Στην περισυλλογή νεκρών κύκνων και πελεκάνων (περίπου 60) από τη λίμνη Καστοριάς, που όπως διαπιστώθηκε πέθαναν από τη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε ο Χρήστος Αναστασάκης αναπληρωτής προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς.
Σχετικά με την ενίσχυση μέτρων βιοασφάλειας πουλερικών για την γρίπη των πτηνών επισήμανε τα εξής: «Εξαιτίας της ανίχνευσης ιού της γρίπης των πτηνών τύπου Α(Η5) ως αίτιο μαζικών θανάτων σε αργυροπελεκάνους της λίμνης Μικρής Πρέσπας, εντείνεται η ενεργητική επιτήρηση της νόσου σε ότι αφορά τη θνησιμότητα νεκρών πτηνών και στη λίμνη της Καστοριάς. Η υπηρεσία μας προέβη ήδη σε σχετικές δειγματοληψίες, όπου σε νεκρούς κύκνους ανιχνεύθηκε επίσης ιός της γρίπης των πτηνών τύπου Α. Οι δειγματοληψίες θα έχουν συνέχεια.
Λαμβάνοντας υπ΄ όψη τα διαλαμβανόμενα στην Υπουργική Απόφαση 258971/26.08.2008 (ΦΕΚ Β΄ 1785) «Θέσπιση μέτρων βιοασφάλειας για τη γρίπη των πτηνών», όπως τροποποιήθηκε από την Υ.Α. 1503/50776/09.05.2017 (ΦΕΚ Β' 1677) και έχοντας ως στόχο τη διασφάλιση της οικόσιτης και της συστηματικής πτηνοτροφίας :
■ Στις περιοχές του Νομού που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 2 χιλιομέτρων από τη λίμνη Ορεστιάδα, τον ποταμό Αλιάκμονα και τους παραποτάμους του και τις κάθε είδους υδατοσυλλογές, τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, τα ανοίγματα των οποίων πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή τους με άγρια πτηνά.
■ Στις υπόλοιπες περιοχές του Νομού, τα οικόσιτα πουλερικά συνιστάται να διατηρούνται σε κλειστούς χώρους τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Απριλίου. Η διατήρηση οικόσιτων πουλερικών σε μη περιφραγμένους χώρους απαγορεύεται όλο το χρόνο.
■ Οι τυχόν εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες των οικοσίτων εκτροφών πρέπει να διατηρούνται ξεχωριστά από άλλα είδη πουλερικών.
■ Απαγορεύεται η πώληση ζώντων πουλερικών και άλλων πτηνών σε υπαίθριες λαϊκές αγορές.
Στο πλαίσιο της επιτήρησης της γρίπης των πτηνών, ισχύουν τα εξής : υπάλληλοι άλλων κρατικών υπηρεσιών και μέλη ιδιωτικών φορέων που λόγω δραστηριότητας έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά (δασικοί υπάλληλοι, δημοτικοί υπάλληλοι, κυνηγοί, ομοσπονδιακοί θηροφύλακες, ορνιθολόγοι, κέντρα περίθαλψης, φορείς διαχείρισης κλπ), σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών που ανήκουν σε είδη υψηλού κινδύνου (άγρια πτηνά), αλλά και εκτροφείς πουλερικών (συστηματικά ή οικόσιτα), συμβάλλουν στην εφαρμογή του προγράμματος είτε ενημερώνοντας άμεσα το Τμήμα Κτηνιατρικής, είτε συλλέγοντας και παραδίδοντας ολόκληρα πτηνά ώστε να γίνουν οι απαραίτητες δειγματοληψίες, αφού επικοινωνήσουν με την υπηρεσία, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες. Τηλέφωνα επικοινωνίας : 2467071799, 2467076014, 2467021978.
Διευκρινίζεται τέλος, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με την κατανάλωση κρέατος πουλερικών και αυγών που προέρχονται από εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται υπό την αιγίδα του επίσημου κτηνιατρικού ελέγχου.
Ο Αν. Προϊστάμενος Τμήματος Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς
Αναστασάκης Χρήστος».
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, που είναι αντιπρόεδρος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, επισήμανε τα εξής με ανάρτηση του στο facebook σήμερα: «Ξεκίνησε η οδυνηρή περισυλλογή καί δειγματοληψία στην λίμνη Καστοριάς με την άριστη συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση τηρώντας τό πρωτόκολλο καί τούς κανόνες βιοασφάλειας για την μείωση της διασποράς.».
Ο Σταθμός Ά Βοηθειών (παράρτημα του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων) στο Ηράκλειο της Κρήτης ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή της λειτουργίας του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση αιτία γι’ αυτή την απόφαση στάθηκε η αδιαφορία του αρμόδιου υπουργείο, τα λάθη της Δασικής Υπηρεσίας Ηρακλείου και ο πολυεπίπεδος πόλεμος που έγινε εναντίον του έργου των εθελοντών.
Στα συνεχή περιστατικά επιθέσεων αρκούδων σε ανθρώπους αναφέρεται με ανακοίνωση της η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης (ΣΤ’ Κ.Ο.ΜΑ.Θ.) η οποία ζητάει την ενεργοποίηση της πολιτείας και της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για τη λήψη μέτρων και διαχείριση περιστατικών προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές.
Επιστολή στον Γιάννη Πανούση αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Δημήτριο Τσακνάκη έστειλε η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) μέσω της οποίας ζητεί να μην μείνει ανεξιχνίαστο το έγκλημα της θανάτωσης 26 αλόγων (και όχι εννιά όπως αρχικά είχε δημοσιευτεί) που εντοπίστηκαν πυροβολημένα στην Ζήρεια Κορινθίας στις 30 Απριλίου.