Τις αντιδράσεις φιλοζωικών φορέων και κτηνιάτρων προκάλεσε η λανθασμένη αναπαραγωγή από τα Μ.Μ.Ε. των στοιχείων που περιλαμβάνει ισπανική έρευνα σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου μετάδοσης του κορονοϊού καθώς για ακόμη μια φορά στοχοποιούνται τα σκυλιά, γενικώς τα κατοικίδια ζώα, και αυτό σίγουρα θα έχει ως αποτέλεσμα να δούμε στη χώρας μας νέα οικόσιτα ζώα να καταλήγουν αδέσποτα.
Ο Αναστάσιος Σπαντιδέας καθηγητής της Κλινικής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης μιλώντας χθες στο MEGA και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου εξήγησε ότι η μελέτη αυτή έτρεξε κατά τη φάση του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ισπανία από το πανεπιστήμιο της Γρανάδας Υγείας και τη Σχολή Δημόσιας Υγείας της Ανδαλουσίας και έψαχνε να βρει παράγοντες κινδύνου. Και βρήκε δύο ο ένας ήταν τα άτομα και οι οικογένειες που είχαν σκύλο και τον έβγαζαν βόλτα και η δεύτερη διαπίστωση ήταν για εκείνους, για τα νοικοκυριά που αγόραζαν τρόφιμα με ντελίβερι από τα σούπερ μάρκετ δηλαδή παράδοση στο σπίτι, διέτρεχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από τον κορονοϊό.
Η μελέτη αυτή, εξήγησε ο κ. Σπαντιδέας, δεν εστίασε στο κατά πόσο μεταδίδεται ο ιός από τα τρόφιμα προς τα άτομα ή από τα ζώα, τα σκυλιά προς στα άτομα σημείωσε. Και τόνισε τα ζώα μπορεί να μεταφέρουν τον ιό, καθώς μπορεί να απομονωθεί ο ιός και από σκυλιά και γάτες, τίγρεις και λιοντάρια, «αλλά ο ρόλος που παίζουν στην εξέλιξη της πανδημίας είναι πρακτικά ασήμαντος είναι πολύ δηλαδή μικρός. Ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα προς το παρόν στον άνθρωπο φαίνεται ότι είναι πάρα πολύ μικρός, επανέλαβε. Το αντίθετο μπορεί να είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου και του ιού».
Πρότεινε σε όλους μάλιστα να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.
Ο Νίκος Δήμου το 1989 δημοσίευσε το δοκίμιο – ομιλία, που ακολουθεί, στο οποίο αναλύει την προσωπική του άποψη, για το αν η αγάπη προς και από τα ζώα είναι κάτι το υποκατάστατο ή αν είναι κάτι το αναντικατάστατο. Το θυμηθήκαμε και το επαναδημοσιεύουμε, ώστε να το διαβάσουν και όσοι μέχρι τώρα αγνοούσαν αυτό το εξαιρετικό κείμενο!
Αυτό το ερώτημα έθεσε στην Ευρωβουλή και στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, σχετικά την ολιγωρία της «Εγνατία Οδού» στον άξονα Ε45, που έχει ως αποτέλεσμα να αποδεκατίζονται οι αρκούδες, στην προσπάθεια τους να περάσουν από τον αυτοκινητόδρομο – καρμανιόλα, που κόβει στα δύο τον βιότοπο τους.