Διαμαρτυρήθηκαν για την εξόντωση των ζώων με φόλες στη Λάρισα
Το απόγευμα της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας η διαμαρτυρία για τις μαζικές δηλητηριάσεις - δολοφονίες ζώων που συμβαίνουν συστηματικά στο…
Γιατί δεν πρέπει να απλώνουμε το χέρι μας μπροστά στη μύτη, στο στόμα του σκύλου ώστε να μας μυρίσει - για να διερευνήσει τις προθέσεις μας - εξηγεί η Μ.Κ.Ο. «Save a Greek Stray» η οποία επισημαίνει ότι τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την παρουσία μας νωρίτερα από όσο νομίζουμε και όταν απλώνεις το χέρι σου μπροστά στο στόμα του ζώου είναι πολύ πιθανό να στο δαγκώσει αντί να δεχτεί το χάδι σου.
Συγκεκριμένα επισημαίνει τα εξής: «ΔΕΝ απλώνουμε το χέρι μας μπροστά στην μούρη ενός οποιουδήποτε σκύλου "για να μας μυρίσει". Ποτέ. Κάποια στιγμή, κάποιος ξεκίνησε αυτό τον μύθο, και πέρασε από γενιά σε γενιά, από την μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, σαν χαλασμένο τηλέφωνο.
Πιθανότατα σκεπτόμενοι με το ανθρώπινο μυαλό μας, θεωρούμε ότι τα σκυλιά χρήζουν χειραψίας αντίστοιχης της δικής μας. ΌΧΙ. Καταρχάς να πούμε ότι τα σκυλιά μυρίζουν από τον καρκίνο μέχρι τον διαβήτη, μυρίζουν τον φόβο, το άγχος, τον ενθουσιασμό από μέτρα μακριά, μυρίζουν το παρελθόν και το μέλλον (ξέρουν ότι θα στρίψετε από την γωνία γιατί σας έχουν ήδη μυρίσει, αυτό εννοούμε ότι μυρίζουν το μέλλον).
Οπότε καμία απολύτως ανάγκη δεν έχουν να τους απλώσουμε την παλάμη μας μέσα στην μούρη τους. Και μάλιστα, από όλα τα μέρη του σώματός μας, το χέρι είναι αυτό που έχει την μυρωδιά μας λιγότερο. Μπορεί το χέρι να μυρίζει τσιγάρο, μπορεί να μυρίζει το πιτόγυρο που φάγαμε, μπορεί να μυρίζει σαπούνι.
Προηγούνται άπειρα μέρη του σώματος που έχουν την μυρωδιά μας - φαντάζεστε ποια είναι, και οι σκύλοι τα μυρίζουν χωρίς να τους τα βάλετε μπροστά στο κεφάλι τους σε απόσταση ενός εκατοστού, γιατί έχουν 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στην μύτη τους (40 φορές περισσότερους από ότι εμείς οι άνθρωποι).
Όμως το βασικό πρόβλημα δεν είναι ότι το να απλώνουμε το χέρι μας στην μούρη τους "για να μας μυρίσουν" είναι μια κίνηση ακατανόητη για τους σκύλους. Το πρόβλημα είναι ότι είναι μια κίνηση άκρως επικίνδυνη.
Ο σκύλος στρεσάρεται, νιώθει ότι παραβιάζεται ο προσωπικός του χώρος, νιώθει απίστευτα άβολα, και ένας σκύλος που νιώθει έτσι μπορεί να δαγκώσει - και το χέρι είναι από τα μέρη του σώματος που φωνάζει δαγκώσέ με, χωράω στο στόμα σου.
Όταν βρίσκεστε στον χώρο ενός σκύλου, είτε έξω είτε σε ένα σπίτι, να είστε σίγουροι ότι σας έχει ήδη μυρίσει. Ξέρει πως μυρίζετε πάρα πολύ καλά, δεν χρειάζεται να τον πλησιάσετε περισσότερο με κανένα μέρος του σώματός σας - σίγουρα όχι με το χέρι και σε καμία περίπτωση με το κεφάλι.
Συνομιλήστε με τους ανθρώπους, χαιρετίστε τους, πείτε τα νέα σας, και αγνοήστε τον σκύλο, μην τον κοιτάξετε στα μάτια, μην σκύψετε για να κατεβείτε στο επίπεδό του, μείνετε ήρεμος και κατά προτίμηση σταθείτε με τρόπο ώστε ο σκύλος να είναι στο πλάι σας, όχι μπροστά σας.
Αν θέλει θα σας πλησιάσει, αν δεν θέλει, δεν θα σας πλησιάσει, δικαίωμά του. Ασφαλή μέρη για να χαϊδέψετε έναν σκύλο είναι ο λαιμός, η πλάτη και το στερνό, αφού έχετε πρώτα ρωτήσει τον ιδιοκτήτη, και αφού έχετε σιγουρευτεί πως ο σκύλος θέλει κάποιος να τον χαϊδέψει.».
Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr