Στηρίξτε μας

ΠΕΛΑΓΟΣ: Ο εκβρασμός ζιφιών είναι η κορυφή του παγόβουνου των επιπτώσεων απ'τις εκρήξεις για υδρογονάνθρακες (βίντεο)

20 Φεβρουαρίου 2022 21:33 | Καταγγελίες
ΠΕΛΑΓΟΣ: Ο εκβρασμός ζιφιών είναι η κορυφή του παγόβουνου των επιπτώσεων απ'τις εκρήξεις για υδρογονάνθρακες (βίντεο)

Της Ελένης Ηλιοπούλου

Για προαναγγελθέν έγκλημα κάνει λόγο το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «ΠΕΛΑΓΟΣ» με αφορμή τον εκβρασμό δύο ζιφιών σε ακτές της Κέρκυρας σήμερα.

Το «ΠΕΛΑΓΟΣ» ουσιαστικά επισημαίνει τα ψεύδη της κυβέρνησης (που εκφράστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις 22 Ιανουαρίου) σχετικά με τις επιπτώσεις των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό κόλπο καθώς τόνιζε ότι έχουν παρθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι εκρήξεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου ουσιαστικά γίνονται στην Ελληνική Τάφρο στο Ιόνιο Πέλαγος καταστρέφοντας «το σπίτι των ζιφιών» και άλλα είδη θαλάσσιας ζωή.

«Ηχητικές εκρήξεις με εντάσεις ήχων που μπορούν να ακουστούν υποβρυχίως μέχρις ακτές της Αφρικής»

Το «ΠΕΛΑΓΟΣ» χαρακτηρίζει τους εκβρασμούς μόνο την κορυφή του παγόβουνου των βλαπτικών επιπτώσεων αυτών των ερευνών στη θαλάσσια ζωή και εξηγεί ότι οι υποθαλάσσιες εκρήξεις ακούγονται μέχρι τις ακτές της Αφρικής. Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής: «Πριν από τρεις μόνο εβδομάδες, οι συμπολίτες μας παρακολουθούσαν με αγωνία και συγκίνηση τις προσπάθειες διάσωσης ενός ζιφιού (κητώδους), που είχε εκβραστεί ζωντανός στις ακτές των νοτίων προαστίων της Αθήνας.

 

Ήταν τότε, που σε ζωντανή μετάδοση από την τηλεόραση της ΕΡΤ1 ο Δρ. Αλέξανδρος Φραντζής από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος επισήμανε ότι την ίδια στιγμή που γινόταν η προσπάθεια διάσωσης του ενός ζιφίου, οι ελληνικές αρχές έκαναν σεισμικές έρευνες στην Ελληνική Τάφρο στο Ιόνιο Πέλαγος καταστρέφοντας «το σπίτι των ζιφιών».

 

Σήμερα, 20 Φεβρουαρίου 2022 τα γεγονότα επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο όσα είχε δηλώσει εκείνες τις ημέρες. Τουλάχιστον δύο ζιφιοί εκβράστηκαν ζωντανοί στις δυτικές ακτές της Κέρκυρας, την ώρα που το ερευνητικό σκάφος SW Cook πραγματοποιούσε ηχητικές εκρήξεις με εντάσεις ήχων που μπορούν να ακουστούν υποβρυχίως μέχρις ακτές της Αφρικής! Έτσι γίνονται οι λεγόμενες σεισμικές έρευνες, που ψάχνουν για υδρογονάνθρακες κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας.

Όταν ένα κητώδες εκβράζεται στις ακτές με αυτό τον τρόπο, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου της καταστροφής που γίνεται στο θαλάσσιο περιβάλλον, γιατί μόνο το 3-15% των ζώων που θα υποστούν σοβαρές βλάβες φτάνουν στις ακτές. Όλα τα άλλα θα πεθάνουν στα ανοικτά και θα βυθιστούν χωρίς να καταγραφούν ποτέ. Επιπλέον, η συνολική ζημιά σε επίπεδο οικοσυστήματος είναι άγνωστη, δεδομένου ότι μπορεί να καταστρέφεται μαζικά η τροφή των κητωδών, δηλαδή τα μεσοπελαγικά και βαθυπελαγικά καλαμάρια, με συνέπειες ολέθριες για πολλά ζώα που τρέφονται με αυτά.

Η Ελληνική Τάφρος και το βορειότερο Ιόνιο Πέλαγος αποτελούν περιοχές ΙΜΜΑ, δηλαδή περιοχές παγκοσμίου σημασίας για τα κητώδη και ειδικά για τους ζιφιούς και τους φυσητήρες του πλανήτη. Το σκάφος SW Cook σαρώνει και ηχοβολεί αυτές τις περιοχές εδώ και εβδομάδες χωρίς να υπάρχει καμία ουσιαστική πρόβλεψη για τις περιβαλλοντικές συνέπειες. Πρόκειται για περιβαλλοντικό έγκλημα για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς και σίγουρα δεν έχει ερωτηθεί η ελληνική κοινωνία.

Καλούμε τους πολίτες και την πολιτεία να αναρωτηθούν αν θέλουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους να ζήσουν σε μια θαλασσινή χώρα με θάλασσες που θα είναι πια έρημες και βρώμικες. Θάλασσες όπου δεν θα υπάρχουν πια δελφίνια, ζιφιοί ή φυσητήρες, ενώ στο νερό τους θα επικρατούν τα πλαστικά, ο θόρυβος, η ρύπανση και οι πλατφόρμες εξορύξεων. Αν δεν θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον, στο οποίο όλες οι τοπικές κοινωνίες, που σήμερα ζουν από τον θαλάσσιο τουρισμό θα μαραζώσουν, τότε είναι καιρός να νοιαστούμε σοβαρά και να δράσουμε έμπρακτα για το θαλάσσιο περιβάλλον μας, αλλάζοντας πορεία άμεσα!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Τι επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τους ζιφιούς στην Κέρκυρα

Το αρμόδιο υπουργείο σήμερα αναφέρεται μόνο στις προσπάθειες διάσωσης που έγιναν για τις ραμφοφάλαινες και τονίζει τα εξής: «Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάσωσης δύο φαλαινών (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκαν σήμερα το πρωί στα ρηχά δυο δυτικών ακτών της Κέρκυρας.

Ο πρώτος ζιφιός εκβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

 

KerkyraZifioi20 2 2022 6Τα κήτη οδηγήθηκαν στα ανοιχτά, το αν τελικά θα ζήσουν δεν το γνωρίζουμε.

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών "Αρίων", που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ. Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του  Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

Το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια  Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος", Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών.».

Και ο «ΑΡΙΩΝΑΣ» κάνει λόγο για τις γεωφυσικές έρευνες εξεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα

Στην αρχική ανακοίνωση του σήμερα το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών «ΑΡΙΩΝ» τόνιζε τα εξής:

«20/02/2022 Μαζικοί εκβρασμοί ζιφιών (Ziphius cavirostris) στη Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πέλαγος. Το Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών-ΑΡΙΩΝ ενημερώθηκε τις πρωινές ώρες για την προσάραξη τουλάχιστον 2 ζιφιών (Ziphius cavirostris) σε παραλίες της ΒΔ Κέρκυρας (Αρίλλα και Αγιος Γόρδιος). Ήδη έχει ενημερωθεί η Κτηνίατρος του Δικτύου του ΑΡΙΩΝ η κ. Αναστασία Κορονάκη για να κάνει αυτοψία. Επίσης, ενημερώθηκε ο Υφυπουργός κ. Αμυράς στο ΥΠΕΝ και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών-Πέλαγος. Και τα δύο θηλαστικά είναι ζωντανά. Το ένα εξ αυτών οδηγήθηκε προς την ανοικτή θάλασσα. Στη περιοχή πνέουν άνεμοι ΝΔ έως 4 μποφώρ και υπάρχει μεγάλη κίνηση από διασωστικά πλοία (λόγω της πυρκαγιάς στο πλοίο Euroferry Olympia) και εκτέλεση γεωφυσικών ερευνών για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωση του λιμεναρχείου και του ΑΡΙΩΝ για την πιθανή προσάραξη και άλλων κητωδών που εκβράζονται σε πλησιέστερες ακτές. Η συνεργασία των τοπικών φορέων είναι απαραίτητη.».

Καμιά αναφορά στην αιτία που προκαλεί εκβρασμούς από τους αρμόδιους...

Στη ανακοίνωση του αρμόδιου υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν υπάρχει καμιά αναφορά ή σύνδεση των εκβρασμών με τις ηχητικές εκρήξεις που γίνονται στις έρευνες για υδρογονάνθρακες και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, o οποίος σπεύδει με κάθε ευκαιρία να φωτογραφηθεί πλάι σε θαλάσσια θηλαστικά τα οποία χρήζουν φροντίδας δεν έχει κάνει καμία ουσιαστική δήλωση επί του θέματος, αν και οι επιστήμονες έχουν ξεκάθαρα αποδείξει τη σύνδεση αυτών των εκρήξεων με τη θανάτωση θαλάσσιων ζώων κάθε είδους.

Ο κ. Αμυράς φωτογραφίζεται 29/1 πλάι στον Ζιφιό που τελικά πέθανε στη Σαλαμίνα... και πλάι σε φώκια που απελευθερώθηκε 15/2 στη Γυάρο...

 

 

Διαβάστε επίσης:

Δύο ζιφιοί εκβράστηκαν ζωντανοί σε ακτές της Κέρκυρας

15 περιβαλλοντικές οργανώσεις τονίζουν την ανάγκη προστασίας της άγριας ζωής και των θαλασσών

«ΠΕΛΑΓΟΣ»: Και μέσα στην περιοχή NATURA γίνονται έρευνες για υδρογονάνθρακες στον Κυπαρισσιακό κόλπο

Καταγγέλλουν τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που θα καταστρέψουν τον Κυπαρισσιακό κόλπο (βίντεο)

Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών Ζιφιών στην Κέρκυρα

Κέρκυρα: Nεκρή Ραμφοφάλαινα Ζιφιός βρέθηκε στην παραλία της Χαλικούνας

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας η αιτία εξόντωσης των ζιφιών (βίντεο)

Πόσο κινδυνεύουν τα κήτη στις ελληνικές θάλασσες από τα σόναρ; (Βίντεο)

Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό αιτία των εκβρασμών φαλαινών στην Κέρκυρα;

Μοιραία τα σόναρ για τα κητοειδή! Το παραδέχονται και οι Η.Π.Α.

Σοβαρές οι επιπτώσεις στις φάλαινες εξαιτίας των ερευνών για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

Tagged: , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

0 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.