Τις συνέπειες της αλόγιστης ή κατ’ εκτίμηση (από μη ειδικούς) χρήσης αντιβιοτικών φαρμάκων και στα ζώα και στην ανθεκτικότητα των ιών επισημαίνει με ανάρτηση της στο facebook η κτηνίατρος Μαρία Κοκλιώτη, που ζει και εργάζεται στο νησί της Σαλαμίνας.
H κτηνίατρος εξηγεί τα εξής για τις επιπτώσεις στα ζώα και στους ιούς: «Από 1/9/2020 τα φαρμακεία, για να μας δώσουν κάποια αντιβίωση, χρειάζονται οπωσδήποτε συνταγή. Με άλλα λόγια, δεν μπορούμε πλέον να ζητήσουμε από το φαρμακοποιό ένα κουτάκι Vibramycin και να μας το δώσει χωρίς να έχουμε ηλεκτρονική συνταγή από το γιατρό μας ή χειρόγραφη από τις ειδικότητες που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα ή από κτηνίατρο.
Αυτό το μέτρο λήφθηκε εν μέρει για να περιοριστεί η αλόγιστη και κατ’ εκτίμηση λήψη/χορήγηση αντιβιοτικών. Τα βακτήρια (για τα οποία χορηγούμε τα αντιβιοτικά) δεν παρουσιάζουν ειδικότητα ξενιστή, είναι δηλαδή τα ίδια τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα. Όταν εμείς δίνουμε αντιβίωση σε κάποιο ζώο χωρίς να υπάρχει λόγος, σε λάθος δοσολογία και για λάθος χρονικό διάστημα, μπορεί να δημιουργήσουμε ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων και αυτά να προσβάλουν αργότερα έναν άνθρωπο, τον οποίο πλέον δε θα «πιάνει» η συγκεκριμένη αντιβίωση.
Και θα μου πείτε, «Μα καλά βρε Μαρία, τόσες αντιβιώσεις υπάρχουν, αν δεν πιάσει η μία, θα πιάσει κάποια άλλη». Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Υπάρχουν βακτήρια για τα οποία ο τρόπος δράσης της αντιβίωσης πρέπει να είναι συγκεκριμένος και έτσι δεν έχουμε πολλές επιλογές. Παράδειγμα, η Ehrlichia sp, που προκαλεί τη μονοκυτταρική ερλιχίωση του σκύλου. Έχουν δοκιμαστεί διάφορα αντιβιοτικά για τη θεραπεία της, όμως μόνο η δοξυκυκλίνη έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ουσία αυτή υπάρχει τόσο σε κτηνιατρικό όσο και σε ανθρώπινο σκεύασμα, με το ανθρώπινο (Vibramycin) να είναι πιο οικονομικό και να χρησιμοποιείται ευρέως για τον περιορισμό του κόστους θεραπείας για τον ιδιοκτήτη.
Η οικονομική ένδεια ή η απροθυμία να μεταφέρουμε ένα ζωάκι σε κτηνίατρο όταν το δούμε άρρωστο ή ακόμα και η υπερβολική σιγουριά (έχω-χρόνια-σκυλιά-και-ξέρω) μάς κάνει πολλές φορές να χορηγούμε αντιβίωση σε ζώα χωρίς να έχει γίνει εξέταση από κτηνίατρο. Βάσει των όσων ανέφερα προηγουμένως, η τακτική αυτή, πέρα από το ότι μπορεί αντί να ωφελήσει ακόμα και να βλάψει το ζώο, δύναται να δημιουργήσει ανθεκτικά στελέχη βακτηρίων, τα οποία είτε άμεσα είτε πιο μακροπρόθεσμα να περάσουν και στον άνθρωπο και τότε τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα.
Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι και στον άνθρωπο γίνεται τα τελευταία χρόνια ενημέρωση για την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών (πχ όταν έχουμε λίγο βήχα και παίρνουμε αντιβίωση χωρίς να μας δει γιατρός). Είναι σοκαριστικό το ότι υπάρχουν φλεγμονές όπως ουρολοιμώξεις που δεν ανταποκρίνονται σε κανένα από τα συνήθη αντιβιοτικά και ο ασθενής πρέπει να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για ενδοφλέβια χορήγηση αντιβιοτικών που ευχόμαστε 🤞🤞 να πιάσουν.
Στο διά ταύτα. Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών φαρμάκων σε ζώα θα γίνεται στο εξής ΜΟΝΟ μετά από εξέτασή τους ή μετά από τηλεφωνική επικοινωνία σε περίπτωση αδυναμίας προσκόμισης σε μια προσπάθεια να εκλείψει το φαινόμενο «γιατρέ του έδωσα «λίγο» βιμπραμισίν και σας το έφερα να το δείτε γιατί δε βελτιώνεται». Παρακαλώ μη μας ζητάτε να σας γράψουμε συνταγή για φάρμακα που σας είπε να τα δώσετε η γειτόνισσα που έχει-γάτες-και-ξέρει και τα χρωστάτε στο φαρμακείο. Εάν δε γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για να γίνει καλά ένας άνθρωπος, ο αρμόδιος να σας κατευθύνει είναι ο γιατρός και αντίστοιχα για ένα ζωάκι ο κτηνίατρος.
Ευχαριστώ!!
Μαρία Κοκλιώτη».
Διαβάστε επίσης:
Υποχρεωτική η συνταγογράφηση των μη αποκλειστικά κτηνιατρικών αντιβιοτικών που δίνονται στα ζώα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr