Βρήκαν 5 γατάκια κλεισμένα σε σακούλα πεταμένα στα σκουπίδια στο Αιγάλεω
Στην οδό Έβρου σ’ έναν κάδο σκουπιδιών στο Αιγάλεω σήμερα το πρωί η Ξανθή Θεοδωρακοπούλου εντόπισε τα 5 γατάκια, τα οποία δεν είναι νεογέννητα αλλά…
Ολοκληρωτική άγνοια της νομοθεσίας περί προστασίας των ζώων ή σκόπιμη διαστρέβλωση των όσων ισχύουν έχει ο αντιδήμαρχος Δελφών, Ιωάννης Μανανάς, σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι για το τάισμα των αδέσποτων.
Αν αυτή είναι η τελική μορφή που έχουν οι ταΐστρες στη Γραβιά τότε σύντομα θα γίνουν δοχεία με σαπισμένη τροφή. Το σκέπαστρο είναι πάντα απαραίτητο ώστε οι κροκέτες να μη βρέχονται, όταν βρέχει. Αυτό ας προσέξει ο αντιδήμαρχος και ας αφήσει τις απειλές προς τους δημότες κατά μέρος...
Ο αντιδήμαρχος προκάλεσε την αντίδραση φιλοζωικών φορέων μετά από μια ανάρτηση του στο facebook με την οποία ανακοίνωσε την τοποθέτηση ταϊστρών στη Γραβιά Φωκίδος. Σε αυτή γράφει ότι απαγορεύεται τα αδέσποτα να ταΐζονται αλλού εκτός ταϊστρών και απειλεί μάλιστα τους παραβάτες...
Συγκεκριμένα στις 17 Φεβρουαρίου ο αντιδήμαρχος έγραψε τα εξής: «Ο Δήμος Δελφών τοποθέτησε στην κοινότητα Γραβιάς, ταΐστρες για τους αδέσποτους σκύλους προκειμένου να σιτίζονται στο συγκεκριμένο σημείο και μόνο. Από τούδε και στο εξής απαγορεύεται η σίτισή τους σε οποιοδήποτε άλλο χώρο πέραν αυτού που έχει προβλεφθεί. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.».
Τι ορίζει ο νόμος
Σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο 4830/2021 και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι, οφείλουν πλέον (και δεν δύνανται απλώς) να δημιουργήσουν σημεία σίτισης και ποτίσματος των αδέσποτων.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής στο άρθρο 10 «Αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων» παρ. γ: «Την ευθύνη για τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν οι δήμοι, οι οποίοι οφείλουν να δημιουργήσουν σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με τους δήμους φιλοζωικά σωματεία και φιλοζωικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Η παροχή τροφής, νερού και ιατροφαρμακευτικής φροντίδας σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες επιτρέπεται, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής για όλους, καθώς και οι κανόνες ευζωίας των ζώων.».
Στο άρθρο αυτό πουθενά δεν αναφέρεται απαγόρευση σίτισης ή πρόστιμο/ποινή αν η σίτιση των αδέσποτων γίνεται εκτός της ταΐστρας σε άλλο δημόσιο χώρο.
Συνεπώς ο αντιδήμαρχος ή ψεύδεται ή αγνοεί τη νομοθεσία όμως ξεκάθαρα απειλεί τους μη γνώστες του νόμου και ουσιαστικά προτρέπει όσους δεν θέλουν τα ζώα και ψάχνουν αφορμές να απειλούν με τη σειρά τους εκείνους οι οποίοι τα σιτίζουν.
Θυμίζουμε ότι και με τον νόμο 4235/2014 επιτρεπόταν η σίτιση και το πότισμα αδέσποτων από ιδιώτες, εντούτοις είναι τόσοι πολλοί αυτοί οι οποίοι αντιδρούν στο αυτονόητο δικαίωμα των σκυλιών και των γατιών να βρίσκουν τροφή που ο νομοθέτης αναγκάστηκε να νομοθετήσει το συγκεκριμένο άρθρο εκ νέου.
Οι αντιδράσεις
Η Μάγδα Μαραγιάννη στις 17 Φεβρουαρίου με δημόσια ανάρτηση της στο facebook (και όχι μόνο για φίλους όπως έκανε ο αντιδήμαρχος) αντιπρόεδρος του συλλόγου Φιλοζωική Ομάδα Φωκίδας επισήμανε τα εξής:
«Λοιπόν πάμε.Δεξια στην φωτογραφία είναι ο ψηφισμένος νόμος για την σίτιση των αδέσποτων ζώων.Αριστερα είναι ο κύριος Αντιδήμαρχος του Δήμου Δελφών πού ενημερώνει τους κατοίκους.Βρειτε ποιος λέει @@@@ και να δώσουμε συγχαρητήρια.Αντε μαζευτείτε γιατί έχουμε γίνει ρεζίλι διεθνώς».
Διαβάστε επίσης:
Νόμος 4235/2014: Επιτρέπεται να ποτίζουμε και να ταΐζουμε τα αδέσποτα ζώα!
Τι μπορείτε να κάνετε όταν απειλούν εσάς και τ' αδέσποτα επειδή τα ταΐζετε
Δικαστική απόφαση επιβεβαιώνει το δικαίωμα των φιλόζωων να ταΐζουν τ' αδέσποτα ζώα
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr