Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων και Μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου αποτελεί τη μεγαλύτερη ντροπή της ελληνικής κοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες καθώς εκεί ζούσαν σε άθλιες συνθήκες χιλιάδες συνάνθρωποι μας έως τις 9 Σεπτεμβρίου που ο χώρος κάηκε ολοκληρωτικά.
Οι άνθρωποι γλύτωσαν, κάποια ζώα κάηκαν όπως τα περισσότερα σκυλάκια και γατάκια επέζησαν, αρκετά έχουν τραυματιστεί και χρειάζονται βοήθεια (τροφή νερό, στειρώσεις υιοθεσίες) καθώς εθελοντές, εργαζόμενοι σε υπηρεσίες και δομές αλλά και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, που τα φρόντιζαν όσο μπορούσαν, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στον καταυλισμό ο οποίος στήθηκε πρόχειρα στο Καρά Τεπέ, και μάλιστα δεν τους επετράπη να τα πάρουν μαζί τους.
Στην έκκληση τους επισημαίνουν τα εξής: «Για τις γάτες και τα σκυλιά στη Μόρια - Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου το κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια κάηκε ολοσχερώς. Περίπου 9.500 μετανάστες/ριες μεταφέρθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις στο νέο κλειστό κέντρο κράτησης στο Καρά Τεπέ χωρίς να τους επιτρέπεται να πάρουν μαζί τους τετράποδους φίλους τους.
Μια από τις γατούλες υπέστη σοβαρά εγκαύματα αν και μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο Μυτιλήνης, τελικά δεν τα κατάφερε...
Πολλές δεκάδες ζώα εγκαταλείφθηκαν στον καμένο καταυλισμό της Μόριας μέσα σε άθλιες συνθήκες, υποσιτισμένα και τραυματισμένα. Υπάρχει ανάγκη να προστατευτούν και αν είναι δυνατόν κάποια από αυτά να υιοθετηθούν σε σπίτια όπου θα έχουν μόνιμη φροντίδα και συντροφιά.
Despite their own difficulties and aided by animal welfare activists, refugees return to the devastated Moria camp to feed the stray cats and dogs they used to take care of in the refugee camp before the fire.
Το εγχείρημα της μεταφοράς τους από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα έχει αρκετές δυσκολίες και έξοδα για εισιτήρια, βιβλιάρια και λοιπές διαδικασίες. Συγκεντρώνουμε χρήματα για αυτόν τον σκοπό όπως επίσης αναζητούμε υπεύθυνους ανθρώπους που θα ήθελαν να υιοθετήσουν ένα από αυτά.».
Πως μπορείτε να βοηθήσετε
«Ο στόχος μας είναι να καταφέρουμε να βρούμε όσα περισσότερα σπίτια και ζεστές αγκαλιές για όσα περισσότερα ζώα μπορούμε. Παρόλα αυτά, και μιας και τέτοιου είδους καταστάσεις επισύρουν ενίοτε αρκετό συναίσθημα μπορεί κανείς/μια να παρασυρθεί εύκολα σε μια κίνηση που δεν θα είναι πραγματικά έτοιμος/η να κάνει. Χρειάζεται να διευκρινίσουμε πως ψάχνουμε ανθρώπους ενημερωμένους για τις δεσμεύσεις που έχει η υιοθεσία ενός τετράποδου συντρόφου.
Μια γάτα ή ένας σκύλος από τη Μόρια έχει τεράστια ανάγκη φροντίδας όμως το πιθανότερο είναι πως θα είναι ένα ζώο τραυματισμένο και τρομαγμένο. Χρειάζεται υπομονή και ενασχόληση. Δεν θέλουμε να αποθαρρύνουμε κανέναν και καμία. Το αντίθετο. Απλά καλό θα είναι να είναι μια απόφαση με συνείδηση.
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ/ΓΙΑ ΥΙΟΘΕΣΙΑ (23/9/2020) -παρακαλούμε κοινοποιήστε-***ΑΡΣΕΝΙΚΟ***Αυτός ο μικρός είναι από...
Αν θα θέλατε λοιπόν να υιοθετήσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί μας με email στην διεύθυνση [email protected] κι εμείς θα σας απαντήσουμε άμεσα.
Αν δεν έχετε την δυνατότητα της υιοθεσίας μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά την προσπάθεια. Υπάρχει ένα ταμείο στο οποίο μαζεύονται χρήματα. Μπορείτε να επισκεφτείτε τον Συνεταιρισμό Αλληλέγγυας Οικονομίας "Συν Άλλοις", Νηλέως 35, Θησείο, Αθήνα όπου έχουμε τοποθετήσει κουτί οικονομικής ενίσχυσης.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9.00-20.00
Τετάρτη: 9:00-16:00
Σάββατο: 10:00-16:00
Τηλέφωνο: 2103456681
Μπορείτε επίσης να προσφέρετε οικονομική βοήθεια εδώ:
Ύστερα από συνεχή παρουσία εδώ και περίπου 30 χρόνια, είναι γνωστή στους περισσότερους η δράση του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ», ο οποίος πάντα με τη συνδρομή των εθελοντών του, προστατεύει συστηματικά τη θαλάσσια χελώνα και τις παραλίες ωοτοκίας της. Αυτή τη φορά όμως συνέβη στην παραλία Μαυροβουνίου του Λακωνικού Κόλπου κάτι πέρα από τα συνηθισμένα.
Την αντίδραση 80 κατοίκων του Άργους Καλύμνου προκάλεσε η απόφαση περί μερικής τροποποίηση της με αριθμ. 52544/31-8-2017 της απόφασης περί απαγόρευσης θήρας στη περιοχή «Καρίνα,…
Η Θεματική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων των Οικολόγων Πράσινων για άλλη μια φορά φέρνει στην επικαιρότητα το θέμα της δημιουργίας «θετικού καταλόγου» κατοχής και πώλησης εξωτικών ζώων που θα συμβάλει στη μείωση της κατοχής και στην κακοποίηση τους.