Έβαλαν τέρμα τουλάχιστον στη δημόσια σφαγή ζώων στην Κάτω Αχαϊά λόγω παράδοσης
Τη μη πραγματοποίηση του εθίμου της δημόσιας σφαγής ζώων χωρίς αναισθητοποίηση στην περιοχή της Κάτω Αχαϊάς στον οικισμό των Ρομά έβαλαν τέλος οι αρχές μετά…
Το πόσο απαράδεκτο και όχι μόνο λυπηρό είναι ένα ζώο, μια γάτα εν προκειμένω, να βρίσκεται χωρίς τροφή και νερό εγκλωβισμένο πάνω σε δέντρο σε μεγάλο ύψος σε περιοχή του λεκανοπεδίου της Αττικής στον Δήμο Σαρωνικού (οδός Αλέξανδρου Γκίνη 90 στα Καλύβια Θορικού) και όχι σε κάποιο απομακρυσμένο χωριουδάκι και κανείς από τους αρμόδιους να μη νοιάζεται ουσιαστικά για να το σώσει αποδεικνύεται και αυτή τη φορά καθώς το... ενδιαφέρον κάποιων προκλήθηκε εξ ανάγκης και μόνο αφού οι άνθρωποι οι οποίοι θέλησαν να βοηθήσουν την ψιψίνα βρήκαν «φωνή» για να ζητήσουν βοήθεια μέσω του ALPHA και της τηλεοπτικής εκπομπής «Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση» ξεφτιλίζοντας έτσι τους αν-αρμόδιους.
Τα όσα υπέστη αυτό το ζώο, που οι «διασώστες» το έριξαν στο έδαφος αντί να το απεγκλωβίσουν, αναφέρει σε αναλυτική ανακοίνωση της η ομάδα εθελοντών διασωστών «Alma Libre - Hellenic Animal Rescue», που κάνει καθημερινά όσα δεν πράττει η Πυροσβεστική, οι Δήμοι κ.ά. Μάλιστα στο απόσπασμα της εκπομπής θα ακούσετε πως λίγες μέρες πριν κάποιοι άλλοι προσπάθησαν να «σώσουν» το ζώο ρίχνοντας του νερό για να πέσει στο έδαφος!
Έριξαν τη γάτα στο έδαφος – Το ζώο από τύχη γλύτωσε τον σοβαρό τραυματισμό
Για την «επιχείρηση» διάσωσης - έκοψαν τα κλαδιά αναγκάζοντας το εξαντλημένο ζώο να πηδήξει από μεγάλο ύψος - που πραγματοποιήθηκε με τεράστια καθυστέρηση η «Alma Libre - Hellenic Animal Rescue» επισημαίνει τα εξής με σχετική ανάρτηση στο facebook:
«Γάτα 10 μέρες πάνω σε φοίνικα
Είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιες φορές προκειμένου να υπάρξει επέμβαση αρμόδιων αρχών για την διάσωση κάποιου ζώου, πρέπει να έχει προηγηθεί αρνητική δημοσιότητα. Η εν θέματι περίπτωση φαίνεται ότι ήταν μία από αυτές. Μία αδέσποτη γάτα γειτονιάς εντοπίστηκε να έχει ανέβει πάνω σε ψηλό φοίνικα εντός αυλής οικίας στην περιοχή του Λαγονησίου ήδη από τις 28 Οκτωβρίου. Δηλαδή μέχρι χθες που ενημερωθήκαμε είχαν περάσει αισίως δέκα!!! ημέρες!
Η γάτα αναγκάστηκε να πηδήξει, αφού με αλυσοπρίονο έκοψε υπάλληλος τα φύλλα του φοίνικα...
Κάτοικος της περιοχής έκανε προσπάθειες να ζητήσει βοήθεια αλλά κατά δήλωσή του βρήκε κλειστά τηλέφωνα και πόρτες, με διάφορες δικαιολογίες. Τελικά η υπόθεση αναφέρθηκε χθες 6/11 σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου δόθηκε έμφαση στο ότι το ζώο ήταν εγκλωβισμένο πάνω στον φοίνικα επί δεκαήμερο χωρίς καμία ανταπόκριση ή ενέργεια!
Με αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκε κι η ομάδα μας, καθώς πολλοί φίλοι μας έστειλαν screenshot από την εκπομπή ζητώντας μας να επέμβουμε. Καθώς στην περιοχή του αεροδρομίου έτυχε να βρίσκεται εθελοντής μας για άλλο λόγο, ήταν εφικτό να ανταποκριθούμε άμεσα τουλάχιστον για αρχική αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς οι πληροφορίες ήταν συγκεχυμένες.
Στο σημείο αυτό πρέπει να κάνουμε μία απαραίτητη διευκρίνιση:
Σε περιπτώσεις εγκλωβισμού γατιών σε δέντρα, ως ομάδα διάσωσης ζώων δεν έχουμε την άποψη ότι τα ζώα είναι στο φυσικό τους περιβάλλον, ούτε ότι μπορούν να κατέβουν άμα θέλουν, και κυρίως, σκοπός μας δεν είναι απλώς να τα κατεβάσουμε κάτω στο έδαφος πάση θυσία και με κάθε μέσο. Ζώο και ειδικά γάτα που έχει μείνει σε ασιτία τόσες μέρες διατρέχει άμεσο κίνδυνο ζημιάς στα εσωτερικά του όργανα (ειδικά στο συκώτι) και χρήζει ιατρικής φροντίδας και παρακολούθησης. Παρομοίως, ένα τέτοιο ζώο έχει προφανή προτεραιότητα για στείρωση. Καθώς σε άλλη περίπτωση είναι θέμα χρόνου να ανέβει ξανά πάνω σε κάποιο άλλο δέντρο, να περάσει το δρόμο στα τυφλά, να περιφέρεται άσκοπα σε μεγάλες αποστάσεις ειδικά την περίοδο του οίστρου. Τέλος ο ανεξέλεγκτος εκβιασμός της πτώσης του ζώου στο έδαφος είναι αυτονόητο πως είναι κάτι αποφευκτέο που ενέχει προφανή κι άμεσο κίνδυνο για τραυματισμό ή και το θάνατό του ακόμα. Μια συχνή αιτία θανάτου άλλωστε, και μάλιστα αργού και βασανιστικού, είναι οι διαφραγματοκήλες που προκαλούνται από συμβάντα πτώσεων.
Με λίγα λόγια, από φιλοζωική καθαρά άποψη, δεν έχει καμία αξία η απομάκρυνση του ζώου από το δέντρο από μόνη της. Για αυτό το λόγο κι όπως ξέρετε ήδη όσοι μας παρακολουθείτε, πάντα φροντίζουμε στο μέτρο του εφικτού τα διασωθέντα ζώα μας να έχουν την απαραίτητη κτηνιατρική φροντίδα αν είναι απαραίτητη, και να στειρώνονται αν ήταν αστείρωτα πριν την επανένταξή τους. Στην προκειμένη περίπτωση, όλα τα παραπάνω δυστυχώς όχι απλά δεν ήταν προτεραιότητα, αλλά δεν ήταν καν στην εικόνα.
Φτάνοντας στο σημείο συναντήσαμε ένα όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς κι ένα ακόμα της τοπικής πολιτικής προστασίας. Ο φοίνικας ήταν πράγματι ψηλός, όχι 9 μέτρα μεν αλλά ψηλότερος από τις σκάλες που διαθέτουμε. Ωστόσο ήταν σε κοντινή απόσταση από το μπαλκόνι του παρακείμενου κτηρίου κι έτσι ήταν εφικτό να τοποθετήσουμε παγίδα με χρήση μίας σκάλας ως «γέφυρα». Ο κύριος που έκανε την έκκληση για βοήθεια πράγματι είχε τοποθετήσει μία σκάλα ήδη από μόνος του, πλην όμως η γάτα ήταν υπερβολικά φοβισμένη για να περπατήσει πάνω της και να φτάσει σε στέρεο έδαφος.
Μιλώντας με το προσωπικό της πυροσβεστικής εξηγήσαμε πράγματι την λύση της τοποθέτησης παγίδας που θα ήταν η πλέον ασφαλής λύση για το ζώο και πράγματι συμφώνησαν ότι άξιζε να δοκιμαστεί, καθώς και στο σημείο που βρισκόταν ο φοίνικας δεν υπήρχε πρόσβαση για καλαθοφόρο ή κλιμακοφόρο όχημα. Ξεκινήσαμε λοιπόν από κοινού την προετοιμασία της παγίδας μας και την στερέωσή της επί της σκάλας προκειμένου να την φέρουμε μέχρι τον φοίνικα, οπότε στην συνέχεια απλά θα περιμέναμε να δράσει η πείνα της γάτας και να οδηγηθεί μέσα της όπου και θα ασφαλιζόταν, όπως μπορείτε να δείτε και στις σχετικές φωτογραφίες.
Τότε έφτασε στο σημείο καλαθοφόρο όχημα του δήμου, το πλήρωμα του οποίου δήλωσε ότι θα προσέγγιζε τον φοίνικα και θα προσπαθούσε να διώξει την γάτα τρομάζοντάς την με ένα μακρύ κοντάρι. Παρά τις προειδοποιήσεις μας για τους κινδύνους αυτής της τακτικής, θεωρούσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και ότι «γάτα είναι δεν παθαίνει τίποτα, δεν πεθαίνει αν πέσει κάτω».
Λόγω του πυκνού φυλλώματος στο συγκεκριμένο σημείο, η γάτα ήταν αθέατη και κάθε προσπάθεια μάταιη. Έτσι κατέφυγαν στην λύση αλυσοπρίονου (!) προκειμένου να κουρέψουν επί τόπου το δέντρο ώστε η γάτα να μην μπορεί πια να κρυφτεί. Ο εκκωφαντικός θόρυβος του πριονιού προφανώς προκάλεσε έντονο στρες στο ζώο που προσπάθησε να μείνει όσο πιο μακριά μπορούσε. Καθώς ο βραχίονας του καλαθοφόρου δεν είχε αρκετό μήκος για να περάσει στην άλλη πλευρά του δέντρου, το κούρεμα σταμάτησε στην μία πλευρά και στη συνέχεια έγιναν εκ νέου προσπάθειες να τρομάξει η γάτα προκειμένου να πέσει κάτω με τη χρήση κονταριού. Προφανώς στο έδαφος δεν υπήρχε κάποια προστασία από πτώση καθώς για τον σκοπό αυτό χρειάζεται κατάλληλο δίχτυ ή πανί και άτομα να το κρατούν τεντωμένο. Σε άλλες περιπτώσεις με ζώο σε δέντρο πάντα λαμβάνουμε μέριμνα να υπάρχουν άτομα στο έδαφος με τεντωμένο πανί ή μουσαμά προκειμένου τόσο να αποφύγουμε τον τραυματισμό του όσο και να καταφέρουμε να το περιορίσουμε και παγιδεύσουμε στη συνέχεια. Προφανώς υπό τις δεδομένες συνθήκες ήταν αδύνατο να συγκεντρωθούμε στο Λαγονήσι αρκετοί εθελοντές μας για τον σκοπό αυτό.
Τυχερό μες την ατυχία του το ζώο ωστόσο, έπεσε από την πλευρά όπου υπήρχαν πεσμένα φοινικόφυλλα που αποσόβησαν κάπως την πτώση. Εκεί με πολύ γρήγορες κινήσεις καθώς το ζώο ήταν ακόμα ζαλισμένο από την πτώση, ο εθελοντής μας κατάφερε να το παγιδεύσει με απόχη καθώς καμία άλλη πρόνοια δεν υπήρχε, δηλαδή απλά θα αφηνόταν να φύγει. Η γατούλα τώρα βρίσκεται μαζί μας σε προσωρινή φιλοξενία κι αφού έλαβε τις πρώτες βοήθειες. Θα μείνει μερικές μέρες ακόμα να συνέλθει, κι έπειτα θα στειρωθεί κι επανενταχθεί.
Ευχαριστούμε όλους όσους ήταν στο σημείο κι είχαν την προθέση να βοηθήσουν το ζώο.
Εθελοντής μας που συμμετείχε: Alexis Mantzoros
Σύνδεσμος για την εκπομπή του δημοσιογράφου Νίκου Μάνεση στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Το επίμαχο ρεπορτάζ μπορεί να βρεθεί στο 01:50:00 (ώρα 12:13 επί της οθόνης):
https://www.alphatv.gr/show/sabbatokyriako-me-ton-manesi/...
Σχετική ανάρτηση με το ιστορικό της επιχείρησης:
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr