Καθημερινές σχεδόν είναι αποκαλύψεις σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του άνδρα που κυριολεκτικά ευθύνεται για τη δημιουργία μιας αγέλης περίπου 90 αλόγων η οποία επιβιώνει κακήν κακώς στην περιοχή Ραψανά στο Κορωπί Αττικής στους πρόποδες του Υμηττού.
Τα ζώα, που του ανήκουν σταδιακά σταμάτησε να τα φροντίζει με αποτέλεσμα να υποφέρουν από την πείνα, τη δίψα και τις ασθένειες. Αρχικά ήταν καμιά δεκαριά αλλά γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα να γίνουν 90 και να αποτελούν κίνδυνο για τους εποχούμενους και τους οδηγούς οχημάτων, αφού κυκλοφορούν ανεπιτήρητα στο βουνό και βγαίνουν και στους δρόμους.
Η κακοποίηση των αλόγων εκεί είναι κοινό μυστικό όσων ασχολούνται με τα ιπποειδή και τον περασμένο Αύγουστο η ιππέας Μαρία Μαρώλια αποφάσισε να δημοσιοποιήσει τι έβλεπε να συμβαίνει εκεί και ζήτησε βοήθεια για τα ζώα. Όσοι ενεπλάκησαν στην προσπάθεια και τη φροντίδα των ζώων πήγαν αρχικά «με τα νερά» του ιδιοκτήτη των ζώων, κάτι το οποίο τελικά αποδείχτηκε τελείως λάθος πρακτική. Και αυτό γιατί ο ιδιοκτήτης των αλόγων και υπεύθυνος για την κακοποίηση τους κράτησε σε δικό του χώρο κάποια από αυτά και δεν τους παρείχε καμιά φροντίδα με αποτέλεσμα σταδιακά τα ζώα να συνεχίζουν να πεθαίνουν αβοήθητα...
Και δεν έμεινε μόνο σε αυτά άρχισε να απειλεί ποικιλοτρόπως και τις γυναίκες που φροντίζουν τα ζώα...
Στις 17 Δεκεμβρίου ακόμα ένα άλογο πέθανε...
Οι εθελόντριες καθημερινά σχεδόν μέσω διαδικτύου απευθύνουν εκκλήσεις σε ιδιώτες για την κάλυψη των μεγάλων εξόδων ώστε να εξασφαλίσουν τροφές, νερό, φάρμακα, στειρώσεις για να περιοριστεί ο πληθυσμός των αλόγων και να μη γίνουν και άλλες γέννες.
Στο facebook και στη σελίδα που δημιούργησαν «Help Horses at Ymittos» επισημαίνουν ότι ο συγκεκριμένος άνδρας όχι μόνο κακοποιούσε τα άλογα του και συνεχίζει να το κάνει αλλά λειτουργούσε και παράνομο νεκροταφείο ζώων κοντά στο σπίτι του με αποτέλεσμα να πετάει σε έναν λάκκο πτώματα, όπως θα δείτε και στις σχετικές φωτογραφίες.
Παράνομο νεκροταφείο στους πρόποδες του Υμηττού
Στη ανακοίνωση τους οι εθελόντριες επισημαίνουν τα εξής στις 26 Δεκεμβρίου: «Λυπούμαστε, για ακόμα μία φορά θα πρέπει να μοιραστούμε τέτοιες εικόνες…
Κάθε μέρα ερχόμαστε αντιμέτωπες και με κάτι πιο τραγικό.
Στις 22/12/23, μαζί με εθελοντές και με μέλος της Φιλοζωικής Δράσης Εθελοντών Αγ.Μαρίνας Κορωπίου, μόλις λίγα μέτρα μακριά από την οικία του συλλέκτη-φροντιστή(-πείτε τον όπως θέλετε), στην τρύπα που βλέπετε (η οποία πρέπει να είναι πηγάδι) εντοπίσαμε αμέτρητα ΠΤΩΜΑΤΑ ΖΩΩΝ (σκυλιών, γατιών κ.α)
Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες κατοίκων δημιούργησε την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των αλόγων στον Υμηττό με βάση τα στοιχεία που συλλέξαμε, διατηρούσε και παράνομο νεκροταφείο ζώων!
Ο εισαγγελέας έχει δώσει εντολή να περί συλλεχθούν ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ.
Στο σημείο έγινε αυτοψία από το ΑΤ ΚΡΩΠΙΑΣ και από την Πυροσβεστική που όπως μας ενημέρωσαν πρέπει να έρθει ειδικό κλιμάκιο (υγειονομικό κτλ) για την περισυλλογή διότι πρόκειται για υγειονομική βόμβα!
Δύο από τα νεκρά ζώα μεταφέρθηκαν στο ΑΤ ΚΡΩΠΙΑΣ…
ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ.
Από την ημέρα της αυτοψίας, ο άνθρωπος αυτός είναι εξαφανισμένος. Μέσα στην κατοικία του υπάρχουν σκυλιά, κουτάβια, γάτες τα οποία δεν μπορούμε να περί συλλέξουμε διότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ μας και ήδη δεχθήκαμε μήνυση από τον συγκεκριμένο κύριο για διατάραξη οικιακής ειρήνης ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ να έχουμε μπει στην κατοικία του!
Η οικία δεν έχει πόρτες/παράθυρα, τα σκυλιά φαίνονται ενώ είσαι στο δρόμο.
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΟΖΩΙΚΕΣ, ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΕΙ ΝΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΖΩΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΙΑΣ!
Κάθε μέρα και πιο δύσκολη, κάθε μέρα προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε φροντίζοντας 90 ΑΛΟΓΑ! Χρειαζόμαστε οικονομική στήριξη! Τελειώνουν οι τροφές, πρέπει να παραγγείλουμε στέγαστρα δεν ξέρουμε ποια ανάγκη να πρωτο καλύψουμε και μαζί με όλα αυτά καταρρέουμε ψυχολογικά με όσα αντιμετωπίζουμε!!! #helphorsesymittos #helpushelpthem #helphorsesinneed #horses #horse
Η αρχική έκκληση
Στις 25 Αυγούστου η ιππέας Μαρία Μαρώλια είχε δημοσιεύσει τα εξής για τα άλογα στους πρόποδες του Υμηττού: «Ημι-Αγρια Άλογα πεινασμένα, αφυδατωμένα, τραυματισμένα…
Φοράδες έγκυος, πουλάρια που τρέχουν μέσα στο κοπάδι κ ποδοπατιούνται από την αγέλη…
Επιβήτορες κλεισμένοι μέσα σε “κοτέτσια” όπως τα αποκαλούν, σκελετωμένοι, με τραγικές οπλές (νύχια) λόγω του ότι ζουν στα τσιμέντα. Από το 2008 (ίσως και νωρίτερα) δεν υπήρξε κανείς να αναλάβει την ευθύνη γι αυτά τα άλογα! Έγιναν κάποια κινήσεις οι οποίες ΔΕΝ ΕΦΕΡΑΝ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.
Γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε να βγάλουμε το θέμα στη δημοσιότητα και να πάρουμε ιδιωτική πρωτοβουλία. Η κατάσταση είναι ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ! Τα άλογα αυτή τη στιγμή είναι περίπου 90 – περίπου 35 βαρβάτα/επιβήτορες και τα υπόλοιπα φοράδες και πουλάρια.
Το σχέδιο δράσης έχεις ως εξής:
- Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ ΤΡΟΦΗ (φορτηγό με μπάλες χόρτου – τσαϊρι , τριφύλλι).
Για ένα φορτηγό με μπάλες χόρτου (περίπου 10 τόνοι – περίπου στις 400-450 μπάλες) χρειαζόμαστε 3.000 – 3.500€
- Χρειαζόμαστε ΑΜΕΣΑ ΝΕΡΟ – το πηγάδια που υπάρχει ΔΕΝ εχει νερό!
Μέχρι σήμερα πηγαίνει υδροφόρα και γεμίζει δεξαμενές. Ο δήμος Κορωπιου μόνο μία φορά έστειλε μία υδροφόρα (μαρτυρία του ανθρώπου που ζει εκεί).
Πέρα από νερό, ιδανικά χρειαζόμαστε και δεξαμενές για να βάλουμε το νερό!
Αυτή τη στιγμή για να γεμίσουν οι δεξαμενές που υπάρχουν χρειάζονται την εβδομάδα συνολικά 37 κυβικά νερό (25 κυβικά η μεγάλη και 12 κυβικά η μικρή).
- Πρέπει να δημιουργηθούν πάντοκ (σιδερένιες περιφράξεις και ηλεκτρικές) για τον περιορισμό κοπαδιών και το συντόνισμο.
- Πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ 10-15 ΕΥΝΟΥΧΙΣΜΟΙ (ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ). Το κόστος ευνουχισμού είναι από 400-500€ σε περίπτωση που καταφέρουμε να κάνουμε αναισθησία με τον κανονικό τρόπο. Αν χρειαστεί να γίνει αναισθησία με “βελάκι” (όπως γίνεται στα άγρια ζώα σε ζωολογικούς κήπους κτλ) το κόστος αυξάνεται.
Μπορείτε να βοηθήσετε με δωρεές τροφής – νερού – με προσφορά εργασίας – με οικονομική ενίσχυση εδώ
https://gogetfunding.com/help-save-semi-wild-stray.../
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΔΕΝ ΦΥΤΡΩΣΑΝ ΕΚΕΙ - ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΛΟΓΑ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ - ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΩΣΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ - ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟΣΟ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΨΕ ΤΑ ΖΩΑ ΕΚΕΙ (ΠΟΥ ΧΡΙΖΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ) ΟΣΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ....ΑΛΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ...!!!!!!».
Τι δηλώνουν και άλλοι φορείς που είχαν ασχοληθεί παλιότερα με τα άλογα
Στις 27 Αυγούστου η «Γαϊδουροχώρα», ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών και ο Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή ανακοίνωση για τα άλογα και τις ενέργειες που έχουν ήδη κάνει:
«Ανακοίνωση ομάδας εργασίας για τα άλογα του Υμηττού
Από το Νοέμβριο του 2021 μια ομάδα ατόμων που προερχόμαστε από φορείς /σωματεία προστασίας ιπποειδών, οργανώσαμε μια Ομάδα Έργου για την διαχείριση των αλόγων που ζουν στον Υμηττό.
Πρωταρχικός σκοπός μας είναι η προστασία και η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, ο περιορισμός της αναπαραγωγής τους και η διαχείριση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα υιοθεσιών για όσα από αυτά θα μπορούσαν να κοινωνικοποιηθούν.
Με δικά μας έξοδα προχωρήσαμε σε κτηνιατρικές επισκέψεις και μετά την αρχική καταγραφή, σε χημικές στειρώσεις αρσενικών ίππων, μίας κανονικής χειρουργικής στείρωσης, στη δημιουργία περιφράξεων (paddock) για τον περιορισμό μελών από τις αγέλες ή ολόκληρης αγέλης, στην ανεύρεση χώρου ώστε να μην είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες, σε αγορά τροφών με την βοήθεια του ανθρώπου που βρίσκεται στον χώρο.
Αργότερα σε συνεργασία με τον Δήμο Κρωπίας δρομολογήθηκαν παραπάνω δράσεις. Καταφέραμε την παραχώρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των παλιών ορνιθοτροφείων που θα μπορούσαν να τροποποιηθούν σε στάβλους με μεγάλες αυλές για να διαμένουν κάποια άλογα περιορισμένα αλλά σε καλές συνθήκες. Τοποθετήθηκε δεξαμενή νερού την οποία τροφοδοτούν όταν μπορούν δημοτικές υπηρεσίες αλλά και με δικά του έξοδα ο άνθρωπος που ζει δίπλα στα άλογα. Ο Δήμος κάθε εβδομάδα εξασφαλίζει ποσότητα τροφών από τη λαχαναγορά ενώ με παρότρυνση μας τοποθέτησε πινακίδες ώστε να ενημερώνονται οι διερχόμενοι οδηγοί για την ύπαρξη ανεπιτήρητων ίππων.
Συνεχίζοντας προσπαθήσαμε να έχουμε την συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής πιέζοντας να πράξουν όπως ορίζει η ΥΑ Αριθμ. 726/107637 (ΦΕΚ Β 2028/21.4.2022) (Καθορισμός συμπληρωματικών μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/429 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 9ης Μαρτίου 2016 (L 84), του κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμού (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής της 28ης Ιουνίου 2019 (L 314) και του εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2021/963 της Επιτροπής της 10ης Ιουνίου 2021 (L 213), όσον αφορά τη δημιουργία συστήματος για την ταυτοποίηση και την ιχνηλάτηση των δεσποζόμενων ιπποειδών, άρθρο 15 Διαχείριση ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών).
Έχουμε ήδη καταθέσει σε Εισαγγελική έρευνα τις προτάσεις μας ενώ έχουμε προτείνει στις αρμόδιες υπηρεσίες ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης ανεπιτήρητων ιπποειδών. Με συναντήσεις και επιστολές ζητήσαμε από την Περιφέρεια να διαθέσει για τα συγκεκριμένα άλογα ποσό από το κονδύλι που έχει εγκριθεί και αφορά την διαχείριση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών και όχι άγριων ιπποειδών.
Μέχρι σήμερα είχαμε επιλέξει να αποφύγουμε την δημοσιοποίηση του θέματος με γνώμονα την προστασία των ευάλωτων αυτών πλασμάτων από τους ζωέμπορους αλλά και από επιπόλαιους επισκέπτες. Θεωρώντας ότι έχουμε μπροστά μας ένα τεράστιο πρόβλημα, πιστεύαμε ότι τα βήματα πρέπει να γίνουν με σταθερότητα και ψυχραιμία και όχι παρορμητικά.
Καθώς η εξέλιξη των πραγμάτων διαφοροποιείται και η εμπλοκή των αρχών αλλά και άλλων ενδιαφερόμενων είναι πιο ενεργή, δεν μπορούμε παρά να δηλώσουμε κι εμείς το έργο και την παρουσία μας.
Τατιάνα Παπαμόσχου, Ιδρυτικό μέλος Γαϊδουροχώρας, Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι, εθελόντρια
Θανάσης Χελιώτης Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, ΕΣΠΙ, εθελοντής
Στέλλα Καλαμάκη Μέλος ΔΣ Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, ΕΣΠΙ, εθελόντρια
Ρόζα Ρούσσου, Ιδρυτικό μέλος ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών, εθελόντρια
Τάσος Δούκας, εθελοντής ΕΣΠΙ, Ελληνικού Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών».
Η ανακοίνωση του Δήμου Κρωπίας
Στις 2 Οκτωβρίου ο Δήμος Κρωπίας για όσα γίνονται εκεί επισήμανε τα εξής:
«Ο Δήμος Κρωπίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια, τα Φιλοζωικά Σωματεία και την οικονομική στήριξη της Δ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, εξασφαλίζει τροφή για την σίτιση και διάσωση των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων αλόγων της περιοχής Ραψανά Κορωπίου, του Υμηττού. Ήδη στο χώρο όπου βρίσκονται τα άλογα μεταφέρθηκαν 12 τόνοι τροφής, κίνηση που αποτελεί ανάσα ζωής για αυτά τα υπέροχα ζώα.
Ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Κιούσης, ο Αντιδήμαρχος κοινωνικής προστασίας κ. Σπύρος Κόλλιας, ο Αντιπεριφερειάρχης πολιτικής προστασίας κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο κ. Νίκος Σταθόπουλος πρόεδρος της Δ΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας και η κυρίες Έφη Γρηγοριάδου εθελόντρια – κάτοικος και πρόεδρος Οικισμού και Μαρία Μαρόλια εκπρόσωπος φιλοζωικού σωματείου, συνεργάζονται για την διάσωση των αλόγων του Ραψανά Κορωπίου. Είναι πρακτικά η αρχή δημιουργίας ενός επιχειρησιακού προγράμματος για την σίτιση, περιορισμό, στείρωση και υιοθεσία των ανεπιτήρητων δεσποζόμενων ιπποειδών, που διαβιούν εντός των ορίων του Δήμου Κρωπίας.».