Της Ελένης Ηλιοπούλου
Με μια μικρή ποινή, (φυλάκιση ένα χρόνο με τριετή αναστολή και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ) καταδικάστηκε ερήμην στις 31 Μαρτίου ο ιδιοκτήτης ενός σκύλου καθώς το ζώο του βρέθηκε σκελετωμένο, εξαθλιωμένο σε μια δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης στον Έβρο στις 31 Ιουλίου του 2020. Η εικόνα του σκύλου σε τίποτα δεν θύμιζε ότι πρόκειται για Χάσκυ. Ήταν ένα πλάσμα που υπέφερε από την πείνα και τη ζέστη και τελικά στάθηκε τυχερό καθώς η Δώρα Γιαγτζίδου, η οποία το βρήκε σε ερημική περιοχή δεν το προσπέρασε.
Δείτε στο βίντεο σε τι κατάσταση ήταν το ζώο...
Το ζώο μεταφέρθηκε στον κτηνίατρο, έμεινε στο δημοτικό καταφύγιο και μετά από καιρό υιοθετήθηκε από μια οικογένεια. Πλέον ζει φυσιολογικά. Ο αρχικός ιδιοκτήτης του σκύλου, καθώς το ζώο είχε μικροτσίπ με τα στοιχεία του, ισχυρίστηκε στους αστυνομικούς ότι το είχε δώσει σε άλλον χωρίς να γίνει η απαραίτητη αλλαγή των στοιχείων της ηλεκτρονικής σήμανσης. Ο δεύτερος ιδιοκτήτης το έδωσε σε τρίτο άτομο, χωρίς και πάλι να νοιαστούν για την επικαιροποίηση των στοιχείων του μικροτσίπ και τελικά το ζώο βρέθηκε πεταμένο, αν και είχε περάσει από τα χέρια πολλών, εξήγησε στο www.zoosos.gr η κα Γιαγτζίδου.
Πλέον αφού υπάρχει καταδίκη, έστω και με αυτή τη μικρή ποινή, ανοίγει ο δρόμος για τη βεβαίωση του διοικητικού προστίμου των 30.000 ευρώ σε βάρος εκείνου που δεν παρουσιάστηκε καν στο δικαστήριο.
Η κα Γιαγτζίδου αμέσως μετά την έκδοση της καταδικαστικής απόφασης με ανάρτηση της στο facebook επισήμανε τα εξής στις 31 Μαρτίου: «Σήμερα εκδικάστηκε η υπόθεση εγκατάλειψης του χάσκυ που βρέθηκε εξαθλιωμένο σε δασική περιοχή της Αλεξανδρούπολης, σχεδόν 2 χρόνια πριν.
1 χρόνος με 3ετή αναστολή και 1500 ευρώ για ένα ζώο που δε θύμιζε σε τίποτα τα περήφανα Χάσκυ που έχουμε στο μυαλό μας, εξαθλιωμένο και αποστεωμένο, σε μια περιοχή που σίγουρα αφέθηκε για να μην μπορέσει να γυρίσει στην πόλη και να πεθάνει.
1 χρόνος με αναστολή και 1500 ευρώ κοστίζει η ζωή ενός ζώου που από τύχη δεν είχε έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Ενός ζώου που δεν είχε καν τη δυνατότητα να περιπλανηθεί για να αναζητήσει τροφή, γιατί δεν είχε πλέον δυνάμεις....
Πόσο άδικο γι'αυτά τα πλάσματα... Πόσο άδικο για εμάς που κάθε φορά πιστεύουμε πως κάτι έχει αλλάξει... Πόσο άδικο..
Για την Κιάρα - όπως είναι το όνομά της σύμφωνα με τα στοιχεία στο τσιπ της - ο κτηνίατρος που συνεργάζεται με το Δήμο Αλεξανδρούπολης κ. Κωνσταντέλης Ιωάννης έκανε παραπάνω από αυτό που περνούσε από το χέρι του και τον ευχαριστώ δημόσια γιατί έχει βάλει κι άλλη φορά πλάτη σε σοβαρά περιστατικά, χωρίς να υπολογίσει το προσωπικό κόστος. Η Κιάρα βρέθηκε στο καταφύγιο, με τη φροντίδα και την αγάπη της κ. Κασιμάτη έγινε ξανά ένας πανέμορφος σκύλος και πλέον βρίσκεται στην οικογένεια που την υιοθέτησε μέσω του Δήμου.».
Τι ορίζει ο νέος νόμος για όσους θέλουν να παρατήσουν το ζώο τους…
Η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια.
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών...
Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.
Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr