Στηρίξτε μας

Υπερψηφίστηκε η κατάργηση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους της Ε.Ε.

30 Οκτωβρίου 2020 16:15 | Επικαιρότητα
Υπερψηφίστηκε η κατάργηση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγρότοπους της Ε.Ε.

«Βιοποικιλότητα - Mόλυβδος: σημειώσατε 1-0» επισημαίνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Ε.Ο.Ε.) η οποία αναφέρεται στην απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών τους υγρότοπους της Ε.Ε. που ψηφίστηκε στις 29 Οκτωβρίου.

Απαγορεύονται στους ελληνικούς υγρότοπους από το 2013 αλλά...

Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωση της πρόκειται για μια «Μια μεγάλη νίκη για τη φύση! Εχθές, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισε ΥΠΕΡ της ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ της χρήσης μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους στην Ε.Ε.!

Ο μόλυβδος είναι δηλητήριο για τα πουλιά, τη φύση και τον άνθρωπο. Ένα εκατομμύριο πουλιά χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από την παρουσία μολύβδου στους υγροτόπους.

Δεν ήταν μια εύκολη μάχη καθώς οι ευρωβουλευτές δέχθηκαν μεγάλη πίεση από τα λόμπυ των κυνηγών και της βιομηχανίας κυνηγετικών όπλων για να απορρίψουν αυτή την τόσο σημαντική για τα πουλιά και τη φύση απαγόρευση.

SkagiaAfisaMolyvdos

 

Στην Ελλάδα, αν και απαγορεύεται η χρήση μολύβδινων σκαγιών στους υγροτόπους ήδη από το 2013, μία εξόρμηση είναι αρκετή για να διαπιστώσει κανείς ότι η απαγόρευση αυτή παραμένει στα χαρτιά, καθώς υπάρχουν παντού σκάγια με μόλυβδο.

Η τοξικότητα του μολύβδου δεν επηρεάζει μόνο τα υδρόβια πουλιά, με μεγαλύτερα θύματα τους κύκνους, αλλά και τα αρπακτικά, όταν αυτά τρέφονται με πουλιά που έχουν πυροβοληθεί αλλά δεν έχουν καρπωθεί από τους κυνηγούς.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο "Κάστορας", ένας Ασπροπάρης που βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση εξαιτίας μολυβδίασης στην Καστοριά το 2017 (http://www.old.lifeneophron.eu/gr/news-view/427.html).

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, μέλη της Επιτροπής, Πέτρος Κόκκαλης και Νίκος Ανδρουλάκης ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης, στηρίζοντας έτσι το αίτημα των ευρωπαίων πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Πλέον το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η καθολική απαγόρευση της χρήσης μολύβδινων σκαγιών, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν διαθέσιμες ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις.

#BanLead BirdLife Europe and Central Asia» καταλήγει η ανακοίνωση.

Tagged: , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.