Εικαστική έκθεση της Π.Φ.Π.Ο για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων με θέμα: «Ενστάσεις Βιοποικιλότητας»
Κάθε 4η μέρα του Οκτώβρη οι κατά τεκμήριο φιλόζωοι υπενθυμίζουν στον απανταχού «πολιτισμένο» κόσμο την ανάγκη φροντίδας των ζώων κάθε είδους, ζώων κατανάλωσης, αδέσποτων, πειραματόζωων, άγριων κ.ά. δηλαδή όλων, τελικώς, των έμβιων που έχουν όχι τη βιολογική, αλλά τη συνταγματική ατυχία να μην πολιτογραφούνται στο ανθρώπινο είδος και τα οποία παρουσιάζουν την απεγνωσμένη ανάγκη ενός περιβάλλοντος που να μην είναι ολωσδιόλου τεχνητό.
Οι υπενθυμίσεις τέτοιου τύπου ήταν συνήθως στην περίπτωση της χώρας μας πορείες, διαμαρτυρίες, συνέδρια και ημερίδες, όλοι οι γνωστοί τρόποι που διαπραγματευόμαστε ζητήματα νομικού υποβάθρου και προτάσεις βελτίωσης συνθηκών.
Όχι όμως και τούτη τη χρονιά.
Στην αρχή του επερχόμενου χειμώνα, του πιο σκληρού από όσους μπορούμε να θυμηθούμε, η 4η Οκτωβρίου αποκτά μια χροιά εντελώς διαφορετική.
Όταν όλα γίνονται αβέβαια και oνήσιμα εν όψει του πρωτογενούς αιτήματος επιβίωσης που γιγαντώνεται εξαιτίας της κρίσης και της εξαθλίωσης, ακριβώς τότε ό,τι βλάψαμε ή παραμελήσαμε ανεπίτρεπτα, ορθώνεται και μας τύπτει με τον πλέον αιχμηρό τρόπο.
Επειδή ό,τι βγάλαμε και παραμελήσαμε έχουμε την τάση να το ξεπουλήσουμε πρώτο και φτηνά. Εν προκειμένω, την όποια αστική πανίδα και χλωρίδα μας έχει απομείνει.
Έτσι λοιπόν οι άνθρωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας*, αποφάσισαν αντί άλλων δράσεων να αναζητήσουν και να συνυφάνουν οράματα.
Οράματα γνωστών ανθρώπων που με τις πράξεις τους ή με την τέχνη τους έρχονται να εισβάλλουν στο άμεσο αντιληπτικό πεδίο των πολιτών και να τους αφυπνίσουν από το μούδιασμα της αυτολύπησης.
Το όραμα του δημάρχου Ελληνικού - Αργυρούπολης Χρήστου Κορτζίδη να κρατήσει τους τελευταίους περιβαλλοντικούς παράγοντες υγιούς μικροκλίματος στην νότια Αττική.
Η τόλμη του καθηγητή - χαράκτη Ξενή Σαχίνη να αντιπαραθέσει έγχρωμες χαρακτικές θάλασσες απέναντι σε ασπρόμαυρες προσομοιώσεις.
Η ποίηση του καθηγητή - ζωγράφου Γιώργου Σκυλογιάννη που δημιουργεί με αναπτύγματα μικρών αυτόνομων έργων ένα Δένδρο της Ζωής.
Η εκλέπτυνση των εικαστικών Φυλλωμάτων της ζωγράφου Σπυριδούλας Πολίτη.
Τα μυθικά ζώα - οριγκάμι του ζωγράφου Τριαντάφυλλου Τρανού.
Το Human Beast του αρχιτέκτονα Στρατή Μιχαήλ, που εισβάλλει μέσα στο εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο με το αεροπλανάκι μιας πληροφοριακής Άνοιξης να υπερίπταται γύρω από το κεφάλι του.
Η Ελεγεία στο Άγνωστο Πειραματόζωο και το αρχέγονο Αυγό της Κοσμογονίας της γλύπτριας Βασιλικής Σοφρά.
Το Wave, κύμα από βιομηχανικά υλικά της αρχιτεκτόνισσας Άννας Ντινοπούλου, αλλά και η αναφορά της σε έναν από τους πατέρες της σύγχρονης αρχιτεκτονικής των V. Horta με το Inside Out, που μας επισημαίνει πως κάποτε τα δένδρα θα γίνουν το μικρό βρώμικο μυστικό μέσα στα σπίτια μας.
Τέλος, οι σουρεαλιστικές έως και land art επεμβάσεις των συνδιαλεγόμενων ζωγράφων Αθηνάς Τ. και Δωροθέας με το χείμαρρο Overflow, τα τυπώματα Sweet Cat Prince και τα κατασκευαστικά Nature’s Remnants.
Όλα τα παραπάνω οράματα τα συνθέσαν σε αγαστή συνύπαρξη, μέσα σ΄έναν εμβληματικό χώρο. Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αργυρούπολης - Ελληνικού, στο παλιό Ανατολικό Αεροδρόμιο, δίπλα στο Κοινωνικό Μητροπολιτικό Ιατρείο.
Αυτή την Παρασκευή 5/10 μετά τις 20:00 θα λάβει χώρα αυτή η συνάντηση, πλαισιωμένη με τον καλύτερο τρόπο από μία σειρά εξαίρετων και συνειδητοποιημένων μουσικών.
Η βιολονίστα Μαρία Ρεμπούτσικα, η λυρική καλλιτέχνις Τζίνα Φωτεινοπούλου με τον πιανίστα Γιώργο Δούση, ο τροβαδούρος Τζώνη Βαβούρας και ο μαέστρος Γιάννης Πρεβενιός με τις Μουσικές Περιπλανήσεις.
Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Μαλισσόβας θα καταθέσει ένα μικρό κομμάτι από το γνωστό μυθιστόρημα «Η Καρδιά Ενός Σκύλου», του μεγάλου συγγραφέα Μιχαήλ Μπουλγκάκωφ, ο οποίος έκανε την ιδιαίτερη τιμή να εμπιστευτεί στους διοργανωτές και ένα πρωτότυπο κείμενο του σε πρώτη παρουσίαση.
Η επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ρεγγίνα Αργυράκη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών στο Α.Π.Θ. και συνεπιμελήτρια η Φερενίκη Βαταβόλη, αρχιτέκτων - πολεοδόμος.
Η επιμελήτρια της έκθεσης θα κάνει δύο δημόσιες ξεναγήσεις - συζητήσεις με θέμα «Τέχνη και Κοινωνική Ανταπόκριση», για ενδιαφερόμενους μαθητές, φοιτητές, συλλόγους και φιλότεχνους την Τετάρτη 10/10 και το Σάββατο 13/10 στον χώρο της έκθεσης, στις 19:00.
(*) H Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία στη χώρα.
Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβίστικο τρόπο.
Έχει εκπονήσει μια σειρά επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων για τα ζητήματα των ζώων και αγωνίζεται καθημερινά και νυχθημερόν για την υλοποίησή τους.
Η Ομοσπονδία συνεργάζεται με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, πολιτικούς, που αναγνωρίζουν και σέβονται τη ζωή στο σύνολό της. Επίσης, βρίσκεται σε επικοινωνία και με άλλους φιλοζωικούς φορείς εντός και εκτός Ελλάδας.
Βασικός της στόχος είναι η αλλαγή στην αντίληψη, τη νοοτροπία και την κουλτούρα των πολιτών απέναντι στα ζώα, καθώς και του θεσμικού πλαισίου που διέπει την σχέση του ανθρώπου με αυτά. Ελπίζει ότι η χώρα μας, που γέννησε τον πολιτισμό, θα χτίσει σταδιακά μια σύγχρονη, ισότιμη και ηθική σχέση με τα ζώα, τη φύση και το περιβάλλον.
Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων Η Προστασία των Ζώων και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση.
Στρατηγικός στόχος της είναι να πιέσει την Πολιτεία να πάρει ριζικά και αποτελεσματικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, καταθέτοντας πλήρως υλοποιήσιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις στους αρμόδιους φορείς και τα υπουργεία.
Παράλληλα, στοχεύει να ενημερώνει και να ευαισθητοποιεί τους πολίτες να αντιμετωπίζουν τα ζώα με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση, όπως αρμόζει σε κάθε νοήμον και συναισθανόμενο ον, μέσα από αντίστοιχες καμπάνιες και εκπαιδευτικό υλικό. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 110 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα.
Διαβάστε επίσης:
Μια εικαστική έκθεση στο Ελληνικό Αττικής για την ανάγκη περίθαλψης και των άρρωστων ζώων
Μια βραδιά γεμάτη τέχνη και τις σκέψεις όλων στα πολυβασανισμένα ζώα (βίντεο)