Mε φόλα - αυγοφέτες δηλητηρίασε σκυλιά στα Άβδηρα Ξάνθης (βίντεο)
Στα Άβδηρα Ξάνθης ακόμα τρία σκυλιά βρέθηκαν δηλητηριασμένα. Οι φόλες αυτή τη φορά ήταν φέτες ψωμιού βουτηγμένες σε αυγό με δηλητήριο και βρέθηκαν σκορπισμένες κοντά…
Στις 28 Νοεμβρίου στους κάδους σκουπιδιών στο ποτάμι της Νάουσας στην Πάρο εντοπίστηκαν πεταμένα επτά κουταβάκια ηλικίας περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Τα μωρά βρήκαν περαστικοί μέσα σ’ ένα ξύλινο παλιό μπαούλο δίπλα από τα σκουπίδια.
Ο Σύλλογος Φιλόζωοι Εθελοντές Πάρου στην ανακοίνωση του επισημαίνουν τα εξής: «ΠΑΡΟΣ ΝΑΟΥΣΑ: 7 ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ εγκατέλειψαν πάλι και αν δεν σπεύδαμε να τα μαζέψουμε θα είχαν πεθάνει στο κρύο. Μας ειδοποίησαν γύρω στις 7 το βράδυ ότι σε μπαούλο δίπλα στα σκουπίδια υπήρχαν μωρά σκυλάκια. Τα αναζητήσαμε και άμεσα τα μεταφέραμε στο Κτηνιατρείο ΦΕΠ, τα αποπαρασίτωσαμε από τους ψύλλους που είχαν, τα ταΐσαμε και απόψε κοιμούνται στα ζεστά και προστατευμένα. Είναι περίπου 1 μηνός 4 θηλυκά και 3 αρσενικά.».
Τι ορίζει ο νέος νόμος για όσους θέλουν να παρατήσουν το ζώο τους ή πετούν νεογέννητα…
Η εγκατάλειψη ενήλικων ζώων διώκεται ποινικά σε βαθμό πλημμελήματος και σε βαθμό κακουργήματος όταν πρόκειται για νεογέννητα σκυλάκια ή γατάκια.
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 9 ορίζει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη είναι να μην εγκαταλείπει το ζώο συντροφιάς του. Γι’ αυτόν που δεν μπορεί να φροντίσει άλλο το ζώο του στην παράγραφο ζ του ίδιου άρθρο ορίζεται ότι πληρώνοντας 300 ευρώ για σκύλο και 100 ευρώ για γάτα μπορεί να το αφήσει στον δήμο του, αν και οι περισσότεροι δήμοι δεν έχουν ακόμα ούτε υποδομές, ούτε προσωπικό, ούτε χρηματοδότηση για τη σωστή διαχείριση των αδέσποτων ή των ανεπιθύμητων οικόσιτων σκυλιών και γατιών...
Το άρθρο 9 (παρ. ζ) αναφέρει τα εξής για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν δεν βλέπετε το ζώο ως μέλος της οικογένειας σας και θέλετε να το παρατήσετε: «Σε περίπτωση που επιθυμεί να το αποχωριστεί, και εφόσον δεν έχει βρει νέο ιδιοκτήτη, υποχρεούται να γνωστοποιεί την πρόθεσή του αυτήν στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου του τόπου της μόνιμης κατοικίας του προκειμένου, με μέριμνα του δήμου, να αναρτηθεί προς υιοθεσία στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών, εφόσον πρόκειται για σκύλο ή γάτα.
Ακολούθως, και εφόσον δεν βρεθεί νέος ιδιοκτήτης, το παραδίδει αποκλειστικά στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου αυτού με την υπογραφή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης και καταβολή ποσού τριακόσιων (300) ευρώ για την παράδοση, εφόσον είναι σκύλος, ή εκατό (100) ευρώ, εφόσον είναι γάτα ή άλλο ζώο συντροφιάς. Ειδικά για τους σκύλους και τις γάτες, ο πιστοποιημένος υπάλληλος του δήμου μεριμνά άμεσα για την ενημέρωση του ΕΜΖΣ ως προς τη μεταβολή αυτή και την καταγραφή του ζώου ως αδέσποτου με τα στοιχεία του δήμου. Ιδιοκτήτης που αποχωρίζεται το ζώο συντροφιάς του και το παραδίδει στον δήμο, στερείται της δυνατότητας απόκτησης άλλου ζώου συντροφιάς για χρονικό διάστημα τριών (3) ετών.».
Από 30.000 έως 50.000 ευρώ το διοικητικό πρόστιμο για κάθε νεογέννητο ζώο...
Η δολοφονία ή η εγκατάλειψη νεογέννητων είναι κακούργημα
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο 4830/2021 η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων είναι κακούργημα (άρθρο 24 παρ. 1β), αυτό όμως δεν φαίνεται να πτοεί τους δράστες και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δυστυχώς δεν τόλμησε να νομοθετήσει ουσιαστικά μέτρα, ώστε τέτοια εγκλήματα να περιοριστούν.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο επιτρέπεται ο οικόσιτος σκύλος ή η γάτα σου να γεννήσει μια φορά (άρθρο 8) και μετά ή θα στειρώσεις το ζώο ή θα στείλεις δείγμα του γενετικού υλικού του (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς που ΘΑ δημιουργηθεί… Ένα μέτρο ανεφάρμοστο επί της ουσίας που δεν θα αποτελέσει εμπόδιο ώστε τέτοια εγκλήματα να περιοριστούν.
Ο νόμος 4830/2021 στο άρθρο 24 για την κακοποίηση των ζώων επισημαίνει τα εξής: «(β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι κυνομαχίες και κάθε είδους μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr