Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνουν φιλόζωοι στις 17:00 αύριο Κυριακή 26 Ιουνίου
Τον φόνο ενός ακόμα άγριου ζώου, ανακοίνωσε το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο καθώς οι φύλακες του σήμερα το πρωί σκότωσαν έναν χιμπαντζή, που ξέφυγε από το κλουβί του. Πρόκειται για ακόμα ένα ζώο το οποίο φονεύουν οι αρμόδιοι του πάρκου και μάλιστα η θανάτωση του έγινε στον χώρο στάθμευσης παρά το γεγονός ότι εκεί υπήρχαν επισκέπτες, γονείς με μικρά παιδιά.
Στην ανακοίνωση που αναγκάστηκε να βγάλει το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο – καθώς σε ανάλογη περίπτωση με τους ιαγουάρους είχε προσπαθήσει να κρύψει το γεγονός της θανάτωσης τους – αρχικά ωραιοποιεί τον φόνο καθώς μιλάει για ... εξουδετέρωση και τονίζει τα εξής με αρκετή δόση υποκρισίας:
«Τραγική μέρα για το πάρκο
Σήμερα το πρωί στις 09:40 διαπιστώθηκε από το προσωπικό του Πάρκου μετά από επεισόδιο μεταξύ των χιμπατζήδων, η διαφυγή του alpha male χιμπτατζή.
Αμέσως ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας του Πάρκου, ενημερώθηκε η αστυνομία, απομονώθηκαν οι επισκέπτες και ο χιμπατζής, με τις συντονισμένες κινήσεις του προσωπικού ασφαλείας, παρουσία των κτηνιάτρων, οδηγήθηκε σε απομονωμένο χώρο στην περίμετρο του Πάρκου, όπου και κρίθηκε απαραίτητη η εξουδετέρωση του 20 λεπτά αργότερα.
Είναι μια τραγική ημέρα για το Πάρκο, που οδήγησε στην απώλεια του αγαπητού σε όλη την οικογένεια του Πάρκου, ζώου.
———————
Τα αναισθητικά επιδρούν σε ένα ήρεμο ζώο σε περίπου 5 -10 λεπτά. Σε ένα ζώο με ανεβασμένη την αδρεναλίνη του, μπορεί να φτάσει και τα 20 λεπτά. Οι χιμπατζήδες ανήκουν στην κόκκινη και πιο υψηλή κατηγορία επικινδυνότητας για αυτό και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας και την εκτίμηση κινδύνου από τους παρόντες και αρμόδιους κτηνιάτρους που βλέπουν την συμπεριφορά του ζώου, προβλέπεται η εξουδετέρωση τους.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Άραγε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών θα προχωρήσει σε διερεύνηση του περιστατικού καθώς το ζώο πυροβολήθηκε (άγνωστο πόσες φορές) σε χώρο ενώπιον κοινού και ας μην ξεχνάμε πως το Αστυνομικό Τμήμα Σπάτων που είναι το αρμόδιο για να ελέγχει τις παρανομίες του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου έχει γίνει αποδέκτης των δωρεών του, συνεπώς και η αξιοπιστία των αστυνομικών υπαλλήλων, που θα κάνουν τον οποιονδήποτε έλεγχο, θα φανεί αν είναι αξιόπιστη.
Διαμαρτυρία φιλόζωων έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 17:00
Φιλόζωοι απευθύνουν κάλεσμα καθώς αύριο το απόγευμα προγραμματίζουν διαμαρτυρία έξω από τις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα.
«ΚΑΜΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΖΩΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΙΜΠΑΤΖΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
ΚΥΡΙΑΚΗ 26/6/22 ΩΡΑ 17:00 - ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΖΠ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
Σήμερα 25/6/22 πληροφορηθήκαμε από τα social media του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα Αττικής, ότι σκότωσαν εν ψυχρώ έναν αρσενικό χιμπατζή που τόλμησε να αποδράσει από το κλουβί του.
Τα πρωτεύοντα του ΑΖΠ, ζουν έγκλειστα μέσα σε έναν κήπο που μοιάζει με «παιδική χαρά» και ένα σπίτι με γυάλινους τοίχος για να είναι μόνιμα εκτεθειμένα στο κοινό. Ο χώρος τους περιστοιχίζεται από μια μικρή τάφρο με νερό και ηλεκτροφόρο συρματόπλεγμα το οποίο τα εμποδίζει να αποδράσουν.
Οι αντιδράσεις των επισκεπτών βλέποντας τους χιμπατζήδες αποτελούν δείγμα του ανθρωποκεντρισμού που τους διακατέχει, καθώς είναι συνήθως επιφωνήματα θαυμασμού για την ομοιότητα ανθρώπου – ζώου, κατατάσσοντάς τους ιεραρχικά εγγύτερα στον Άνθρωπο από ό,τι τα υπόλοιπα έγκλειστα ζώα του πάρκου. Όμως σίγουρα όχι αρκετά κοντά ώστε η ελευθερία τους να έχει μεγαλύτερη αξία από την ηδονή του βλέμματος, και η αμφισβήτηση αυτής της ιεράρχησης προτεραιοτήτων τιμωρείται με στέρηση της ίδιας της ζωής.
Ο χιμπατζής που πέθανε στο μέσο της ηλικίας τους, μόλις 26 ετών, μπορεί στα ανθρώπινα μάτια να είχε υποβιβαστεί σε ένα έκθεμα μουσειακού χαρακτήρα, χωρίς ενδιαφέροντα και συμφέροντα, όμως στην δική του πραγματικότητα ο ίδιος αποτελούσε ένα πρόσωπο, μέλος μιας οικογένειας, που είχε την ατυχία να θεωρηθεί ιδιοκτησία του ΑΖΠ. Δεν σκότωσαν απλά έναν χιμπατζή, κάποιοι, ακόμη πίσω από τα ηλεκτροφόρα σύρματα, θρηνούν για αυτόν, τους λείπει, αναρωτιούνται τι να απέγινε, ή μάλλον γνωρίζουν καλά, αφού πιθανόν να άκουσαν την τελευταία του κραυγή μετά την «εξουδετέρωσή».
Το ίδιο το δρών υποκείμενο μέσα από την πράξη απόδρασης και έστω και πρόσκαιρης απελευθέρωσής του απέδειξε ότι τα ζώα δεν βρίσκονται ούτε κατ’ επιλογήν στα κλουβιά, ούτε έχουν μάθει να ζουν ανελεύθερα, ούτε έχουν συνηθίσει τόσο πολύ τις συνθήκες του εγκλεισμού ώστε να έχει μετατραπεί η ανελεύθερη συνθήκη σε δεύτερη φύση τους. Τα ζώα φωνάζουν, περπατάνε νευρικά πέρα - δώθε, αυτοτραυματίζονται, πηδάνε φράχτες, σπρώχνουν, μασάνε σίδερα, σπάνε τζάμια, λυγίζουν λαμαρίνες, ξεφεύγουν σε κάθε δυνατή ευκαιρία και διεκδικούν το αυτονόητο, την Ελευθερία που τους στερεί ο εγκλεισμός με γνώμονα το κέρδος.
Τα ζώα δεν σκοτώνονται βάσει πρωτοκόλλου επειδή είναι επικίνδυνα, ίσως και να είναι αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν έχει και τόση σημασία καθώς οι θύτες της υπόθεσης είναι οι δεσμοφύλακες και το κοινό. Τα ζώα σκοτώνονται επειδή είναι αναλώσιμοι παραγωγικοί πόροι του πάρκου, ζουν και αναπνέουν για να φέρνουν ευρώ στους ιδιοκτήτες με τη μορφή εισιτηρίων.
Τα ζώα δολοφονούνται γιατί δεν αποτελούν πλέον φερέγγυα εκθέματα, γιατί η ζωή τους αποτιμάται οικονομικά λιγότερο από μια ενδεχόμενη μήνυση ενός επισκέπτη προς το πάρκο ο οποίος θα ισχυριστεί ότι έχει υποστεί σωματική ή ψυχική βλάβη από την απόδραση του εκάστοτε ζώου. Είτε πρόκειται για τζάγκουαρ, είτε για γέρικα δελφίνια, είτε για χιμπατζήδες η ζωή τους αξίζει όσο φέρνουν ανέμελους επισκέπτες, όσο επιβεβαιώνουν το ανθρωποκεντρικό παράδειγμα της χρησιμοθηρικής συμπεριφοράς απέναντι στα ζώα και το φυσικό κόσμο.
Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΑΓΡΙΩΜΕΝΑ ΕΝΔΙΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΛΟΥΒΙΑ ΤΩΝ ΖΩΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΗΠΩΝ
ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΙΚΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ Ή ΑΣ ΜΗ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ – STEVEN BEST».
Η ανακοίνωση της Π.Φ.Π.Ο. για τη θανάτωση του ζώου
Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία για τη θανάτωση του χιμπαντζή τονίζει τα εξής: «“Εξουδετερώθηκε” δηλαδή δολοφονήθηκε ένα ζώο που θα έπρεπε να ζει ελεύθερο γιατί έτσι λέει το πρωτόκολλο. Στην λιτή και χωρίς πολλές λεπτομέρειες ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, δεν διευκρινίζεται το πώς έφυγε το ζώο και ξέφυγε από το κλουβί του και σημειώνεται ότι το περιστατικό σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του πάρκου και ενώ βρίσκονταν εκεί επισκέπτες”. Αιτία σύμφωνα με το Πάρκο ήταν ότι το ζώο έφυγε από τον ελεγχόμενο χώρο φύλαξής του.
Η ειδεχθής πράξη της εκτέλεσης του ζώου αυτού είναι μια ακόμη αφορμή για να δηλώσουμε την αντίθεση μας προς την ύπαρξη και λειτουργία αυτού του κατάπτυστου πάρκου φρίκης. Δεν ξεχνάμε τα δύο τζάγκουαρ που επίσης σκότωσαν φροντιστές του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου το 2018.Όταν η ζωή ενός ζώου ορίζεται μόνο από τη χρηστικότητα που μπορεί να έχει για τους ανθρώπους, τότε η δολοφονία τους δικαιολογείται από τους εκμεταλλευτές τους.
