Την καταδίκη του άνδρα που κακοποιούσε το άλογο του έχοντας τα πόδια του δεμένα με σχοινί με παστούρα αποφάσισε στις 16 Ιουνίου το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης. Την καταγγελία είχε κάνει τουρίστρια που είχε βρει το 2019 στην περιοχή της Πέτρας το ζώο και δεν δίστασε και να πάει στην Αστυνομία και να ξαναταξιδέψει στη Λέσβο ώστε να καταθέσει στο δικαστήριο.
Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η ΚΙΒΩΤΟΣ Μυτιλήνης» στην ανακοίνωση του επισημαίνει τα εξής:
«Σήμερα, 16 Ιουνίου 2022 είναι άλλη μια ιστορική ημέρα για την προστασία των ζώων στη Λέσβο. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης καταδίκασε ιδιοκτήτη αλόγου από την Πέτρα Λέσβου σε 6 μήνες φυλάκιση (με αναστολή) για την παθητική κακοποίηση του αλόγου του το οποίο το 2019 βρισκόταν μέσα σε ένα χωράφι στην Πέτρα Λέσβου με τα πόδια του δεμένα («παστουρωμένα») με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινηθεί φυσιολογικά.
Η καταδίκη αυτή οφείλεται σε μία σπουδαία κυρία, επισκέπτρια του νησιού μας, η οποία μόλις αντίκρυσε το ζώο πήγε κατευθείαν στο Αστυνομικό Τμήμα και έκανε την καταγγελία, χωρίς να αναρωτηθεί αν «θα μπλέψει», αν θα «χαλάσει τις διακοπές της», αν θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο τη φιλοζωική για να «ασχοληθείτε εσείς», και σήμερα ταξίδεψε από την Αθήνα για να καταθέσει στη δίκη. Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι ανάμεσά μας και ας είναι οι ενέργειές της παράδειγμα για όλους μας εδώ στην Λέσβο.».
Νόμος 4830/2021: Κακοποίηση το παστούρωμα με ποινές χρηματικές και φυλάκισης - Τσουχτερό διοικητικό πρόστιμο για τους παραβάτες
Νόμος του κράτους είναι από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2021 καθώς δημοσιοποιήθηκε σε Φ.Ε.Κ. ο 4830/2021 ο νόμος ο οποίος στην παράγραφο 1 στο άρθρο 24 απαγορεύει το παστούρωμα όλων των ειδών των ζώων και κατατάσσει αυτή την παράνομη πρακτική στις κακοποιήσεις, ένα πάγιο αίτημα της φιλοζωικής κοινότητας.
Για το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια ώστε να μην μπορούν να απομακρυνθούν από τους χώρους βόσκησης και τις ιδιοκτησίες των κτηνοτρόφων αναφέρονται τα εξής: «(α) η κακοποίηση, η κακή και η βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους ζώου, όπως ιδίως ο δραστικός και ο μη ιατρογενής περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης, όπως ενδεικτικά η ιπποπέδη, οι μη επιτρεπτές μέθοδοι εκπαίδευσης, η εργασία που δεν προβλέπεται για το είδος του ζώου, η μη σύννομη αναπαραγωγή, ο εκούσιος τραυματισμός με απλή σωματική βλάβη».
Το διοικητικό πρόστιμο (άρθρο 35 διοικητικές κυρώσεις) - πέραν της ποινικής δίωξης (σε βαθμό κακουργήματος ή πλημμελήματος ανάλογα με τον βαθμό κακοποίησης) και της απόφασης που θα ορίσει το δικαστήριο - για το παστούρωμα ορίζεται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ για κάθε ζώο (ανάλογα με τη σοβαρότητα του αδικήματος).
Τι πραγματικά κάνει η παστούρα στο ζώο;
Το www.zoosos.gr είναι μάλλον ο μόνος ενημερωτικός ιστότοπος που εδώ και μια δεκαετία αναδεικνύει – μεταξύ άλλων – και το πόσο μεγάλο μαρτύριο είναι για τα ζώα το παστούρωμα, δηλαδή το δέσιμο των άκρων των ζώων ή και του κεφαλιού με τα πόδια τους. Αυτό είναι το είδος δεσίματος (παστούρωμα, μπαστούρωμα, πεδούκλωμα, περδούκλι, διπούτσα) που εδώ και αιώνες γίνεται στα ζώα εκτροφής και εργασίας (γαϊδούρια, μουλάρια, αγελάδες, κατσίκια, αρνιά, γουρούνια κ.ά.)...
Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαβάστε επίσης:
Λέσβος: Πρόστιμο 1.000 € για την κακοποίηση αγελάδων με παστούρα
I. Μποτετζάγιας: Το παστούρωμα των ζώων είναι βασανιστήριο και ξεκάθαρη μορφή κακοποίησης (ηχητικό)
Το πρώτο διοικητικό πρόστιμο για κακοποίηση αλόγου με παστούρα στη Λέσβο
Διοικητικό πρόστιμο για κακοποίηση γαϊδουριού με παστούρα στον Σκόπελο Λέσβου (βίντεο)
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr