Καθώς το νέο νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών η Μ.Κ.Ο. «Dogs’ Voice» κάνει μια σχετικά συνοπτική αναφορά στα θετικά στοιχεία που αυτό περιλαμβάνει σχετικά με την ορθή διαχείριση και προστασία αδέσποτων και οικόσιτων σκυλιών και γατιών.
Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:
«Το νέο νομοσχέδιο έρχεται από το Υπουργείο Εσωτερικών και είχε αρχικώς συνταχθεί από την ομάδα του προηγούμενου υφυπουργού Θοδωρή Λιβάνιου. Ο κύριος Λιβάνιος κατά το χρόνο θητείας του άνοιξε έναν υγιή διάλογο με φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας και άκουσε πολύ προσεκτικά τις προτάσεις όλων μας.
Υπήρξε μεγάλη αντιπαλότητα εντός και εκτός Βουλής σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιότητας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Έπρεπε να γίνει; Γιατί; Πολλοί αναρωτήθηκαν. Η ταπεινή μας γνώμη είναι ότι έπρεπε. Αφενός γιατί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αποτύχει παταγωδώς να εποπτεύσει τους Δήμους αφετέρου γιατί τα αδέσποτα ζώα κυρίως αποτελούν ευθύνη και αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και θα πρέπει η χώρα μας κάποτε να μπορεί να μετρά δείκτες απόδοσης των Δήμων σε σχέση με τη διαχείριση αδέσποτων, αποτελεσματικότητα προγραμμάτων στειρώσεων και περίθαλψης, διαχείριση καταφυγίων και πολλά πολλά άλλα. Υπάχθησαν επομένως στο Υπουργείο που εποπτεύει τους Δήμους ως ένα θέμα προτεραιότητας για το οποίο οι Δήμοι σε όλη τη χώρα θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να εμφανίσουν αποτελέσματα. Είναι συνεπώς σε αυτή τη βάση ένα βήμα θετικό.
Πάμε και στα επιμέρους:
- Εθνικό Μητρώο Ζώων (ΕΜΖ) Συντροφιάς για δεσποζόμενα και αδέσποτα, ζώα προς υιοθεσία, φιλοζωικά σωματεία και οργανώσεις, κτηνίατρους, εκτροφείς, καταφύγια και τη Δημόσια Διοίκηση σε μια ενιαία επίσημη πλατφόρμα συνεργασίας. Θα υπάρχουν πλέον ηλεκτρονικό βιβλιάριο, Μητρώο Φιλοζωικών Σωματείων & Οργανώσεων, Μητρώο Καταφυγίων, Μητρώο επαγγελματιών και ερασιτεχνών εκτροφέων, Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς αλλά ακόμη και Μητρώο Εθελοντικής Αιμοδοσίας Ζώων Συντροφιάς.
Είναι η ΠΡΩΤΗ φορά που σε μια πλατφόρμα συγκεντρωμένα θα μπορούν να επικοινωνούν δεδομένα που αφορούν στα ζώα συντροφιάς. Αυτό, πέρα από την απαραίτητη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, σημαίνει ότι για πρώτη φορά ένα Υπουργείο θα έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης, θα ξέρει πόσα αδέσποτα υπάρχουν, πώς προέκυψαν, ποιοι βάζουν το ζώο τους να γεννήσει, ποιοι είναι εκτροφείς, ποια σωματεία δραστηριοποιούνται ανά περιοχή, ποιοι Δήμοι έχουν προγράμματα και φυσικά πόσα καταφύγια υπάρχουν και που βρίσκονται. Σαν οργάνωση το έχουμε εδώ και πολλά χρόνια αναπτύξει διεξοδικά και το πιστεύουμε ακράδαντα: δεν μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα αν δεν καταλαβαίνεις τα δεδομένα, αν δεν ξέρεις ακριβώς όλες τις παραμέτρους.
- Ηλεκτρονικό βιβλιάριο: Ψηφιακός φάκελος υγείας για τα ζώα συντροφιάς, μέσω του Εθνικού Μητρώου Ζώων Συντροφιάς με το ιατρικό ιστορικό των ζώων να είναι προσβάσιμο ψηφιακά, για τους ιδιοκτήτες & τους κτηνιάτρους, οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε έκτακτη περίσταση.
Επίσης ένα πολύ θετικό βήμα, κυρίως για γέννες που προέκυψαν από το πουθενά και το βασικότερο για να υπάρχει πλήρες ιστορικό εξ αρχής των ζώων που τίθενται σε αναπαραγωγή από επαγγελματίες και ερασιτέχνες εκτροφείς.
- Αναπαραγωγή με κανόνες: Στους ιδιώτες θα επιτρέπεται μόνο με άδεια και μία μόνο γέννα ανά δεσποζόμενο ζώο με προϋπόθεση ότι πριν από την γέννα θα γίνεται δήλωση των υποψηφίων αναδόχων για τα νεογέννητα. Έξι θα είναι ο ανώτατος αριθμός γεννών ανά ζώο σε όλη του τη ζωή για τους επαγγελματίες εκτροφείς. Μόνο με άδεια θα μπορούν να προχωρούν σε αναπαραγωγή και οι ερασιτέχνες εκτροφείς με έως 2 γέννες, από έως 2 ζώα, ανά έτος. Η μοναδική περίπτωση εξαίρεσης από την υποχρεωτική στείρωση θα είναι η ιατρική γνωμάτευση. Απαγορεύονται αγγελίες για πώληση από μη εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες.
Ένα μέτρο στη σωστή κατεύθυνση που αναμένεται να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη. Το πιο σημαντικό είναι να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να υπάρχουν group στα social media που πουλάνε κουτάβια και γατάκια χωρίς να τα ελέγχει κανείς και χωρίς να υπάρχουν σημαντικά πρόστιμα για τους παραβάτες. Και αυτό μένει να δούμε πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη.
- Ένα εκατομμύριο στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα, voucher για στείρωση και σήμανση σε δεσποζόμενα.
Όλοι γνωρίζουμε πώς η σήμανση και η στείρωση είναι το κλειδί για να διαχειριστούμε τον πληθυσμό αδέσποτων ζώων στη χώρα μας. Πολλοί συμπολίτες μας δεν προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις για οικονομικούς λόγους. Το voucher είναι ένα πολύ σωστό μέτρο καθώς επιδοτεί τις πιο νευραλγικές κτηνιατρικές πράξεις που συνδέουν δεσποζόμενα ζώα με μελλοντικά αδέσποτα.
- Επιτροπή Παρακολούθησης για τους Δήμους και κυρώσεις: Το "Πρόγραμμα Άργος" υποχρεώνει κάθε δήμο μόνο του ή σε συνεργασία με άλλους δήμους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει: Περισυλλογή, με εκπαιδευμένα συνεργεία & κατάλληλο εξοπλισμό, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, με τη διασφάλιση των απαραίτητων κτηνιατρικών υπηρεσιών, φιλοξενία, με την ίδρυση και λειτουργία καταφύγιων, με νέους κανόνες διαφάνειας και προσβασιμότητας από όλους, υιοθεσία, μέσω της Πανελλήνιας Πλατφόρμας, σε συνεργασία με τις Φιλοζωικές και αποτέφρωση, μέσω της λειτουργίας αποτεφρωτηρίων.
Ορίζεται Ειδική Επιτροπή Παρακολούθησης με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ, του Συνηγόρου του Πολίτη και των Φιλοζωικών Οργανώσεων αλλά Βασικοί Δείκτες Απόδοσης (KPIs) από τη Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών. Επιπλέον, κάθε δήμος είναι υποχρεωμένος να προχωρά στη δημοσίευση σχετικής ετήσιας έκθεσης. Το υπουργείο Εσωτερικών, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης, μπορεί να προχωρήσει στην παρακράτηση Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων ενός Δήμου μέχρι και 6 μήνες ετησίως.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει εποπτεία στους Δήμους και ΚΥΡΩΣΕΙΣ όταν δεν είναι συνέπειες στην εφαρμογή προγραμμάτων που αφορούν στα ζώα συντροφιάς. Ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας: να υπάρχουν κυρώσεις και έλεγχος στους Δήμους που δεν κάνουν όσα υποχρεούνται και δείκτες απόδοσης για να ξέρουμε στη χώρα μας αν τα πάμε καλά και τι πρέπει να διορθώσουμε.
- Εθνική Γραμμή Καταγγελιών, διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και αυστηροποίηση προστίμων: Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει την δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής και 5ψήφιου αριθμού καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης ζώων και παράβασης του νομικού πλαισίου για τα ζώα συντροφιάς,
Την ίδια ώρα, φέρνει τη διεύρυνση του ορισμού της κακοποίησης και την αυστηροποίηση προστίμων. Πιο συγκεκριμένα, διευρύνεται ο κατάλογος των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης, όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός, οι φόλες ενώ εξετάζεται η αυστηροποίηση του ποινικού χαρακτηρισμού ορισμένων εξ αυτών, ανάλογα με τη σοβαρότητα των περιστατικών. Επιπρόσθετα, εισάγονται πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως πρόστιμο 2.000 ευρώ για την παράνομη αναπαραγωγή ενός ζώου και αυστηροποιούνται τα υπάρχοντα, πχ υπερτριπλασιάζεται το πρόστιμο για δημοσίευση αγγελίας χωρίς αναφορά του αριθμού σήμανσης και της (νέας) άδειας αναπαραγωγής.
Με την Εθνική Γραμμή Καταγγελιών η χώρα μας για ΠΡΩΤΗ φορά θα μετρήσει πόσες καταγγελίες γίνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα και αφορούν σε κακοποίηση ζώων. Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει και μηχανισμός για την τιμωρία όσων πράγματι κακοποιούν ζώα.
- Υιοθεσίες στο εξωτερικό με πιστοποιητικά traces
Με το νέο νομοσχέδιο οι δήμοι μπορούν να συνάπτουν συμφωνίες συνεργασίας με καταχωρισμένα στο Μητρώο Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις. Στις συμφωνίες μπορεί να ορίζεται ότι τα συνεργαζόμενα Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις δύνανται να εκπροσωπούν τον οικείο δήμο για την έκδοση των απαιτούμενων για την υιοθεσία ζώων εγγράφων. Η υιοθεσία αδέσποτων ζώων από Φιλοζωικά Σωματεία & Οργανώσεις του εξωτερικού προβλέπεται ρητά, εφόσον αυτά λειτουργούν νόμιμα και είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο. Ωστόσο, απαγορεύεται η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εξαιρουμένων φυσικά των εξόδων μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας.
Ένα πολύ θετικό βήμα για το οποίο φυσικά αντιδρά μόνο μια ελάχιστη μερίδα φιλόζωων που νομίζει ότι να υιοθετούνται ζώα στο εξωτερικό είναι εμπόριο. Χαιρόμαστε πολύ που η ίδια η Πολιτεία καταλαβαίνει ότι δεν είναι και ότι μπορεί να γίνεται με συνεργασία Δήμου Φιλοζωικής και διαφάνεια στη διαδικασία.
- Μητρώο Παραβατών
Θεσπίζεται ηλεκτρονικό μητρώο στην Εισαγγελία Αθηνών, στο οποίο καταγράφονται όσοι έχουν ποινική καταδίκη για κακοποίηση ζώων. Το Μητρώο ενημερώνεται με μέριμνα και των κατά τόπο Εισαγγελέων. Το Μητρώο Παραβατών διαλειτουργεί με το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς. Η εγγραφή παραβάτη στο Μητρώο εμποδίζει την καταχώρισή του ως ιδιοκτήτη ζώου στο ΕΜΖ. Σε περίπτωση αθώωσης, η εγγραφή διαγράφεται χωρίς ίχνη.
Η πρώτη αποτίμηση του νέου νομοσχεδίου είναι ότι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση για να μπορέσει η χώρα μας όχι μόνο να διαχειριστεί αλλά και να λύσει από τη ρίζα του το ζήτημα των αδέσποτων ζώων. Το καλωσορίζουμε λοιπόν και αναμένουμε να συμμετάσχουμε στη διαβούλευση για να διατυπώσουμε τυχόν παρατηρήσεις ή προτάσεις για βελτίωση.».
Διαβάστε επίσης:
Π.Φ.Π.Ο.: Το νομοσχέδιο φαίνεται να κινείται στη σωστή κατεύθυνση – Έπιασαν τόπο οι προσπάθειες μας
Δεσμεύεται ο πρωθυπουργός για το νέο νομοσχέδιο προστασίας των ζώων συντροφιάς από το Υπ. Εσωτερικών
Αντιδρούν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στη μεταφορά αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς απ'το ΥΠ.Α.Α.Τ. στο Υπ. Εσωτερικών
Δεσμεύεται για σύγχρονο νομικό πλαίσιο προστασίας των ζώων συντροφιάς ο Κ. Μητσοτάκης αν γίνει πρωθυπουργός (βίντεο)
Ζητούν παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για να τερματιστεί η κακοποίηση ζώων στην Ελλάδα
Με εκπροσώπους φιλοζωικών φορέων συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Κακούργημα ο βασανισμός ή δολοφονία ζώου – Νόμος του κράτους που ψήφισαν όλα τα κόμματα (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr