το 2016 το είδος είναι ένα βήμα πριν την εξαφάνιση. Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" υποστηρίζει ότι ακόμα και πριν επιδράσει το δολοφονικό παράσιτο, οι πληθυσμοί της Πίνας στα ελληνικά ύδατα, είχαν ήδη υποστεί σημαντικές μειώσεις λόγω της παράνομης αλιείας της, για την προώθησή της σε gourmet εστιατόρια.

Η καταστροφή του οικοσυστήματος που ζει η Πίνα, μέσω της παράνομης αλιείας με συρόμενα εργαλεία που καταστρέφουν το βυθό, αλλά και μέσω της αγκυροβολίας, συγκαταλέγεται στους κύριους παράγοντες απειλής της Πίνας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.».

 

Το βίντεο και τις φωτογραφίες που βλέπετε τράβηξε στις αρχές Ιανουαρίου ο Χριστόφορος Σαμαράς στον κόλπο της Καλλονής στη Λέσβο. Πρόκειται για χιλιάδες νεκρές πίννες που εκβράστηκαν στις ακτές στην περιοχή Πολιχνίτου, από την περιοχή Αρχαίας Πύρρας στην Αχλαδερή, τον Άγιο Παύλο και πέρα από το Σκαμιούδι. Αιτία μάλλον το παράσιτο Haplosporidum pinnae, κάτι που είχε επισημάνει το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ.

 

Διαβάστε επίσης:

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Άμεσος ο κίνδυνος για την επιβίωση της Πίννας

Νεκρές όλες οι πίννες μεταξύ Σουνίου και Ραφήνας

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: Οι ψαράδες και ένα παράσιτο απειλούν με εξαφάνιση τις πίννες από τις ελληνικές θάλασσες

Tagged: , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.