Τόποι σαν το Αττικό Πάρκο αποτελούν πάγιες μαρτυρίες του απόλυτου εξευτελισμού της ανθρώπινης διαχείρισης απέναντι στη φύση και είναι μέρη όπου τα ζώα βασανίζονται και θανατώνονται, ενώ αντίθετα ο << νοήμων >> άνθρωπος καταρρακώνεται ηθικά μέσα στο πλαίσιο της βιολογικής αλυσίδας.
Για μια ακόμη δε φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε τον κόσμο, ότι τα άγρια ζώα μέσα στα κλουβιά τους ζουν μία αβάσταχτη ζωή, υποφέροντας από άγχος, πλήξη και άλλα σοβαρές διαταραχές που σχετίζονται με τον παρατεταμένο περιορισμό. Είναι ζώα που τα εκμεταλλεύονται πλήρως οικονομικά με πρόφαση την διατήρηση και την αναπαραγωγή τους.
Είναι ζώα καταδικασμένα να βιώνουν ένα συνεχές βασανιστήριο, να υπακούουν σε εντολές , να τους κόβουν τα φτερά για να μην μπορούν να πετάξουν, δελφίνια σε μια δεξαμενή αντί για τον ωκεανό, ερπετά που ζουν μόνιμα μέσα σε γυάλινους σωλήνες αντί για την φύση, ζώα όλα σε μια μόνιμη καταθλιπτική ζωή με μοναδικό σκοπό το κέρδος των επιχειρηματιών.
Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όπως και κάθε ζωολογικός κήπος, είναι χώρος εμπορευματοποίησης ψυχών, και έτσι μονάχα θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε. Δεν είναι διασκέδαση, δεν είναι εκπαίδευση. Είναι βαναυσότητα.
Το να δείχνεις στα παιδιά ζώα που βαριούνται, έχουν κατάθλιψη και περιφέρονται νευρικά στους περιφραγμένους χώρους τους, δεν αποτελεί ενημέρωση για την άγρια ζωή. Είναι σαν να πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε φυλακή, για να τα διδάξουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η ελευθερία δεν είναι μονάχα ανθρώπινο δικαίωμα. Η ελευθερία είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε πλάσματος. Και των ανθρώπων Και των ζώων και Δικό μας και Δικό τους. Με το να δεχόμαστε την σκληρή πραγματικότητα του κόσμου μας ,έχουμε μια ευκαιρία να ορίσουμε το είδος μας και να αλλάξουμε την πορεία δράσης μας. Ας προσπαθήσουμε να σώσουμε ότι κανονικά καταστρέφουμε.
Το Αττικό Πάρκο πλέον να μετατραπεί σε καταφύγιο άγριας πανίδας όπου όσες θέσεις απελευθερώνονται θα καλύπτονται από ζώα της εγχώριας ή/και μη εγχώριας άγριας πανίδας που χρήζουν βοήθειας, με μόνη προϋπόθεση τη μελλοντική απελευθέρωσή τους στο φυσικό τους περιβάλλον στις περιοχές που το κάθε είδος ανήκει.» καταλήγει η ανακοίνωση.
Χιλιάδες διαμαρτύρονται...
Ο φόνος του Χιμπαντζή έχει ξεσηκώσει τους φιλόζωους και χιλιάδες είναι τα σχόλια και οι σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μάλιστα το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αναγκάστηκε να κλείσει τα σχόλια στη σελίδα του στο facebook.
Η θηλυκή αλεπού, που βλέπετε στις φωτογραφίες, κατασχέθηκε τον περασμένο Μάιο από το Δασαρχείο Πεντέλης από τους ανθρώπους που την είχαν υπό την κατοχή τους. Την είχαν βρει – όπως εξήγησαν στο www.zoosos.gr – σε νεαρή ηλικία τραυματισμένη στο Μαρούσι. Αρχικά – και εξαιτίας της αγάπης τους γι’ αυτή – την περιέθαλψαν και σταδιακά –κυρίως λόγω της άγνοιας τους – την μετέτρεψαν σε κατοικίδιο ζώο αλλάζοντας τελείως όμως τη συμπεριφορά της.
Στο κατάστημα πώλησης και καλλωπισμού ζώων, πού βρίσκεται στο Παγκράτι της Αθήνας στην οδό Φιλολάου εντοπίστηκε νεκρό μέσα στη γυάλινη βιτρίνα το κουτάβι, που βλέπετε, το βράδυ της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου. Διερχόμενοι παρατήρησαν από μακριά ότι το ζώο δεν κουνιότανε και όταν πλησίασαν είδαν, πως αυτό είναι νεκρό.
Τα ζώα αξίζουν λιγότερο από τα καταστήματα και τα εστιατόρια!
Αντίθετος στην ολική απαγόρευση του κυνηγίου στο νησί για τη φετινή τουλάχιστον χρονιά είναι ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου, Ν. Μπουμπάρης.